–Χαίρετε, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Σακελλαροπούλου, θα εκπροσωπήσει τη χώρα στην κηδεία της Ελισάβετ και ουδείς κυβερνητικός. Αμφίβολο αν θα υπάρχει και άλλος Ελλην (πλην της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδος) ίσως κάποιοι ελάχιστοι στη Στέψη του Καρόλου που θα επακολουθήσει.
Ο φόβος κι ο τρόμος της Βουλής: Η Λίτσα
-Λέγεται Ευαγγελία-Λίτσα Λιακούλη (και τα δύο, παρακαλώ, αναφέρονται στο βιογραφικό της – και Ευαγγελία και Λίτσα) είναι δικηγόρος και βουλευτής Λάρισας ΠΑΣΟΚ και είναι ο νέος… φόβος και τρόμος της Βουλής. Είναι μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις… κι αν πέσεις στα χέρια της τύφλα να ‘χει η Ζωίτσα η Κωνσταντοπούλου. Σε λιάνισε η Λιακούλη.
Ο Παπαλέκας (καρπο)δίνει και καθαρίζει το Port of Paros
-Πληροφορούμαι ότι η οικονομική διαφορά που είχαν για την αγοραπωλησία του ξενοδοχείου Port of Paros ο κ. Παπαλέκας (που αγόρασε) με τον κ. Καρποδίνη (που πούλησε) βαίνει προς αίσιο τέλος. Τα βρήκανε, γιατί αλλιώς ο δεύτερος δεν θα άφηνε σε ησυχία τον πρώτο να ανακαινίσει και αναπτύξει το πολύ ωραίο και σε απίθανο σημείο ξενοδοχείο, στο ultra ανερχόμενο κυκλαδίτικο νησί. Μπράβο, μπράβο, καλές δουλειές, παιδιά.
Οι Αμερικάνοι των 160 δισ. tete a tete με τους Έλληνες CEO
-Ένα πολύ κλειστό event, με προσκεκλημένους αποκλειστικά CEO μεγάλων ελληνικών εταιριών, διοργάνωσε την Τετάρτη στην Αθήνα, η BAIN Capital, ιδιαίτερα δραστήρια τελευταία στη χώρα μας στην αγορά των κόκκινων δανείων. Ο επενδυτικός οργανισμός από τη Βοστώνη, που διαχειρίζεται περίπου 160 δισ. δολάρια, συγκέντρωσε επιλεγμένους CEO του 25άρη δείκτη FTSE. Θα είμαι ειλικρινής: Ήταν τόσο exclusive η εκδήλωση, που δεν έμαθα τίποτε. Όπως έλεγε κι ο ΘΟΥ ΒΟΥ, απαράδεκτο για πράκτορα.
Η Τράπεζα Κύπρου ψάχνει την έξοδο κινδύνου
-Κυκλοφορεί στην αγορά (από καλές πηγές) ότι στελέχη της Τράπεζας Κύπρου ήρθαν διακριτικά στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με διοικήσεις ελληνικών τραπεζών. Όπως καταλαβαίνετε, πολύ δύσκολα διασταυρώνεται μια τέτοια πληροφορία, που δείχνει ότι οι καρχαρίες της Lone Star – ενόψει της 30ής Σεπτεμβρίου – κυκλώνουν για τα καλά την Τράπεζα Κύπρου, με τους Κύπριους να υποχρεώνονται να εξετάσουν όλα τα σενάρια, ακόμη και αυτά που ως χθες τουλάχιστον δεν ήταν και η πρώτη επιλογή τους.
Ο Τούρκος που ανέστησε την Τράπεζα Πειραιώς
-Σημαντικές αγορές από long θεσμικούς παίκτες είχαμε στη χθεσινή και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Ο καταλύτης είναι το report της JP Morgan της 13ης Σεπτεμβρίου. Ο συντάκτης της έκθεσης, ένας αναλυτής από την Τουρκία (ο Μehmet Sevim), o οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τις εκθέσεις του σχετικά με τον χρηματοοικονομικό τομέα των αναδυόμενων αγορών, εστίασε στο σημείο που η αγορά θεωρεί ότι μειονεκτεί η Πειραιώς, δηλαδή στα κεφάλαια. Υποστήριξε ότι η τράπεζα δεν χρειάζεται ενίσχυση, ότι δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο κ.λπ. Από την επομένη του report ξεκίνησαν οι αγορές, με τη μετοχή να κλείνει χθες ενισχυμένη κατά 4,69%, στο 1,182 ευρώ.
