–Χαίρετε, λοιπόν αυτή η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για τα Τέμπη είναι ολίγον mixed grill, απ’ όλα έχει, και Τέμπη φυσικά και υποκλοπές, και κράτος δικαίου, και διαρροή προσωπικών δεδομένων και ακρίβεια… ουφ, τα είπα όλα και ησύχασα. Τώρα στην πορεία προαναγγέλλεται και ολίγον αλατοπίπερο (Κάλας και Μπραλιώτικο, που λέει και ο viral tiktoker) από οικονομικά συμφέροντα για να έχουμε να γουστάρουμε (κι αυτή ατάκα του ψήστη tiktoker). Για να πάμε όμως στα σοβαρά, γιατί εδώ πρόκειται για μία τραγωδία, αυτό το τριήμερο της συζητήσεως είναι η τέταρτη ευκαιρία (αν δεν κάνω λάθος στο μέτρημα) σε διάστημα 5 μηνών που θα έχει η Βουλή προκειμένου να διεξάγει σοβαρό, ειλικρινή και καθαρό διάλογο για το δυστύχημα των Τεμπών. Να διορθώσει όσο είναι δυνατόν την εικόνα τσίρκου που εξέπεμψε συνολικά το πολιτικό προσωπικό για ένα τόσο δραματικό γεγονός με αποκορύφωμα τις εργασίες της εξεταστικής που εξελίχθηκαν σε φιάσκο. Πολύ φοβάμαι όμως ότι θα έχουμε μια από τα ίδια. Τυφλή αντιπαράθεση και παράλληλους μονολόγους. Από τη μια η κυβέρνηση να επιμένει στο ορθό μεν αλλά μη επαρκές “περιμένουμε τη Δικαιοσύνη” και από την άλλη την αντιπολίτευση να διεκδικεί πολιτικά οφέλη από μια τραγωδία.
Ο Κ. Καραμανλής θα δώσει το “παρών”
-Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι επιθυμεί να τοποθετηθεί. Η ομιλία του θα γίνει πιθανότατα σήμερα το μεσημέρι και μεταξύ άλλων θα υποστηρίξει ότι από την πρώτη στιγμή ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και δεν κρύφτηκε, όπως τον κατηγορεί η αντιπολίτευση. Θα πει επίσης ότι είτε έχει, είτε δεν έχει ασυλία ισχύει γι’ αυτόν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και άρα δεν έχει κανένα νόημα να παραιτηθεί.
Συναγερμός, επιστράτευση…
-Πάντως, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη αυτή τη φορά να βγει στην αντεπίθεση και να απαντήσει για όσα την κατηγορεί η αντιπολίτευση, τα οποία δεν είναι και λίγα. Για τον λόγο αυτόν το Μέγαρο Μαξίμου – για να ακριβολογώ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός – έχει δώσει εντολή ώστε το σύνολο των υπουργών να εμφανιστούν στην Ολομέλεια, να πάρουν τον λόγο και να υπερασπιστούν το έργο της κυβέρνησης.
