search icon

dark room

Η κορύφωση στη Μέση Ανατολή, τα παζάρια με τους τραπεζίτες πριν τα μέτρα, τα μυστήρια εμβάσματα και οι 41 εταιρείες Δουζόγλου, η νέα «ένεση» στη Nova

  –Χαίρετε, οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία είναι αναμφίβολα από το Σάββατο το θέμα των ημερών, καθώς η πτώση του αιμοσταγούς φιλορώσου δικτάτορα Άσαντ και η κατάληψη της εξουσίας από ακραίους τζιχαντιστές δεν προοιωνίζουν ομαλές συνθήκες μετάβασης και μάλιστα δημιουργούν ερωτηματικά τα πρώιμα πανηγύρια Γάλλων και Γερμανών. Ο νέος πλανητάρχης ήδη έδωσε το σήμα, «αυτή […]

 

Χαίρετε, οι δραματικές εξελίξεις στη Συρία είναι αναμφίβολα από το Σάββατο το θέμα των ημερών, καθώς η πτώση του αιμοσταγούς φιλορώσου δικτάτορα Άσαντ και η κατάληψη της εξουσίας από ακραίους τζιχαντιστές δεν προοιωνίζουν ομαλές συνθήκες μετάβασης και μάλιστα δημιουργούν ερωτηματικά τα πρώιμα πανηγύρια Γάλλων και Γερμανών. Ο νέος πλανητάρχης ήδη έδωσε το σήμα, «αυτή η υπόθεση δεν είναι δική μας», οι Ρώσοι πέραν της φιλοξενίας της οικογένειας Άσαντ δεν φαίνεται να… σκάνε, αντιθέτως ο μεγάλος κερδισμένος της υπόθεσης φαίνεται ο Ερντογάν. Τις επόμενες ημέρες αλλά και μήνες θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η κατάσταση, καθώς η Σύρια αποτελεί χώρα-κλειδί για την ισορροπία στη Μέση Ανατολή.

Προϋπολογισμός-Τράπεζες

-Στα δικά μας τώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον Προϋπολογισμό 2025 και να τον ψηφίσει έως την ερχόμενη Κυριακή με κλείσιμο της «ετήσιας τελετής» από τον Μητσοτάκη ο οποίος θα ανακοινώσει μερικά θετικά μέτρα για το νέο έτος, αλλά θα πει και κάποια αρνητικά για τις τράπεζες, γεγονός που επιβεβαίωσε και χθες ο ίδιος στο εβδομαδιαίο σημείωμα που ανεβάζει στα social media του. Εγώ να σημειώσω ότι εξ αυτών των μέτρων (μειώσεις προμηθειών κ.λπ.) που θα γίνουν με νομοθετική ρύθμιση, αφού οι ίδιοι οι τραπεζίτες δεν τα έπραξαν τόσο καιρό παρά τις συστάσεις, ξεχώρισα την αύξηση του ΕΝΦΙΑ ειδικά για τα ακίνητα των τραπεζών -είναι περί τις 20.000- που ακόμα παραμένουν στην κατοχή τους άνευ ουσιαστικού λόγου. Ο αρμόδιος υπουργός Χατζηδάκης μάλιστα, που εισηγείται το μέτρο, λέει ότι «είναι καλύτερα για το στεγαστικό πρόβλημα να πέσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα κλειστά σπίτια των τραπεζών στην αγορά, παρά να πιέζει κανείς να δοθούν περισσότερα στεγαστικά δάνεια, γιατί έτσι απλώς θα αυξηθεί η ζήτηση και θα πάνε οι τιμές ακόμα πιο ψηλά». Δεν είναι και παράλογο αυτό που λέει, απλώς οι τράπεζες ζητάνε από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να τα πουλάνε ατακτοποίητα, δηλαδή χωρίς να ρυθμίζουν τις πολεοδομικές και άλλες εκκρεμότητές τους. Να σημειώσω ότι μερικά εκ των 20.000 σπιτιών έχουν τεράστια νομικά προβλήματα και μάλλον δεν πωλούνται, αλλά ευτυχώς είναι η μειοψηφία.

Οργή

-Να σημειώσω επίσης ότι τόσο ο Κ.Μ όσο και ο διοικητής της ΤτΕ Στουρνάρας είναι απολύτως ταυτισμένοι στο θέμα των τραπεζών -κυρίως όσον αφορά τα πενιχρά επιτόκια καταθέσεων- αλλά και οργισμένοι με ορισμένους εκ των σημερινών διοικούντων τραπεζών, κυρίως για την εικόνα που εκπέμπεται στην κοινωνία με τα μεγάλα προσωπικά μπόνους κ.λπ. Ειδικά ο Στουρνάρας λέει στο περιβάλλον του «εγώ πέρασα τα πάνδεινα επί ΣΥΡΙΖΑ για να τους στηρίξω προσωπικά και το πλήρωσα με τρομακτικές επιθέσεις σ’ εμένα και την οικογένειά μου, για να εισπράττουμε σήμερα τέτοια αλαζονική συμπεριφορά». Εγώ θα έλεγα ότι όλα αυτά έχουν κάποια ισχυρή βάση επιχειρηματολογίας, αλλά θα πρέπει να καταλάβει και το κράτος (αλλά και οι Αρχές του) ότι πλέον οι τράπεζες είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που κοιτάνε το κέρδος τους και οι μέτοχοι και οι διοικήσεις. Ας τους ελέγξουν λοιπόν όπως μπορούν και ας βάλουν τα δικά τους θεσμικά εργαλεία να τους «μαζέψουν» όπου πρέπει. Υπάρχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπάρχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ΧΑ (πάρτι γίνεται με παιχνίδια μετοχών -«χαρτάκια», που λέγανε και το 1999- ή μας περνάνε για ηλίθιους;) ας κάνει ο καθένας τη δουλειά του.

Συνάντηση Χατζηδάκη με τους CEOs των τραπεζών

-Και παραμένω στο θέμα των τραπεζών που όπως καταλαβαίνετε κυριαρχεί, για να αναφέρω ότι τα νέα για τα μέτρα που θα επιβληθούν έφτασαν στις τράπεζες και προκάλεσαν μεγάλη κατήφεια. Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, οι CEOs των τραπεζών πήγαν στο υπουργείο Οικονομικών όπου και συνάντησαν τον Κ. Χατζηδάκη. Δεν νομίζω ότι ήταν μια ευχάριστη συζήτηση, ενώ παράλληλα ακούω ότι με πρωτοβουλία ΥΠΟΙΚ έγινε και σύσκεψη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων. Κάνοντας μια πρόχειρη καταγραφή πάμε νομοθετικά σε μείωση των προμηθειών, επιπλέον σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τα 20.000 ακίνητα που γράψαμε παραπάνω, καθώς ήδη ζητήθηκε από τους servicers να παραδώσουν στο ΥΠΟΙΚ καταγραφή των ακινήτων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Επιπλέον, η Κυβέρνηση εστιάζει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών στα καταστήματα, ενώ θα ασκηθούν πιέσεις για το θέμα των επιτοκίων. Ειδικά για τις προμήθειες των εμβασμάτων η εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 886 -που προβλέπει τη μείωσή τους είναι ένα πρώτο βήμα και η εφαρμογή της επιταχύνεται.

Νέες μεταναστευτικές ροές

-Πάντως σήμερα ο υπουργός Οικονομικών έχει άλλη ατζέντα καθώς ταξιδεύει για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Κ. Χατζηδάκης, πιθανόν στο περιθώριο του Eurogroup να έχει την ευκαιρία να «τεστάρει» με τους ομολόγους του και τα μέτρα για τις τράπεζες που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2025 που ξεκινά αύριο. Φαίνεται πως τα μέτρα για τις τράπεζες θα είναι πολλά και θα χρειαστούν εξειδίκευση από το υπουργείο Οικονομικών. Το νέο μεγάλο θέμα στην αυριανή ατζέντα των Ευρωπαίων Υπουργών Οικονομικών είναι προφανώς η κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, η επικράτηση των τζιχαντιστών και οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές -και χριστιανικού πληθυσμού- που θα προκαλέσει.

Οταν ο Θ. Δουζόγλου φρίκαρε τη Εurobank

-Και επειδή βαρύναμε το κλίμα, πάμε σε άλλα, που μπορείς να τα πεις ακόμη και ευτράπελα. Εγραφα πριν από λίγες ημέρες για τον Θεόδωρο Δουζόγλου, τον επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα που εμφανίστηκε στη χώρα εν μέσω κρίσης, μεγαλούργησε στην αγορά ακινήτων επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ κι αφού αγόρασε ένα σωρό ακίνητα, κρατάει τα περισσότερα από αυτά αναξιοποίητα και κοιτάζει το ταβάνι. Από πού και πώς ήρθαν αυτά τα λεφτά είναι ένα άλλο θέμα που θα μάθουμε αργότερα (με τη βοήθεια της Αρχής για το Ξέπλυμα) αλλά σήμερα θα σταθώ σε ένα εξωφρενικό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Θ. Δουζόγλου που φρίκαρε… τη Εurobank. Ο Δουζόγλου είχε συναλλαγές με τη συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά στη Εurobank τα έχασαν από την ευκολία που εμφανίζονταν διάφορες εταιρείες συμφερόντων και τα εμβάσματα που πήγαιναν κι έρχονταν. Οι επαφές Δουζόγλου με την τράπεζα γίνονταν μέσω συνεργατών του, οπότε η Εurobank κάπου στα μέσα του 2018 ζήτησε -όπως είχε υποχρέωση- επικαιροποίηση των στοιχείων των εταιρειών του. Παραδόξως, μόλις συνέβη αυτό, οι συνεργάτες άρχισαν να συναλλάσσονται μέσω e-banking κι όταν χρειαζόταν να παραστούν, προτιμούσαν άλλα καταστήματα από αυτό που συνήθως συναλλάσσονταν. Οι υπάλληλοι της Εurobank άρχισαν τότε να τηλεφωνούν στους συνεργάτες. Τα στοιχεία όμως δεν έρχονταν και οι απαντήσεις που έπαιρναν ήταν, «αχ, ο κ. Θόδωρος λείπει στο εξωτερικό, μόλις επιστρέψει θα έρθει. Ναι, ναι, δυστυχώς και η αδελφή του, η κυρία Μαρία Ελένη, είναι και αυτή στο εξωτερικό». Η τράπεζα επέμενε και τα τηλεφωνήματα στους συνεργάτες Δουζόγλου έπεφταν βροχή. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο και στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών, ο Θ. Δουζόγλου έκανε στη Εurobank την τιμή και έφτασε συνοδευόμενος από δύο συνεργάτες του στο κατάστημα. Oι άνθρωποι της Εurobank το ξεκίνησαν ευγενικά, αλλά ο κ. Θεόδωρος δεν είχε τις ίδιες διαθέσεις, καθώς ήταν αυτό που τυπικά θα αναφέραμε, ιδιαίτερα εριστικός με το προσωπικό. Με δύο λόγια, όχι μόνον δεν είχε τη συμπεριφορά πελάτη που εκλήθη για εξηγήσεις, αλλά αντιθέτως πέρασε στην επίθεση. Η συμπεριφορά του ήταν ακραία σε βαθμό που, μεταξύ άλλων, προσπάθησε να μαγνητοσκοπήσει τη συζήτηση! Κάπου εκεί η επίσκεψη Δουζόγλου στο κατάστημα της Eurobank έλαβε τέλος και μαζί της η επικαιροποίηση των στοιχείων των εταιρειών του.

Ανακάλυψαν 41 εταιρείες Δουζόγλου με “καύσιμο” εμβάσματα χωρίς καμία αιτιολογία

-Θα μου πείτε «αυτά περνάνε έτσι, αναίμακτα;». Τι να σας πω; Ο Δουζόγλου ήταν πελάτης της Εurobank από το 1998 και είχε έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου κοινό με τη μητέρα του, τη θεία του κι έναν κύριο που αν ζει σήμερα – κάτι που εύχομαι ολόψυχα – πρέπει να είναι 103 ετών. Από το 2014 και μετά έγιναν σταδιακά πελάτες της τράπεζας 39 εταιρείες του Δουζόγλου, όλες του κλάδου real estate, στις οποίες εισέρευσαν πάνω από 50 εκατ. ευρώ. Η Eurobank κάποια στιγμή ανακάλυψε άλλες δυο εταιρείες συμφερόντων Θ. Δουζόγλου και της αδελφής του -συνολικά 41, πλέον, τον αριθμό- και ο λογαριασμός των κεφαλαίων που είχαν εισρεύσει έφτασε στα 60 εκατ. ευρώ! Ταυτόχρονα υπάρχει και ένα πλήθος περίεργων εμβασμάτων. Κάποια από τα κεφάλαια έρχονταν από τη UBS στην Αμερική. Η Eurobank ανακαλύπτοντας εταιρείες και εμβάσματα στρίμωξε τον λογιστή-εκπρόσωπο του Δουζόγλου στην εταιρεία ΧΑΛΑΖΙΑΣ και ζήτησε να εξηγήσει πώς και έρχονταν μεγάλα εμβάσματα σε εταιρείες που δεν έχουν κάνει καμία συναλλαγή. Η απάντηση που δόθηκε είναι ότι πρόκειται για δάνεια που πήρε ο Θ. Δουζόγλου από τη UBS. H Εurobank τότε απάντησε ζητώντας να προσκομιστούν τα αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων και ακόμη περιμένει να έρθουν. Σε άλλες εταιρείες συμφερόντων Δουζόγλου (CANAIMΑ, ΔΡΙΣΤΑ 1 και ΣΥΣΚΛΗΠΟΣ) τον Οκτώβριο 2018 πιστώθηκαν τρία εμβάσματα της Μαρίας Ελενας, αδελφής του Θ. Δουζόγλου. Η τράπεζα ζήτησε και πάλι να δικαιολογηθούν τα τρία συγκεκριμένα εμβάσματα και ο λογιστής-εκπρόσωπος απάντησε πως ήταν συμμετοχές σε αυξήσεις κεφαλαίου. Οταν ζητήθηκε να προσκομιστούν έγγραφα που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν. Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει με όλα αυτά τα ερωτήματα, καθώς και ποια η τύχη του 27σέλιδου πορίσματος της Ευrobank.

Κεφαλαιακή ένεση στη Nova

Μέσω ομολογιακού δανείου, που εκδίδει θυγατρική της μητρικής United Group, θα λάβει χρηματοδότηση η NOVA. Το ύψος του (ανεξασφάλιστου) ομολογιακού δανείου ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από την ολλανδική Adria Cable της United. Θα έχει τη μορφή της ανανεούμενης πίστωσης, η διάρκειά του είναι 10ετής και λήγει στις 30/11/2034, ενώ το ετήσιο επιτόκιο θα ανέρχεται σταθερό σε ποσοστό 7,5%. Όπως αναφέρεται στην προ ημερών απόφαση για την έγκριση του δανείου, η έκδοσή του είναι απολύτως αναγκαία για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης της εκδότριας. Η NOVA υλοποιεί επενδύσεις με αιχμή το 5G και τις οπτικές ίνες, με τον μητρικό όμιλο United Group να έχει ανακοινώσει πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ για την ελληνική αγορά έως το 2027, εκ των οποίων πάνω από 800 εκατ. έχουν ήδη επενδυθεί όπως έχει αναφέρει η εταιρεία. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να φέρει -μέσω της United Fiber- οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 1 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε όλη την Ελλάδα, ως το πρώτο τρίμηνο του 2026. Σε ό,τι αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της NΟVA, παραμένει σε εξέλιξη αλλά με πολλά μπρος-πίσω και εναλλακτικά μοντέλα να εξετάζονται που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και τον διαχωρισμό τηλεπικοινωνιακών και μιντιακών (συνδρομητική τηλεόραση) δραστηριοτήτων, σενάριο που είχε ακουστεί και από την έναρξη του διαγωνισμού. Όσο για το επενδυτικό ενδιαφέρον, η Εtisalat (E&) και η Saudi Telecom Company (STC) δείχνουν να παραμένουν ζεστοί, αλλά μένει να φανεί κατά πόσον μπορεί να γίνει ένα deal με αραβικά κεφάλαια και πόσο απαιτητικές είναι πλέον οι αρχικές αποτιμήσεις. Παράλληλα, τρέχουν και οι ξεχωριστές διαγωνιστικές διαδικασίες για τις υπόλοιπες θυγατρικές της United Group στα Βαλκάνια.

Η οικογένεια Λιβάνη και τα νέα σφυριά

-Δύσκολα, όπως φαίνεται, θα τελειώσει η περιπέτεια του Ηλία Λιβάνη, αλλά και της αδελφής του Γιώτας, με τους πλειστηριασμούς. Αν και τόσο πέρυσι, όσο και φέτος οι νομικοί εκπρόσωποι του γνωστού εκδότη έδωσαν σκληρή δικαστική μάχη και πέτυχαν μια σειρά από ακυρωτικές αποφάσεις για πλειστηριασμούς που αφορούσαν διάφορα περιουσιακά στοιχεία του, μεταξύ των οποίων και η κατοικία του στον Λυκαβηττό, αλλά και η ιστορική έδρα των εκδόσεων Λιβάνη στο νεοκλασικό της Σόλωνος με την Ιπποκράτους στην Αθήνα, όπως μαθαίνει η στήλη, από τη νέα χρονιά ξεκινάει νέος κύκλος ηλεκτρονικών σφυριών… Βεβαίως θεωρείται πιθανό και για αυτούς τους πλειστηριασμούς να υπάρξουν προσφυγές και ακυρώσεις. Πάντως, για τις 8 Ιανουαρίου 2025 έχει προγραμματιστεί να βγει σε βάρος του Εκδοτικού Οργανισμού Λιβάνη (Νέα Σύνορα) από τη Cepal ένα οικόπεδο 2.394,53 τ.μ. στη ΒΙΟ.ΠΑ Άνω Λιοσίων. Εντός του οικοπέδου βρίσκεται παλαιό container – κάδος ενώ έχει καθαιρεθεί τμήμα της περίφραξης και υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Το ποσό οφειλής ανέρχεται σε 662.335 ευρώ και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 720.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει στις 12 Φεβρουαρίου 2025 άλλος πλειστηριασμός σε βάρος του Ηλία Λιβάνη, με επισπεύδουσα την doValue που αφορά διαμέρισμα του πρώτου ορόφου σε ακίνητο επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη στη Φιλοθέη, με τιμή εκκίνησης 590.000 ευρώ. Αυτό το διαμέρισμα επιχειρήθηκε και πέρυσι να ξαναβγεί στο σφυρί αλλά η διαδικασία ακυρώθηκε κατόπιν προσφυγής. Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται ότι είχε προγραμματιστεί για τις 13 Σεπτεμβρίου 2023 αλλά «ανεστάλη κατόπιν εντολής της επισπεύδουσας». Λίγες μέρες αργότερα, στις 20 Φεβρουαρίου 2025, είναι η σειρά ενός ακόμη σφυριού σε βάρος του Ηλία και της Παναγιώτας Λιβάνη, με επισπεύδουσα τη Cepal, για οικόπεδο 242,70 τ.μ. στην Πάτρα, στη θέση «Εσχατοβούνιο» της συνοικίας Βλατερού, επί της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 77.000 ευρώ. Για τις 12 Μαρτίου ετοιμάζεται ένα ακόμη σφυρί σε βάρος του Ηλία Λιβάνη, από τη Cepal, το οποίο μάλιστα είναι ιδιαίτερα «βαρύ», καθώς αφορά την οικία του πατέρα του Αντώνη στην Κηφισιά, όπου γίνονταν κάθε χρόνο οι συγκεντρώσεις για την ονομαστική του εορτή, στις οποίες έδινε το «παρών» πλήθος πολιτικών και οικονομικών παραγόντων. Οι ιδιοκτησίες και ειδικότερα διαμέρισμα, θέσεις στάθμευσης και αποθήκη, βρίσκονται σε «πολυτελές συγκρότημα 35ετίας, 6 κτιριακών όγκων που περιλαμβάνει 8 κτήρια, δύο και τριών ορόφων, από έναν ενιαίο υπόγειο χώρο με χώρους στάθμευσης και αποθήκες και από έναν τετραώροφο πύργο, κατασκευασμένο πολύ παλαιότερα» σύμφωνα με τη σχετική περιγραφή, το οποίο αναπτύσσεται σε οικόπεδο 7 στρεμμάτων στη θέση «Πηγαδάκια» του Δήμου Κηφισιάς, επί της οδού Τατοΐου 31. Πρόκειται συγκεκριμένα για διώροφο διαμέρισμα (μεζονέτα) που καταλαμβάνει μέρος του ισογείου και του 1ου ορόφου και αποτελείται στο ισόγειο από καθιστικό, W.C. και κουζίνα και στον πρώτο όροφο από ένα λουτρό, διάδρομο, τρία υπνοδωμάτια, και δύο εξώστες, ενώ έχει συνολική επιφάνεια 144,72 τ.μ. Στον ίδιο πλειστηριασμό -αν τελικά γίνει- θα βγουν δύο χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων του υπογείου, επιφάνειας 14,88 τ.μ. και 12 τ.μ., καθώς και αποθήκη του υπογείου, επιφάνειας 5,36 τ.μ. Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται σε 487.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 456.000 ευρώ αφορούν τη μεζονέτα. Τέλος, για τις 14 Μαΐου 2025 έχει προγραμματιστεί σε βάρος του Ηλία και της Παναγιώτας Λιβάνη (με επισπεύδουσα πάλι τη Cepal) πλειστηριασμός για ιδιοκτησιακά δικαιώματα επί τριών οικοπέδων στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, με συνολική τιμή εκκίνησης 71.400 ευρώ.

Πληροφορική: Δύο μετακινήσεις στελεχών και… ένας αρραβώνας

-Πριν από 15 μέρες, η Google παρουσίαζε το Google Cloud Office στην Αθήνα, μεθαύριο παρουσιάζει το AI Connect, τη δική της απάντηση στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης. Όλα αυτά ενώ στην αγορά όλοι έχουν προεξοφλήσει την αποχώρηση της Πέγκυ Αντωνάκου από την Αθήνα για κάπου ψηλότερα. Την Παρασκευή επιβεβαιώθηκε η αποχώρηση του country manager της IBM Nίκου Μανιάτη, μετά από μόλις 2 χρόνια στη συγκεκριμένη θέση (που για την ΙΒΜ αποτελεί ρεκόρ μικρής χρονικής διάρκειας). Οι φήμες της αγοράς θέλουν τον Ν. Μανιάτη να ηγείται εξειδικευμένου fund στον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα. Η μεγάλη όμως έκπληξη των ημερών θα έρθει την ερχόμενη Παρασκευή: SoftOne και Entersoft «έσονται εις γάμου κοινωνία» δημιουργώντας -χωρίς αμφιβολία- τον Εθνικό Πρωταθλητή στον χώρο του business software. Η Entersoft συμμάζεψε τις θυγατρικές της, μάζεψε την προίκα της κι ετοιμάζεται για τον λαμπερό γάμο. Η SoftOne είναι έτοιμη από καιρό και το μόνο που την απασχολεί είναι η διανομή των ρόλων στο νέο σχήμα. Οι πηγές λένε πως η συγχώνευση θα πάρει μήνες, οπότε ξεκινάμε τώρα με συνεργασία και συντονισμό των δύο εταιρειών. Έρχονται κι άλλες ανακοινώσεις στον χώρο της πληροφορικής γιατί ακόμη η χρονιά δεν έχει τελειώσει.

Σπεύδει ο ΟΔΔΗΧ να εκμεταλλευτεί την αναβάθμιση της SCOPE

-Με δύο -γρήγορες- κινήσεις θέλει να εκμεταλλευτεί ο ΟΔΔΗΧ το θετικό momentum των αγορών που προκάλεσε η ανακοίνωση του ΑΕΠ στο +2,5%, αλλά και η πρώτη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, μέσα στην επενδυτική βαθμίδα, από τη γερμανική Scope. Οι δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2025 δεν ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Η νέα στρατηγική του ΟΔΔΗΧ προβλέπει δύο μόνον εκδόσεις νέων ομολόγων (η πρώτη θα γίνει μέσα στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου) και μάλιστα διάρκειας μικρότερης της δεκαετίας. Επίσης προβλέπονται 10 επανεκδόσεις παλαιότερων, σε συμφωνημένες ημερομηνίες. Οι δύο νέες εκδόσεις θα γίνουν σχετικά νωρίς γιατί όλα δείχνουν ότι τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, το 2025 θα χρειαστεί να βρουν αγοραστές για ομόλογα ύψους 670 δισ. προκειμένου να καλύψουν τις δανειακές τους ανάγκες. Η Ελλάδα δεν θέλει να εμπλακεί σ’ αυτό τον κατακλυσμό κρατικών τίτλων του 2025.

Μέχρι τον Απρίλιο 2025 το «πλαφόν» περιθωρίου κέρδους

-Με νομοσχέδιο που καταθέτει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκος προβλέπεται η διατήρηση και επέκταση του θεσμού των «εμβληματικών επενδύσεων» και μετά την ολοκλήρωση του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης. Στις «εμβληματικές επενδύσεις» εντάσσεται η ναυπηγική βιομηχανία, η γαλάζια οικονομία και τα «κρίσιμα υλικά». Εντάσσεται η κυκλική οικονομία που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όχι μόνο για την πράσινη μετάβαση, αλλά κυρίως για τη μείωση του κόστους των επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Το νομοσχέδιο παρατείνει επίσης το «πλαφόν κέρδους» που θεσπίστηκε την εποχή της πανδημίας, μέχρι το τέλος Απριλίου του 2025. Απαγορεύει στις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021. Τέλος, αλλάζει το καθεστώς των Εκθέσεων Βιωσιμότητας που είναι πλέον υποχρεωτικές για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο για την περιβαλλοντική προστασία αλλά και για τη διαφάνεια. Στο εξής, οι έλεγχοι δεν θα γίνονται μονάχα από ορκωτούς ελεγκτές, αλλά και από ειδικούς επιστήμονες που θα πιστοποιηθούν από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).

Με ορίζοντα τη 15η Δεκεμβρίου

-Το απροσδόκητο «Santa Klaus rally» ήρθε νωρίτερα στη Λεωφόρο Αθηνών και έπιασε στον ύπνο πολλούς από τους δραστήριους παίκτες της αγοράς. Η περασμένη εβδομάδα, με 5 διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ήταν σίγουρα η καλύτερη του 2024 (+4,52%) και η καλύτερη από τον Μάιο 2023, για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Τώρα πια πολλοί «βλέπουν» την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας κάπου στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν κλείνουν τα βιβλία θεσμικών επενδυτών, με δεδομένο ότι στην αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου τους θα μετρήσει ο μέσος όρος των τιμών του Δεκεμβρίου. Σήμερα και αύριο η προσοχή στρέφεται στην καθιερωμένη υψηλού επιπέδου ελληνική συνάντηση της Νέας Υόρκης, με την Capital Link. Τώρα πια είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να επαναληφθεί το «θαύμα του Λονδίνου» που έφερε μαζικές αγορές μετά τις παρουσιάσεις στο Λονδίνο (Morgan Stanley) και Πράγα (Wood). Σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό αφήγημα είναι θετικό και πειστικό, αλλά και σχετικά φτηνό. Οι μετοχές του FTSE 25 διαπραγματεύονται με Ρ/Ε μόλις 10 φορές τα κέρδη του 2025 και έχουν μέση μερισματική απόδοση 4,9% σε περιβάλλον πτωτικών επιτοκίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει το επιτόκιό της κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την Πέμπτη, στο 3%. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αξίζει μόλις 103 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα προσφέρει απόδοση +12,73% από την αρχή του χρόνου.

Τα μηνύματα του Αμερικανού Κεντρικού Τραπεζίτη

-Στη Νέα Υόρκη, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται στις 18 Δεκεμβρίου, έχουν αυξηθεί πλέον στο 85%. Την περασμένη εβδομάδα οι πιθανότητες ήταν 71%. Μέχρι την ημέρα των ανακοινώσεων και των μηνυμάτων του Τζερόμ Πάουελ, έχουμε μια σειρά από εξελίξεις: Σήμερα η FED της Νέας Υόρκης ανακοινώνει επισήμως τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό των καταναλωτών. Μεθαύριο θα δημοσιοποιηθεί η Μηνιαία Έκθεση ΟΠΕΚ για τις τιμές του πετρελαίου και αμέσως μετά τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη δημοσιοποιείται ο δείκτης PPI και αργότερα οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας. Την Παρασκευή τα στοιχεία του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών/Εξαγωγών των ΗΠΑ. Όλα αυτά οδηγούν -και διαμορφώνουν το πλαίσιο- για τις ανακοινώσεις των επιτοκίων του δολαρίου…

Exit mobile version