search icon

dark room

Οι θεοσεβούμενοι εργολάβοι, πώς μπλέκει η Softex με το CVC, το παζάρι για την HSBC και η νέα έκπληξη από τον Ολλανδό

  -Χαίρετε! Να αρχίσουμε ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα, επειδή πολλοί έμειναν με ερωτηματικά, αλλά και για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Οι εποχές άλλαξαν. Αφήνοντας πίσω την κρίση/ύφεση και με την προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης, μπροστά μας είναι οι μεγάλες business που θα γίνουν στη χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια και οι οποίες συνδέονται με […]

 

-Χαίρετε! Να αρχίσουμε ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα, επειδή πολλοί έμειναν με ερωτηματικά, αλλά και για να καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει γύρω μας. Οι εποχές άλλαξαν. Αφήνοντας πίσω την κρίση/ύφεση και με την προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης, μπροστά μας είναι οι μεγάλες business που θα γίνουν στη χώρα τα αμέσως επόμενα χρόνια και οι οποίες συνδέονται με αυτό που οι Αγγλοσάξωνες αποκαλούν substainability – ελληνιστί, βιωσιμότητα. Οι δουλειές, γενικώς με ενέργεια, με τεχνολογίες που σχετίζονται με το περιβάλλον και την αναβάθμισή του, με σκουπίδια κ.λπ. είναι η κυρίαρχη επενδυτική τάση διεθνώς και ο τομέας στον οποίο στρέφονται οι πηγές χρηματοδότησης. Πόσες βασικές «πλατφόρμες» με ανθρώπους, εμπειρία, δραστηριότητες, υποδομές κ.λπ. υπάρχουν στην Ελλάδα στον συγκεκριμένο τομέα; Η ΔΕΗ, ο όμιλος Μυτιληναίου, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η ABAΞ,  και προφανώς κάποιες άλλες μικρότερες μονάδες ή και μεγάλες που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει πλήρως την αναπροσαρμογή της στρατηγικής τους. Πόσες από αυτές τις εταιρίες έχουν ικανό management, διαχειρίσιμο δανεισμό, καθαρό ισολογισμό και δεν μεταφέρουν στρεβλώσεις και προβλήματα του παρελθόντος; Με απλά λόγια: ό,τι ήταν παλαιότερα για το Χρηματιστήριο οι τράπεζες, το ίδιο ειδικό βάρος αποκτά σήμερα η συγκεκριμένη κατηγορία εταιριών/μετοχών. Για αυτό και πραγματοποιούνται μεγάλες ανακατατάξεις.

-Πάντως, ο Ολλανδός χτύπησε κανονικό τζακ ποτ με τα λεφτά που πήρε φεύγοντας από τη ΓΕΚ, σε τρία χρόνια έβγαλε τα διπλά. Η επόμενη κίνηση θα είναι… να πάει να πουλήσει και τον Ελλάκτωρα σε κανέναν ανταγωνιστή του και να έρχεται, πλέον, μόνο για το σπίτι του στην Κέρκυρα. Aστειεύομαι φυσικά γιατί οι εκπλήξεις από τον Ολλανδό θα είναι συνεχείς και με ρυθμούς καταιγιστικούς θα συνεχίσει να αιφνιδιάζει όπως  θα διαπιστώσει η αγορά και σήμερα.

Νέο – μετά το χθεσινό – πακέτο μετοχών της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο. Συνολικά 7,8 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας άλλαξαν χέρια,  στην τιμή των 11,20 ευρώ.  Η συναλλαγή αντιστοιχεί σε αξία στα 88 εκατ.ευρώ και αφορά το 7,59% της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο μεταβιβάζεται σε εταιρεία συμφερόντων Μαριάννας Λάτση.

-Στην αγορά πάντως χθες έπεσε απογοήτευση. Για να ανακοινωθεί νέος γύρος μέτρων στήριξης… και ο Άδωνις να παραδέχεται πλέον δημοσίως πως είναι άγνωστο πότε θα επανεκκινήσει η αγορά, πολλοί φοβούνται ότι ούτε τον Απρίλιο δεν θα ανοίξουν

-Κατά τα λοιπά, αυξημένο ενδιαφέρον φημολογείται στην αγορά ότι υπάρχει για την απόκτηση του δικτύου και του retail της HSBC στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, λέγεται για ότι υπάρχουν συνολικά 3 με 4 ενδιαφερόμενοι, αλλά οι πηγές επιμένουν πως πιο hot είναι η Eurobank και η Optima bank.

-Μέσω διαδικτύου θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα κρίσιμη γενική συνέλευση της Aegean. Oι μέτοχοι καλούνται να εξουσιοδοτήσουν το ΔΣ για να χειριστεί τα θέματα της αύξησης κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ και της έκδοσης warrants που θα λάβει το Δημόσιο, στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ προς την Aegean, για την αποκατάσταση μέρους της ζημιάς λόγω των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν από την Ελλάδα και άλλες χώρες προορισμού με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19.

-Όσοι πιστοί -στην κυριολεξία, όμως- προσέλθετε… Από τη στιγμή που η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου γνωστοποίησε μέσα στην εβδομάδα την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση ή αγορά (όπως αναφέρεται) ακινήτων της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είναι λίγοι εκείνοι που… ορέγονται τα φιλέτα της Βουλιαγμένης με αξία μερικών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι για κατοικίες πολυτελείας στην περιοχή το τετραγωνικό μέτρο μπορεί να κυμαίνεται στα 8.000 φθάνοντας ακόμη και τα 10.000 ευρώ. Στα έξι τακτοποιημένα (γιατί υπάρχει και άλλη λίστα με ατακτοποίητα, άρα θα πάρει περισσότερο χρόνο στον επενδυτή) ακίνητα φαίνεται ότι χτίζονται πάνω από 5.000 τ.μ. και τα λεφτά είναι αλήθεια ότι είναι πολλά. Αντίστοιχα, όπως τα λεφτά είναι πολλά και για τα τρία φιλέτα στην Κηφισιά, στα πέριξ του Κεφαλαρίου όπου χτίζονται κοντά στα 2.400 τ.μ. για κατοικία με τιμές άνω των 5.000- 6.000 ευρώ ανά τ.μ.

-Ας αφήσουμε οικόπεδα και μετοχές για να ασχοληθούμε με… χαρτιά. Όχι τα πονηρά και ενίοτε σημαδεμένα, αλλά τα άλλα, τα αγνά, μαλακά και πάλλευκα. Η στήλη αποκαλύπτει σήμερα την εμπλοκή του CVC Capital με τη Softex. Τώρα θα μου πείτε τι δουλειά έχει το υπερδραστήριο fund με ένα από τα μεγάλα «φαντάσματα» του ελληνικού επιχειρείν; Η απάντηση είναι ότι έχει δουλειά με τη Softex, αλλά όχι τη «δική» μας, η οποία έπειτα από πολλές περιπέτειες «ναυάγησε» στα χέρια της ιταλικής Bolton Group προ εξαετίας περίπου. Το brand της Softex που «μετρούσε» πάντα στα ράφια του εγχώριου λιανεμπορίου, δεν έμεινε για πολύ στο… ράφι. Το αγόρασε η Intertrade Hellas, της πολύ δραστήριας οικογένειας Ντεληδήμου, που φτιάχνει όλα τα χαρτιά για μεγάλους πελάτες όπως η Lidl και άλλοι. Αυτή έκανε μια νέα εταιρεία με το όνομα Softex, βγάζοντας ξανά στην αγορά τα προϊόντα της.

-Θα αναρωτηθείτε -και δικαίως- πού κολλάει το CVC Capital; Το «μυστικό» είναι ότι η ελληνική Softex δεν είναι η μόνη στον κόσμο. Υπάρχει και μια άλλη Softex στην Ινδονησία που κι αυτή παράγει προϊόντα προσωπικής φροντίδας. Τα «λαγωνικά» του CVC μυρίστηκαν από το 2015 τις αναπτυξιακές προοπτικές της εταιρείας και το fund πήρε ένα μειοψηφικό ποσοστό, ενώ δύο χρόνια μετά, το 2017, το αύξησε. Το επιτελείο του fund πήρε από το χέρι, όπως θα λέγαμε, την εταιρεία και την έβγαλε στην επιφάνεια. Έτσι, πέρυσι, η Softex (της Ινδονησίας) υπερδιπλασίασε τον τζίρο και τα EBITDA της, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των μεγάλων διεθνών παικτών. Στη συνέχεια, λοιπόν, την εξαγόρασε ο αμερικανικός κολοσσός του κλάδου Kimberly-Clark, με το επιτελείο του CVC να ανοίγει σαμπάνιες και να περιλαμβάνει τη Softex στα case study της δραστηριότητάς του.

-Μετά τον καταστροφικό εμφύλιο των αδελφών Δομαζάκη που κλόνισε την Creta Farm, με καθυστέρηση γράφτηκε και το τέλος της Προεδρίας του Μανώλη Δομαζάκη στον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος. Νέα Πρόεδρος του Συνδέσμου η CEO της ΝΙΚΑΣ Αγγελική Οικονόμου, στενή συνεργάτης του Σ. Θεοδωρόπουλου.

-Μισογεμάτο βλέπει το ποτήρι των προοπτικών της ελληνικής βιομηχανίας, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Ένας απ’ τους λόγους της αισιόδοξης στάσης που τηρεί, όπως λέει, είναι και η αυξανόμενη εξωστρέφεια που επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να ξανασυνδεθεί με την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Τα στοιχεία του ΙΟΒΕ έδειξαν πως το 2020 εν μέσω της πανδημίας, οι εξαγωγές της ελληνικής βιομηχανίας κατάφεραν να έχουν θετικό πρόσημο καταγράφοντας αύξηση 3,8%, στα 20,5 δισ. ευρώ. Θα μου πείτε, «είναι αυτός ο λόγος για πανηγυρισμούς;». Όχι, είναι όμως ενθαρρυντικό.

Exit mobile version