–Χαίρετε, λοιπόν ρώτησα (και) χθες την πηγή μου για τα τεκταινόμενα στην αθλητική βία κ.λπ. και έλαβα μία απάντηση διαφορετικής εντάσεως από προχθές. «Ακου, οι εισαγγελείς μπορούν να το πάνε όσο βαθιά πρέπει και η αστυνομία θα τους τροφοδοτεί συνεχώς με στοιχεία. Αλλά η ζωή συνεχίζεται και ο κόσμος έχει προβλήματα που αναζητούν λύση, εμείς δεν θα αναλωθούμε άλλο με αυτό, θα περιμένουμε αποτελέσματα». Μια σειρά παρεμβάσεων στην αθλητική νομοθεσία θα φέρει την άλλη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, για να κλείσει το τρίπτυχο των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Σε αυτό θα προβλέπεται η αυτοματοποίηση των ποινών για ομάδες, το νέο πλαίσιο για την εγκατάσταση καμερών υψηλής ευκρίνειας, το νέο σύστημα ελέγχου ταυτοπροσωπίας στα εισιτήρια, για την οποία ευθύνη θα έχουν και οι ΠΑΕ, αλλά και η διάταξη για μια λέσχη οπαδών ανά ΠΑΕ/Ερασιτέχνη που ήταν έτοιμη από το τέλος Αυγούστου.
Τριήμερο Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες
-Πάντως από σήμερα ο Μητσοτάκης θα βρίσκεται εκτός συνόρων, στις Βρυξέλλες, για την τελευταία Σύνοδο του έτους. Το ευρω-μπλόκο στην Αλβανία παραμένει, όσο ο Μπελέρης παραμένει εντός φυλακής και αυτό παρά τις ευρωπαϊκές πιέσεις ενόψει της σημερινής Συνόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το μεγάλο παζάρι, πάντως, θα γίνει Πέμπτη και Παρασκευή για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και πάντα, όταν μιλάμε για λεφτά, οι συζητήσεις κρατούν κάτι παραπάνω. Η Ελλάδα ζητά περισσότερους πόρους για μεταναστευτικό και πολιτική προστασία (λογικά, θα πάρουμε), αλλά και την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από αυτές που προσμετρώνται στο έλλειμμα (πάει καλά). Επειδή, όμως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες σε αυτές τις συζητήσεις, πολλοί φοβούνται μήπως οι ηγέτες ξεμείνουν και το Σάββατο στις κρύες Βρυξέλλες.
Παρέλυσε η αγορά λόγω των συμβολαιογράφων
-Ανεξάρτητα από την ορθότητα ή όχι των επιχειρημάτων τους, η αγορά ακινήτων και όχι μόνο έχει κυριολεκτικά νεκρώσει λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων. Χθες αποφάσισαν να παρατείνουν την αποχή που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2024 (έρχονται άλλωστε και γιορτές…) προκαλώντας στην πράξη έμφραγμα για χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων, προσύμφωνα και άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις που πραγματοποιούνται τέτοια εποχή κάθε χρόνο. Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στο πλαίσιο ψηφιοποίησης των συμβολαιογραφικών πράξεων και υποστηρίζουν πως το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα, από το υπουργείο λένε τα αντίθετα και στη μέση οι πολίτες. Και φυσικά κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με όσες συμφωνίες έχουν κλείσει και όλοι είναι σε αναμμένα κάρβουνα καθώς από 1/1/2024 ισχύουν τα μέτρα που απαγορεύουν τις αγοραπωλησίες με μετρητά.
