-Χαίρετε, ασφαλώς το βασικό μέλημα στο Μ.Μ. είναι η πρώτη κάλπη γιατί αυτή θα καθορίσει… σχεδόν τα πάντα, μου είπε η πηγή μου (εντός του κτιρίου) και πρόσθεσε «ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει έναν συνολικό σχεδιασμό για τη συνέχεια, με ορίζοντα τουλάχιστον έναν χρόνο από σήμερα…». Αιφνιδιάστηκα λίγο απ’ αυτό, για να είμαι ειλικρινής και ζήτησα περαιτέρω εξηγήσεις, γιατί προφανώς δεν είμαι και τόσο έξυπνος (όσο άλλοι συνάδελφοί μου). Είπε λοιπόν η πηγή (Μ.Μ.) «ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να πάει μ’ ένα αδύναμο αριθμητικά κυβερνητικό σχήμα στη δεύτερη τετραετία γιατί από φέτος το φθινόπωρο έρχονται νέες εκλογικές δοκιμασίες, ήτοι δημοτικές, περιφερειακές κάλπες. Την Άνοιξη του 2024 πάμε σε νέες κάλπες μάλιστα, τις ευρωεκλογές, οι οποίες αποτελούν βαρόμετρο συνήθως για μια κυβέρνηση, όσο κι αν είναι νεοεκλεγμένη. Συνεπώς, πρέπει το πεδίο να είναι καθαρό και οι κινήσεις να αποπνέουν σχέδιο και ορίζοντα». Τι σημαίνει αυτό… μην ψάχνετε, πάντως κυβέρνηση με 151-152 βουλευτές ή γενικώς «αδύναμα συνεργατικά σχήματα θα μας ρίξουν στα βράχια και ο Μητσοτάκης όλα αυτά θα τα ξεκαθαρίσει από την αρχή εξηγώντας γιατί ζητάει μια καθαρή εντολή για αυτοδύναμη κυβέρνηση».
ΣΥΡΙΖΑ-Μαύρος
-Στον ΣΥΡΙΖΑ πάλι μου λέει άλλη πηγή (όχι του κόμματος, για να εξηγούμεθα) δεν τους άρεσε το έστω και μικρό άνοιγμα ψαλίδας που έδωσε ο Μαύρος της MRB (έπεσε, λέει, μια ψυχρασία) μιας και ο γνωστός δημοσκόπος διατηρεί μια σχέση με την Κουμουνδούρου. Πάντως, μου λένε, ο βασικός στόχος της πρώτης Κυριακής για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην απέχει πολύ από τη Ν.Δ. ώστε να μην απογοητευθούν οι ψηφοφόροι και αποσυσπειρωθούν τη δεύτερη Κυριακή. Και αντί να πάνε πιο πάνω, να πάνε πιο κάτω. Στόχευση το 30% για τις 21 Μαΐου και βλέπουμε…
Οι μεγάλες επιχειρηματικές κόντρες για το λιμάνι Ηρακλείου
-Αύριο συμπληρώνονται 24 μήνες από την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) και, έπειτα από αρκετές παρατάσεις, λόγω και κορωνοϊού, κάπως πλησιάζουμε στο ορόσημο της κατάθεσης των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών που αναμένονται μετά το Πάσχα. Μέσω ΤΑΙΠΕΔ παραχωρείται τουλάχιστον το 67% του ΟΛΗ, για το οποίο υπάρχει εξαιρετικά έντονο ενδιαφέρον, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στις δεσμευτικές προσφορές που θα κατατεθούν. Για το λιμάνι κοντράρονται μεγάλοι όμιλοι και επιχειρηματικά συμφέροντα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θέλουν να αποκτήσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Κρήτη. Στα σχήματα που έχουν κληθεί να υποβάλλουν προσφορές περιλαμβάνονται ο όμιλος Γκριμάλντι, το σχήμα ΓΕΚΤΕΡΝΑ – AVIAREPS (Γ. Γρύλλος), η κοινοπραξία ΣΕΚΑΒΙΝ (οικογένεια Σήφη Ι. Βαρδινογιάννη) και Goldenstep (Ομίλος Seajets του Μ. Ηλιόπουλου), το σχήμα ΤΕΚΑΛ – JCC, ο ΟΛΘ, το σχήμα Άκτωρ Παραχωρήσεις – Attica Group, η Olete και η κοινοπραξία Global Ports Holding (διαχειριστής λιμένων κρουαζιέρας) με την PORTEK (θυγατρική του ιαπωνικού κολοσσού Mitsui & Cο) και μένει να διαπιστωθεί ποιοι τελικά θα το πράξουν και σε ποιο τίμημα είναι διατεθειμένοι να φθάσουν. Οι προοπτικές για το λιμάνι είμαι μεγάλες καθώς εκτός από ακόμη πιο δυναμικό home porting για την κρουαζιέρα μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευματοκιβωτίων.