Δένδιας
-Προκαταβολικά και προφανώς για να μη δημιουργηθούν παρεξηγήσεις να σας πω ότι το πρωί της Τρίτης και ενώ ήταν βέβαιη η διεξαγωγή της κρίσιμης συζήτησης κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ενημέρωσε ότι αναχωρεί για το Λονδίνο για επαφές και για εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στην ελληνική πρεσβεία. Η επιστροφή του προγραμματίστηκε για την προσεχή Πέμπτη, όταν και θα συζητούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ωραίος ο Νίκος, κάνει τον Λονδρέζο…
Κλυδωνισμοί: Η Intrum προχωρά σε αναδιάρθρωση χρέους 5,4 δισ. ευρώ
–Houlihan Lokey. Επενδυτική τράπεζα με μεγάλη εξειδίκευση στα θέματα αναδιάρθρωσης χρέους. Η τελευταία φορά που ακούσαμε το όνομά της στην Ελλάδα ήταν όταν η Intralot ανακοίνωσε πως την προσέλαβε για να διαπραγματευτεί με τους ομολογιούχους της. Τη Houlihan Lokey λοιπόν, μαζί με την επίσης εξειδικευμένη στο ίδιο αντικείμενο δικηγορική εταιρία Milbank, προσέλαβε η σουηδική Intrum για τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους της, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, με λήξεις από τον προσεχή Ιούλιο έως τον Μάρτιο του 2028. Οι ομολογιούχοι έχουν χωριστεί σε δύο γκρουπ, η κάθε ομάδα προσέλαβε τους δικούς της συμβούλους (οι κάτοχοι ομολόγων λήξης 2024 και 2025 επέλεξαν για νομικό σύμβουλο τη Weil, Gotshal & Manges LLP και τη Lazard ως οικονομικό σύμβουλο) και σύντομα ξεκινούν συνομιλίες για αυτό που κομψά αποκαλούμε αξιολόγηση των εναλλακτικών για την ενίσχυση του ισολογισμού της Intrum. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιανουάριο η Intrum προχώρησε στην πώληση μεγάλου μέρους του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της σε θυγατρική της Cerberus Capital Management έναντι 785 εκατ. δολαρίων.
Τα υψηλά επιτόκια αλλάζουν βίαια τον κλάδο των servicers
-Αυτό που συμβαίνει με απλά λόγια, είναι ότι τα υψηλά επιτόκια πιέζουν δραματικά τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης χρέους στην Ευρώπη, την Intrum, η άσκηση δεν βγαίνει και οι δανειστές (ομολογιούχοι) καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Γενικότερα ο κλάδος διαχείρισης χρέους πιέζεται δραματικά και ενδεικτικό είναι πως ταυτόχρονα με τα όσα συμβαίνουν στη σουηδική Intrum, η αμερικανική Elliot Management με 65,5 δισ. υπό διαχείριση πέταξε λευκή πετσέτα στη γειτονική Ιταλία και η θυγατρική της Cardant συγχωνεύεται με την Do Value Ιταλίας με το αμερικανικό fund να διατηρεί στον έλεγχό του το 20% της νέας εταιρείας. Προφανώς είμαστε στην αρχή των ανακατατάξεων και της συγκέντρωσης στον κλάδο των servicers, αλλά όσον αφορά τα καθ’ ημάς, το ερώτημα είναι αν η αδυναμία της μητρικής Intrum να εξυπηρετήσει το χρέος της εγείρει ζητήματα για το αξιόχρεο των SPV με ελληνικά NPLs που έχουν ενταχθεί στις εγγυήσεις του Ηρακλή.
To γεύμα του Πρεμ Γουάτσα και οι business στον Καναδά
-Κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά, ο Πρεμ Γουάτσα διοργάνωσε γεύμα με 20 διακεκριμένους καλεσμένους, επενδυτές, τραπεζίτες και αναλυτές στο Τορόντο. Οι καλεσμένοι ήταν η αφρόκρεμα του καναδικού επενδυτικού χάρτη, άνθρωποι που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια, όπως οι Guardian Capital Group, Fairfax Holdings, CIBC, Triple Group of Companies, IMCO, LCBO, Portage Venture Capital, CPPIB, Eldorado Gold, Scotiabank, Norton Rose. Για τους Καναδούς η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό, αναγνωρίζουν το success story των τελευταίων ετών, οπότε αυτή ήταν και η θεματολογία που κυριάρχησε στη διάρκεια της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Πρεμ Γουάτσα. Από ελληνικής πλευράς στο γεύμα, εκτός από τον Πρωθυπουργό, συμμετείχαν από την Κυβέρνηση οι Ν. Παπαθανάσης και η Α. Παπαδόπουλου, ο οικονομικός σύμβουλός του Πρωθυπουργού Α. Πατέλης και ένας γνώριμος για τον Καναδά Έλληνας επιχειρηματίας, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Εκτός φυσικά από τον Πρωθυπουργό στους καλεσμένους μίλησε ο Γουάτσα για το τι έχει κάνει στην Ελλάδα, ο Μυτιληναίος για την επένδυση που κάνει σε ΑΠΕ, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στον Καναδά, ο J. Graham του CPPIB -συνταξιοδοτικό ταμείο με 400 δισ. που δεν έχει επενδύσει στην Ελλάδα κ.ά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περίπτωση του Στηβ Αποστολόπουλου της Triple Group of Companies ο οποίος είχε κάνει συζητήσεις για τη δημιουργία Data Center στην Ελλάδα. Εκτός από τα αμιγώς οικονομικά θέματα, οι Καναδοί επιχειρηματίες ρώτησαν αρκετά για τα γεωπολιτικά και ιδιαίτερα για τα Βαλκάνια και την Ουκρανία.
Αλλάζει η διοίκηση στην Green Beverages Group
Ατυχή κατάληξη είχε το εγχείρημα της μετατροπής δια της συνένωσης δυο οικογενειακών επιχειρήσεων σε έναν όμιλο μη αλκοολούχων ποτών που θα διοικείται από επαγγελματίες managers. Ο λόγος για την Green Beverages Group, την εταιρία που προέκυψε από τη συγχώνευση της Χήτος (Ζαγόρι κ.λπ.) με την Green Cola. Πέρυσι τέτοιον καιρό έγινε η συνένωση των δυνάμεων με τις οικογένειες Χήτου και Βενιέρη που είναι οι βασικοί μέτοχοι, να αναθέτουν τη διοίκηση σε ένα έμπειρο στέλεχος που έχει γράψει χιλιόμετρα ως επαγγελματίας manager στην αγορά μη αλκοολούχων ποτών. Τα νέα είναι ότι στην Green Beverages Group είχαμε διοικητικές αλλαγές κορυφής, καθώς οι δύο οικογένειες επιθυμούν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στην άσκηση του management. Επιπλέον, διαβεβαιώνουν πως δεν υφίστανται διαφωνίες μεταξύ των δυο οικογενειών. Οι ανακοινώσεις για τις διοικητικές αλλαγές αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πάνω από το 6% στην Παπουτσάνης η 3Κ
-Σημαντικό ποσοστό στην Παπουτσάνης έχει χτίσει η «3K Ανώνυμη Επενδυτική Εταιρεία», μητρική εταιρεία της «3Κ Investment Partners ΑΕΔΑΚ». Ελέγχει έμμεσα ποσοστό 6,16% των δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που αναρτήθηκαν στο Χ.Α. Η μετοχική θέση που κατέχει η 3Κ στην Παπουτσάνης είναι μια από τις μεγαλύτερες, πίσω από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Jumbo, την Autohellas, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαμηνιαίες εκθέσεις διαχειρίσεων των Α/Κ της.
Ένα ακόμη λουκέτο σε εργοστάσιο λόγω Ενεργειακού
-Πρωί πρωί χθες, αμέσως μετά το τριήμερο της εθνικής επετείου, η διοίκηση της αμερικανικών συμφερόντων εταιρείας Sonoco Alcore, συγκέντρωσε τους περίπου 100 εργαζομένους, για να τους ανακοινώσει ότι αποφάσισε να κλείσει τις δύο μονάδες της (στο Κιλκίς και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης) και να αναστείλει τις δραστηριότητές της. Η Sonoco Alcore είναι 100% θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας συσκευασίας καταναλωτικών προϊόντων Sonoco. Λειτουργεί 29 εργοστάσια σωλήνων και πυρήνων και 5 εργοστάσια χαρτονιού στην Ευρώπη. Στο Κιλκίς, απασχολούσε περίπου 65-70 εργαζόμενους και παράγει χαρτί από ανακύκλωση ενώ στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, με περίπου 30 εργαζόμενους, παράγει «μαδρέν» δηλαδή χάρτινους κορμούς συσκευασίας προϊόντων. Το μεγάλο πρόβλημα της εταιρείας (εκτός από τις απώλειές της στη Ρωσία όπου είχε πρόσφατα επενδύσει σημαντικά ποσά) στην Ελλάδα, ήταν και είναι, το Ενεργειακό. Η δραστηριότητά της είναι ενεργοβόρος και η διοίκηση δηλώνει ότι δεν έχει βρει ανταπόκριση από την πολιτεία για εκλογίκευση του κόστους. Πέρυσι είχε επενδύσει περίπου 3 εκατ. ευρώ για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής Ενέργειας αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορούσε να την εντάξει στο δίκτυό του «λόγω έλλειψης χωρητικότητας δικτύου».
