search icon

dark room

Οι γαμήλιες ευχές των Συριζαίων στον Stefanos (δεν μεταδίδω άλλο), τα κανάλια στο Μαξίμου, η ΔΕΗ μιλάει αποκλειστικά με τον Κωτσόβολο, ο Πηλαδάκης και το luxury ακίνητο

  –Χαίρετε, ξέρετε στην επικοινωνία λένε οι ειδικοί ένα πράγμα… δεν παλεύεται, είτε πρόκειται για πολιτική, είτε για επιχειρήσεις, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Να σε πιάνουν στην πλάκα, να γίνεσαι το αστείο ή το γκροτέσκο, να σε βρίζουν δεν πειράζει, να σου επιτίθενται μπορεί να σου κάνουν και καλό, αλλά να σου κρεμάνε κουδούνια, […]

 

Χαίρετε, ξέρετε στην επικοινωνία λένε οι ειδικοί ένα πράγμα… δεν παλεύεται, είτε πρόκειται για πολιτική, είτε για επιχειρήσεις, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Να σε πιάνουν στην πλάκα, να γίνεσαι το αστείο ή το γκροτέσκο, να σε βρίζουν δεν πειράζει, να σου επιτίθενται μπορεί να σου κάνουν και καλό, αλλά να σου κρεμάνε κουδούνια, απλά σε τελειώνει. Και αυτό πλέον συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε ο χειρότερος εχθρός τους δεν θα μπορούσε να σκεφτεί τέτοιο φινάλε για την αξιωματική αντιπολίτευση σαν αυτό που γράφεται ημέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα. Χθες, με αφορμή την προχθεσινή αναγγελία του γάμου του Stefanos με τον Τάιλερ στο σούπερ κυριλέ προάστιο της Νέας Υόρκης, τα Hamptons, ρώτησα ένα στέλεχος από αυτά που ήταν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τι έγινε όταν έριξε τη γαμήλια βόμβα ο πρόεδρος, ενώ όλοι τον περίμεναν στη γωνία να του τα ψάλλουν. Πρώτος, λέει, του ευχήθηκε ο Πάνος Λάμπρου, στέλεχος της «Ομπρέλας», λέγοντάς του «να ζήσετε», γιατί ο Πάνος είναι και δικαιωματιστής. Μετά του ευχήθηκε ο Ραγκούσης που του είπε «να ζήσετε και να καλογεράσετε, που λέμε εμείς στην Πάρο» (εγώ για δούλεμα το εκλαμβάνω, αλλά οκ, μπορεί και να κάνω λάθος). Δεν ήταν όμως και όλοι ευγενείς, ας πούμε ακούστηκε ο Φίλης κάποια στιγμή να λέει «είσαι σαν τον Τραμπ, χωρίς να είσαι ο Τραμπ», ενώ ο Τζουμάκας το χόντρυνε κι άλλο λέγοντας στην ομήγυρη ότι «ο τύπος έχει κάτι χρηματιστηριακές απάτες εκεί…». Δεν μεταδίδω άλλο… που έλεγε και ο Χελάκης στο Euro 2004.

Κανάλια

Χθες το απόγευμα στελέχη καναλιών (οι CEOs) διέβησαν την πόρτα του Μ.Μ και συναντήθηκαν με στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, όχι όμως και με τον πρωθυπουργό, ο οποίος απλώς χαιρέτησε τους παριστάμενους. Τα θέματα που απασχόλησαν -όπως φαντάζομαι- ήταν κλαδικά και οικονομικά. Αυτά…

Η ΔΕΗ ξεκίνησε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την Κωτσόβολος

-Οι πληροφορίες βγαίνουν με τεράστια δυσκολία γιατί η διαδικασία που τρέχει η Citi στο Λονδίνο καλύπτεται με απόλυτη μυστικότητα. Ωστόσο, η στήλη έχει τις πηγές της και μπορεί να σας πληροφορήσει πως η ΔΕΗ μπήκε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Κωτσόβολος. Δεν μπορούμε σε αυτό το στάδιο να προδικάσουμε την εξέλιξη του διαγωνισμού, αλλά η ΔΕΗ φαίνεται πως έχει το προβάδισμα στη διαδικασία.