«Ανένδοτος» της Goldair για τον ΟΛΒ
-Δε σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα η κοινοπραξία της Goldair Cargo και Goldair Handling συμφερόντων Καλλίνικου Καλλίνικου για την παραχώρηση του λιμένα Βόλου. Η εταιρεία συμμετείχε στον πρόσφατο διαγωνισμό και αποκλείστηκε, καθώς προτιμητέος επενδυτής ανακηρύχθηκε ο ΟΛΘ και ο όμιλος Σαββίδη, που κατέθεσε το υψηλότερο τίμημα ύψους 51 εκατομμυρίων. Για την απόκτηση του 67% δεύτερος επιλαχών προτιμητέος επενδυτής ήταν το επίμαχο σχήμα, το οποίο υπέβαλε προσφορά περί τα 26 εκατ. ευρώ. Η επιλαχούσα κοινοπραξία έχει ήδη καταθέσει δύο προσφυγές εναντίον της διαδικασίας. Μία στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του ΤΑΙΠΕΔ και μία κατά της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων καθώς δήλωσε αναρμόδια για να εξετάσει την προσφυγή που είχε υποβάλει σε αυτήν η κοινοπραξία. Πληροφορίες που προέρχονται από κύκλους που πρόσκεινται στην εταιρεία δεν αποκλείουν οι ενστάσεις να επεκταθούν και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ωστόσο, αρμόδιες πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι οι ισχυρισμοί και τα νομικά επιχειρήματα της κοινοπραξίας δεν απειλούν τον διαγωνισμό. Την ίδια στιγμή, ερωτήματα προκύπτουν για το κόστος αποκατάστασης των ζημιών που έχει υποστεί ο λιμένας Βόλου μετά την πρόσφατη θεομηνία στη Θεσσαλία. Κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα χρειαστούν πρόσθετες επενδύσεις για την εκβάθυνση του λιμανιού και την απομάκρυνση της λυματολάσπης από τοξικά απόβλητα και νεκρά ζώα που υπολογίζονται από 6 έως 20 εκατομμύρια ευρώ! Πολλοί αναρωτιούνται ποιος θα επωμιστεί το κόστος αυτό και αν οι επενδύσεις αποκατάστασης θα επηρεάσουν το τελικό τίμημα του λιμένα.
Καλύφθηκε το ομόλογο της Ideal Holdings
-Ολοκληρώνεται σήμερα η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο της Ideal Holdings ύψους έως 100 εκατ. ευρώ και φαίνεται ότι από χθες η έκδοση καλύφθηκε μια φορά, με τις ενδείξεις να είναι ότι θα φτάσει σήμερα τη 1,5 φορά, με τη συμμετοχή της EBRD που είναι επιτυχία καθώς πρόκειται για νέο εκδότη.
Η αποταμίευση κατά Τσακλόγλου
-Αναφερθήκαμε τις τελευταίες ημέρες στο νομοσχέδιο του Τσακλόγλου με το οποίο κατάφερε να βάλει τους πάντες – ασφαλιστές, εργοδότες, σωματεία – απέναντι στην κυβέρνηση. Σε χθεσινό άρθρο του ο υφυπουργός -μεταξύ των άλλων- αναφέρει ότι ένας από τους σκοπούς του νομοσχεδίου είναι να ενθαρρύνει την αποταμίευση. Γράφει σχετικά: «Ας μη γελιόμαστε, αν θέλουμε να πετύχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης – κάτι που θα ωφελήσει του σύνολο του πληθυσμού – απαιτείται αύξηση του όγκου των επενδύσεων και, ειδικά, των επιχειρηματικών επενδύσεων. Και η χρηματοδότηση των επενδύσεων απαιτεί αποταμιεύσεις οι οποίες βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο – ειδικά οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών». Και έχει δίκιο γιατί το 2022, η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε ρυθμό αποταμίευσης νοικοκυριών, με αρνητικό ποσοστό -4%, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 13.7%. Πώς όμως είναι συμβατά τα παραπάνω με το επίμαχο Άρθρο 105 του νομοσχεδίου, με το οποίο ο Τσακλόγλου θέτει όριο στις εισφορές από εργοδότη και εργαζόμενο το 20% του εισοδήματος του μισθωτού; Και καλά το όριο στον εργαζόμενο, λογικό είναι. Γιατί όμως το νομοσχέδιο εμποδίζει τον εργοδότη να εισφέρει μεγαλύτερα ποσά εφόσον αυτό επιθυμεί. Ποιος χάνει από αυτό; Προφανώς ο εργαζόμενος, αλλά και η αποταμίευση που θεωρητικά ο Τσακλόγλου θέλει να ενθαρρύνει.
Τα σχέδια της Τράπεζας Πειραιώς για τη MIG
-Η Τράπεζα Πειραιώς έχει σχέδια για την αξιοποίηση της MIG και φαίνεται πως ωριμάζουν οι συνθήκες για να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί καθώς η εταιρία ουσιαστικά είναι πλέον χωρίς αντικείμενο. Για αυτό λοιπόν έγινε τροποποίηση του καταστατικού της MIG και διεύρυνση των σκοπών της εταιρείας, με μεγάλο «αυγάτισμα». Έτσι, από πέντε που ήταν πριν, τώρα έφτασαν αισίως στους δώδεκα, μεταξύ των οποίων η ίδρυση και διαχείριση ξενοδοχείων, αλλά και η δημοφιλής απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις. Ειδικότερα, εκτός από τους σκοπούς που ίσχυαν μέχρι πρότινος, όπως «η συμμετοχή σε ελληνικές και αλλοδαπές εταιρίες και επιχειρήσεις οιασδήποτε μορφής, που έχουν ήδη συσταθεί ή πρόκειται να συσταθούν, ανεξάρτητα από τον σκοπό και την εταιρική τους μορφή» ή «η ίδρυση νέων ημεδαπών και αλλοδαπών εταιριών και επιχειρήσεων οιουδήποτε σκοπού και εταιρικής μορφής», και οι οποίοι ανταποκρίνονταν σε μια εταιρεία συμμετοχών όπως η MIG, με απόφαση που ελήφθη στις 7 Δεκεμβρίου προστέθηκαν και οι ακόλουθοι:
-Η απόκτηση, μίσθωση, ανάπτυξη, διαχείριση, αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διάθεση πάσης φύσεως ακινήτων βιομηχανικής, εμπορικής, τουριστικής ή οικιστικής χρήσης στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό, καθώς και η μεσολάβηση στη σύναψη σχετικών συμβάσεων μεταξύ τρίτων εταιριών,
-Η ανέγερση, κατασκευή, ανακατασκευή, μετατροπή, κατεδάφιση, επέκταση, ανακαίνιση, συντήρηση και επισκευή κτιρίων και εγκαταστάσεων και η εκτέλεση ή/και εποπτεία οιωνδήποτε οικοδομικών και τεχνικών εργασιών σε ιδιόκτητα ή ξένα ακίνητα,
-Η ίδρυση και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων ή συγκροτημάτων και τουριστικών καταλυμάτων και η άσκηση πάσης φύσεως τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων,
-Η διοίκηση και διαχείριση επενδύσεων σε σχέση με ακίνητα,
-Η εκπόνηση μελετών και αναλύσεων επί θεμάτων του χρηματοοικονομικού τομέα ή οργάνωσης επιχειρήσεων ή διαχείρισης επενδυτικών προγραμμάτων,
-Η παροχή επιχειρηματικών συμβουλών και υπηρεσιών διοικητικής, τεχνικής και οικονομικής υποστήριξης προς πάσης φύσεως επιχειρήσεις,
-Η αντιπροσώπευση επιχειρήσεων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό,
– Η απόκτηση απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις κατά τα οριζόμενα στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.
Ο Γιάννης Τσακίρης “αγγίζει” την Αντιπροεδρία της ΕΙΒ
-Τελευταίο διοικητικό συμβούλιο, σήμερα, στο Λουξεμβούργο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ ή αγγλιστί EIB), υπό την Προεδρία του Βέρνερ Χόιερ. Σήμερα υπερψηφίζεται (και από την Ελλάδα) η κυρία Νάντια Καλβίνο για την προεδρία, μετά τον «χρυσό συμβιβασμό» μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας, μετά τον οποίο η Ισπανία στήριξε τη Γερμανίδα τραπεζίτη Κλαούντια Μπουχ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη θέση του επόμενου προέδρου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM). Τώρα έρχεται η σειρά της Ελλάδας να πάρει τη θέση που της ανήκει. Η Διοικούσα Επιτροπή της ΕΤΕπ απαρτίζεται από έναν (μία) Πρόεδρο και 8 Αντιπροέδρους. Παραδοσιακά, ένα μέλος ορίζεται από καθένα από τα μεγαλύτερα κράτη που πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή στην ΕΤΕπ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία). Τα υπόλοιπα 5 της Διοικούσας Επιτροπής διορίζονται από τα άλλα κράτη μέλη, χωρισμένα σε 6 μπλοκ χωρών (constituencies ή «εκλογικές περιφέρειες»). Στην εκλογική περιφέρεια της Ελλάδος συμμετέχουν η Δανία, η Ιρλανδία και η Ρουμανία. Εμείς αρχικά είχαμε υποστηρίξει τη Δανέζα Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ για την Προεδρία της ΕτΕπ η οποία όμως τελικά αποσύρθηκε και επέστρεψε στις Βρυξέλλες. Επομένως η Ελλάδα «δικαιούται» τη θέση ενός Αντιπροέδρου, την οποία κατά πάσα πιθανότητα κι εφόσον όλα πάνε καλά θα καταλάβει ο πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης. Η σημασία της θέσης είναι αυτονόητη. Με 500 δισ. ευρώ στο ταμείο του ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι ο οργανισμός της ΕΕ που χορηγεί μεγάλου ύψους χαμηλότοκες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις στα κράτη μέλη. Ο Όμιλος αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ).
Στο ΕΒΕΑ… χαλαρώνουν
-Στο μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, που θεωρητικά αποτελεί κορυφαίο σύμβουλο της κυβέρνησης στα θέματα της αγοράς, η κατάσταση είναι θλιβερή. Οι εκλογές για τη διοίκησή του έχουν αναβληθεί 3 φορές και προγραμματίζονται πλέον για τον Δεκέμβριο του 2024. Την τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο ΕΒΕΑ ήταν το 2017. Το χειρότερο όμως είναι ότι η διοίκηση έχει χαλαρώσει, η συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια είναι εξαιρετικά μικρή, αποφάσεις δεν λαμβάνονται. Στο τελευταίο Δ.Σ. συμμετείχαν μόλις 14 από τα 51 μέλη…
Αποκαλύπτονται οι επενδυτικές στρατηγικές….
-Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει τίποτα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Επιτόπιος βηματισμός, χωρίς να χάνεται η επαφή με την κορυφή, διεκπεραιωτικές αλλά όχι αδιάφορες συναλλαγές. Όσοι πουλούσαν τις κερδοφόρες τραπεζικές συμμετοχές τους για να αγοράσουν μετοχές της HelleniQ Energy, τώρα που τελείωσε το πάρτι ξανα-αγοράζουν τράπεζες. Επίσης, ανταποκρίνονται ευγενικά στις θετικές ανακοινώσεις των επιχειρηματικών ομίλων όπως π.χ. στη Mytilineos που επεκτείνεται στη Σκωτία ή τον ΑΒΑΞ που δημιουργεί νέο σταθμό στο Κρυονέρι. Η JUMBO έφτασε σε κεφαλαιοποίηση τα 3,49 δισ. ευρώ, ενώ η διαφορά μεταξύ Motor Oil (2,769 δισ.) και ΕΛΠΕ (€2,182 δισ.) έφτασε στα 700 εκατ. ευρώ. Οι γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ και της Aegean θα δώσουν σήμερα αφορμή για ειδησεογραφία και επενδυτικές κινήσεις στο ταμπλό.
Βυθίζεται η Attica Group
-Στις 3 τελευταίες συνεδριάσεις, η μετοχή της νέας Attica Group έχει χάσει περισσότερο από το 30% της αξίας της, δηλαδή όλα όσα κέρδισε με την απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Προφανώς κάποιοι βιαστικοί και πιεσμένοι οικονομικά, ενδεχομένως και κάποιοι κερδισμένοι μέτοχοι της ΑΝΕΚ, σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις μετοχές που πήραν στην ανταλλαγή, για να χαράξουν νέα επενδυτική ρότα. Ο νέος ακτοπλοϊκός Όμιλος Attica Group (Blue Star, SuperFast, Hellenic Seaways, Africa Morocco Link και ΑΝΕΚ Lines) έχει έναν μεγάλο μέτοχο, τη STRIX (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) που ελέγχει το 86,68% και προφανώς δεν πουλάει τη συμμετοχή που με τόσο κόπο απέκτησε.
Στα ομόλογα πάμε καλά, αλλά οι Ιρλανδοί καλύτερα
-Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι για την επενδυτική βαθμίδα, τα πολύ καλά λόγια της UBS και των άλλων Οίκων αναφορικά με τα ελληνικά ομόλογα που συναγωνίζονται σε μειωμένες αποδόσεις τα ισπανικά και στοχεύουν τις αποδόσεις των γαλλικών. Υπάρχει όμως και η Ιρλανδία που δεν σταματά να εκπλήσσει τις αγορές. Το ασφάλιστρο κινδύνου (spread) των ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Το ασφάλιστρο κινδύνου στα δεκαετή κρατικά ομόλογα ανέρχεται σε 0,33 ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμη και η Ολλανδία έχει ελαφρώς υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου. Η ιρλανδική κυβέρνηση, αφού πέρασε με συντομία και αξιοπιστία τη μνημονιακή της εποχή, αξιοποίησε το μοντέλο του «φορολογικού παραδείσου» για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά και κατόπιν επιδόθηκε στην προσέλκυση μεγάλων επενδυτών στην πραγματική οικονομία.