Πληροφορικής συνέχεια
-Η επίσημη ανακοίνωση της Quality & Reliability για την είσοδο εφοπλιστικών κεφαλαίων (βλ. χθεσινό Dark Room), στο μετοχολόγιό της εκτίναξε την τιμή της μετοχής κατά 29,63% στα 1,4 ευρώ και την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας στα 38,2 εκατ. ευρώ. Αμέσως μετά, η αγορά έστρεψε την προσοχή της στη μικρή εταιρεία πληροφορικής CPI της οποίας η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 9,2 εκατ. ευρώ με άνοδο της μετοχής κατά 27,3% στα 0,87 Ευρώ. Οι πληροφορίες που κυκλoφόρησαν στην αγορά νωρίς χθες το πρωί αφορούσαν «συμμαχία» (συγχώνευση;) της CPI με τη Real Consulting η οποία αναζητά μεγέθυνση της χρηματιστηριακής της εμβέλειας ώστε να μεταταχθεί από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου. Η κεφαλαιοποίηση της Real Consulting οδεύει ολοταχώς προς τα 100 εκατ. ευρώ (92,4 εκατ. σήμερα), με τη μετοχή να καταγράφει χθες νέα εντυπωσιακή άνοδο +7,23% στα 4,3 ευρώ, δηλαδή 127% υψηλότερα από την τιμή που είχε πέρυσι τέτοια εποχή.
Ανοίγει (επιτέλους) το Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης
-Δεν είναι Πρωταπριλιάτικο, συμβαίνει σε λίγες μέρες. Ανοίγει -την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου- το νέο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης. Αφήνει πίσω για πάντα το Υποθηκοφυλακείο που είχε ταλαιπωρήσει (και ταλαιπωρεί) την αγορά ακινήτων της συμπρωτεύουσας. Στην οδό Τσιμισκή, εκεί που ήταν παλιά το κτίριο της ΧΑΝΘ, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο Κτηματολογικό Γραφείο το οποίο καλείται να διεκπεραιώσει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τις περισσότερες από 30.000 εκκρεμότητες συμβολαίων που αφήνει πίσω του το Υποθηκοφυλακείο και οι υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης που απαλλάσσονται από ένα μεγάλο βάρος. Το παλιό Υποθηκοφυλακείο της Θεσσαλονίκης δεν παρείχε ούτε μία υπηρεσία ηλεκτρονικά. Από τη Δευτέρα, όπως και στην περίπτωση της Αθήνας, όπου πλέον έχουν μπει τα πράγματα σε μια σειρά, έτσι και στη Θεσσαλονίκη, Δικηγόροι, Συμβολαιογράφοι και πολίτες θα έχουν από την πρώτη ημέρα λειτουργίας, ψηφιακά εργαλεία του Κτηματολογίου και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την εξυπηρέτησή τους, ενώ θα λειτουργεί και ο Ψηφιακός Φάκελος μεταβίβασης ακινήτων που εγγυάται ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής ακινήτου.
Από Αθήνα στη Λωζάνη ο Χρήστος Χαρπαντίδης
-Την 1η Μαΐου αναλαμβάνει και επίσημα ως επικεφαλής του σκέλους Εξωτερικών Υποθέσεων του Ομίλου Philip Morris International Inc. ο Χρήστος Χαρπαντίδης, αφήνοντας τη θέση του Αντιπρόεδρου ΝΑ Ευρώπης. Ο Έλληνας manager θα έχει την ευθύνη για το σύνολο των 180 χωρών που δραστηριοποιείται ο Όμιλος PMI, με βάση στα κεντρικά του Ομίλου στη Λωζάνη αλλά και στις Βρυξέλλες. Έχοντας αναλάβει έναν νέο διευρυμένο τομέα ευθύνης, θα αναφέρεται στον Jacek Olczak, CEO του πολυεθνικού ομίλου.