Ζεν… ο Φέσσας για Κωτσόβολο

-Χθες, πάντως ο Θόδωρος Φέσσας μιλώντας σε δημοσιογραφικό πηγαδάκι, στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου κέντρου διαλογής της ACS στο Αιγάλεω, εμφανίστηκε… ζεν, όπως θα έλεγε και η νεολαία, μιλώντας πολύ χαλαρά για τον Κωτσόβολο. Είπε πως η προσφορά που έχει καταθέσει στoν διαγωνισμό της Curry’s έφτασε σε συγκεκριμένα επίπεδα με βάση την εκτίμηση για την αξία της αλυσίδας και πως ακόμη και εάν υπήρχε βελτιωμένο τίμημα δεν θα ήταν κάτι θεαματικό, ούτε «θα κουνούσε τη βελόνα». Όπως τόνισε, ως επιχειρηματίας πάντοτε σκέφτεται με τα χρήματα που πρόκειται να δαπανήσει (για μια εξαγορά), τι άλλο μπορεί να πάρει ή να κάνει. Χαρακτήρισε, δε, το ενδιαφέρον της Quest για την Κωτσόβολος αμυντική κίνηση (ως χονδρέμπορος), ενώ στο ενδεχόμενο να υπάρξει μελλοντικά άλλο πωλητήριο για retail «παίκτη» της αγοράς, τόνισε πως θα εξεταστεί ανάλογα με την περίπτωση.

Και tips στους κούριερ

-Ο Θ. Φέσσας αποκάλυψε επίσης κάτι πολύ ενδιαφέρον που έχει να κάνει με την ACS και το μεγάλο πρόβλημα εύρεσης διανομέων στην αγορά των ταχυμεταφορών. Όπως είναι γνωστό, οι αλυσίδες delivery φαγητού πρωτίστως έχουν μαζέψει την πλειονότητα των εργαζόμενων σε αυτή την αγορά, καθώς εκτός των άλλων οι ντελιβεράδες βγάζουν καλό μεροκάματο και από τα φιλοδωρήματα. Η ACS λοιπόν εξετάζει μεσοπρόθεσμα τη δυνατότητα μέσω του app της, ο πελάτης να μπορεί να δίνει φιλοδώρημα στον κούριερ που θα του παραδώσει ένα δέμα ή φάκελο, σε μια προσπάθεια αυτό να λειτουργήσει ως επιπλέον κίνητρο για να προσελκύσει διανομείς.

Υπογραφές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

-Εορταστικό το κλίμα σήμερα στην Ηγουμενίτσα καθώς έχουμε τις υπογραφές για τη συμφωνία απόκτησης του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, από τον Όμιλο Γκριμάλντι, εκτός απροόπτου, παρουσία του Κ. Μητσοτάκη. Οι Ιταλοί ανέβασαν ψηλά τον πήχη δίνοντας 84 εκατ. ευρώ ενώ δεσμεύτηκαν να υλοποιήσουν επενδύσεις για την αναβάθμιση του λιμανιού, ώστε να ενισχυθεί ως κόμβος για το μεταφορικό εμπόριο στα Βαλκάνια. Εκτός του πρωθυπουργού, το «παρών» θα δώσουν οι υπουργοί Οικονομίας και Ναυτιλίας, ο Εμάνουελ Γκριμάλντι, επικεφαλής της Grimaldi Euromed με τον γιο του, Γκουίντο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, ο Paul Kyprianou, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Συμμετοχών Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε.,

Γλιτώνει ο Πηλαδάκης το luxury ακίνητο

-Οι επιχειρηματικές περιπέτειες του Κώστα Πηλαδάκη με τα καζίνο και διάφορες άλλες δραστηριότητες είναι γνωστές. Γνωστό είναι επίσης ότι από τις αρχές Ιουλίου η Τράπεζα Πειραιώς έβγαλε προς πλειστηριασμό ακίνητό του στη Γλυφάδα που είναι «βαρυφορτωμένο» καθώς κουβαλάει καμιά 15αριά προσημειώσεις, υποθήκες και αναγκαστικές κατασχέσεις. Για το συγκεκριμένο σφυρί η κατάσχεση έγινε για 700.000 ευρώ πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, «που αποτελεί μέρος του κονδυλίου του επιδικασθέντος κεφαλαίου», όπως σημειώνεται. Πρόκειται για ένα οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο 880 τ.μ. στη θέση «Πυρνάρι» εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και στη διασταύρωση των οδών Οινόης και Αιγίνης, περιοχή που με βάση σχετική έκθεση εκτίμησης θεωρείται «ιδιαίτερα προνομιακή, καθώς προσφέρει ησυχία και πολύ καλή ρυμοτομία, ενώ ταυτόχρονα απέχει πολύ μικρή απόσταση από το κέντρο της Γλυφάδας, όπου αναπτύσσεται η κοινωνική και εμπορική ζωή της πόλης». Μέσα στο οικόπεδο υπάρχει μεγάλη κατοικία, αλλά και πισίνα επιφάνειας 86,70 τ.μ. ενώ «το κτίριο εξωτερικά βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση συντήρησης και η ποιότητα κατασκευής του είναι ιδιαίτερα πολυτελής». Πάμε τώρα στα νεότερα. Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 17 Ιανουαρίου 2024 και με τιμή πρώτης προσφοράς 4.317.000 ευρώ. Από τον Ιούλιο μέχρι πριν δυο μέρες ήταν κανονικά αναρτημένος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από χθες όμως βρίσκεται σε κατάσταση αναστολής, που σημαίνει ότι κάποιες κινήσεις συνεννόησης έγιναν με την τράπεζα για να… διασωθεί το luxury ακίνητο.

