–Χαίρετε, η ώρα της κρίσης έφτασε για τον νέο πλανητάρχη και φυσικά αυτή την εβδομάδα παγκοσμίως θα πρέπει να συμβεί κάτι πολύ δραματικό για να αλλάξει η επικαιρότητα πάνω από αυτό το μείζον ζήτημα που συμβαίνει μια φορά στην τετραετία και καθορίζει πολιτικά, γεωστρατηγικά αλλά και οικονομικά τον κόσμο όλο. Ετσι όπως δείχνει η εικόνα με τα γκάλοπ και τις εκατέρωθεν εκτιμήσεις, ίσως μάθουμε τον νικητή σε περισσότερο από 48 ώρες από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες, αν και πάλι ό,τι και να προβλεφθεί μπορεί να είναι απλώς εικασίες.
Εμείς…
-Τώρα εμείς προφανώς ως χώρα δεν θέλει και πολύ νου να καταλάβει κανείς ότι θα προτιμούσαμε τους Δημοκρατικούς και την Κάμαλα, αλλά ούτε στο χέρι μας είναι, ούτε και θα πεθάνουμε γιατί απλούστατα υπάρχουν δεσμοί και ισορροπίες, αλλά και μια καλύτερα χτισμένη σχέση τα τελευταία χρόνια με τις ΗΠΑ. Ισως πιο κοντά η χώρα δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε απ’ ό,τι τώρα, βοήθησε και η πληθωρική παρουσία του πρέσβη Τσούνη. Ιδωμεν, μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα ξημερώνει.
Εν Αθήναις…
-Στην Αθήνα η κυβέρνηση ασχολείται με αρκετά, σημαντικά αλλά όχι συγκλονιστικά θέματα διακυβέρνησης αυτή την περίοδο, πιο πολύ θέματα συζήτησης και κουτσομπολιού είναι κάτι απίθανες… λατινοαμερικάνικου τύπου ιστορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, θα μου πεις εδώ ισχύει η παροιμία “τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα” στην Ελλάδα. Αυτό που επίσης «είχες πάντα στην Ελλάδα» και θα το υποστεί και αυτή η κυβέρνηση, καθώς επίσης και ο ίδιος ο Κ.Μ, είναι ότι η φθορά της δεύτερης τετραετίας (ενίοτε και φαινόμενα αλαζονείας είναι μοιραία και αναπόφευκτα) οι ολιγάρχες και τα συμφέροντα θα γίνονται όλο και πιο απαιτητικά και θα αποθρασύνονται. Και φυσικά οι «κανονικοί», είτε είναι επιχειρηματίες, είτε μηντιάρχες που δεν ζητάνε ή απαιτούν λεφτά ή εξουσία θα μείνουν ακόμα λιγότεροι, αλλά και αυτοί δίχως ατέρμονη υπομονή. Οπότε θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί, επαναλαμβάνω, τα φαινόμενα τα έχουμε ξαναδεί και πάντοτε εμπλέκονται και οι εκ των έσω αντίπαλοι οι οποίοι στην τρέχουσα συγκυρία είναι εν μέρει και τα ίδια πρόσωπα. Ας πούμε ο Σαμαράς που έριξε την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη λέτε να δίσταζε αν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη; Τώρα δεν ξέρω αν φτάνουν οι βουλευτές που συναθροίζονται τις Κυριακές τα απογεύματα στο σπίτι του και κατά τα θρυλούμενα… τρώνε σουβλάκια και συνωμοτούν (LoL) ή μπορεί να αθροιστούν με εκείνους του Καραμανλή, αν και ο κάτοικος Ραφήνας είναι πιο συγκρατημένος και λιγότερο παρορμητικός από τον Αντώνη που κάποιοι του λένε ότι μπορεί και να γίνει ακόμα και μεταβατικός πρωθυπουργός. Τώρα εγώ δεν έχω καταλάβει τη μετάβαση ποιου και προς τι σχηματισμό. Πάντως οι πρόθυμοι ολιγάρχες να στηρίξουν υπάρχουν και τέλος πάντων μια στοιχειώδης αντιπολίτευση υφίσταται πλέον από τον Νίκο Ανδρουλάκη που είναι και ευέλικτος και εξόχως δεκτικός σε όσους τον στηρίζουν μηντιακά και όχι μόνο. Εντάξει, ο άνθρωπος τη δουλειά του κάνει και φυσικά αν τυχόν καταφέρει και σταθεροποιηθεί στο 20% και πάνω τότε αρχίζει και παίζει μπάλα στην πρώτη κατηγορία.
Ανασχηματισμός-Μέγαρο Μαξίμου-Σχοινάς
-Έτσι λοιπόν, το επόμενο μεγάλο θέμα που ήδη αρχίζει να συζητείται στα πολιτικά γραφεία, αλλά και στα επιχειρηματικά σαλόνια των Αθηνών, είναι ο ανασχηματισμός που το πιο πιθανό είναι να πάει για μετά την προεδρική εκλογή, δηλαδή σε τρεις μήνες, άρα ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, ειδικά με τον Κ.Μ που ούτε ανοίγει τα χαρτιά του, αλλά και μεταβάλλει τις απόψεις του σταθμίζοντας τις συγκυρίες μέχρι την τελευταία ώρα, ειδικά στους ανασχηματισμούς. Μια χυμώδη πληροφορία που άκουσα (μεταξύ άλλων ψιθύρων για επιστροφές προσώπων στην κυβέρνηση, που έχουν καταντήσει πλέον γραφικές), αφορά τον πρώην επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά. Λοιπόν οι φήμες λένε ότι ο Μαργαρίτης, που πλέον εγκαταστάθηκε στη γενέτειρά του Θεσσαλονίκη, ετοιμάζεται για υπουργικό θώκο και μάλιστα δυνατό. Πάει, λέει, μπορεί και για υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Γεραπετρίτη εφόσον ο Κ.Μ αποφασίσει την επιστροφή του στο Μ.Μ, κάτι που δεν μου ακούγεται διόλου παράλογο. Επαναλαμβάνω ότι μια πληροφορία είναι αυτή και όχι «γκαραντί» που λέγαμε παλιά, γιατί ούτως ή άλλως έχουμε μπροστά μας πάνω από τρεις μήνες για τον ανασχηματισμό.
Κασσελάκης πατήρ-ζόρια
-Τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ πια, παρότι όλοι τα παρακολουθούμε, δεν βγάζουν υγρασία πλέον, δεν είναι νόστιμα πια, αλλά εγώ σας μεταφέρω μια ενδιαφέρουσα πληροφορία που ασφαλώς αφορά τον αγωνιζόμενο για τη Δημοκρατία Στέφανο. Σήμερα εκδικάζεται στο ΣτΕ -έκτο τμήμα, αν δεν κάνω λάθος- η υπόθεση του μπαμπά Κασσελάκη που ως γνωστόν χρωστάει 11,5 εκατ. στην εφορία από μια παλιά υπόθεση μιας βίλας του στην Εκάλη, που το ΣΔΟΕ ανακάλυψε ότι πίσω από μια offshore εταιρεία βρισκόταν ο ίδιος και τον… τρέλανε στα πρόστιμα. Με δεδομένο ότι στο ΣτΕ το πενταμελές συμβούλιο είχε δεχτεί τις καταδικαστικές αποφάσεις των προηγούμενων δικαστηρίων (Πρωτοδικείο, Εφετείο) το λογικό είναι ότι και το επταμελές σήμερα δεν θα αποστεί από την ετυμηγορία όλων των προηγούμενων δικαστών, αλλά βέβαια δικαστήριο έχει ο άνθρωπος, να του ευχηθούμε “good luck”.
Μόνον δυο χαρτοφυλάκια τηρούν το business plan
–Εχει ζορίσει αρκετά η κατάσταση στην αγορά των κόκκινων δανείων. Στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει ένα report που συνέταξε η KPMG για τον Ηρακλή, το οποίο αναφέρει πως μόνον δύο χαρτοφυλάκια NPLs -το Frontier και το Galaxy στο corporate- εξελίσσονται σύμφωνα με το business plan. Oλα τα άλλα έχουν από μικρά έως μεγάλα ζητήματα. Ταυτόχρονα, οι συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά έχουν αραιώσει, η Intrum στον διαγωνισμό για την πώληση 7 χαρτοφυλακίων έχει συμφωνήσει τιμές αλλά ακόμη δεν έχει κλείσει τη συναλλαγή, γίνονται συζητήσεις για εξαγορές μεταξύ των servicers, ακόμη και των μεγάλων, και γενικότερα η αγορά δυσκολεύει, γίνεται πιο απαιτητική και είναι ζήτημα χρόνου να έχουμε αναδιατάξεις που θα οδηγήσουν σε πιο ισχυρά σχήματα τα οποία και θα διαχειριστούν το επόμενο στάδιο της ρευστοποίησης των κόκκινων δανείων.
Η ΔΕΗ μπαίνει σε νέο τομέα δραστηριοτήτων – Ιδρυσε την «PPC INSPECTRA»
-Σε ένα νέο εγχείρημα εισέρχεται η ΔΕΗ, με τη διοίκηση να προχωρά στη δημιουργία ανεξάρτητης θυγατρικής μετά τη λειτουργική διάσπαση της υφιστάμενης Διεύθυνσης Εργαστηρίων, Πιστοποίησης και Επιθεώρησης (ΔΕΠΕ). Στόχος της απόσχισης του κλάδου και της εισφοράς σε νέα εταιρεία με την επωνυμία «PPC INSPECTRA» είναι η ταχύτερη επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΕΠΕ (η οποία θα ήταν αδύνατο να επιτευχθεί μόνο μέσω οργανικής ανάπτυξης) και η αποτελεσματικότερη διείσδυση στην αγορά Εργαστηριακών Υπηρεσιών, Επιθεωρήσεων και Πιστοποιήσεων (Testing, Inspection & Certification – TIC) για την οποία υφίσταται υψηλή ζήτηση. Στρατηγικά, πρόθεση είναι η νέα εταιρεία να εξελιχθεί σε πάροχο επιλογής TIC και να καλύψει το σύνολο των υπηρεσιών που απαιτούν οι πελάτες στη συγκεκριμένη αγορά (one stop shop). Η δημιουργία της νέας θυγατρικής αποτελεί το κύριο θέμα της σημερινής έκτακτης ΓΣ των μετόχων της ΔΕΗ που αναμένεται να δώσουν και το «πράσινο φως». Όπως, μάλιστα, γίνεται γνωστό, με την απόσχισή της η ΔΕΠΕ θα μπορέσει να εξαγοράσει και να ενσωματώσει άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τομείς όμορους με αυτούς που ήδη εξυπηρετεί, να αναπτύξει το πελατολόγιό της και να επεκταθεί γεωγραφικά. Για την κίνηση αυτή συντρέχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις δεδομένου ότι η ελληνική αγορά TIC χαρακτηρίζεται από μεγάλη κατάτμηση, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις (Bureau Veritas, DNV, TUV Hellas) κατέχουν μερίδιο της τάξεως του 30% αθροιστικά, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 350 μικρότερες επιχειρήσεις. Να σημειωθεί πως η ΔΕΠΕ αποτελούσε μέρος του πρώην Κέντρου Καινοτομίας (ΔΚΚ) και του προγενέστερου Κέντρου Δοκιμών Ερευνών & Προτύπων (ΚΔΕΠ), λειτουργεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες δοκιμών σε υλικά και εξοπλισμό των μονάδων της ΔΕΗ, αλλά και σε τρίτους πελάτες. Και επειδή το σχέδιο είναι προχωρημένο, έχει ήδη υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) για τη διαπίστευσή της ως Φορέας Πιστοποίησης.