Τα κράνη μινιατούρες
-Αν μη τι άλλο πρωτότυπη η προμήθεια από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος για την προμήθεια 100 τεμαχίων «κρανών Αξιωματικού Π.Σ. (μινιατούρες) σε βάση plexi glass ως δώρα εθιμοτυπίας για τις ανάγκες του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Εκδόσεων του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος». Η σύμβαση την οποία υπογράφει με την επιλεγείσα εταιρεία Υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, είναι ύψους 4.464 ευρώ, δηλαδή γύρω στα 45 ευρώ το κομμάτι. Ελπίζω εκτός από τις μινιατούρες οι αρμόδιοι να έχουν μεριμνήσει και για… κανονικά κράνη.
Πάσχα χωρίς κακάο και σοκολάτα
-Οι Αφρικανοί καλλιεργητές κακάο στο Key West παραδέχονται ότι και φέτος -για τρίτη διαδοχική χρονιά- η παραγωγή σε κόκκους κακάο θα είναι μικρότερη από πέρυσι. Στη Δυτική Αφρική, στην Ακτή Ελεφαντοστού αλλά και στην Γκάνα που παράγουν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, υποφέρουν από πρωτοφανή ξηρασία αλλά και ξαφνικές, βίαιες και καταστροφικές έντονες βροχοπτώσεις που δεν τους επιτρέπουν να μαζέψουν τους κόκκους κακάο. Στα Χρηματιστήρια ήρθε ο Αρμαγεδδών. Οι χρηματιστές αγοράζουν όσο όσο τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης στο Χρηματιστήριο Παραγώγων για να καλύψουν την αδυναμία τους να παραδώσουν τις ποσότητες που είχαν αγοράσει στη spot αγορά. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή ενός Συμβολαίου Μελλοντικής Εκπλήρωσης ξεπέρασε τα 10.000 δολάρια ο τόνος κι αυτή είναι μια εκπληκτική τιμή 187% υψηλότερη από πέρυσι (ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το bitcoin έχει αυξηθεί «μόνο» 150% σε σχέση με πέρυσι). Το Πάσχα των Καθολικών παραδοσιακά συνδυάζεται με μεγάλες καταναλώσεις σοκολάτας. Η βιομηχανία αντιδρά είτε μετακυλίοντας το κόστος στις τιμές λιανικής είτε (το συνηθέστερο) διαθέτοντας μικρότερες μπάρες ή μπάρες που περιέχουν λιγότερη σοκολάτα.
Τα προβλήματα των μεγάλων ταλαιπωρούν την Ευρώπη
-Για δεκαετίες ολόκληρες, ο περιβόητος γαλλο-γερμανικός άξονας στήριζε και διοικούσε την Ενωμένη Ευρώπη. Σήμερα, η κάθε μία από τις δύο λοκομοτίβες της Ευρωπαϊκής Οικονομίας αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα. Η Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας (INSEE) ανακοίνωσε ότι το Έλλειμμα του Δημοσίου τομέα για το 2023 σκαρφάλωσε στο 5,5% του ΑΕΠ, ή 154 δισ. ευρώ, αντί για 4,9% που προέβλεπε ο Προϋπολογισμός. Ο Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ υποσχέθηκε να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% μέχρι το 2027, χωρίς να επιβάλλει νέους φόρους. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία αποδεικνύεται ότι είναι μία από τις χώρες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης από την Κίνα. Περίπου 3% του γερμανικού ΑΕΠ εξαρτάται από την κινεζική ζήτηση. Πέρα από μια κυκλική ύφεση στην Κίνα και τους γεωπολιτικούς κινδύνους, υπάρχει ακόμη ένας περισσότερο διαρθρωτικός κίνδυνος που προκύπτει από τη 2η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο: Η αυξανόμενη παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας έχει μετατρέψει την ασιατική χώρα σε καθαρό εξαγωγέα επιβατικών οχημάτων που τώρα ανταγωνίζεται τις εξαγωγές των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων.