–Χαίρετε, μια μικρή, άσχετη με τα τρέχοντα παρατήρηση ή μάλλον ένα καλό νέο μέσα στην καταχνιά με τις πλημμύρες και τις καταστροφές. Η Αθήνα βιώνει ακόμα μια πραγματική τουριστική κοσμοπλημμύρα ενώ το αεροδρόμιο, για όποιον έτυχε να βρεθεί, θυμίζει 15Αύγουστο. Τα ακριβά πεντάστερα ξενοδοχεία του Συντάγματος (π.χ. Μεγάλη Βρεταννία) είναι sold out μέχρι τις 20 Οκτωβρίου και χθες είχε στα εστιατόριά της 1.100 κουβέρ. Απίθανες επιδόσεις που φυσικά θα φανούν και στα επίσημα νούμερα αργότερα.
Aρβύλα
-Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση παλεύει με το… θηρίο της Θεσσαλίας που δεν λέει να κοπάσει, χθες κυκλοφόρησε και μια αρβύλα ότι στο ιδιωτικό ελικοπτεράκι που έπεσε στην περιοχή με τις πλημμύρες ήταν… μέσα και ο Κικίλιας! Δεν του έφταναν του ανθρώπου τα πάθη που περνάει εδώ και δυο μήνες με τις φωτιές και τις πλημμύρες (δεν έχει καθίσει ούτε λεπτό, κυριολεκτικά, σ’ ένα σημείο) τον πέθαναν κιόλας. Ωραία δουλειά κάνει!
Stefanos
-Σε άλλα νέα το reality συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ένας μετά τον άλλον οι κομματικοί πατέρες και αστέρες βγαίνουν και βαράνε το σαμάρι αντί για τον γάιδαρο (μακριά από εμάς που είμαστε και φιλόζωοι). Αλλά στ’ αλήθεια τι φταίει το παιδί… σχεδόν αμούστακο, ούτε φανταράκι δεν έχει πάει. Προτείνω Προεδρική Φρουρά, Stefanos, πρώτον για λόγους συμβολισμού -αφού όντως είναι με τον Πρόεδρο Αλέξη- και, δεύτερον, ε, οκ, δεν είναι για τα ΟΥΚ ούτε για τον Εβρο. Τι θα λέει στους Τούρκους «ηρεμία, χαμόγελο, ηρεμία, χαμόγελο» όπως την Κυριακή έξω από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου; Θέλει κάτι πιο επικοινωνιακό…
Μπουκώρος Vs Αγαπηδάκη
-Ήρεμα ήταν τα νερά στην ΚΟ της ΝΔ χθες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από τους βουλευτές του να μην αναλίσκονται σε προσωπικές επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης. Πάντως, μαθαίνω ότι ορισμένα παράπονα διατυπώθηκαν π.χ. από τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο που είπε κάτι του στυλ ότι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. “Εμείς δεν κάνουμε πολιτική του Instagram. Οι υπουργοί της ΝΔ δεν είμαστε επισκέπτες, ζούμε το πρόβλημα επί τόπου μαζί με τους ανθρώπους”, του απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ο Μπουκώρος επανήλθε, όμως, λέγοντας κάτι του στυλ ότι επί τόπου είναι και οι βουλευτές κάθε μέρα, μέσα στις λάσπες.
Το μήνυμα για τις αποζημιώσεις
-Και άλλος γαλάζιος βουλευτής από τη Θεσσαλία, πάντως, ο Χρήστος Κέλλας της Λάρισας, υπογράμμισε ότι πληγέντες του Daniel, των οποίων τα χωριά πλημμύρισαν ξανά τώρα, δεν έχουν λάβει τα 6.600 ευρώ. Ζήτησε, μάλιστα, προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, καθώς, όπως είπε, έχει θέσει το ζήτημα στο Μαξίμου, αλλά απάντηση ουσιαστικά δεν έλαβε. Μάλιστα, ο Κέλλας τα… έχει και με τον υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, στον οποίο απευθύνθηκε και προσωπικά για το ζήτημα.
Το διπλό άδειασμα Μαρινάκη
-Στοχευμένα βγήκε χθες ο Παύλος Μαρινάκης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, αδειάζοντας δύο υπουργούς. Από τη μια, είπε ότι δεν υπάρχουν “ελληνοποιήσεις”, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της στήλης ότι η ρύθμιση για νομιμοποιήσεις μεταναστών που ήταν στα σκαριά του υπουργείου Μετανάστευσης πήγε στις καλένδες. Από την άλλη, άδειασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τον Χάρη Θεοχάρη που κατάφερε να μετατρέψει το θέμα της φοροδιαφυγής και της αύξησης της φορολογητέας ύλης των ελευθέρων επαγγελματιών σε απειλή αύξησης της φορολογικής του επιβάρυνσης. Και τα δύο, βεβαίως, έγιναν με εντολή Μαξίμου.
Τα τηλεφωνήματα στον Χατζηβασιλείου
-Κατά σύμπτωση, ο βουλευτής της ΝΔ στις Σέρρες Τάσος Χατζηβασιλείου μίλησε για fake news αναφερόμενος στα σενάρια “ελληνοποιήσεων” πολλών μεταναστών. Μαθαίνω ότι μετά την εμφάνισή του στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και ενώ δεν είχε πάρει… γραμμή, έπεσαν τηλεφωνήματα από το Μέγαρο Μαξίμου που τον συνέχαιραν ότι έκλεισε το θέμα νωρίς.
Ο κόκκινος Οκτώβρης των 2,2 δισ.
-Αν υπάρχει στην αγορά μια δουλειά που πηγαίνει εξαιρετικά, αυτή είναι η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων. Μόνον τον Οκτώβριο τρέχουν προθεσμίες για υποβολή δεσμευτικών προσφορών σε πέντε συναλλαγές και συγκεκριμένα: Gemini (DoValue), Citus (Cepal) Celestial (Cepal), Suez (Do Value) και από την Intrum για τα επτά διαφορετικά χαρτοφυλάκια που πουλάει ταυτοχρόνως. Σύνολο μικτής λογιστικής αξίας 2,2 δισ., παρακαλώ (και νομίζω ότι μου διαφεύγει μια ακόμη συναλλαγή).
Το παιχνίδι με τις μπαταρίες που ανατρέπει τις ισορροπίες στην αγορά
-Μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες η ΡΑΕ θα προκηρύξει τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για ακόμη 300 ΜW μπαταρίες, δηλαδή εγκαταστάσεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ως το τέλος του χρόνου θα υλοποιηθεί και το τρίτο σκέλος του σχεδιασμού για μπαταρίες με συνολική ισχύ 1.000 ΜW, με την προκήρυξη ενός ακόμη διαγωνισμού για επιπλέον 300 ΜW. Η μεγάλη αλλαγή στον επικείμενο διαγωνισμό (αλλά και σε αυτόν που θα ακολουθήσει) είναι το ύψος της κρατικής ενίσχυσης, το οποίο θα είναι πολύ κάτω από τις 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ που ήταν στον πρώτο διαγωνισμό, με στόχο να στηριχθούν περισσότερα έργα. Με την ευκαιρία σημειώστε πως γύρω από τις μπαταρίες θα παιχτεί όλη η ανάπτυξη στις ΑΠΕ το επόμενο διάστημα, με το υπουργείο να δρομολογεί ρύθμιση που θα βάζει την αποθήκευση όχι μόνο σε όλα τα νέα έργα ηλιακής ενέργειας, αλλά και στα παλαιότερα.
Ο Μασούτης δεν συζητά για ΑΒ Βασιλόπουλο, ούτε με CVC
-Αποστάσεις -και μάλιστα μεγάλες- από τα σενάρια εξαγοράς της ΑΒ Βασιλόπουλος από τη Μασούτης κράτησε ο επικεφαλής της εταιρείας Γιάννης Μασούτης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης, ξεκαθάρισε πως δεν υφίσταται ουσία στα σενάρια που κυκλοφορούν. “Το παιχνίδι των εξαγορών το γνωρίζουμε, μας αρέσει και το θέλουμε. Έχουμε πάντα ανοιχτά τα μάτια μας. Όμως για την ΑΒ δεν υπάρχει το παραμικρό”, τόνισε. Απάντησε όμως και στα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει προ καιρού περί ενδιαφέροντος από το CVC για τη Μασούτης. ” Δεν υπάρχει τίποτα, ούτε καν γνωριμία με το CVC. Αν μάλιστα τύχει και πρέπει σε κάποια εκδήλωση να βρεθούμε με τους ανθρώπους του CVC, θα το αποφύγω, για να μην πουν ότι βρέθηκε ο Μασούτης με το CVC”.
Έκλεισε και την πόρτα του ΧΑ
-Με δεδομένο ότι η Μασούτης είναι μια από τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας και φέτος οδεύει προς τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ, το ερώτημα αν υφίσταται ενδιαφέρον για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο είναι εύλογο. Ο Γ. Μασούτης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Η εταιρεία, είπε, το είχε εξετάσει αλλά έκανε πίσω και εκ των υστέρων αποδείχθηκε σωστή κίνηση. Όπως προέκυψε μετά από λίγο… ψάξιμο, η Μασούτης είχε κάνει αίτηση εισαγωγής το 2006 και το 2008 βρέθηκε ένα βήμα πριν το ΙΡΟ. Ωστόσο, καθώς η κρίση τότε ερχόταν με φόρα, έκανε πίσω. Σήμερα δεν συζητά εισαγωγή στο ΧΑ, και λόγω κόστους καθώς επιλέγει τα ποσά αυτά να τα επενδύει διαφορετικά και γιατί είναι στρατηγική επιλογή να παραμείνει μια οικογενειακή επιχείρηση χωρίς άλλους μετόχους.
Ο Πρωθυπουργός στην ανάπλαση του ακινήτου της ΦΙΞ
-Παρουσία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου, παρουσιάζει την προσεχή Τετάρτη το έργο ανάπλασης του βιομηχανικού ακινήτου της ζυθοποιίας ΦΙΞ στη Δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Το ύψος της επένδυσης είναι 150 εκατ. ευρώ, το ακίνητο είναι ιδιοκτησία της Dimand και το project είναι για 30.000 τ.μ. με χρήσεις οικιστικές και εμπορικές.
Ρήγμα στις σχέσεις των οικογενειών Δαυίδ-Λεβέντη
-Ρήγμα στους πολυετείς δεσμούς και τις καλές σχέσεις της οικογένειας Δαυίδ με την οικογένεια Λεβέντη φαίνεται πως προκαλεί η αγορά της βίλας του Αλκη Δαυίδ στις Σπέτσες από τον εξάδελφό του Χ. Λεβέντη.
Αποδεσμεύονται τα πάγια περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie
-Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της εξυγίανσής του βρίσκεται πλέον ο Όμιλος Folli Follie. Κατά την εκδίκαση της δίκης των Κουτσολιούτσων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναφέρθηκε από την έδρα πως έγινε δεκτή την αίτηση της εταιρείας για την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων, που είχε δεσμεύσει η Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (Αρχή για το Ξέπλυμα «Μαύρου» Χρήματος) από το 2018, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της διοίκησης Κουτσολιούτσου. Όπως προέκυψε, το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι η μεταβίβαση των παγίων στο νέο εταιρικό σχήμα, όπως προβλέπεται από το σχέδιο εξυγίανσης, είναι απαραίτητη για την υλοποίησή του. Και ότι χωρίς αυτή, θα υπάρξει προφανής κίνδυνος. Σύμφωνα με το βούλευμα, το όφελος του Δημοσίου από την ολοκλήρωση της εξυγίανσης και τη συνέχεια λειτουργίας της Εταιρείας θα είναι μεγαλύτερο από το όποιο όφελος θα μπορούσε να αποκομίσει από τη συνέχιση της δέσμευσης των παγίων. Έτσι, η υπό τον Γ. Σάμιο, διοίκηση -που έχει διορίσει το Πρωτοδικείο με πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- απαλλάσσεται από ένα μεγάλο εμπόδιο στην πολύ δύσκολη πορεία προς την εξυγίανση και τη νέα εποχή του Ομίλου, ενώ ταυτόχρονα βάζει τέλος στα σχέδια της οικογένειας Κουτσολιούτσου να αποδομηθεί η όλη προσπάθεια της νυν διοίκησης και η εταιρεία να παραμείνει όμηρος στους πρώην ιδιοκτήτες της. Στα πάγια που αποδεσμεύονται περιλαμβάνονται 3 εκατ. ευρώ από αποδεσμεύσεις τραπεζών, τα 2 κτίρια της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, καταστήματα, γραφεία και οικόπεδα.
