search icon

dark room

Η «ταραχή ΠΑΣΟΚ», οι φήμες και τα σενάρια, η Ιντρακάτ κλείνει Ελλάκτωρ και… τα όργανα Καμπουρίδη-Dolphin

  –Χαίρετε, εγώ σας είπα από χθες ότι ο αρχηγός Ν.Α μας… έστειλε αδιάβαστους με τη συνέντευξή του και τα ΟΧΙ του (τώρα, βέβαια, είμαστε σε άλλη εθνική επέτειο, αλλά ok), όμως, τέτοιον ορυμαγδό δεν τον περίμενα… Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και δικών του, προσπαθούσαν να καταλάβουν… τι εννοεί ο ποιητής. Πού το πάει ο αρχηγός με […]

 

Χαίρετε, εγώ σας είπα από χθες ότι ο αρχηγός Ν.Α μας… έστειλε αδιάβαστους με τη συνέντευξή του και τα ΟΧΙ του (τώρα, βέβαια, είμαστε σε άλλη εθνική επέτειο, αλλά ok), όμως, τέτοιον ορυμαγδό δεν τον περίμενα… Όλοι, συμπεριλαμβανομένων και δικών του, προσπαθούσαν να καταλάβουν… τι εννοεί ο ποιητής. Πού το πάει ο αρχηγός με την «κοφτή γραμμή» – ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας.

Σταχυολογώ κουβέντες από σκόρπια ρεπορτάζ, χωρίς να παίρνω όρκο: Κάποιος είπε ότι ο Σκανδαλίδης ψιθύρισε «παιδιά, είναι στρατηγική πρώτης Κυριακής, δεν θα πάμε παραδομένοι στον Μητσοτάκη, καθίστε να δούμε πώς θα πάει η ΝΔ και βλέπουμε…». Κάποιος είπε ότι όταν ρωτήθηκε ο Βενιζέλος απάντησε «δεν μπλέκω εγώ, μην μ’ ανακατεύετε, θεωρώ ότι ο Νίκος κάνει στρατηγική.». Ένας πονηρός είπε ότι «θα προτείνει υπουργό της ΝΔ για πρωθυπουργό, είναι έτοιμο κόλπο». Το τελευταίο μου φαίνεται κάπως απίθανο, αν και το ακούω, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί αρχηγός κόμματος να προτείνει νυν υπουργό, παρακάμπτοντας τον πρωθυπουργό. Βέβαια, ένας πιο προσεκτικός μου είπε ότι «ο Ανδρουλάκης επιτέθηκε κατά κύριο λόγο στον Μητσοτάκη και στην οικογένειά του, όχι μόνο στον ανιψιό του (του χρεώνει, λένε, ένα μυστήριο, «κίτρινο» πρωτοσέλιδο), αλλά γύρισε πίσω στην αποστασία του 1965. Οπότε το πρόβλημα είναι ο Μητσοτάκης για τον Νίκο, όχι όλη η ΝΔ». Τα λέω όλα αυτά ως χθεσινές… επί του πιεστηρίου πληροφορίες, όχι ως διασταυρωμένο ρεπορτάζ. Αλλά κρατήστε τα όλα να πάρετε μια γεύση της… ωραίας ατμόσφαιρας που έφτιαξε ο Νίκος.

Το deal ΙΝΤΡΑΚΑΤ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ για ΑΚΤΩΡ

-Όλα έγιναν πολύ γρήγορα (και πολύ διακριτικά) μεταξύ ΙΝΤΡΑΚΑΤ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά από την πρώτη του κατασκευαστικού βραχίονα της δεύτερης, με αποτέλεσμα να είμαστε πριν από το τελικό στάδιο. Με την ίδια ταχύτητα πιθανόν και η ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς βοηθά ότι ο Α. Εξάρχου γνωρίζει την ΑΚΤΩΡ. Αν και πάντα, σε αυτές τις δουλειές, μέχρι να μπουν οι τελικές υπογραφές, τίποτα δεν είναι δεδομένο.