Οι χρυσοί σύμβουλοι γεωπολιτικής

-Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή απειλεί ισορροπίες σε αγορές και οικονομίες και οι πρώτοι που προσαρμόζονται είναι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, προσλαμβάνοντας εξειδικευμένους συμβούλους με μισθούς που ζαλίζουν. Τέτοια πρόσωπα με γνώσεις, εμπειρία και επαφές δεν υπάρχουν σε αφθονία για αυτό και οι μισθοί τους ζαλίζουν, καθώς μπορεί να αμείβονται ακόμη και με 50.000 τον μήνα. Βλέπω στην ιστοσελίδα της Lazard  πως φιγουράρει ένας Τ. Βunzel, με τίτλο Ηead of Geopolitical Advisory. Τον πήραν από την Blackrock, πριν από αυτό εργαζόταν για τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Ζ. Brzezinski, ενώ έχει υπηρετήσει στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα και στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Βunzel θα έρθει κι από τα μέρη μας, προφανώς επειδή η Lazard έχει δουλειές με την Κυβέρνηση, αλλά υποθέτω και για να δει πελάτες της επενδυτικής τράπεζας.

Χρηματιστήρια χωρίς κατεύθυνση και προοπτική

-Σαν χθες, πριν από 36 χρόνια, ήταν Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 1987, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης βίωνε τη χειρότερη συνεδρίαση της ιστορίας του με τον δείκτη Dow Jones να χάνει -τότε νομίζαμε αναίτια- το 22% της αξίας του μέσα σε μία μέρα. Χθες, με τους καπνούς των δύο σκληρών περιφερειακών πολέμων στη γειτονιά της Ευρώπης να πνίγουν τις οικονομίες, τον κίνδυνο μιας νέας ενεργειακής κρίσης και το κόστος χρήματος σε υψηλά εικοσαετίας να σβήνουν τις ελπίδες για ανάκαμψη, τα Χρηματιστήρια σε Ευρώπη και Αμερική απλώς συντηρούν τις δυνάμεις τους χωρίς κατεύθυνση και προοπτική. Στην Αθήνα, οι χρηματιστές πιστεύουν ότι οι 1.354 μονάδες που είδαμε το καλοκαίρι, ήταν το υψηλότερο επίπεδο του Γενικού Δείκτη και δεν θα το ξαναδούμε φέτος. Οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο εύρος διακύμανσης και ο Δείκτης είναι καταδικασμένος να κινείται ανάμεσα στις 1.106 μονάδες (χαμηλό) και 1.240 (υψηλό), παρά τις προσδοκίες και τις όποιες οικονομικές εξελίξεις, όπως π.χ. η επενδυτική βαθμίδα. Το Ενεργητικό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 14 δισ. ευρώ και -μόνο την τελευταία εβδομάδα- περίπου 64 εκατ. ευρώ έφυγαν από τις τραπεζικές καταθέσεις για να τοποθετηθούν σε Α/Κ. Επιχειρηματικές εξελίξεις σημαντικές δεν υπάρχουν, παρά μόνον πληροφορίες για μελλοντικά σχέδια τα οποία ωστόσο είναι αντιμέτωπα με την αμφιβολία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ο Νίκος Βαρβέρης μαζεύει

