search icon

dark room

Οι… κεφάτοι του Βελόπουλου, η Εθνική ο Τσίπρας και οι κελεμπίες, τα λιμάνια, ο Μουζάκης και ο Ικτίνος

  –Χαίρετε, άντε, τα κεφάλια μέσα από χθες, αν και οι ζέστες κρατάνε ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ακόμα περισσότερο, ξεκίνησαν και τα σχολεία, ευτυχώς πήγε και η Νίκη στα Δημοτικά Σχολεία να εισπράξει και κανένα χειροκρότημα από τα παιδάκια γιατί, απ’ ό,τι διάβασα τις προάλλες, στο ΟΑΚΑ μάλλον δεν έμοιαζαν για επευφημίες τα γιουχαΐσματα. […]

 

Χαίρετε, άντε, τα κεφάλια μέσα από χθες, αν και οι ζέστες κρατάνε ακόμα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ακόμα περισσότερο, ξεκίνησαν και τα σχολεία, ευτυχώς πήγε και η Νίκη στα Δημοτικά Σχολεία να εισπράξει και κανένα χειροκρότημα από τα παιδάκια γιατί, απ’ ό,τι διάβασα τις προάλλες, στο ΟΑΚΑ μάλλον δεν έμοιαζαν για επευφημίες τα γιουχαΐσματα. Ο απόηχος της Θεσσαλονίκης για την παρουσία του πρωθυπουργού ήταν καλός στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά όλοι έμειναν με την απορία «τι κάνουμε μετά την Άνοιξη;» – δηλαδή, μετά τις εκλογές. Ε, τι να πω, αν ήξερα κι εγώ θα σας έλεγα, έχει ο Θεός, υπάρχει και δεύτερος Κυριάκος, ο Βελόπουλος (είναι κεφάτοι, ψωνίζουν στου Βελόπουλουουου…) μέχρι τότε, θα δούμε.

Κρατικοποίηση ΔΕΗ και Εθνικής

-Μου λέει η έτερη πηγή μου (εκείνη στον ΣΥΡΙΖΑ) ότι ο Τσίπρας θα εξαγγείλει την κρατικοποίηση της ΔΕΗ και όχι μόνο, αλλά και μιας τράπεζας λέει «για να δίνουμε φτηνά δάνεια στον κοσμάκη». Όχι σαν εκείνα που έδινε στον Καλογρίτσα η Αττικής, αλλά κανονικά και μάλιστα λένε ότι η πιο άμεση και τεχνικά «εύκολη περίπτωση» είναι η Εθνική Τράπεζα, αφού το Δημόσιο έχει το 40%. Γι’ αυτό λοιπόν, ας το δει αυτό η κυβέρνηση που έχει δεχθεί επιστολή ενδιαφέροντος για το 20% της Εθνικής από τους Σαουδάραβες, γιατί δεν θα προλάβετε, έτσι που το πάτε.

Σύμβουλος για την πρόταση αγοράς του 20% της ΕΤΕ

-Πάντως, οι φίλοι μου στην Εθνική Τράπεζα κακώς σπεύδουν να ξεγράψουν με άνεση την πρόταση του κρατικού fund (PIF) της Σαουδικής Αραβίας για το 20% της Εθνικής τράπεζας. Πράγματι είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα με τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεμπλέξουν τόσο εύκολα. Πληροφορούμαι λοιπόν ότι το ΤΧΣ έχει μια λίστα πέντε αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών, ανάμεσα από τις οποίες θα επιλέξει τον σύμβουλο που θα προσλάβει για να εισηγηθεί πώς και πότε θα αποεπενδύσει το Ταμείο από τις συμμετοχές του στις συστημικές τράπεζες. Αφού επιλέξει τον σύμβουλο αποεπένδυσης από τους εναπομείναντες τέσσερις στη λίστα, θα επιλέξει μια ακόμη επενδυτική τράπεζα η οποία θα ενεργήσει ως σύμβουλος για την πρόταση του PIF. Συνεπώς, θα ξεκινήσει μια διαδικασία για την Εθνική η οποία θα διαρκέσει κάποιους μήνες, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Όσον αφορά τη λίστα του ΤΧΣ, περιλαμβάνει την πρώτη εθνική: J P Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley. Την πέμπτη τράπεζα δεν τη γνωρίζω, αλλά υποθέτω ότι είναι η BofA/Merrill Lynch.

