–Χαίρετε, τα σχολεία ήταν το θέμα της χθεσινής ημέρας που κυριάρχησε στις συζητήσεις στο Μ.Μ. αν, δηλαδή, θα τα ανοίξουν όπως οι Γάλλοι και οι Γερμανοί κανονικά στην ώρα τους (την ερχόμενη Δευτέρα) ή θα πάνε πίσω μια εβδομάδα και βλέπουμε. Συσκέψεις γίνονται συνεχώς και θα γίνονται, πιστεύω μέχρι και την Παρασκευή, για να μην την πατήσουν σαν την Πρωτοχρονιά που ανακοινώθηκε και άλλαξε η ημερομηνία για το ωράριο της εστίασης μέσα σε 48 ώρες. Και μην φανταστείτε ότι για τα σχολεία θα πάρουν απόφαση ο… Μιμίκος και η Λόλα (γνωστοί ήρωες από το αλφαβητάρι των παιδικών μας χρόνων) ήτοι, ο υπουργός Θάνος και η υπουργός Νίκη. Αν και η… Λόλα τελευταίως επηρεάζεται από τους συνδικαλιστές του υπουργείου Παιδείας οι οποίοι δεν θέλουν αναβολές και τηλεργασίες για να μην χαθούν οι διακοπές καλοκαιριού στο τέλος. Ε να τώρα, έρχονται κι εκλογές, για τέτοια είμαστε;
-Aν εξαιρέσουμε την στατιστική της πανδημίας που δείχνει ανησυχητικό δυναμισμό κατά τα άλλα νωχελικά ξεκίνησε το 2022 με την πρώτη εβδομάδα να κυλάει σε ρυθμούς… ημιαργίας. Το αποδεικνύει ο τζίρος στο Χ.Α., οι άδειες, οι απουσίες κ.λπ. Ρυθμό, όπως φαίνεται, θα βρούμε από την επόμενη εβδομάδα που θα είναι πλούσια σε γεγονότα -για αυτό, φαίνεται πως αυτήν την εβδομάδα η αγορά ξεκουράζεται… Κατ΄αρχήν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα έχουμε επισκέψεις. Έρχονται τα παιδιά των θεσμών για την αξιολόγηση (την 13η παρακαλώ) κι εκτός από την Κυβέρνηση έχουν προγραμματισμένα ραντεβού και με τις τράπεζες.
-Μία προς μία θα συναντήσουν τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών και η ατζέντα είναι βαριά και πλήρης. Τι θα συζητηθεί; Τα σχέδια των τραπεζών για νέες τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή, η επίπτωση στα δανειακά χαρτοφυλάκια από την πανδημία, με ειδική έμφαση στα δάνεια που βγαίνουν από τα μορατόρια. Συζήτηση θα γίνει επίσης για την κερδοφορία όπως και για τυχόν πρόσθετες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης (π.χ. ομολογιακές εκδόσεις), αλλά και για τα αποτελέσματα του 2021 και τις προσδοκίες των τραπεζών για τη τρέχουσα χρήση. Η ατζέντα των θεσμών περιλαμβάνει επίσης την πιστωτική επέκταση και τις προσδοκίες των τραπεζών για τη μετά COVID εποχή, τα δάνεια που δίνονται με κρατικές εγγυήσεις και φυσικά αναλυτική ενημέρωση για τη μείωση των κόκκινων δανείων, τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, τις νέες ενέργειες που σχεδιάζουν κ.λπ.
-Ταυτόχρονα, με την άφιξη των θεσμών ξεκινά κι ένας μεγάλος διαγωνισμός, καθώς πήρε νέα παράταση για τις 11 Ιανουαρίου η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την ψηφιοποίηση περίπου 600 εκατ. εγγράφων που βρίσκονται στα υποθηκοφυλακεία. Πρόκειται για έργο (Ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο) προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχουν ενδιαφερθεί όμιλοι όπως ο ΟΤΕ, η Vodafone, η Wind, η Intrasoft International, η Unisystems, η Profile κ.α. Αν λάβετε υπόψη ότι την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου περιμένουμε και την αξιολόγηση της Fitch για την οικονομία, το 2022 για τις δουλειές ξεκινά από τις 10 Ιανουαρίου.
-Σημειώστε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα, μετά από αίτημα της Lamda Development, οι ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και οι κοινοπραξίες ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΡΧΙΡΟΔΟΝ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ-Wade Adams-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα παρουσιάσουν τις τεχνικές τους προτάσεις για το έργο των υποδομών στο Ελληνικό (υπογειοποίηση Ποσειδώνος κ.λπ.) για το οποίο οι δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν πριν τα Χριστούγεννα. Για το έργο της ανέγερσης του πύργου, που επίσης έχουν κατατεθεί πρόσφορες από τον Νοέμβριο, δεν έχουν ζητηθεί ακόμη παρουσιάσεις.
-Το 2022 πάντως συνεχίζει για το Χρηματιστήριο στα βήματα του περασμένου χρόνου. Συγκεκριμένα θα έχουμε συνέχεια στις εισαγωγές ομολόγων στο Χ.Α. (η Premia έρχεται στο προσκήνιο) ενώ έχουμε νέες ναυτιλιακές εκδόσεις, αλλά και νέα «πράσινα» ομόλογα καθώς ήδη μια μεγάλη εταιρεία υποδομών εξετάζει την έκδοση πράσινου ομολόγου. Όμως το στοίχημα είναι να έχουμε και νέες εισαγωγές στο Χ.Α. Εκτός από την «Ευρωχαρτική» που είναι η πρώτη υποψήφια και τη «Lamda Malls» λογικά μέσα στη χρονιά, προς το ταμπλό «βλέπει» ξενοδοχειακός όμιλος, ενώ στην αγορά ακούγεται (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί) και το όνομα μεγάλου παίκτη στα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα του Μασούτη. Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη κατάσταση στις αγορές εξαιτίας της πανδημίας.
-Λιβανέζικα κεφάλαια πάτησαν το κτίριο της ΧΑΝ και έτσι αναβαθμίζεται περαιτέρω η οδός Ακαδημίας. Περνώντας λοιπόν από τη συμβολή των οδών Ομήρου και Ακαδημίας θα δείτε σκαλωσιές να περιβάλλουν το κτίριο της Χ.Α.Ν. Μην φανταστείτε ότι η Χριστιανική Αδελφότης Νέων είχε τα αναγκαία χρήματα για ανακαινίσεις. Οι εργασίες που είναι σε εξέλιξη γίνονται για λογαριασμό της λιβανέζικης εταιρείας YHE Hotel Establishment με επικεφαλής τον Ralph Yazbek, η οποία, ήρθε σε συμφωνία για τη μετατροπή του κτιρίου της Χ.Α.Ν., στην οδό Ακαδημίας 36 σε πέντε αστέρων ξενοδοχείο. Ακριβώς απέναντι, επί της οδού Ακαδημίας 38, λειτουργεί το Αcademia of Athens, το άλλο ξενοδοχείο της εταιρίας του Ralph Yazbek.
-Αν το σκεφθείτε, το κέντρο της Αθήνας εξελίσσεται όπως στη monopoly, αλλά με πραγματικά ξενοδοχεία το ένα δίπλα στο άλλο. Πως θα γεμίσουν όλα αυτά τα δωμάτια; Στο χέρι μας είναι και στην κατεύθυνση αυτή συμβάλει η οικογένεια Νικολάου και Ειρήνης Λαιμού που δώρισαν 650.000 ευρώ για την αρχιτεκτονική μελέτη αναβάθμισης και υπόγειας επέκτασης του κτιρίου που στεγάζεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τη λειτουργία του σε συνδυασμό με το κτήριο του Ακροπόλ, καθώς και την πρόβλεψη δυνατότητας επικοινωνίας του με το συγκρότημα του Πολυτεχνείου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Πριν τα Χριστούγεννα το υπουργείο Πολιτισμού αξιοποίησε (και πολύ σωστά) την ευκαιρία προχωρώντας στο επόμενο βήμα, με τη συγκρότηση της Επιτροπής για την παρακολούθηση της δωρεάς. H Επιτροπή θα παρακολουθεί τις διαδικασίες, θα διασφαλίζει την ομαλή και έγκαιρη υλοποίησης τους, θα συντονίζει τις συναρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου κλπ
-Ποιος διαφωνεί με μια τέτοια πρωτοβουλία που αναβαθμίζει το κέντρο; Κατά τις συνήθεις παραδόσεις της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος αφού δηλώνει -επί της αρχής- σύμφωνος (για να μην τους πάρουν με τα λεμόνια), ξεκινά τη γκρίνια προσθέτοντας ότι «αυτό που δεν χρειάζεται το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αλλότριους σχεδιασμούς, που δεν σχετίζονται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και να αποτελέσει άλλοθι για έργα που θα κοστίσουν υπέρογκα στον ελληνικό λαό, προς όφελος εργοληπτών δημοσίων έργων, με ή χωρίς το μανδύα των «δωρητών» και εις βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς και του κοινωνικού συνόλου, στο οποίο όλοι καλούμαστε καθημερινά να λογοδοτήσουμε». Και μετά συνεχίζει απευθύνοντας ερωτήματα: Ποιο όργανο το ενέκρινε, με ποια μελέτη, ποιες ήταν οι εναλλακτικές, συμφωνεί το ΕΜΠ, ποιος είναι ο προϋπολογισμός κ.λπ. Αυτά, αν τυχόν είχατε απορίες γιατί το κέντρο της πόλης είναι μέσα στο γκράφιτι και στη βρωμιά…