-Χαίρετε, πριν πάμε στα δικά μας, τα οποία έχουν «χάζι» και κουτσομπολιό λόγω ΣΥΡIZA, να δούμε λίγο τα τεκταινόμενα στη Γαλλία. Σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα που φυσικά δεν έχει να κάνει με οικονομική κρίση κ.λπ., όπως για παράδειγμα τα μνημόνια της Ελλάδας για μια δεκαετία. Η Γαλλία δεν βιώνει… πείνα και εξαθλίωση, αλλά ακόμα πιο δύσκολα θέματα προσαρμογής της κοινωνίας. Δεν… είμαστε εμείς εκεί, αλλά είναι προς μελέτη. Πάντως, για να έχουν τόσο ψηλά πολιτικούς τύπου Μελανσόν και Λεπέν (κυρίως τον πρώτο) έρχεται πρόβλημα.

ΣΥΡΙΖΑ

-Στα δικά μας τώρα, ο μακρύς χειμώνας άρχισε στον ΣΥΡΙΖΑ, αν και προφανώς είχε ξεκινήσει από το 2019 και αυτοί δεν το είχαν καταλάβει λόγω Τσίπρα. Σαφώς η Αχτσιόγλου, έστω και έπειτα από ταραχώδεις διαδικασίες και διεργασίες φαντάζει φαβορί. Τι είναι όμως η νέα αυτή, συμπαθής στην εικόνα, γυναίκα-πολιτικός; (γιατί κι αυτό παίζει ρόλο). Ρώτησα την πολύ καλή πηγή μου στο κόμμα και πήρα την απάντηση: Άκου, ναι, είναι καλό το πολιτικό της αμπαλάζ, αλλά η Έφη είναι σε ιδέες κάτι σαν την Αλέκα Παπαρήγα πριν από 20 χρόνια. Πιο αριστερή δεν πάει, ο Τσίπρας θα μοιάζει κεντρώος μπροστά της». Δεν ξέρω, ίσως αυτό είναι που θέλουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε ο καθείς εφ’ ω ετάχθη.

Μυστακίδης - ΠAOK

-Λοιπόν, όποιος σας πει ότι το ΜΜ τώρα που τέλειωσαν οι εκλογές δεν ενδιαφέρεται για θέματα που αφορούν ευαίσθητες ή διακεκαυμένες ζώνες -όπως η τύχη του ΠΑΟΚ, ας πούμε- δεν έχει καλή πληροφόρηση. Η πηγή μου λοιπόν με διαβεβαιώνει ότι η δημοφιλής ομάδα της Θεσσαλονίκης, σε συνδυασμό με τη μόνιμη απουσία του ιδιοκτήτη της, Ιβάν Σαββίδη, από την Ελλάδα, αποτελεί μόνιμο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Αν είναι ο ΠΑΟΚ καλά, είναι και η Θεσσαλονίκη καλά, αλλά εμείς δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον Σαββίδη το επόμενο διάστημα. Το λιμάνι θα βρει τον δρόμο του αν χρειαστεί, όπως και οι υπόλοιπες επενδύσεις, με τον ΠΑΟΚ δεν ξέρουμε», είπε η πηγή μου. Ποιος είναι η λύση; Αν «ψηθεί» ένας είναι, πάμπλουτος (περί τα 3 δισ. ευρώ περιουσία αποτιμά το Forbes) και τρελός ΠΑΟΚτζής ο Τέλης Μυστακίδης, άνθρωπος με επίπεδο, έχει τελειώσει το LSE, κάτοικος Zug Ελβετίας, έβγαλε τα πρώτα χοντρά λεφτά από την πώληση του 3% της Glencore, μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εμπορίου μετάλλων. Ο Τέλης είναι η ιδανική λύση, αρκεί να πειστεί και η οικογένειά του να μπλέξει με την μπάλα στην Ελλάδα και, φυσικά, να πουλήσει ο Ιβάν να τελειώνουμε», μου είπε καλή πηγή που ασχολείται με το θέμα. Ιδωμεν…