H ENEL Ελλάδος θα μιλάει πλέον… Αυστραλιανά…

Και η περίπτωση των ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν είναι η μόνη της ελληνικής αγοράς που αγγίζει το νήμα. Στη Viale Regina Margherita 137, στην περιοχή Λάτσιο της Ρώμης, στα κεντρικά γραφεία της ENEL, βρίσκονται από προχθές τα κορυφαία στελέχη της Macquarie από την Ευρώπη και την Αυστραλία για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία εξαγοράς της ENEL Green Power Hellas. Από το περασμένο καλοκαίρι, η ιταλική ENEL ανέθεσε στη γαλλική BNP να προχωρήσει σε διερεύνηση αγοράς για την πώληση ενός μεγάλου, για τα εγχώρια δεδομένα, χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών σε λειτουργία. Από τότε μεσολάβησαν πολλά, για την ακρίβεια έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι μας. Πολλοί ενεργειακοί όμιλοι και Equity Funds εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αυστραλιανοί της Macquarie βρίσκονται πλέον πάνω από την υπογραφή των τελικών κειμένων.

Family office ίδρυσε η Γιάννα (Αγγελοπούλου)

-Family office σύστησε η Γιάννα Αγγελοπούλου. Συγκεκριμένα, την περασμένη Τετάρτη 22 Μαρτίου συστάθηκε η “TGA Family Office Μονοπρόσωπη AE” με μοναδικό εταίρο τη Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Τη διοίκηση του family office η Γιάννα, κατά την πάγια τακτική της, την εμπιστεύεται στους στενούς συνεργάτες της τα τελευταία χρόνια. Έτσι, Πρόεδρος και CEO της εταιρίας που παρέχει Υπηρεσίες Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας (ο ΚΑΔ των Family offices) ανέλαβε ο Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος (πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ελλάδα 2021) και μέλη είναι ο Μαρτίνος Σίμιτσεκ και η Μαρία Γκανούρη. Η έδρα του Family office είναι το Ψυχικό και το μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ.

Απεβίωσε στην Ελβετία ο επιχειρηματίας Γιώργος Συγγελίδης

-Εφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο «Μίδας της αυτοκίνησης», Γιώργος Συγγελίδης, ο πατέρας του Γιάννη, του Πολυχρόνη και της Μαρίας και ιδρυτής του επιχειρηματικού ομίλου. Στη δεκαετία του ’70 ο Γιώργος Συγγελίδης ήταν ο πρώτος που υπέγραψε συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με τη γαλλική Citroen την οποία εκπροσωπεί -ανάμεσα σε πολλές άλλες πλέον- ο Όμιλος μέχρι και σήμερα. Η μικρή αυτοκρατορία του Γιώργου Συγγελίδη ξεκίνησε από την κλωστοϋφαντουργία, επεκτάθηκε στην εμπορία αυτοκινήτων, τις ασφάλειες Elysse αλλά και τα περιβαλλοντικά έργα (Prosper Hellas). Ξεκίνησε από τη εκπροσώπηση της Citroen, πήρε την Chrysler- Jeep Dodge και το 2014, τάραξε τα νερά αναλαμβάνοντας και την άλλη μεγάλη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, την Peugeot. Το έργο του Γιώργου Συγγελίδη συνεχίζουν με επιτυχία τα παιδιά του, ενώ οι εταιρίες του ομίλου θα παραμείνουν σήμερα κλειστές σε ένδειξη πένθους. Η κηδεία θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Λουγκάνο.

Ξεκίνησαν τα όργανα για Καμπουρίδη – Dolphin

-Ξεκίνησαν τα -δικαστικά- όργανα στον γάμο που σχόλασε μεταξύ Μίλτου Καμπουρίδη και Dolphin Capital Investors. Με μια 10σέλιδη, πυκνογραμμένη επιστολή, η νομική εταιρεία του Reed Smith από το Broadgate Tower του Λονδίνου, απευθυνόμενη στους δικηγόρους της Dolphin Capital Investors, ξεκινά τον μακρύ δικαστικό αγώνα του Μίλτου Καμπουρίδη για την ακύρωση της αποπομπής του από την DCI. Παρά το αυστηρό ύφος της επιστολής (ξεκινά διεκδικώντας αποζημίωση 1 εκατ. λιρών για μη καταβληθείσες προμήθειες), η μακροσκελής δικηγορική επιστολή ουσιαστικά παραδέχεται τη συναλλαγή μεταξύ Μίλτου Καμπουρίδη και Grivalia για το Amanzoe, θεωρώντας ωστόσο ότι ήταν νόμιμη και εις γνώσιν των συνεταίρων του στην Dolphin Capital Investors (DCI). Γνωρίζοντας τις αμοιβές των δικηγορικών γραφείων στο Λονδίνο η διαδικασία αυτή θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή και μάλλον θα τραβήξει σε μάκρος, αλλά ευτυχώς σε αυτήν την περίπτωση σαφώς και λεφτά υπάρχουν. Η στήλη πληροφορείται επίσης ότι η πλευρά της Dolphin Capital Investors είναι εξαγριωμένη με την υπόθεση, ετοιμάζει και αυτή τα δικά της νομικά πυρά, που όπως φημολογείται στην αγορά θα στοχεύουν ακόμη και προς την πλευρά του αγοραστή του Αmanzoe, δηλαδή την Grivalia.

Η ελληνική “απόβαση” στη Silicon Wadi του Ισραήλ

-Έχουν… στρίφωμα τα δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου για σειρά συναντήσεων Ελλήνων αξιωματούχων με επικεφαλής startups και εταιρειών που έχουν έδρα στο Ισραήλ με αντικείμενο τη μετεγκατάστασή τους στην Ελλάδα. Την περίοδο αυτή στον τεχνολογικό τομέα του Ισραήλ υπάρχει νευρικότητα λόγω της μεταρρύθμισης που υλοποιεί αυτό το διάστημα η κυβέρνηση Νετανιάχου. Συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται συνταγματική αναθεώρηση προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, με κύρια αιτιολογία ότι θα αποδυναμώσει δημοκρατικούς ελέγχους και ισορροπίες. Leaders του κλάδου έχουν προειδοποιήσει ότι οι κινήσεις αυτές θα επηρεάσουν επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων στο να επενδύσουν τα χρήματά τους στη χώρα. Σε αυτή τη συγκυρία οι Ισραηλινοί υποστήριζαν πως Έλληνες υπουργοί και διπλωμάτες, καθώς και άλλοι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με Ισραηλινούς επιχειρηματίες, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να μετεγκατασταθούν στη χώρα μας προσφέροντας σειρά κινήτρων. Το τοπικό Κανάλι 12 μάλιστα, μετέδωσε δήλωση της ελληνικής πρεσβείας που δεν διέψευσε το ρεπορτάζ, καθώς ανέφερε ότι “η προώθηση ευκαιριών για την άντληση εσωτερικών κεφαλαίων σε μια χώρα είναι μια κοινή πρακτική, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να το κάνει σε ένα ευρύ φάσμα τομέων”. Πάντως, στην Αθήνα χαμήλωναν τους τόνους, λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια… απόβαση στο Ισραήλ, οι όποιες επενδυτικές επαφές είναι στο πλαίσιο όσων γίνονται με κάθε χώρα και ούτε έχουν… τάξει κάποια φορολογικά ή άλλα προνόμια.

Το τεχνολογικό θαύμα που παράγει το 17% του ΑΕΠ

-Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ διαθέτει ένα αξιοζήλευτο οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας. Στη “Silicon Wadi”, όπως ονομάζεται η Silicon Valley του Ισραήλ, περίπου 9.500 startups που εργάζονται σε projects υψηλής τεχνολογίας, δημιουργούν ένα από τα πιο εξελιγμένα οικοσυστήματα του πλανήτη, παρότι οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται ακόμα στο “βρεφικό” στάδιο εσόδων της τάξης των 10 εκατ. δολαρίων τον χρόνο, παρέχοντας όμως υπερδιπλάσια έσοδα και τεχνολογία στο ισραηλινό Δημόσιο. Ο κλάδος της τεχνολογίας αποτελεί την ατμομηχανή ανάπτυξης της ισραηλινής οικονομίας, συνεισφέροντας το 17% του ΑΕΠ, και υποστηρίζει πάνω από το 50% των εξαγωγών και περίπου το 25% των φόρων μισθοδοσίας. Το 2022, οι επενδύσεις ξένων κεφαλαίων στην ισραηλινή υψηλή τεχνολογία ανήλθαν σε περίπου 12 δισ. δολάρια.

Οι φιέστες σε Αθήνα και Βιέννη για την Austriacard

-Εoρταστικό χθες το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας για την έναρξη διαπραγμάτευσης της Austriacard Holdings (πρώην Λύκος) με τη διοίκηση της εταιρείας με επικεφαλής τον CEO Παναγιώτη Σπυρόπουλο να χτυπά το παραδοσιακό καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης. Την ίδια ώρα περίπου, ο βασικός μέτοχος του ομίλου, Νίκος Λύκος, βρισκόταν στο Χρηματιστήριο της Βιέννης για την αντίστοιχη εκδήλωση, πήρε τιμητική πλακέτα και έκοψε τούρτα για την εισαγωγή παρέα με την Άντρεα Χέρμαν (CFO) του Wiener Börse και τα άλλα στελέχη του αυστριακού χρηματιστηρίου. Μαζί του ήταν και ο Μανώλης Κοντός, αναπληρωτής CEO του ομίλου. Χθες στο κτίριο του Χ.Α. στη Λ. Αθηνών πάντως εθεάθη και γνωστό στέλεχος της αγοράς, η ένταξη του οποίου στον όμιλο της Austriacard θα ανακοινωθεί εντός των ημερών.

ΤΙΤΑΝ: Κρυμμένες υπεραξίες και 1,36 δισ. ευρώ στο ταμείο!

-Ανεβαίνει σιγά-σιγά η μετοχή του ΤΙΤΑΝα στο Χρηματιστήριο ενισχυμένη από τα καλά νέα σε επίπεδο αποτελεσμάτων έτους και προοπτικών. Ακόμη και σήμερα, ο ΤΙΤΑΝ αξίζει στο Χρηματιστήριο 1,15 δισ. ευρώ, τη στιγμή που μόνο τα ταμειακά διαθέσιμά του ανέρχονται στο 1,36 δισ. ευρώ! Αξίζει, δηλαδή, λιγότερο από το ταμείο του, χωρίς να υπολογίζουμε τη θυγατρική του στην Αμερική η οποία -αν συγκριθεί με άλλες εταιρείες του κλάδου- εκεί πρέπει να αξίζει 1,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον.

Wall Street η Λεωφόρος Αθηνών (λέμε τώρα)

-Το γνωστό επιφυλακτικό σκηνικό διατηρείται σε όλες τις χρηματιστηριακές αγορές. Χαμηλοί τζίροι, χαμηλές πτήσεις και ενδιαφέρον μόνο σε μετοχές που μπορούν άμεσα να αποδώσουν χρηματικά οφέλη (π.χ. ΟΠΑΠ που πάλι κάτι επιπλέον φαίνεται να προσδοκούν οι μέτοχοι). Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Η συνολική κατεύθυνση της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται μετά τις 3 το μεσημέρι, αφού δηλαδή ανοίξουν τα πρώτα συμβόλαια στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην ελληνική αγορά είναι δεδομένο, είτε οι εντολές έρχονται από τη Νέα Υόρκη, είτε από το Λονδίνο.

Exit mobile version