–Χαίρετε, πάγωσε ο κόσμος όλος το Π.Σ.Κ. που πέρασε από τις ανακοινώσεις για την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Omicron και μαζί πανικοβλήθηκαν και οι αγορές διεθνώς, ίσως παραπάνω απ’ ό,τι συμβαίνει συνήθως, γιατί είναι και τέλος έτους και οι ανά την υφήλιο διαχειριστές «κλείνουν» τα χαρτοφυλάκια. Προσοχή, για την ώρα δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να έχει γίνει γνωστό διεθνώς και να εντοπίζει ότι η νέα παραλλαγή «δεν πιάνεται» από τα εμβόλια και -προς το παρόν, πάντοτε- ο μόνος σοβαρός κίνδυνος που κατανοούν οι επιστήμονες από τα υπάρχοντα στοιχεία είναι η σημαντική ταχύτητα μετάδοσης σε σχέση με τη μετάλλαξη Delta.
-Στην Αθήνα το Μ.Μ. παρακολουθεί, όπως όλος ο κόσμος, με αγωνία τα τεκταινόμενα και φυσικά δεν πρόκειται να… πρωτοτυπήσουν σε κάτι, ό,τι μέτρα παίρνουν διεθνώς θα τα παίρνουμε κι εμείς. Τώρα που είπα Μ.Μ. θυμηθείτε -αν και άκαιρο για την ώρα- όμως, μου λέει η πηγή μου ότι το νέο δίδυμο της Πολιτικής Προστασίας «δεν βάζει υπογραφή ούτε για αυτόγραφο» για να προμηθευτούμε αεροπλάνα και άλλο υλικό για τις φωτιές του καλοκαιριού. Πρόβλημα, πρόβλημα και μάλιστα μεγάλο γιατί τώρα αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η εκ Κύπρου «μεταγραφή αεροδρομίου» προσομοιάζει με χειμερινό ένδυμα. Μην πω κι άλλα, σταματώ εδώ.
-Σε αλλά νέα, μαθαίνω ότι όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές και ενεργειακές εταιρείες έχουν κάνει focus στα έργα πληροφορικής που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και ετοιμάζονται να εισβάλουν στον χώρο, σούμπιτες. Εννοείται ότι θα το κάνουν με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει στον κλάδο, έξι δισ. ευρώ είναι αυτά, τι, θα τ’ αφήσουν;
-Επανέρχομαι όμως στα κρίσιμα και το μέγα ερώτημα της ημέρας (και της εβδομάδας): Είμαστε λόγω Omicron στην εκκίνηση ενός κραχ πανικού στις αγορές ή θα επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις μετά το γενικό ξεπούλημα που είχαμε την Παρασκευή; Aν περιμένετε απάντηση από το Dark Room γελιέστε και πρέπει να απευθυνθείτε άλλου να σας ρίξουν τα κόκκαλα και να σας πουν τα μελλούμενα.
-Αντίθετα, όμως, με την αβεβαιότητα που επικρατεί στις αγορές, με βεβαιότητα σας λέω ότι σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που πρόκειται να εξετάσει τις καταγγελίες Μπακοκαϋμενάκηδων κατά Ολλανδού και Ολλανδών κατά Μπακοκαϋμενάκηδων. Το menu της ημέρας περιλαμβάνει και Σάκη. Αν προλάβουν βέβαια γιατί οι καταγγελίες είναι βουνό. Η ουσία, πάντως, είναι ότι όπου θεωρηθεί πως κάποια στοιχεία ενδεχομένως είναι βάσιμα, θα ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους να τεκμηριώσουν τη νομιμότητα των πράξεών τους και στη συνέχεια έπονται οι αποφάσεις. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποκαλείται δικαίωμα ακρόασης ή, κοινώς, “δώσε μας εξηγήσεις”. Αυτά σας τα λέω γιατί η Ελλάδα δεν είναι Αμερική και πολλοί έχουν την εντύπωση ότι η ΕΚ μπουκάρει σε γραφεία, βάζει χειροπέδες, σηκώνει κομπιούτερ κ.λπ. Αυτά συμβαίνουν μόνον στις ΗΠΑ που θέσπισε αυστηρή νομοθεσία για να προστατέψει το χρηματιστήριό της από το ξέπλυμα της μαφίας – κατά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, παρακαλώ. Στην Ευρώπη δεν προβλέπονται τέτοιες δράσεις κι η Ελλάδα, ως γνωστόν, εφαρμόζει το γαλλογερμανικό δίκαιο.
-Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι στην Τράπεζα Πειραιώς χαμογελούν ικανοποιημένοι επειδή η ΕΚΤ τους μείωσε σε 3% (από 3,25%) την απαίτηση Pillar II, το οποίο αφορά το επίπεδο των κεφαλαίων που περιμένει ο επόπτης να διατηρεί μια τράπεζα επιπροσθέτως των δεσμευτικών κεφαλαιακών απαιτήσεων. Με απλά λόγια, η Πειραιώς εξομοιώνεται εποπτικά με ό,τι ισχύει και για τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, γιατί εξυγιαίνει τον ισολογισμό της και ενισχύει τα κεφάλαιά της. Και αυτό είναι θετικό για την Πειραιώς, επειδή μέχρι τώρα ήταν μια ταχύτητα πίσω από τις άλλες τράπεζες.
-Oι business της πόλης είναι από τις αγαπημένες ενότητες της στήλης, η οποία ενίοτε παριστάνει (αμισθί) και τον μεσίτη. Πάμε, λοιπόν, στο νέο trend του real estate για το κέντρο της Αθήνας, που είναι τα πράσινα γραφεία, δηλαδή οι φυτεμένες ταράτσες, τα ενεργειακά συστήματα, υλικά κ.λπ. Οι ειδικοί λοιπόν καταγράφουν σημαντική ζήτηση -κυρίως από εταιρίες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα- για κτίρια γραφείων υψηλών προδιαγραφών στο κέντρο της πόλης. H Grivalia, για λογαριασμό της Eurobank, κατασκευάζει το πρώτο κτίριο αυτής της κατηγορίας, εκεί που παλιά ήταν τα γραφεία της ασφαλιστικής Φοίνιξ, στη συμβολή των Ομήρου 2 και Σταδίου, απέναντι από την Τράπεζα της Ελλάδος. Στην πιάτσα συζητούν ότι το συγκεκριμένο κτίριο (περί τα 4.500 τ.μ.) πάει για πολύ υψηλή τιμή αν το μισθώσουν τμηματικά και μπορεί να πιάσει ακόμη και τα 30 ευρώ τον μήνα ανά τ.μ., δηλαδή μια τιμή εξωπραγματική, που έχει καταγραφεί ως τώρα μόνον μια φορά από ξένη εταιρία που νοίκιασε στο Σύνταγμα. Για να καταλάβετε, η Prodea στην Φραγκοκκλησιάς νοικιάζει προς 25 ευρώ το τ.μ. μηνιαίως και αυτή θεωρείται top τιμή για περιφέρεια. Το χρήμα για τα πράσινα γραφεία στο κέντρο μύρισε και το γερμανικό fund που αγόρασε (έναντι 6,5 εκατ.) τα κτίριο που στεγαζόταν ο ΔΟΛ στην οδό Χρήστου Λαδά. Και οι Γερμανοί, λοιπόν, σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το κτίριο μετατρέποντάς το σε μοντέρνο κτίριο πράσινων γραφείων.
-Παρά το γεγονός ότι οι τιμές για ακίνητα ξενοδοχείων έχουν ξεφύγει (και αν ρωτήσετε κάποιον ειδικό θα σας πει ότι καταγράφονται πλέον μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ bid και ask – κοινώς, ζητάει ο καθένας ό,τι γουστάρει) γίνονται ακόμη δουλειές, κυρίως επειδή ο ΕΦΚΑ αξιοποιεί τα διάφορα εγκαταλελειμμένα ακίνητα που έχει στο κέντρο. Σας είπα πρόσφατα για τη ΛΑΜΨΑ που “χτύπησε” με ενοίκιο 35.000 το μήνα το κτίριο επί της οδού Ζαλοκώστα 7 -9 που ανήκε στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο. Η νέα δουλειά που έρχεται τώρα είναι το κτίριο επί της Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα από το REX, Tιτάνια, κ.λπ. Μιλάμε για κτίριο του Τσίλερ, εμβαδού 10.247 τ.μ., για το οποίο επίκειται από τον ΕΦΚΑ ο διαγωνισμός. Προορίζεται για ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων και άνω, οι απαιτούμενες επενδύσεις για την αξιοποίησή του είναι 15 εκατ. και το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα στις 85.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, να σας πω ότι οι Ισραηλινοί της Fattal έχουν βάλει εμπρός την ανακατασκευή του παλαιού ξενοδοχείου Εσπέρια επί της Σταδίου (και αυτό του ΕΦΚΑ) που θα γίνει πεντάστερο, και θα λειτουργήσει το καλοκαίρι του 2022. Η Fattal αξιοποιεί με ειδικές κατασκευές την εντυπωσιακή θέα όλης της πόλης που προσφέρει το συγκεκριμένο κτίριο από την ταράτσα. Για την ιστορία, σημειώστε ότι το Εσπέρια ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που κατέβασε ρολά το 2010 όταν έσκασε μύτη ο οικονομικός Αρμαγεδών και το πρώτο που αξιοποίησε ο ΕΦΚΑ το 2018.