Υπερβολές

-Να κάνω μια προσωπική παρατήρηση, τι τρέλα μας έπιασε με τον σερβιτόρο που έμπαινε στο νερό για να σερβίρει στο beach bar και όπως είπε κονόμαγε και τρία χιλιάρικα τον μήνα; Εσείς, δηλαδή, πιστεύετε ότι τον μαστίγωναν τον τύπο για να κάνει αυτά τα δήθεν χαϊλίκια στο σέρβις στη Ρόδο; Δεν πάει καλυτέρα η Επιθεώρηση Εργασίας να δει πού μένουν οι εργαζόμενοι στα νησιά, αν θέλουν να κάνουν κάτι πιο σοβαρό; Πολύ δήθεν η υπεραντίδραση των αρμοδίων, προφανώς τους έμεινε από τις εκλογές…

Η First Sentier κάνει κρίσιμα βήματα

-Οπως με ενημερώνει αυτός ο καλός άνθρωπος που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ (και πασχίζει να επιδείξει έργο - ξεκινώντας από τα εύκολα) το ΔΣ του Ταμείου συνεδρίασε στις 22.6.23 και ενέκρινε τρεις αλλαγές στις συνθέσεις των κοινοπραξιών που διεκδικούν την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Οι δύο από αυτές είναι γνωστές, υπάρχει όμως μια τρίτη αλλαγή η οποία και παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τη συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χωρίς την FS ARK HOLDO S.A.R.L. Η ερμηνεία που δίνει η αγορά στη συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ότι η First Sentier αποσύρθηκε από την Αττική Οδό για να επικεντρωθεί στο deal της ΤΕΝΕΡΓ, στο οποίο και διοχετεύει περισσότερους πόρους, δυναμικό κ.λπ. Συνεπώς, η αγορά "διαβάζει" ότι η First Sentier κάνει κρίσιμα βήματα που τη φέρνουν πιο κοντά στη συμφωνία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κωτσόβολος: Η Currys ξεκίνησε εκπτώσεις και ο CEO τις τουρνέ στην επαρχία

-Δύσκολο αποδεικνύεται στην πράξη το εγχείρημα πώλησης της Κωτσόβολος. Η Currys, που είναι σήμερα ο ιδιοκτήτης της ελληνικής αλυσίδας, έκανε έναν κύκλο επαφών που όμως δεν ευδοκίμησε και έτσι, μη έχοντας άλλη εναλλακτική, δημοσιοποίησε την πρόθεση πώλησης, μήπως και προσελκύσει κάποια funds. Oι Ελληνες συνήθεις ύποπτοι, δηλαδή Γερμανός, Γεράρδος, Φουρλής, παρακολουθούν από απόσταση τις κινήσεις της Currys, χωρίς να συγκινούνται για να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Οι Βρετανοί πουλάνε την αλυσίδα σε τιμές Λονδίνου, καθώς έβαλαν τον πήχη της αποτίμησης στα 400 εκατ. Σε αυτά τα επίπεδα αποτιμήσεων ούτε και τα private equities φαίνεται να συνωστίζονται για να αγοράσουν. Οπότε η Currys ξεκίνησε τις εκπτώσεις κι ενώ αρχικά έδιναν το 100%, τώρα βάζουν νερό στο κρασί τους και συζητούν και για ποσοστό με το οποίο μπορούν να μείνουν στο νέο σχήμα κοκ. Στο μεταξύ ο CEO της Κωτσόβολος ξεκίνησε τουρνέ στην επαρχία και πηγαίνει από κατάστημα σε κατάστημα για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, που δικαίως ανησυχούν, καθώς δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει.

Η νέα Intrakat και η άνοδος 142% της μετοχής

-Την αλυσίδα του ποδηλάτου εν κινήσει κατάφεραν να αλλάξουν στην Intrakat. Η εταιρία, εκεί που η αγορά τη μετρούσε σαν τον παρία του κατασκευαστικού κλάδου, τώρα έχει αλλάξει θέση στον επιχειρηματικό χάρτη κι έχει αποκτήσει υπολογίσιμη δύναμη. Ηδη το ανεκτέλεστό της φθάνει τα 2,1 δισ. και με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, η Ιntrakat αλλάζει πίστα καθώς υπερδιπλασιάζεται το ανεκτέλεστο και αγγίζει σχεδόν τα 5 δισ. Για αυτό και ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στους μετόχους, είπε πως με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ "αλλάζει η Intrakat, αλλάζει το σύμπαν όλο για εμάς". Η εντυπωσιακή ισχυροποίηση της εταιρίας στον κατασκευαστικό κλάδο αποτυπώθηκε και στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή να καταγράφει αύξηση 142% και την κεφαλαιοποίηση να φθάνει τα 345,9 εκατ. από τα 140 εκατ. όταν η εταιρία άλλαξε χέρια. Ο Α. Εξάρχου μίλησε για ολοκληρωμένο πλάνο αναδιάρθρωσης, που οι νέοι μέτοχοι εκπόνησαν με ταχείς ρυθμούς, προχωρώντας στην υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών δράσεων και εστιάζοντας τη στρατηγική της εταιρείας σε κατασκευαστικά έργα υποδομών, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Οπως είπε, ελπίζει η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ΑΚΤΩΡ να έχει δοθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ προέβλεψε πως η Ιntrakat θα παρουσιάσει το 2023 μικρά κέρδη και από το 2025 θα ξεκινήσει να διανέμει μέρισμα στους μετόχους (για τη χρήση του 2024).

Η Ε. Κεφαλαιαγοράς, τα ενημερωτικά δελτία και η παράταση της Τrade Estate

-Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οργανώθηκαν αποτελεσματικά προκειμένου να χορηγούν τις εγκρίσεις των ενημερωτικών δελτίων με μεγαλύτερη ταχύτητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την ημέρα που κατατέθηκε το Ενημερωτικό Δελτίο για το ομόλογο της Μυτιληναίος, χρειάστηκαν μόλις 10 εργάσιμες ημέρες για να δοθεί το πράσινο φως. Εγκριση ενημερωτικού σε δυο εβδομάδες είναι χρόνος-ρεκόρ, για όσους γνωρίζουν τις σχετικές διαδικασίες. Η προετοιμασία αυτή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνδέεται και με τη διαχείριση των ενημερωτικών δελτίων που θα έρθουν το αμέσως επόμενο διάστημα για τις νέες εισαγωγές εταιριών. Η Optima ήδη δρομολογήθηκε για τον Σεπτέμβριο, η Orilina Properties του Τρ. Νάτση ετοιμάζεται, όπως και η Νoval των Στασινοπουλαίων, το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος είναι στην προθέρμανση για το Φθινόπωρο, ενώ υπάρχουν και δυο -τρεις ακόμη εταιρίες με βλέψεις να περάσουν τις πύλες του ΧΑ. Με την ευκαιρία αυτή σημειώστε πως η Τrade Estate AEEAΠ του Φουρλή, σκόπιμα δεν αναφέρθηκε στον κατάλογο των προς εισαγωγή εταιριών, επειδή πήρε παράταση για ένα έτος. Οπότε η εισαγωγή της στο ΧΑ πρέπει να γίνει ως τις 12/7/2024.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και οι αποφάσεις των ευρωπαίων αρχηγών της ΕΕ

-Το critical raw material act μπορεί να μη λέει πολλά στον μέσο Έλληνα, όμως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύνολο δράσεων ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ΕΕ σε ασφαλή, διαφοροποιημένο, προσιτό και βιώσιμο εφοδιασμό με κρίσιμες πρώτες ύλες, οι οποίες είναι απαραίτητες για ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών τομέων, όπως η βιομηχανία των μηδενικών καθαρών εκπομπών, η ψηφιακή βιομηχανία, η αεροδιαστημική και η άμυνα. Όμως τον Μάρτιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε τις πρώτες ανακοινώσεις, άφησε εκτός το αλουμίνιο, προκαλώντας τεράστια αναστάτωση στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος της Eurometaux, ενός συνδέσμου με μέλη 200 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως οι Alcoa, Glencore, Hydro και Rio Tinto, που απασχολούν μισό εκατομμύριο εργαζομένους και έχουν ετήσιο τζίρο 120 δισ. ευρώ, λίγο πάνω από το μισό ελληνικό ΑΕΠ, δεν άφησε τα πράγματα στην τύχη τους, για τον επόμενο γύρο. Ως γνωστό, η επόμενη φάση περνά από το Συμβούλιο, δηλαδή το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών-μελών. Επιδόθηκε λοιπόν σε έναν μαραθώνιο επαφών, με συστηματική δουλειά, προκειμένου να εξηγήσει τη σημαντικότητα του αλουμινίου για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αλλά και μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων σε μεγάλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times, που δεν άφησε ασυγκίνητους τελικά τους ευρωπαίους ηγέτες. Την Παρασκευή λοιπόν ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο πρόσθεσε και το αλουμίνιο στο critical raw material act. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία της Eurometaux υπό τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, που το πάλεψε μέχρι τέλους. Με την ευκαιρία να πούμε πως σήμερα ανακοινώνεται το εύρος τιμών και αύριο Τρίτη ξεκινά η δημόσια εγγραφή για το ομόλογο του ομίλου.

Οι επιδόσεις και το «ταμείο» της doValue

-Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψε η doValue Greece κατά την περσινή χρήση. Το 2022 -δεύτερη συνεχή χρήση πλήρους λειτουργίας της εταιρείας- τα έσοδα ανήλθαν σε 198.079.973 ευρώ, έναντι 175.072.964 ευρώ το 2021, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13% ξεπερνώντας μάλιστα και τις εσωτερικές προβλέψεις. Η αύξηση των εσόδων σχετίζεται κατά κύριο λόγο με την υλοποίηση νέων συμβάσεων διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων όπως τα χαρτοφυλάκια Frontier Ι και Neptune. Αντίστοιχα, τα κέρδη προ φόρων της χρήσης, ανήλθαν σε 80.464.664 ευρώ έναντι 70.871.793 ευρώ το 2021, τα EBITDA έφτασαν τα 118.570.441 ευρώ έναντι 106.345.282 και τα καθαρά (μετά φόρων) κέρδη τα 58.343.193 ευρώ έναντι 55.733.734 ευρώ το 2021. Όσο για το μέρισμα που καταβλήθηκε στους μετόχους, ανήλθε σε 25.011.960 ευρώ την χρήση 2022, έναντι 12.510.189 ευρώ το 2021, δηλαδή ήταν υπερδιπλάσιο. Η διοίκηση της doValue Greece, με επικεφαλής τον Θόδωρο Καλαντώνη, αναμένει για φέτος ακόμα πιο έντονη δραστηριότητα στη δευτερογενή αγορά «δεδομένου του ενδιαφέροντος που επέδειξαν διεθνείς επενδυτές για την εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη στην χρήση 2022, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν ότι με την πάροδο του χρόνου η επιτυχής διαχείριση των χαρτοφυλακίων τόσο σε επίπεδο ρυθμίσεων όσο και σε επίπεδο ωρίμανσης νομικών ενεργειών βελτιώνει την ελκυστικότητα των υπό διαχείριση δανείων προς πώληση σε τρίτους επενδυτές», όπως σημειώνεται. Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικά έργα για την ανάληψη της διαχείρισης νέων χαρτοφυλακίων. Από τα όσα αναφέρει η διοίκηση αξίζει να κρατήσουμε την επισήμανση ότι «τα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και επιτοκίων αναμένεται να οδηγήσουν τα επόμενα έτη σε νέο κύκλο μη εξυπηρετούμενων δανείων, εκτίμηση η οποία ενισχύεται και από τα υψηλά επίπεδα δανείων στο δεύτερο στάδιο (Stage 2) των ελληνικών τραπεζών». Στην κατεύθυνση αυτή, όπως εξηγείται, συμβάλει και το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες, παρά τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους σε μονοψήφια ποσοστά, συνεχίζουν να διατηρούν έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μεγαλύτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω πωλήσεις τέτοιων χαρτοφυλακίων". Πολύ καλές επιδόσεις κατέγραψε και η doValue Greece Real Estate Services, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020. Τα έσοδά της το 2022 σχεδόν τριπλασιάστηκαν στα 10.642.172 ευρώ έναντι 3.350.917 ευρώ της χρήσης 2021. Αντίστοιχα τα EBITDA ανήλθαν σε 5.263.991 ευρώ έναντι 999.138 ευρώ και τα κέρδη μετά φόρων σε 3.811.679 ευρώ έναντι 690.177 ευρώ. Όπως τονίζεται, «παρά την πτωτική πορεία που παρατηρείται στις διεθνείς αγορές, οι προοπτικές για την ελληνική αγορά ακινήτων παραμένουν θετικές για τη χρήση 2023 λόγω κυρίως της ανοδικής πορείας του τουρισμού, της ανάπτυξης των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της αύξησης των ήδη διευρυμένων επενδύσεων από το εξωτερικό».

Στοιχηματίζουν παραίτηση Μαντζούφα

-Θέμα χρόνου προεξοφλούν αρμόδιες πηγές ότι είναι η παραίτηση του Νίκου Μαντζούφα από τη θέση του διοικητή του Ταμείου Ανάκαμψης, εξαιτίας των ιδιαίτερα ψυχρών σχέσεων που έχει, με τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παπαθανάση. Ο Ν. Μαντζούφας, που θεωρείται από τα πλέον πετυχημένα στελέχη της αγοράς, είχε διατελέσει επί μακρόν Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, θέση από την οποία απέσπασε πολλούς επαίνους ως μάλιστα και ένας από τους μακροβιότερους κρατικούς αξιωματούχους. Από ΓΓ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2020, λίγες εβδομάδες μετά την αναβάθμιση του Ν. Παπαθανάση από υφυπουργό Ανάπτυξης σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ τον τοποθέτησε μεταγενέστερα σε ένα νευραλγικό πόστο, αυτό του διοικητή του RRF, κρίνοντας ότι σε ένα πρόγραμμα, που το α και το ω είναι η τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, ο Ν. Μαντζούφας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του θα μπορούσε να έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία του. Όμως η έλευση Παπαθανάση στο υπουργείο Οικονομικών αλλάζει κατά πολύ τα δεδομένα, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι όταν οι δύο άνδρες είναι στον ίδιο χώρο, και ο ένας γυρίζει την πλάτη στον άλλον, είναι μάλλον αδύνατη κάθε σκέψη συμπόρευσης!

Ανακοινώσεις για την Υδρόγειο

-Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, δηλαδή τις αμέσως επόμενες ημέρες, περιμένουμε και την επίσημη ανακοίνωση για την πώληση της ασφαλιστικής Υδρόγειος στους Ιταλούς.

Ημέρες χρηματιστηριακής δόξας

-Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ξεχωρίζει για την καλύτερη απόδοση στον κόσμο (σε σταθερό ισχυρό νόμισμα) +39,5%, με την Ιρλανδία να έρχεται δεύτερη και καταϊδρωμένη +21% Τα άλλα χρηματιστήρια με υψηλές αποδόσεις (Τουρκία, Κολομβία κ.λπ.) δεν μετρούν, γιατί φουσκώνουν από τον πληθωρισμό και την υποτίμηση των νομισμάτων τους. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το Χρηματιστήριο της Αθήνας δείχνει διατεθειμένο να επαναλάβει τον άθλο του 2019 (με ετήσια απόδοση της τάξης του 50%) και να συγκριθεί με τις άλλες χρυσές περιόδους του παρελθόντος. Το αλησμόνητο 1999, στο εξάμηνο, η απόδοση του Γενικού Δείκτη ήταν +47%. Το 2019, στο εξάμηνο, +43%. Φέτος είμαστε στο +39,5% κι έχουμε μπροστά μας προγραμματικές δηλώσεις φιλοεπενδυτικού χαρακτήρα, αναβάθμιση της οικονομίας και της κεφαλαιαγοράς, δρομολογημένες εισροές κεφαλαίων από την Ευρώπη πρωτοφανούς ύψους και πάρα πολλά επιχειρηματικά deals.