-Χαίρετε! Δύο γεγονότα θα μας απασχολήσουν αυτήν την εβδομάδα: Το πρώτο είναι ότι την Πέμπτη 29 Ιουλίου λήγει η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων για την αύξηση κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και περνάμε στην περίοδο άσκησης που θα διαρκέσει ως τις 3 Αυγούστου. Στο μεταξύ, οι Μπακοκαϋμενάκηδες φωνάζουν, καταγγέλλουν, καταθέτουν αγωγές -πρακτική που φαίνεται ότι όχι μόνον θα συνεχίσουν, αλλά και θα εντείνουν τις επόμενες ημέρες- χωρίς, ωστόσο, να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Οπότε, το έργο «τσάμπα μάγκες» θα έχει συνέχεια.
-Το άλλο γεγονός είναι η ανακοίνωση, την Παρασκευή 30 Ιουλίου, των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών. Μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς τα αποτελέσματα των stress tests δεν μας επιφυλάσσουν (σοβαρές, τουλάχιστον) δυσάρεστες εκπλήξεις, Αν δεν είχε ολοκληρώσει την αύξηση η Τράπεζα Πειραιώς και δεν εκτελούσε ήδη το κεφαλαιακό της σχέδιο, τότε θα είχαμε μπροστά μας ένα πολύ συναρπαστικό και γεμάτο καλοκαίρι όσον αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.
-Για να είμαστε ειλικρινείς, στην αγορά τρέχουν και άλλες σημαντικές εξελίξεις που δουλεύονται εδώ και καιρό, όπως ένα deal της κατηγορίας του 1,5 δισ. ευρώ το οποίο είναι μπαλαντέρ και μπορεί να βγει ανά πάσα στιγμή, αλλά με έχουν δεσμεύσει κι εγώ τηρώ στις δεσμεύσεις στις πηγές.
-Επ’ ευκαιρία, να σας πω ότι μου λένε πως… θεματάκια έχει ο Παύλος Βαρδινογιάννης στην εταιρία τροφίμων που διατηρεί στο Νew Jersey.
-Kι αν τυχόν είχατε κάποια ανησυχία για τον Γιώργο Νίκα, χαλαρώστε. Δεν ξέρω τι απέγινε με εκείνη την ιστορία κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης και την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά τον ίδιο δεν φαίνεται να τον απασχολεί καθόλου. Χαλαρό και ήρεμο το πριγκιπόπουλό μας, κάνει τις διακοπές του γυρνώντας με ένα σκάφος τις Κυκλάδες. Αν συμπέσετε σε κάποια παραλία θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας, καθώς διατηρεί ακόμη ένα στυλ που δεν περνά απαρατήρητο.
-Αφενός ζήτημα χρόνου και αφετέρου διαχείρισης είναι να αυξήσει η Εurobank το ποσοστό 12,6% που απέκτησε στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να συμβεί αυτό, που ξεκινούν από την πώληση νέου πακέτου από κάποιον άλλον μέτοχο της Ελληνικής μέχρι συγχώνευση με τη θυγατρική της Εurobank στην Κύπρο.
-Η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας εξελίσσεται σε πρόβλημα ακόμη και για τα καλύτερα μαγαζιά. Για παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη η μετοχή της Unilever έφαγε μια γερή βουτιά, επειδή -όπως έγραφε ο Independent– έγινε η τελευταία εταιρία που υποχρεώθηκε να μειώσει την προοπτική των περιθωρίων κέρδους, προειδοποιώντας για την επίδραση των αυξήσεων διεθνώς στις τιμές των εμπορευμάτων. Η Unilever διαπιστώνει πληθωριστικές πιέσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο που την υποχρεώνουν να αυξήσει τιμές για συγκεκριμένα προϊόντα σε ορισμένες περιοχές. Τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους θα είναι αμετάβλητα το 2021, ενώ μέχρι την ανακοίνωση η πολυεθνική προέβλεπε μικρή αύξησή τους. Αυτό που αντιμετωπίζει η Unilever είναι ένα πρόβλημα που είναι αισθητό και στην ελληνική αγορά. Το τελευταίο διάστημα οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, εξαιτίας του συγκεκριμένου προβλήματος, έχουν ανεβεί κατά 3-4%, μια αύξηση που μέχρι στιγμής ένα τμήμα της απορροφήθηκε και το υπόλοιπο επιβάρυνε τον καταναλωτή. Ελληνικές βιομηχανίες αναφέρουν σημαντικές ελλείψεις πρώτων υλών. Ειδικά στον κλάδο τροφίμων – ποτών, όσον αφορά τις συσκευασίες, η κατάσταση είναι πιεστική. Μην το προσπερνάτε αβασάνιστα, είναι ένα σοβαρό θέμα που επηρεάζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
-Προς νέα επιχειρηματικά πεδία μαθαίνω ότι «προθερμαίνεται» ο Αντώνης Καράτζης του ομώνυμου ισχυρού ομίλου της Κρήτης. Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια -εκτός από την core δραστηριότητα της κατασκευής διχτυών και άλλων συναφών προϊόντων- έχει ρίξει… δίχτυα στον τουρισμό. Δεν γνωρίζω αν έχει άμεση σχέση με το τουριστικό αντικείμενο του ομίλου, αλλά εδώ και λίγους μήνες έχουν προστεθεί στον σκοπό της εταιρείας και νέα ενδιαφέροντα πράγματα που, αν τα πάρουμε τοις μετρητοίς, θα πρέπει οσονούπω να δούμε τον Αντώνη Καράτζη με… στολή πιλότου. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
– Η ανάπτυξη, οργάνωση, εκτέλεση και εκμετάλλευση δραστηριοτήτων αερομεταφορέα για την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών εφαρμογών πάσης φύσεως εντός και εκτός ελληνικής επικράτειας, για τη μεταφορά επιβατών, ταχυδρομείου και φορτίου.
-Η παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης και επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών.
-Η εμπορία, εισαγωγή, πρακτόρευση, αγορά ή απόκτηση με οιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της μισθώσεως και η εκμετάλλευση αεροσκαφών κάθε είδους και τύπου, καινούργιων ή μεταχειρισμένων, κινητήρων, ελίκων, μονάδων και παρελκυμένων καθώς και ανταλλακτικών αυτών συμπεριλαμβανομένης και της πώλησης ή μίσθωσης αυτών, η παροχή πάσης φύσεως υπηρεσιών, σχετικά με την επισκευή και τη συντήρηση αυτών, η εκμίσθωση και υπεκμίσθωση κάθε είδους και τύπου αεροσκαφών
-Η σύσταση και η λειτουργία εκπαιδευτικών οργανισμών χειριστών αεροσκαφών και προσωπικού θαλάμου επιβατών, και μηχανικών συντήρησης αεροσκαφών, σύμφωνα με την εκάστοτε νομοθεσία για πτητικά και τεχνικά πρότυπα, πτητική και τεχνική ικανότητα και εν γένει πτητικές και τεχνικές λειτουργίες ή η συμμετοχή σε επιχειρήσεις με τον εν λόγω ή παρεμφερή σκοπό.
-Η αγορά, μίσθωση, υπεκμίσθωση ή εκμετάλλευση κάθε είδους χερσαίου θαλάσσιου ή εναέριου μέσου μεταφοράς τουριστών επί σκοπώ αξιοποιήσεώς τους για τις -από την εταιρεία- διεξαγόμενες επιχειρήσεις.
-Η αγορά, μίσθωση, υπεκμίσθωση, χρήση, ναύλωση, μεσιτεία και πρακτόρευση θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μέσων για τη μεταφορά προσώπων, ταχυδρομείου και φορτίου.
-Η αγορά, εκμίσθωση, μίσθωση, υπεκμίσθωση, εκμετάλλευση, χρήση, ναύλωση, μεσιτεία και πρακτόρευση θαλάσσιων, οδικών και αεροπορικών μέσων, αεροσκαφών και θαλάσσιων σκαφών αναψυχής, τόσο για εμπορικούς όσο και για λόγους αναψυχής.
Τώρα, αν όλα αυτά σημαίνουν ότι ετοιμάζει την… Karatzis Air Lines, θα σας γελάσω. Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, προστέθηκαν και άλλα πεδία, όπως η αντιπροσώπευση, εισαγωγή, εξαγωγή, προώθηση (marketing), διανομή και εν γένει εμπορία μέσω του διαδικτύου ειδών προσωπικής περιποίησης, καλλυντικών, αρωμάτων, ειδών καλλωπισμού και συναφών ειδών, καθώς η λιανική εμπορία τους…
-Τέτοιες μέρες με τις πολλές επετείους, ευχάριστες -όπως της αποκατάστασης της Δημοκρατίας- ή δυσάρεστες -όπως της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο- μου έρχονται στο μυαλό τα συνθήματα που βλέπαμε γραμμένα στους τοίχους τις «ηρωικές» δεκαετίες του ’70 και του ’80 με διάφορους να «ζουν» και να μας «οδηγούν». Κάπως έτσι φαντάστηκα ότι είδα γραμμένο το σύνθημα «η Πουλιάδης & Συνεργάτες ζει», όταν πληροφορήθηκα τα… «φοβερά και τρομερά» που συμβαίνουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι η «Πουλιάδης & Συνεργάτες» δυστυχώς… δεν ζει εδώ και αρκετά χρόνια, το ίδιο και ο ιδρυτής της Θανάσης Πουλιάδης που έφυγε από τη ζωή πριν από μια δεκαετία, τον Φεβρουάριο του 2011. Αυτά που παραμένουν «ζωντανά» είναι κάποια από τα χρέη στις τράπεζες.
-Ο όμιλος Πουλιάδη -για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι- ιδρύθηκε το 1979 και υπήρξε leader στον χώρο της Πληροφορικής, προχωρώντας μέσα από μεγάλες στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές. Μπήκε στο Χρηματιστήριο το 1996 και στις δόξες του έφτασε να διαθέτει συμμετοχή σε 42 εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και στις εισηγμένες Q&R, PC Systems, Despec κ.ά. Επί μια 20ετία ο ταλαντούχος και sui generis Θανάσης -ή Σάκης, στους επιχειρηματικούς κύκλους- Πουλιάδης έχτισε μια μικρή «αυτοκρατορία» που μέσα σε 5 χρόνια κατέρρευσε. Έτσι, το 2005 η μετοχή, έχοντας χάσει πάνω από το 99% της αξίας της, τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης στο Χ.Α. και στα τέλη του 2008 διαγράφηκε, με την εταιρεία να έχει ήδη περάσει υπό τον έλεγχο των πιστωτών. Τώρα θα μου πείτε, πού θυμήθηκα την πρωτοπόρα, κάποτε, αλλά ατυχήσασα σφόδρα στη συνέχεια «Πουλιάδης και Συνεργάτες»; Έμαθα λοιπόν ότι την περασμένη Πέμπτη η Eurobank, ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων για το δάνειο των 63.096.000 ευρώ (του 2005) έβγαλε στο σφυρί 109.996 κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας «ΣΥΝΤΑΞ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ Α.Β.Ε.Ε.», ονομαστικής αξίας 3 ευρώ η κάθε μία, κυριότητας της «Πουλιάδης & Συνεργάτες» (με διακριτικό τίτλο «Μικροηλεκτρονική Α.Ε.») που ήταν ενεχυριασμένες στις τράπεζες. Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ότι ακόμη είναι ανοιχτοί αυτοί οι παλιοί λογαριασμοί, αλλά ότι υπήρξε και «μνηστήρας», καθώς οι μετοχές βγήκαν με τιμή πρώτης προσφοράς 329.988 ευρώ και κατακυρώθηκαν στο ποσό των 331.000 ευρώ…