ΔΕΗ: 41 αβεβαιότητες!

-Ότι είναι απαιτητική και ιδιαίτερη η συγκυρία για τις ενεργειακές εταιρίες είναι γνωστό. Το πόσο όμως δεν το φανταζόμουν, γιατί κουράστηκα να μετρώ! Αναφέρομαι στην εξαμηνιαία έκθεση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και στην αναφορά για τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που είθισται να περιγράφονται σε όλα τα αντίστοιχα ενημερωτικά δελτία προς ενημέρωση μετόχων και επενδυτών. Ούτε 1 ούτε 2, αλλά συνολικά 41 κινδύνους που συνδέονται με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες περιγράφει η έκθεση – άλλους σοβαρούς και άλλους λιγότερο. Από αδυναμία εκτέλεσης του στρατηγικού και επιχειρηματικού προγράμματος, τις διακυμάνσεις τιμών καυσίμων, ρύπων και ηλεκτρικής ενέργειας και τα γεωπολιτικά παιχνίδια, έως την αδυναμία πληρωμής μεγάλων βιομηχανικών και εμπορικών πελατών, τους κινδύνους που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τους στόχους βιωσιμότητας, αλλά και την αποτελεσματικότητα του δικτύου διανομής.

Το Δημόσιο έπεσε κάτω από το 50% στη ΔΕΗ

-Η έκθεση σημειώνει ότι πλέον, η έμμεση -μέσω Υπερταμείου- συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου μειώθηκε σε ποσοστό κάτω του 50%. Συνεπώς, η ΔΕΗ έχει πάψει να τελεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου και να είναι δημόσια επιχείρηση. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή αποδεικνύεται αργή. Όπως επισημαίνεται, η μεγάλη αυτή αλλαγή προβλέπεται να οδηγήσει σε ερμηνευτικά ζητήματα και αμφισβητήσεις, που ενδέχεται να επηρεάσουν τη λειτουργία της. Επιπλέον, στη ΔΕΗ εξακολουθούν να εφαρμόζονται νόμοι που αφορούν την ίδια την εταιρεία. Παρά το γεγονός ότι οι ρυθμίσεις αυτές έγιναν για τον εκσυγχρονισμό της Επιχείρησης και διευκολύνουν τη λειτουργία της σε μία σειρά από τομείς (σύναψη συμβάσεων έργων και προμηθειών κ.ά.), ο βαθμός ευελιξίας της ΔΕΗ εξακολουθεί να υπολείπεται των ανταγωνιστών της, που είναι αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ο ιστορικός συμβιβασμός στη «Μουζάκης»

-Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά πέντε ολόκληρες ώρες διήρκησε η Γενική Συνέλευση της Μουζάκης την περασμένη Παρασκευή, καθώς χρειάστηκαν 4-5 διακοπές της διαδικασίας, μέχρι τα δύο στρατόπεδα να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό. Συνοπτικά, το ένα στρατόπεδο συνθέτουν θυγατέρες και κληρονόμοι θυγατέρων από τον πρώτο γάμο του αείμνηστου βιομηχάνου και το άλλο η δεύτερη σύζυγος με την κόρη της, επίσης θυγατέρα Μουζάκη. Ο ιστορικός συμβιβασμός επιτεύχθηκε με τον Jan Pal Kangnoum (με τη υποστήριξη του αδελφού του Ερικ- Ελευθέριου) να αναλαμβάνει τη διαχείριση, ενώ η θυγατέρα του δεύτερου γάμου εντάσσεται στο ΔΣ στο οποίο αποφασίστηκε πως παραμένει η δεύτερη σύζυγος και ο νυν Πρόεδρος.

Η τριαντάρα… Microsoft Ελλάς

-Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 1992 όταν η Microsoft Ελλάς καταχωρήθηκε στο μητρώο των ανωνύμων εταιρειών στη χώρα μας. Το σχετικό απόσπασμα ανάρτησε στο linkedin ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας. H… τριαντάρα Microsoft υλοποιεί την περίοδο αυτή μια μεγάλη επένδυση για τη δημιουργία συμπλέγματος Data Centers στην ανατολική Αττική, που θα φθάσει σχεδόν το 1 δισ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Μια σκηνοθετημένη συνέντευξη Τύπου

-Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι απ’ τις υπογραφές της συμφωνίας και τα… γερμανικά ήθη διαπνέουν την Ευρωπαϊκή Πίστη. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μεταξύ του μεγάλου «αφεντικού» του πολυεθνικού ομίλου Allianz Olivier Bäte και του ιδρυτή της Ευρωπαϊκής Πίστης Χρήστου Γεωργακόπουλου, δεν δόθηκε ο λόγος στους δημοσιογράφους να απευθύνουν καίριες ερωτήσεις, όπως π.χ. τι θα γίνει με το προσωπικό των δύο υπό συγχώνευση εταιρειών και ιδίως σε τμήματα που είτε υπάρχουν αλληλοκαλύψεις, είτε οι δυο εταιρείες ακολουθούσαν διαφορετικό μοντέλο ή αν θα στις προθέσεις τους είναι η τροποποίηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων ώστε να υπάρχει ομογενοποίηση. Αντ’ αυτού αρκέστηκαν να απαντήσουν σε ορισμένες γενικές ερωτήσεις από Μέσα του κλαδικού Τύπου που τους υποβλήθηκαν γραπτώς πριν από μία εβδομάδα και αναγνώστηκαν χθες από στέλεχος της Allianz! Η κατάσταση ήταν τραγελαφική, ιδίως στο σημείο όπου ο Γερμανός διευθύνων σύμβουλος Olivier Bäte απαντούσε σε ερωτήσεις που αναγνώστηκαν στα Ελληνικά, χωρίς καν να έχει προηγηθεί η μετάφρασή τους! Ο Χρήστος Γεωργακόπουλος (που δηλώνει «35 ετών» μέσα του) θα είναι ο άνθρωπος «κλειδί» για τη συγχώνευση των δύο εταιρειών, αναλαμβάνοντας στην τριετή μεταβατική περίοδο θέση διευθύνοντος συμβούλου. Ο CEO της Allianz, κλείνοντας το… θεατρικό, είπε πως δεν θα κάνουν τώρα άλλη εξαγορά, παραπέμποντας μετά από μια διετία για να προσθέσει, «αν και ποτέ μη λες ποτέ».

Tα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Θεσσαλονίκης στο προσκήνιο

-Στο Συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη κοινή συνισταμένη ήταν το πασιφανές, απροκάλυπτο και έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Η Ελλάδα δεν τροφοδοτείται από τον North Stream όπως οι Γερμανοί αλλά από τον Turk Stream και τον ΤΑΡ. Από τo FSRU της Αλεξανδρούπολης περιμένουν να τροφοδοτηθούν με LNG και η Βουλγαρία, η Σερβία αλλά και η Ρουμανία μέσω του IGB. Αυτονόητα, το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στις -ραγδαίες όπως φαίνεται- μετοχικές εξελίξεις στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά γίνονται και κινούνται κάτω από τα ραντάρ της επικαιρότητας αλλά έχουν και τον πολιτικό τους αντίκτυπο.

Η ΕΛΤΟΝ σε λειτουργία ξανά στην Ουκρανία

-Μια από τις ελληνικές εταιρείες που αντιμετώπισε τις καταστροφικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν η εταιρεία χημικών ΕΛΤΟΝ. Οι εγκαταστάσεις της εισηγμένης στα περίχωρα του Κιέβου βομβαρδίστηκαν και όλα τα προϊόντα στο logistics center καταστράφηκαν, με μικρές ωστόσο επιπτώσεις σε χρηματοοικονομικό επίπεδο (2% του κύκλου εργασιών του Ομίλου και 0,87% των αποτελεσμάτων). Η δραστηριότητα της θυγατρικής είχε ανασταλεί για αρκετό διάστημα ωστόσο πρόσφατα, με πρωτοβουλία της τοπικής ομάδας της ΕΛΤΟΝ, η εταιρεία άρχισε την επαναδραστηριοποίησή της, στο μέτρο του εφικτού, και κάνει τα πρώτα και μικρά βήματα ως προς την εξυπηρέτηση των όποιων τοπικών πελατών της.

Κάτι “στράβωσε” στον Ικτίνο

-Όταν μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ανακοινώνει μείωση κερδοφορίας κατά 99% στο εξάμηνο, σίγουρα κάτι δεν πήγε καλά. Πέρσι τέτοια εποχή, η Ικτίνος είχε ανακοινώσει κέρδη 3 εκατ. ευρώ. Φέτος, μερικά χιλιάρικα. Είναι γεγονός ο κλάδος της αιολικής ενέργειας φορολογήθηκε βαριά. Ούτε όμως ο κλάδος του Real Estate πήγε καλύτερα. Ούτε οι εξαγωγές βρήκαν τον δρόμο τους, αφού η Κίνα έχει τα δικά της προβλήματα. Είναι κι αυτά τα δάνεια των 43 εκατ. ευρώ που τώρα γίνονται ακριβότερα.

Οι συναντήσεις του KKR και DFC με την Eunice

ενεργειακός όμιλος Eunice είναι η πρώτη και μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που παράγει αποκλειστικά καθαρή πράσινη ενέργεια από ΑΠΕ (αιολικά – φωτοβολταϊκά). Κατά τη διάρκεια του 6ου Southeast Europe Energy Forum 2022, ο αντιπρόεδρος του ομίλου, Γιώργος Πεχλιβάνογλου φάνηκε να συζητά συστηματικά για τη συμμετοχή μεγάλων επενδυτικών fund στο μετοχολόγιο του Ομίλου. Τον είδαμε να συζητά πολύ συγκεκριμένα θέματα με το ΚKR αλλά και το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο DFC. Απ’ ό,τι άκουσα, στα σκαριά βρίσκονται δύο εμβληματικά έργα στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη, δυναμικότητας 250 MW έκαστο, σε μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 600 εκατ. ευρώ. Υπάρχει και το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου (GAP) που φαίνεται ότι έχει προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων.

Τα σενάρια για τη United Group

-Στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Μουσείο Μπενάκη, για την επένδυση της NOVA στις οπτικές ίνες, ο Ν. Σταθόπουλος ρωτήθηκε σε πηγαδάκι αν υπάρχει σχεδιασμός για εισαγωγή της United σε Χρηματιστήριο (ξένο φυσικά, μην πάει ο νους σας εδώ). Απάντησε ότι αυτή την περίοδο ζούμε τη χειρότερη πληθωριστική και ενεργειακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών κι ένα τέτοιο εγχείρημα δεν μπορεί να συζητηθεί. Ωστόσο, μελλοντικά τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί, ακόμη και ένα exit της BC και πώληση σε νέο ιδιοκτήτη, δεδομένου ότι όλα τα funds έχουν ορίζοντα αποεπένδυσης. Ωστόσο, όπως είπε, η United Group που πλέον έχει ενισχυθεί με τις NOVA-WIND μεγαλώνει, επενδύει κι έχει δρόμο μπροστά της.

Η έκτακτη εισφορά της Κομισιόν στα υπερκέρδη

Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ και Motor Oil κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α., στον απόηχο των πληροφοριών για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί πιθανής επιβολής «έκτακτης και προσωρινής εισφοράς» σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα καθώς και σε διυλιστήρια με βάση τα υπερκέρδη τους κατά τη χρήση του 2022.

Η ΔΕΘ ξύπνησε το Χρηματιστήριο

-Κατά τα λοιπά, οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ έδωσαν -κυριολεκτικά- το φιλί της ζωής στη μακρο-οικονομική εικόνα της χώρας, γιατί έδειξαν ότι όλα είχαν μετρηθεί και όλα είχαν αναπτυξιακό αντίκτυπο. Αυτονόητα ενισχύθηκε στο Χρηματιστήριο ο Τραπεζικός κλάδος αλλά και οι μετοχές των διυλιστηρίων της χώρας, αφού ξαφνικά το Πετρέλαιο -από αποδιοπομπαίος τράγος- ξαναέγινε καύσιμο επιλογής. Βρήκαν όμως την ευκαιρία και οι μικρές εταιρείες πληροφορικής να δείξουν τις προοπτικές τους, αφού βασικό κομμάτι του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της καθημερινότητας του πολίτη.

Exit mobile version