Το χρυσό προμέρισμα των… συνταξιούχων
-Μπορεί τα αδέρφια Μιχάλης και Τάκης Σαράντης να δηλώνουν πλέον… συνταξιούχοι, μιας και προ ολίγων μηνών παρέδωσαν τη διοίκηση του Ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Ολυμπος, Ροδόπη, Αγνό, Κλιάφας, Τυράς κ.λπ.) στα παιδιά τους, εν τούτοις δεν παύουν να έχουν λόγο σε στρατηγικές αποφάσεις και ταυτόχρονα να δρέπουν τους καρπούς των πολυετών προσπαθειών τους. Κάπως έτσι οι δυο τους θα λάβουν ένα… χρυσό προμέρισμα σχεδόν 6 εκατ. ευρώ για την τρέχουσα χρήση. Οι πληροφορίες θέλουν ο Ομιλος φέτος να ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ σε κύκλο εργασιών και τα 100 εκατ. ευρώ σε EBITDA. Απ’ ό,τι φαίνεται όμως και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, με βάση και την απόφαση για τη διανομή προμερίσματος, οι επιδόσεις θα είναι σημαντικές. Ειδικά έναντι του ανταγωνισμού, τον οποίο ο Όμιλος πλέον έχει αφήσει πίσω.
Ο πονοκέφαλος της Rothschild & Co Greece
-Ενας “πονοκέφαλος” φαίνεται πως ταλαιπωρεί τη γνωστή επενδυτική τράπεζα με αναβαθμισμένη τα τελευταία χρόνια παρουσία στη χώρα μας. Πρόκειται για τη Rothschild & Co, η οποία προ πενταετίας από ένα απλό γραφείο μετεξελίχθηκε σε κανονική θυγατρική με τον τίτλο Rothschild & Co Greece Μονοπρόσωπη Α.Ε. Η θυγατρική λοιπόν, στην οποία πέρυσι τοποθετήθηκε ως διευθύνων σύμβουλος ο Μάριος Μπρούστας με τον επί πολλά έτη υπεύθυνο του ελληνικού γραφείου Νάσο Ζαμπάρα να περιορίζεται στη θέση του Προέδρου, επιχειρεί να μπει πιο δυναμικά στο κομμάτι της συμβουλευτικής γύρω από εξαγορές και συγχωνεύσεις σε μία προσπάθεια να βγει το στοίχημα που έβαλε η μητρική καθώς, προς το παρόν, το ταμείο είναι μείον… Τουλάχιστον με τις επίσημες καταστάσεις, που έδειξαν ότι η θυγατρική είχε μειωμένο κύκλο εργασιών το 2023 στα 862 χιλ. ευρώ περίπου με ζημιές προ φόρων 900 χιλ. ευρώ και μετά φόρων 748 χιλ. ευρώ! Μάλιστα η εταιρεία στη συγκεκριμένη χρήση προέβη σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 2 εκατ. ευρώ προκειμένου το μετοχικό της κεφάλαιο να φθάσει τα 2,025 εκατ. ευρώ, ενώ έλαβε και δάνειο ύψους 1 εκατ. ευρώ απ’ τη μητρική, μέσω ανοικτής γραμμής πίστωσης. Ως αποτέλεσμα τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρείας κατέστησαν θετικά και διαμορφώθηκαν στα 726.666 ευρώ, ενώ το κεφάλαιο κίνησης (βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις – κυκλοφορούντα στοιχεία του Ενεργητικού) της εταιρείας κατέστη αρνητικό! Η εταιρεία πάντως, όπως σημειώνεται, “έχει λάβει τη δέσμευση του τελικού μετόχου που αναλαμβάνει να τη στηρίξει οικονομικά για τους επόμενους 12 μήνες προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της”.
H έκπληξη
-Η «έκπληξη» που ετοιμάζει στο τέλος του χρόνου, το υπουργείο Οικονομικών είναι ένα Γενικό Ισοζύγιο του Κράτους με σχεδόν μηδενικό έλλειμμα. Δηλαδή όχι μόνον η Ελλάδα θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% για να πληρώσει τόκους και χρεολύσια, αλλά και γενικό πλεόνασμα, αφού θα έχει εξυπηρετήσει τα δάνειά της. Υπάρχουν πολλοί στο υπουργείο Οικονομικών που προτείνουν να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αυτό το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για να αγοράσει πίσω ακριβά δάνεια του παρελθόντος και με τον τρόπο αυτό να μειώσει θεαματικά όχι μόνο τις δαπάνες για τοκοχρεολύσια αλλά και το ονομαστικό Χρέος. Σε μια εποχή που οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), διογκώνουν επικίνδυνα το Δημόσιο Χρέος τους, η Ελλάδα δίνει την εικόνα μιας νοικοκυρεμένης οικονομίας που συμμαζεύει τα χρέη της και ταυτόχρονα αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Αυτή είναι η κατάσταση που θα παρουσιάσει σήμερα στο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης. Το επόμενο βήμα είναι πιο δύσκολο: Να νιώσουν και όλα τα ελληνικά νοικοκυριά αυτήν την -πρωτοφανή για τα ιστορικά δεδομένα της χώρας- δημοσιονομική εξυγίανση. Αυτή είναι η προσπάθεια που ξεκινά σήμερα με τη δημόσια διαβούλευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Γιατί αγοράζουν ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ
-Η κυβέρνηση έχει εκπονήσει και υλοποιεί ένα μεγάλο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων με μεγάλους πρωταγωνιστές την ΕΥΑΘ στον Βορρά και την ΕΥΔΑΠ στον Νότο. Αναπόφευκτα οι μεγάλες επενδύσεις και οι αλλαγές αυτές θα φέρουν και νέα τιμολόγια. Ξεκίνησε ήδη η εφαρμογή, δημοσιεύτηκε πριν από έναν μήνα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η νέα «Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση» (Regulated Asset Base) που είναι κατά 30% υψηλότερη από τη σημερινή. Αυτά βλέπουν οι θεσμικοί επενδυτές και μαζεύουν συστηματικά μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Σ’ ένα πτωτικό χρηματιστήριο, τον περασμένο μήνα, η ΕΥΔΑΠ κέρδισε +1,4% και η κεφαλαιοποίησή της έφτασε τα 612 εκατ. ευρώ, με 4.705 συναλλαγές που αφορούσαν 713.000 μετοχές. Η «μικρή» και «μαζεμένη» ΕΥΑΘ διατηρεί την κεφαλαιοποίηση των 117 εκατ. ευρώ, αλλά κι εκεί άλλαξαν χέρια 52.316 μετοχές μέσα σ’ έναν μήνα.
Ταξίαρχος ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
-Η Metlen Energy & Metals χρηματοδότησε την ανακαίνιση του κτιρίου του 7ου Λόχου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, ΕΛΕΜΚΑ, ανακαίνισε πλήρως κτιριακές εγκαταστάσεις 2.500 τ.μ., με αναβαθμίσεις σε κοιτώνες δοκίμων, κοινόχρηστους χώρους και βελτιώσεις ενεργειακής απόδοσης κ.λπ. Στα επίσημα εγκαίνια του νέου κτιρίου απονεμήθηκε στον Ευάγγελο Μυτιληναίο ο τιμητικός τίτλος του Ταξιάρχου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μαζί με αναμνηστικό ειδώλιο και τελετουργικό ξίφος από την Ακαδημία.
Η «black Friday» έγινε «Black November»
-Παραδοσιακά, στην αμερικανική αγορά, η «Μαύρη Παρασκευή» είναι η τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, αμέσως μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών όπου οι έμποροι ξεστοκάρουν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές ό,τι προϊόντα έχουν μείνει στις αποθήκες, προκειμένου να ανανεώσουν το εμπόρευμα για τη νέα χρονιά. Στην Ελλάδα όμως, η Black Friday έγινε «Black Week» και τώρα πια «Black November». Οι μεγάλες αλυσίδες έχουν αρχίσει ήδη τις προσφορές, με πρώτα τα Public, ενώ ήδη ο Κωτσόβολος προαναγγέλλει ένα μεγάλο γεγονός στο Mall αυτή την εβδομάδα. Όλα τα εμπορικά καταστήματα ξεκινούν τις προσφορές τους αφού έτσι κι αλλιώς δεν θα πραγματοποιηθούν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου, ενώ όλοι προσπαθούν να εισπράξουν προκαταβολικά το «δώρο των εορτών» που οι καταναλωτές θα εισπράξουν στα τέλη Δεκεμβρίου.
Τι -φοβάται- και τι περιμένει ο Μπάφετ
-Ούτε μία μετοχή δεν αγόρασε, καθ’ όλη τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ο «σοφός επενδυτής της Όμαχα», ο μεγαλύτερος «contrarian investor» όλων των εποχών, Ουόρεν Μπάφετ. Σε μια περίοδο που τα αμερικανικά χρηματιστήρια σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και στη Wall Streeet επικρατεί επενδυτική φρενίτιδα, η Berkshire Hathaway όχι μόνον δεν αγοράζει αλλά συνεχίζει να ρευστοποιεί μετοχές, με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα του επενδυτικού Ομίλου του Μπάφετ να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα 325,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη και στον πρωταθλητή των αποτιμήσεων, την Apple, η οποία οδεύει ολοταχώς προς την κεφαλαιοποίηση των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η Berkshire συνεχίζει να ρευστοποιεί. Πούλησε άλλα 14,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές Apple, μειώνοντας τη θέση της στα 69,9 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 25% λιγότερα από το προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά τα δύο τελευταία τρίμηνα, ο Μπάφετ πούλησε μετοχές Apple αξίας 100 δισ. δολαρίων. Η Berkshire Hathaway όχι μόνο ρευστοποίησε μετοχές, αλλά ταυτόχρονα αύξησε τις τοποθετήσεις της σε Έντοκα Γραμμάτια του Αμερικανικού Δημοσίου, στα 288 δισεκατομμύρια δολάρια. Όσοι θεωρούν τον Μπάφετ «σοφό επενδυτή» και ακολουθούν πιστά την επενδυτική του στρατηγική, θα περάσουν δύσκολες μέρες αυτή την εβδομάδα στη Wall Street…
Δεν είναι χρυσάφι όλη η πληροφορική
-Πριν από 25 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1999, στην κορύφωση της χρηματιστηριακής dot com φρενίτιδας εκείνης της εποχής, η μετοχή της INTEL εντάχθηκε στον Δείκτη Dow Jones ως ένδειξη ότι «η πληροφορική είναι το μέλλον». Εκείνη την εποχή η μετοχή της Intel διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο στα 42,25 δολάρια. Τότε, αν είχε κάποιος επενδύσει 10.000 δολάρια στη μετοχή της Intel, σήμερα η αξία της επένδυσής του δεν θα ξεπερνούσε τα 5.500 δολάρια (συν τα μερίσματα που θα είχε εισπράξει). Σήμερα, η μετοχή της INTEL αφαιρείται από τον δείκτη Dow Jones και στη θέση της εντάσσεται η περιβόητη NVIDIA. Οι μετοχές της Nvidia καταγράφουν κέρδη +180% φέτος, καθώς όλοι οι τεχνολογικοί γίγαντες ζητούν να προμηθευτούν τους ισχυρούς και υψηλού κόστους επεξεργαστές της που τροφοδοτούν την τεχνητή νοημοσύνη (ΑI), την τεχνολογία που σήμερα θεωρείται ότι είναι το μέλλον. Ο Dow Jones Industrial Average, που δημιουργήθηκε από τον Charles Dow το 1896, είναι ο σηματωρός του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Σε αντίθεση με τον δείκτη S&P500 που αξιολογεί τις εταιρείες με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ο δείκτης Dow Jones των 30 μετοχών είναι σταθμισμένος ως προς την τιμή, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετοχές υψηλότερης τιμής έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις διακυμάνσεις του. Γι’ αυτό βλέπουμε στον δείκτη Dow Jones μετοχές όπως οι Apple, Microsoft, IBM, Salesforce και Cisco Systems, ενώ αντιθέτως μετοχές όπως η Google, η Amazon και η Meta δεν περιλαμβάνονται.