Ευνοούνται οι τράπεζες
-Γενικότερα, πάντως, οι παρεμβατικές κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης (στεγαστικά, αναπτυξιακά, ESG προγράμματα για μικρομεσαίους επιχειρηματίες), τελικά θα φέρουν περισσότερο κόσμο στα γκισέ των τραπεζών και στοχεύουν στη διεύρυνση του κύκλου των bankable επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, οι αυξήσεις των επιτοκίων του ευρώ βοηθούν στη διεύρυνση των περιθωρίου κέρδους των τραπεζών. Επιπλέον, στη Φρανκφούρτη, η Ευρωπαϊκή Αρχή Εξυγίανσης φαίνεται πως θα δώσει μια γενναία χρονική παράταση για να ικανοποιήσουν τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις MREL. Λογικά, λοιπόν, αντιδρούν ανοδικά οι τραπεζικές μετοχές, ενόψει και των ενδεχόμενων αναβαθμίσεων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι περιμένουμε κάποιο ηχηρό χρηματιστηριακό «party» στον κλάδο.
Ο όμιλος Μήτση πάει Μύκονο και οι Εγγλεζάδες (μπανάλ) στον Δομοκό
-Έμαθα όμως ποιοι είναι πίσω από τις δυο στρατηγικές επενδύσεις που πήραν χθες «πράσινο φως» από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πίσω από την «ΚΟΡΤΙΑ ΑΕ», που προχωρεί σε επένδυση 61 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία 5στερού τουριστικού συγκροτήματος στην Ελιά της Μυκόνου, είναι ο όμιλος Mitsi. Είχαν στην ιδιοκτησία τους μια έκταση 150 στρεμμάτων στο νησί και εδώ και αρκετά χρόνια δρομολογούσαν την αξιοποίησή της. Σημειώστε πως ο όμιλος Mήτση πριν από λίγους μήνες απέκτησε και την έκταση στην Αφάντου της Ρόδου (Golf – Βόρειο Αφάντου), την οποία αγόρασε από τον όμιλο του Ελληνοαμερικανού ομογενή επιχειρηματία Μερκούριου Αγγελιάδη. (Toν τελευταίο -καλά το σκέφτεστε- τον πρήξαμε, φοβήθηκε ο άνθρωπος ότι δεν θα ζήσει να δει την επένδυση, οπότε πούλησε για να γλιτώσει). Η έτερη επένδυση (προϋπολογισμού 226,4 εκατ.) αφορά μονάδα πράσινου υδρογόνου, ηλιακό σταθμό με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας και φωτοβολταϊκό πάρκο, της βρετανικής Ηive Εnergy, στον ηρωικό Δομοκό.
Συζητήσεις με δύο ναυτιλιακές για dual listing στο Χρηματιστήριο
-Τουλάχιστον δύο πολύ μεγάλες και γνωστές ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες έχουν δεχθεί κρούση το τελευταίο διάστημα για να προχωρήσουν σε παράλληλη – με αυτή στις ΗΠΑ – διαπραγμάτευση (dual listing) των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και το όλο σχέδιο εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για το restart της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Παράλληλα, επιχειρείται ορισμένοι από τους ελληνικούς «μονόκερους» (νεοφυείς εταιρείες, με αποτίμηση άνω του 1 δισ.) που οδεύουν – αν τελικά τα καταφέρουν, έτσι όπως είναι τα χρηματιστήρια – προς Nasdaq ή άλλες ξένες αγορές, να κάνουν και αυτοί dual listing. Ο νέος CEO του Ομίλου ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος έχει δώσει βάρος στην προσπάθεια να μπει «νέο αίμα» στο Χ.Α. και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εισαγωγή του 30% που κατέχει το Δημόσιο στο Ελ. Βενιζέλος. Χρήσιμο πάντως για το restart που σχεδιάζεται στην εγχώρια κεφαλαιαγορά θα ήταν να ξεκαθαρίσει το ταμπλό και από εταιρείες που είναι επί μακρόν εκτός διαπραγμάτευσης ή σε επιτήρηση.
Άλλες οι βουλές του Kυρίου κι άλλες του μετόχου
-Με την ευκαιρία, αφού ανοίξαμε το κεφάλαιο νέες εισαγωγές στο ΧΑ, σημειώστε πως μία καλή ιδέα που συζητιέται στο οικονομικό επιτελείο του Μαξίμου, είναι το ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της Fraport Hellas στο Χρηματιστήριο. Η Fraport Hellas διαχειρίζεται σήμερα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, διεκδικεί μερικά ακόμη, είναι δηλαδή μια αμιγώς ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, με ελληνικό ΑΦΜ, ΑΡΜΑΕ κ.λπ. Από την άλλη πλευρά, η Fraport Hellas είναι θυγατρική τού -εισηγμένου στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης- γερμανικού κολοσσού FRAPORT, οπότε δεν θα ήθελε να εμπλακεί στη ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς προτιμά να ενοποιεί στη μητρική.
Θα μας στήσει (και αυτή τη φορά) η Moody’s;
-Ραντεβού με τη Moody’s έχει ξανά η ελληνική οικονομία. Μόνο που στα προηγούμενα μας… έστησε, οπότε σήμερα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες πως ο οίκος θα προχωρήσει την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας. Έτσι κι αλλιώς, είναι ο μόνος που έχει διατηρήσει την αξιολόγηση σταθερή εδώ και δύο χρόνια και συγκεκριμένα με «Ba3» από τον Ιούνιο του 2020 και πιο χαμηλά από τις αντίστοιχες των S&P και Fitch. Οι εκτιμήσεις στην αγορά είναι αισιόδοξες παρά τις Κασσάνδρες που υποστηρίζουν πως η όποια αλλαγή στην αξιολόγηση της Moody’s μπορεί να περιοριστεί σε επίπεδο προοπτικών, από ουδέτερες σε θετικές. Σήμερα, όμως αναμένεται και ο χρησμός της DBRS, αλλά αυτός της Moody’s είναι που έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα.
Η ΕΥΑΘ τρέμει το ενεργειακό κόστος
-Η Εταιρεία Ύδρευσης & Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ Α.Ε.) είναι μια κλασική -εισηγμένη στο Χρηματιστήριο- εταιρεία Utility η οποία διαχειρίζεται (δεν είναι ιδιοκτήτης) το δίκτυο της πόλης, με σταθερές πωλήσεις και ρυθμιζόμενη -από το Κράτος- τιμή πώλησης του προϊόντος και των υπηρεσιών της. Ο μόνος τρόπος για να αυξήσει τον τζίρο και την κερδοφορία της, είναι να ελέγχει το λειτουργικό κόστος και -κυρίως- να επεκτείνει το δίκτυό της. Αυτό ακριβώς κάνει η ΕΥΑΘ με την επέκταση Διυλιστηρίου Νερού προς τη Σίνδο της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί σε 30 περίπου μήνες. Το πρόβλημα όμως που προέκυψε φέτος σχετίζεται με την Ενέργεια. Το 25% του λειτουργικού κόστους της ΕΥΑΘ οφείλεται στην ενέργεια που καταναλώνει (90% ηλεκτρικό ρεύμα και 10% φυσικό αέριο). Η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα μείωσης του ενεργειακού κόστους κατά -3,6% για κάθε κυβικό μέτρο νερού. Στην εποχή μας, δεν είναι εύκολο.
Οι «Πράσινοι» και οι «Βένετοι» της Θεσσαλονίκης
-Τους πολιτικούς αρχηγούς που ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, κάθε χρόνο ακολουθούν και μια σειρά από συνεργάτες, βουλευτές, «παράγοντες του δημοσίου αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου», μαζί με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το σχετικό ρεπορτάζ. Ενδιαφέρουσα είναι η χαρτογράφηση των εστιατορίων, των μπαρ και των «νυκτερινών πολιτιστικών κέντρων» που η κάθε ομάδα επιλέγει για τις -μετά τη σκληρή δουλειά- ελάχιστες στιγμές χαλάρωσης. Άλλα εστιατόρια επέλεξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι «Βένετοι» που ακολούθησαν τον Μητσοτάκη, άλλα στέκια διαλέγουν τις μέρες αυτές οι «Πράσινοι» και οι «Κόκκινοι» που ακολούθησαν Ανδρουλάκη, Τσίπρα και Βαρουφάκη. Όπως παλιά, που είχαμε τα «πράσινα» και τα «μπλε» καφενεία.