Νέα επεισόδια στον πόλεμο Κυπριώτη – τραπεζών
-Νέα επεισόδια είχαμε χθες στον πόλεμο των πιστωτριών τραπεζών με τον όμιλο του Κ. Κυπριώτη που ελέγχει πέντε ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω. Συγκεκριμένα, η Eurobank κινήθηκε για να κατασχέσει τις μετοχές του ξενοδόχου στην εταιρία “Αφοι Κιτρίνα” όπου ο Κ. Κυπριώτης κατέχει το 55%. Η τράπεζα επιχείρησε να κατασχέσει τις μετοχές έναντι δανείου 2,5 εκατ. αλλά ματαίως, καθώς εμφανίστηκε η κυπριακή εταιρία Siopara Ηoldings, η οποία και δήλωσε πως έχει αποκτήσει το 53% από το 55% του Κ. Κυπριώτη. Υπενθυμίζεται ότι οι πιστώτριες τράπεζες, Eurobank, Πειραιώς και Attica Βank, πούλησαν τα δάνεια στο επενδυτικό fund HIG που επιδιώκει την εξυγίανση και μεταβίβαση του ομίλου, ενώ ο Κ. Κυπριώτης σύναψε τον περασμένο Αύγουστο στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Hotel Brain, για τη μακροχρόνια μίσθωση του συνόλου των ξενοδοχείων του. Πιθανόν η Siopara που εμφανίστηκε ως κάτοχος των συγκεκριμένων μετοχών της “Αφοι Κιτρίνα” να συνδέεται με τον Όμιλο της Hotel Brain. Στο μεταξύ σήμερα Τρίτη εκδικάζεται η αίτηση άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης – μεταβίβασης για τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη που έχει ζητήσει η HIG.
Ο CFO με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες
-Συνήθως η αίσθηση για τους Διευθυντές των Οικονομικών Υπηρεσιών στις μεγάλες επιχειρήσεις, είναι ότι ασχολούνται μόνο με αριθμούς και δεν έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Χθες λοιπόν είχαμε το γκραν φινάλε της σειράς της Cosmote TV «Έτερος Εγώ», σε ένα επεισόδιο της οποίας οι παρατηρητικοί θα πρόσεξαν τον CFO του Ομίλου ΟΤΕ, Χαράλαμπο Μαζαράκη, σ’ έναν μικρό, αλλά χαρακτηριστικό ρόλο.
Μια οφειλή… μόλις 97.54 εκατ.
-Ορισμένες φορές δεν χρειάζονται πολλά λόγια γιατί οι αριθμοί “μιλάνε”: Πόσα οφείλει το καζίνο Λουτρακίου στον ΕΦΚΑ; Μόλις 97,54 εκατομμύρια ευρώ.