-Όλα αυτά, φυσικά, χωρίς να υπολογίζουμε στην εξίσωση την επέλαση του Covid. Πάντως, ορισμένοι επιχειρηματίες δεν κάμπτονται από την πανδημία και επιμένουν να αναζητούν ευκαιρίες και νέες business. Σε αυτή την κατηγορία ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος αφού πέρασε (χωρίς να ψωνίσει) από τον Mega Υeeros και τον Νιτσιάκο, πάλεψε την αύξηση του ποσοστού του στη ΜΕΒΓΑΛ (τελικά, θα συμβιβαστεί με το 22,5%) και τώρα συζητάει από κοινού και με άλλους θεσμικούς συνεταίρους μια μεγάλη δουλειά ενώ, ταυτόχρονα, ψάχνεται για καλλιέργειες με φουντουκιές (μυστήρια και δύσκολη καλλιέργεια).
-Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο όμιλος Μυτιληναίου που μπαίνει δυνατά στην ηλεκτροκίνηση μέσω της Protergia. Είναι ένας τομέας που ο όμιλος έχει παρουσία από το 2017, άλλα τώρα έφτιαξε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία θα δίνει πακέτο σε συνεργασία με τις Kosmocar (Audi, VW, Skoda) Jaguar, Land Rover, Autohellas Group (Hyundai, KIA). Με απλά λόγια, αγοράζεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο από τις παραπάνω εταιρίες και η Μυτιληναίος κάνει για τον πελάτη τη μελέτη, εγκαθιστά στο σπίτι του τον φορτιστή και του δίνει ειδικό πακέτο για το ρεύμα.
-Για όσους ξέρουν πρόσωπα και πράγματα, η πορεία της Hermes Grece, δηλαδή της ελληνικής θυγατρικής του φημισμένου γαλλικού οίκου με τις ακριβότερες τσάντες και τα άλλα αξεσουάρ, βασιζόταν τα τελευταία χρόνια σε ένα ιδιαίτερα δυναμικό θηλυκό δίδυμο. Την Πρόεδρο του Δ.Σ. της ελληνικής εταιρείας και υπεύθυνη της φίρμας για την περιοχή της Ευρώπης Juliette Streichenberger, που αν και το όνομά της παραπέμπει στη Γερμανία, είναι Γαλλίδα, και στη Διευθύνουσα Σύμβουλο, την Ιταλίδα Francesca Carrobio di Carrobio. Ωστόσο, ένα «πουλάκι» που ομιλεί άπταιστα τη γαλλική και συχνάζει στη γωνία Βουκουρεστίου και Σταδίου -όπου είναι και το εμβληματικό κατάστημα της Hermes- με πληροφόρησε ότι το δίδυμο, ως δίδυμο, αποτελεί παρελθόν. Κι αυτό γιατί προ ολίγου καιρού η Streichenberger υπέβαλε την παραίτησή της από Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της ελληνικής θυγατρικής. Στη «χηρεύουσα» θέση του μέλους εξελέγη ο Nicolas Martin. Λίγο αργότερα, μπαίνοντας στο Φθινόπωρο, έγινε και η ανασυγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου, με βάση την οποία Πρόεδρος ανέλαβε ο Florian Craen, εκ των ανερχόμενων στελεχών του ομίλου (με θέση Αντιπροέδρου στο management της μητρικής), ενώ Διευθύνουσα Σύμβουλος παρέμεινε η Francesca Carrobio. Στη σύνθεση, φυσικά, συμμετέχει εκτός από τον «φρέσκο» Nicolas Martin και ο Pierre-Alexis Dumas της οικογένειας των ιδρυτών, γιος του Jean-Louis Dumas και της Ελληνίδας Ρεγγίνας Γρηγοριάδη.