Ρηχή αγορά
-Για μια ακόμη φορά ο Σεπτέμβριος αποδείχθηκε ένας δύσκολος μήνας για το Χρηματιστήριο. Φέτος, αυτό που ξεχωρίζει είναι η χαμηλή αξία συναλλαγών στην πτωτική κίνηση. Λείπει το «φρέσκο χρήμα» καθώς αυτοί που βιάζονται να πουλήσουν είναι περισσότεροι και οι αγοραστές ξέρουν να περιμένουν. Είδαμε στην αρχή της εβδομάδας, τη Δευτέρα, την αξία των συναλλαγών στα 106,7 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 21,8 εκατ. ήταν πακέτα. Το 34% του τζίρου αφορούσε 2 μόλις μετοχές: Πειραιώς, ΟΠΑΠ. Την επόμενη μέρα, Τρίτη, η αξία συναλλαγών έπεσε στα 75,2 εκατ. Τα 12,9 εκατ. μέσω πακέτων και το 40% των πράξεων αφορούσε μόλις 3 μετοχές: ΟΠΑΠ, Πειραιώς και Jumbo. Την Τετάρτη, η αξία συναλλαγών σταθερή στα 76,5 εκατ. -μειωμένη στα 2 εκατ. μέσω πακέτων- και οι περισσότερες πράξεις (41% του συνολικού τζίρου) αφορούσαν πάλι μία τετράδα: Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank. Το ίδιο σκηνικό και χθες. Τζίρος 78 εκατ. ευρώ (με 6,1 εκατ. σε πακέτα). Ας ελπίσουμε να επαληθευτεί το μοτίβο που θέλει μετά τα μέσα Οκτωβρίου, μέχρι τις γιορτές του Δεκεμβρίου, το Χρηματιστήριο να ξαναπαίρνει τα πάνω του…
Οι Έλληνες αφήνουν τις καταθέσεις για τα Αμοιβαία
-Περισσότερα από 2,1 δισ. ευρώ έχουν τοποθετήσει από την αρχή του έτους σε αμοιβαία κεφάλαια οι αποταμιευτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις από τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων. Το ενεργητικό των αμοιβαίων κεφαλαίων στην Ελλάδα πλησιάζει τα 14 δισ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές της συγκεκριμένης αγοράς πιστεύουν ότι φέτος και στις επόμενες 96 μέρες του 2023 θα σπάσει το ρεκόρ του 2021 με καθαρές εισροές 2,46 δις ευρώ σε αμοιβαία.
Ρευστοποιήσεις στις μετοχές αεροπορικών εταιρειών
-Λίγο η ισχυροποίηση του δολαρίου, λίγο η νέα δραματική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και της κηροζίνης, λίγο η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη που μείωσε τις τουριστικές μετακινήσεις, αυτό το καλοκαίρι ήταν άσχημο για τις μετοχές των Ευρωπαϊκών Αεροπορικών Εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Air France που τον Ιούνιο έβλεπε τη μετοχή της να ίπταται στα 17,5 ευρώ και τώρα σέρνεται με δυσκολία στα 11,5 ευρώ. Εδώ στην Ελλάδα, η Aegean, με τη βοήθεια της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης και της έξυπνης hedging πολιτικής στη διαχείριση του κόστους καυσίμων, κρατούσε τη μετοχική της αξιοπρέπεια. Τελικά όμως, τον Σεπτέμβριο, υπέκυψε στη γενικότερη τάση ρευστοποίησης των μετοχών αεροπορικών εταιρειών και ενώ στα τέλη Αυγούστου πετούσε στα 13,7 ευρώ, χθες, έκλεισε στα 10,1 ευρώ με κεφαλαιοποίηση μικρότερη του 1 δισ. ευρώ (914,2 εκατ. ευρώ…)
Μείωση της επιρροής του Ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές
-Πριν από έναν μήνα συγκεντρώθηκαν στην Νότιο Αφρική οι ηγέτες των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική). Αφού καλωσόρισαν 6 νέα μέλη στην ομάδα τους (το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Αργεντινή), διακήρυξαν με πάθος τον στόχο τους για την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Επίσημα διακηρυγμένος στόχος είναι, μέσα από τη στενή τους συνεργασία, να μετατρέψουν την ομάδα BRICS σε μια γεωπολιτική δύναμη που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της Δύσης (κυρίως των Η.Π.Α.) στις παγκόσμιες υποθέσεις. Ήρθε όμως η πραγματικότητα να διαψεύσει τις προσδοκίες τους. Τα στοιχεία στις διεθνείς πληρωμές (SWIFT) δείχνουν ότι το δολάριο εξακολουθεί να είναι ο βασιλιάς των συναλλαγών στον πλανήτη. Αντιθέτως, το μερίδιο του Ευρώ στις παγκόσμιες πληρωμές SWIFT έχει μειωθεί στο 23% από 38% στην αρχή του έτους, ενώ ανοδικά κινήθηκε το κινέζικο γιουάν αφού το μερίδιο της Κίνας στις πληρωμές SWIFT έφτασε στο ιστορικό υψηλό του 3,47% τον Αύγουστο. Παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης.