–Χαίρετε! Να ξεκινήσουμε σήμερα με το τι συζητά όλη η αγορά, που δεν είναι άλλο από το τι θα πει ο Μητσοτάκης το Σάββατο στη ΔΕΘ. Σενάρια, δηλαδή, πάνω στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις επιπτώσεις από το επερχόμενο κύμα ακρίβειας. Και για να τα λέμε όλα, η αγορά δεν περιορίζεται μόνο στα διάφορα σενάρια, καθώς ακούω ότι ορισμένοι σουπερμαρκετάδες και εταιρίες τροφίμων συντονίζονται και ασκούν πιέσεις (και υπόγεια και… ισόγεια) για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Μαζί σας, παιδιά, αλλά κάντε κι εσείς κάτι από την πλευρά σας να βοηθήσετε και να στηρίξετε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Όχι μόνο κονόμα και lobbying…
-Πάντως, για να έχετε εικόνα, ξεκίνησε η άνοδος στη Θεσσαλονίκη των τραπεζιτών, με πρώτο τον Π. Μυλωνά που αναχώρησε χθες επικεφαλής κλιμακίου στελεχών της Εθνικής Tράπεζας. Η Εθνική ξεκίνησε νωρίς επειδή έχει πρόγραμμα δείπνων εργασίας με πελάτες. Τρελό κέφι. Πού είναι οι ωραίες εποχές (πριν από την πτώχευση) που ανέβαιναν στη ΔΕΘ Πασόκοι και Νεοδημοκράτες υπουργοί κι αναστέναζαν τα μπουζούκια – και μην πω τι άλλο και λέτε τη στήλη πρόστυχη.
-Σήμερα ανοίγει το Virtual Data Room (VDR) για την Attica Bank, ενώ συνεχίζεται και το κυνήγι για την εξεύρεση του anchor investor με παρουσιάσεις που γίνονται σε funds. Εκτός από όλα τα μεγάλα private equities –Cerberus, Apollo κ.λπ., για τα οποία η στήλη σας έχει ενημερώσει εγκαίρως- ένας παίκτης που είναι κοντά στη διαδικασία και διαθέτει προφίλ που δημιουργεί προσδοκίες, είναι η J.C. Flowers & Cο. Πρόκειται για μεγάλο αμερικανικό μαγαζί, με γραφεία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, το οποίο διαχειρίζεται επενδύσεις 16 δισ. δολαρίων σε 18 χώρες. Το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει την J.C. Flowers & Cο είναι ότι είναι εξειδικευμένη σε επενδύσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, δηλαδή τράπεζες, ασφάλειες κ.λπ. και γι’ αυτό εποπτεύεται από τις τοπικές αρχές σε 17 διαφορετικές χώρες. Σημειώστε πως η J.C. Flowers & Cο έχει εδώ και καιρό στραμμένο το βλέμμα της στην Ελλάδα και μάλιστα είχε δώσει το παρόν στον τελευταίο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, καταθέτοντας μη δεσμευτική προσφορά.
-Σημειώστε στα σοβαρά της ημέρας ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ που θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (PEPP), το οποίο περιλαμβάνει και τα ελληνικά ομόλογα, και όπως είναι φυσικό το κλίμα είναι κάπως βαρύ. Παράλληλα, πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές, ενώ πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας σημαντικής διόρθωσης στις αγορές έπειτα από τα διαδοχικά ρεκόρ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Η στήλη επίσης επισημαίνει τα μαύρα σύννεφα που υπάρχουν στην Κίνα. Η υπόθεση της Evergrande, του κινεζικού κολοσσού του real estate με τις υποχρεώσεις των 304 δισ. δολαρίων που δύσκολα εξυπηρετούνται, δεν είναι καθόλου αμελητέα υπόθεση.
-Ενισχύει τη θέση του ο όμιλος VIVARTIA στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών και για αυτό αύξησε τα ποσοστά που ελέγχει στις θυγατρικές του ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΥΜΗ Α.Ε. και ΑΛΕΣΙΣ Α.Β.Ε.Ε. – σε 75% και στις δύο. Στην αγορά, πάντως, διατυπώνεται σκεπτικισμός σε σχέση με την ορθότητα της απόφασης για πώληση της συμμετοχής που διέθετε η VIVARTIA στη ΜΕΒΓΑΛ, με τον αντίλογο να είναι ότι το πλέγμα της συμφωνίας που υπήρχε με την άλλη μέτοχο της MΕΒΓΑΛ, τη Μ. Χατζάκου, δεν άφηνε πολλά περιθώρια και επιλογές. Η πιάτσα πάντως πιστεύει πολύ στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ΜΕΒΓΑΛ (ιδιαίτερα τώρα που μετέχει στην εταιρία και ο Σπ. Θεοδωρόπουλος) καθώς η γαλακτοβιομηχανία εξάγει το 30% της παραγωγής της. Με την ευκαιρία να σας πω ότι το ετήσιο πακέτο που έδωσαν οι Αμερικανοί στον CEO της VIVARTIA, Θ. Παπανικολάου, είναι 450.000 ευρώ, συν οι λοιπές παροχές, όπως κάρτες, Ι.Χ., κ.λπ.
-Όταν «τρέχει» δημόσια πρόταση για μια εταιρία υπάρχει υποχρέωση δημοσιοποίησης οιουδήποτε αποκτήσει ποσοστό μετοχών το οποίο υπερβαίνει το 0,50%. Αυτός είναι και ο λόγος που πληροφορηθήκαμε τους πέντε από τους 16 συνολικά θεσμικούς που απέκτησαν το 13,1% της IDEAL. Πρόκειται λοιπόν για τα αμοιβαία της ALPHA BΑΝΚ (1,91%) της Πειραιώς (1,59%) της Εurobank (1,42%) της Alpha Trust (2,38%) και η Olympic Investments του Ιδρύματος Ωνάση (0,9928%).
-Την περασμένη εβδομάδα είχαμε αναφέρει τη συμφωνία της Autohellas με την JP Morgan Chase, με την οποία η εισηγμένη εταιρία εξασφαλίζει χρηματοδότηση 180 εκατ. μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων από συμβάσεις μακροχρόνιων μισθώσεων. Τώρα ήρθε η ώρα η στήλη να σας ενημερώσει για τις κινήσεις του άμεσου ανταγωνιστή της, που δεν είναι άλλος από την Avis Budget Greece. Όπως πιθανόν θυμάστε, η εταιρεία «Olympic Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις», μετά από διεθνή διαγωνισμό που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο του 2017, πέρασε από την Τράπεζα Πειραιώς στο σχήμα Otokoc ABG HollandB.V., στην οποία μετέχουν αφενός με 60% η Otokoc Otomotiv A.S., δηλαδή ο βραχίονας αυτοκινήτων του πανίσχυρου τουρκικού ομίλου Koc (ο «πατριάρχης» Ραχμί Κoτς θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στη γείτονα), που ελέγχει την Avis στην Τουρκία και αφετέρου με 40% η Avis Europe Holdings. Το τίμημα έφτασε τότε στα 80,6 εκατ. ευρώ και ο νέος μέτοχος ανέλαβε δάνεια 230 εκατ. ευρώ.
-Πέρυσι το καλοκαίρι η διοίκηση της Olympic -όπου Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο μόνος Έλληνας στο Δ.Σ., Ανδρέας Ταπραντζής, πρώην Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, προχώρησε στη σύσταση του SPV “Cronus Finance Designated Activity Company” με έδρα την Ιρλανδία και με επενδυτές το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), την EBRD και έναν θεσμικό επενδυτή από την Ολλανδία. Στόχος του, η τιτλοποίηση απαιτήσεων από συμβάσεις λειτουργικής μίσθωσης. Έτσι, τον Αύγουστο του 2020 ολοκληρώθηκε η τιτλοποίηση μελλοντικών απαιτήσεων από συμβάσεις μακροχρόνιας μίσθωσης οχημάτων από την οποία αντλήθηκαν κεφάλαια 130 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη τιτλοποίηση ενεργητικού εκτός τραπεζικού τομέα. Σημειωτέον ότι ήταν η πρώτη συναλλαγή που αξιολογήθηκε σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας (investment grade) μετά το 2010 στην Ελλάδα (αξιολογήθηκε από τις Fitch και S&P με BBB+). Με την κίνηση αυτή ολοκληρώθηκε η αναδιάρθρωση του δανεισμού της εταιρείας.
-Τώρα, όσον αφορά τις επιδόσεις και η Avis Budget Greece πλήρωσε ακριβά τον κορωνοϊό, όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου. Έτσι, ο τζίρος το 2020 έφτασε τα 165.336.000 ευρώ, έναντι 190.797.000 ευρώ το 2019, με τα κέρδη προ φόρων να μειώνονται σε 16.426.000 ευρώ από 30.727.000 (-46,5%). Μέσα στο γενικό κακό, ως «σωσίβιο» λειτούργησε ο τομέας της μακροχρόνιας μίσθωσης, όπου αυξήθηκε ο όγκος συμβολαίων κατά 13% και ο αριθμός πελατών κατά 25%. Αντίθετα, ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατέρρευσε με πτώση 61%, γεγονός που οφείλεται αποκλειστικά στην πανδημία και τις δραματικές επιπτώσεις της στον τουρισμό. Το 2021, όμως, μπήκε για την εταιρεία με… το δεξί, αφού το πρώτο τρίμηνο οι μακροχρόνιες μισθώσεις και οι πωλήσεις μεταχειρισμένων παρουσίασαν διψήφιο αριθμό ανάπτυξης σε σχέση με το 2020. Από την άλλη, για το παραδοσιακό “rent a car” το πρώτο τρίμηνο και ακόμη παραπέρα, πήγε χαμένο, με σταδιακή ανάκαμψη να φαίνεται από το τρίτο τρίμηνο και με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις να εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος στο 40% των επιδόσεων του 2019 και κατά 30% αυξημένες από πέρυσι. Η ζήτηση για μακροχρόνιες μισθώσεις συνεχίζει το success story και αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση 25% από το 2020.
-Τέλος, αν τυχόν είχατε φαγούρα, να προσθέσω ότι ο 91χρονος μεγιστάνας Ραχμί Κοτς, ο οποίος έχει επισκεφθεί πολλές φορές την Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά, αυτό το καλοκαίρι έκανε διακοπές στην Αλικαρνασσό, με το πολυτελές σκάφος του Nazenin V.