Άλλαξαν χέρια τα ακίνητα του Μαύρου
-Στο μεταξύ, έπειτα από τρεις φορές τουλάχιστον που οδηγήθηκαν σε πλειστηριασμό, ακίνητα της οικογένειας του γνωστού δημοσκόπου Δημήτρη Μαύρου, επικεφαλής της εταιρείας MRB Hellas, άλλαξαν χέρια την περασμένη Τετάρτη 29 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, το σφυρί, με επισπεύδουσα την doValue (ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της “Cairo No III Finance Designated Activity Company) στρεφόταν τόσο κατά του Δημήτρη Μαύρου όσο και κατά του Γεωργίου Μαύρου και αφορούσε τρία ακίνητα επί των οδών Ρόδων και Μιμόζας στην Εκάλη. Όπως δείχνουν μάλιστα τα στοιχεία, ενώ στους πρώτους πλειστηριασμούς υπήρξε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών, στον τελευταίο όπου οι τιμές εκκίνησης ήταν μειωμένες κατά 20%, και ιδιαίτερα για τα δύο από αυτά, δόθηκε σκληρή μάχη μεταξύ των μνηστήρων. Έτσι η κατακύρωση έγινε σε ποσό σχεδόν 1 εκατ. ευρώ παραπάνω. Τα σφυριά αφορούσαν ειδικότερα ένα οικόπεδο 1.125 τ.μ. με ισόγεια οικία 120 τ.μ. επί της οδού Μιμόζας που βγήκε με τιμή εκκίνησης 744.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 754.000 ευρώ, ένα οικόπεδο επί της οδού Ρόδων, επιφάνειας 1.101,28 τ.μ. με διώροφη οικία 426 τ.μ., που βγήκε με τιμή εκκίνησης 1.032.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.510.365 ευρώ καθώς και ένα οικόπεδο επίσης στην οδό Ρόδων, 1.125 τ.μ. που είναι αδόμητο και άρτιο και οικοδομήσιμο, που βγήκε με τιμή εκκίνησης 800.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.257.858 ευρώ. Έτσι, για τα τρία ακίνητα η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς ήταν στα 2.576.000 ευρώ και άλλαξαν χέρια στα 3.522.223 ευρώ…
Οι αυξομειώσεις στον Αστέρα
-Μετά τη μερική διάσπαση στην Αστήρ Παλάς καθώς, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, δημιουργήθηκε μια νέα εταιρεία στην οποία εισφέρθηκε ο κλάδος εκμετάλλευσης ζώνης αιγιαλού και παραλίας, είχαμε και αντίστοιχες… αυξομειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, στο πλαίσιο της μερικής διάσπασης αρχικά είχαμε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10.964.856 ευρώ, με ακύρωση 3.654.952 κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 3 ευρώ εκάστη. Στη συνέχεια, με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2023, το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 18.587.322 ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 6.195.774 κοινών ονομαστικών μετοχών των 3 ευρώ. Έτσι το μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ Παλάς ανέρχεται σήμερα σε 24.390.000 ευρώ και διαιρείται σε 8.130.000 κοινές ονομαστικές μετοχές των 3 ευρώ. Πριν από τη διάσπαση πάντως οι μέτοχοι της Αστήρ, από τον Μάιο του 2021 μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχαν προχωρήσει σε μειώσεις με επιστροφή μετρητών σε αυτούς συνολικού ύψους πάνω από 310 εκατ. ευρώ.
Με… αναβολικά ο ισολογισμός της ΕΧΑΕ
-Η επανεκτίμηση της «Ωφέλιμης Αξίας» του ακινήτου που φιλοξενεί το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με άλλα λόγια η «ορθή απεικόνιση της αξίας του» με βάση τα 50 χρόνια -και όχι 25- χρήσης των εγκαταστάσεων, ενίσχυσε σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού της ΕΧΑΕ. Και χωρίς αυτή τη λογιστική παρέμβαση, η ΕΧΑΕ θα παρουσίαζε κέρδη αλλά μικρότερα. Αυτό βέβαια επηρεάζει τα bonus των στελεχών, τα μερίσματα και τη χρηματιστηριακή αξία. Μια που μιλάμε για bonus, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο Γιάνος Κοντόπουλος εισέπραξε και ένα «πριμ υπογραφής» για να έρθει να αναλάβει καθήκοντα CEO στο Χρηματιστήριο το οποίο σύμφωνα με τον ισολογισμό ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.
Οι αμοιβές της Άννας Διαμαντοπούλου από την Coca Cola
-Και αφού ο λόγος είναι για αμοιβές και bonus, στον ισολογισμό της Coca Cola 3E φαίνεται ότι οι υπηρεσίες της Άννας Διαμαντοπούλου ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αποτιμώνται σε 110.000 ελβετικά φράγκα. Από το καλοκαίρι του 2020 η πρώην υπουργός συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Coca Cola 3Ε και σίγουρα οι αμοιβές της είναι καλύτερες από αυτές του υπουργού.
Παραλίγο είδηση στην Κασσιόπη
-Την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν από την Πρωταπριλιά, επρόκειτο να γίνει η τελευταία συνάντηση με σκοπό να πέσουν οι υπογραφές για την πώληση του «Kassiopi Project» από το αμερικανικό Fund NCH στον νέο επενδυτή. Είχαν προηγηθεί πυκνές διαπραγματεύσεις και όλα έδειχναν ότι το θέμα θα κλείσει με την πώληση και την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Την τελευταία στιγμή ωστόσο, οι εκπρόσωποι των αγοραστών ζήτησαν μια νέα μικρή προθεσμία και πρότειναν η συνάντηση να γίνει «μετά το Πάσχα». Αν διαβάζουμε σωστά πίσω από τις γραμμές και τα υπονοούμενα, το «μετά το Πάσχα» ίσως και να εννοεί «μετά την οριστικοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος».
Νέο στέλεχος στη Viva Wallet
-Από την πρώτη στιγμή που ο Χάρης Καρώνης και ο Μάκης Αντύπας ίδρυσαν τη Viva Wallet, αποστασιοποιήθηκαν από την «παραδοσιακή τραπεζική πρακτική» και εισήγαγαν τον όρο neobank στη χώρα μας. Συχνά πυκνά μάλιστα ο Χάρης Καρώνης καταφερόταν με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την υπόλοιπη τραπεζική αγορά. Οι καιροί όμως άλλαξαν καθώς η Viva Wallet ανήκει κατά 48% στη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα JP Morgan Chase. Από χθες, προσέλαβε ένα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, τον Δημήτρη Μαυρογιάννη, με πολυετή θητεία στα «παλιά τραπεζικά ιδρύματα» (Πειραιώς, Eurobank, Commercial Bank of Dubai, Commercial Bank of Qatar κ.λπ.) για να αναλάβει τη θέση του Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών της Viva.
Επιθετική άμυνα στο Χρηματιστήριο
-Ξεκίνησε η κολοβή εβδομάδα στο Χρηματιστήριο που οδηγεί σε μία τετραήμερη αργία, την εποχή που το πρόσημο των γεωπολιτικών και οικονομικών εξελίξεων αλλάζει τρεις και τέσσερις φορές ημερησίως. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης είχε κατακτήσει με άνεση τις 1.140 μονάδες, κατρακύλησε μέχρι τις 1.000 και τώρα ισορροπεί στο 50% της διαδρομής, γύρω από τις 1.070 μονάδες. Οι περισσότερες δεικτοβαρείς μετοχές έχουν ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τους. Αντιθέτως, οι τραπεζικές μετοχές δείχνουν πως απέχουν περίπου 20% από τα πρόσφατα υψηλά τους και σαφώς επηρεάζονται από τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική αλλά και από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, όπως τις περιγράφει η JP Morgan. Οι εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου ανεβάζουν τη φωτιά του πληθωρισμού, επομένως διευκολύνουν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για μια νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων Ευρώ, Στερλίνας και Δολαρίου. Οι αυξήσεις επιτοκίων διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών, δημιουργούν ωστόσο προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων από τους δανειολήπτες.
Άλλος για Μονακό;
-Την περασμένη Τέταρτη 29 Μαρτίου η σύνθεση των επιβατών της πτήσης Αθήνα – Νίκαια παρουσίαζε ορισμένες ιδιαιτερότητες. Συγκεκριμένα, ήταν γεμάτη από αναγνωρίσιμους και μη πλαστικούς χειρουργούς, όπως και από διάφορες κυρίες με εμφανείς… βελτιώσεις σε διάφορα σημεία – που δεν έχει σημασία να παραθέσω. Μετέβαιναν στο Μονακό για να παρακολουθήσουν διεθνές συνέδριο όπου παρουσιάζονταν οι τελευταίες καινοτομίες στην πλαστική χειρουργική. Και να πηγαίνουν οι γιατροί το καταλαβαίνω, είναι η δουλειά τους. Οι πελάτισσες, όμως, γιατί;