-Δύο βασικούς κανόνες θεσπίζει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου για τις εισηγμένες εταιρείες, από το 2024. Καταρχάς, το ελάχιστο ύψος κεφαλαιοποίησης για να μπει μια εταιρεία στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου πρέπει να είναι 40 εκατ. ευρώ. Κατά δεύτερο, η διασπορά των μετοχών (το free float) πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%. Ακόμη κι αν υπάρξουν κάποιες μεταβατικές περίοδοι για τις ήδη εισηγμένες, είναι προφανές ότι οι διοικήσεις των εταιρειών μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν δύο επιλογές. Είτε θα εκμεταλλευτούν τη χρηματιστηριακή αδράνεια της εποχής για να μαζέψουν τις μετοχές τους από το Χρηματιστήριο ώστε να οδηγηθούν στην έξοδο, είτε να προχωρήσουν σε (εικονικές ή και πραγματικές) τοποθετήσεις μετοχών σε πολλά θεσμικά και ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Γι’ αυτό παρατηρείται το φαινόμενο, μετοχές που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν καθόλου μεγάλη κινητικότητα, ξαφνικά και χωρίς λόγο εμφανίζουν πυκνές συναλλαγές και εκτινάσσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρόσφατο παράδειγμα είναι η Moda Bagno (+20% σε δύο συνεδριάσεις). Όταν δεν παίζει τένις, ο Νίκος Βαρβέρης μαζεύει πακέτα μετοχών του και τα τοποθετεί εκεί που θεωρεί ότι είναι καλύτερο για το μέλλον (του).

Όταν οι επενδύσεις αποδίδουν

Cosmos Sport, με τη βοήθεια της JP Sports, εξελίχθηκε εντυπωσιακά με το omnichannel μοντέλο της στην αγορά αθλητικών ειδών σε Ελλάδα και Κύπρο. Το 2013 η Cosmos Sport πραγματοποιούσε ετήσιο τζίρο λίγο πάνω από 11 εκατ. ευρώ. Δέκα χρόνια μετά, έχει δεκαπλασιάσει τον τζίρο της στα 110 εκατ. ευρώ. Το e-commerce προσφέρει έως και 34% του τζίρου της Cosmos Group, ποσοστό που στη διάρκεια των lockdown έφτασε ακόμα και το 50%. Ο πολυεθνικός όμιλος JD Sports πλήρωσε, τον Οκτώβριο του 2021, 74 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 80% της Cosmos Sport αποκτώντας το 50% της εταιρείας από την οικογένεια Τσικνάκη και το υπόλοιπο 30% από την EOS Capital Partners του Απόστολου Ταμβακάκη. Δύο χρόνια μετά, η Cosmos Sport διαθέτει δίκτυο 73 φυσικών καταστημάτων, πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα των εταιρειών που εκπροσωπεί, καθώς και ένα σύγχρονο κέντρο αποθήκευσης και διανομής… Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι το 2022 η Cosmos απασχολεί 1.000 εργαζόμενους, έκανε 250 νέες προσλήψεις και συνεχίζει να ανοίγει καταστήματα.

To μυστικό του πλούτου

-Το περίφημο «μπεζ βιβλίο» που εκδίδει κάθε χρόνο η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα FED αποκάλυψε χθες δύο μεγάλες αλήθειες: Ο μέσος Αμερικανός πολίτης αύξησε το διαθέσιμο εισόδημά του κατά το εκπληκτικό ποσοστό +37% από το 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, από 141.100 δολάρια σε 192.900 δολάρια. Λεφτά για ξόδεμα υπάρχουν. Ταυτόχρονα, το μερίδιο των αμερικανικών νοικοκυριών που συμμετέχουν στη χρηματιστηριακή αγορά είτε με αμοιβαία κεφάλαια, λογαριασμούς συνταξιοδότησης είτε με μεμονωμένες μετοχές έφτασε σε νέο υψηλό το 2022 στο 58%. Το μυστικό είναι απλό: Ουδείς έγινε πλούσιος με τον μισθό του. Πλούσιος γίνεσαι με την ενεργητική διαχείριση των αποταμιεύσεών σου. Το σχετικά μεγάλο μερίδιο των νοικοκυριών που συμμετέχουν στο χρηματιστήριο είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του αμερικανικού καπιταλισμού, που τον ξεχωρίζει από άλλα μεγάλα προηγμένα έθνη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τον Καναδά, όπου η συμμετοχή στην αγορά μετοχών είναι πολύ χαμηλότερη. Η άμεση ιδιοκτησία των μετοχών αυξήθηκε «αισθητά» μεταξύ 2019 και 2022, πηδώντας από το 15% στο 21%. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο άμεσης ιδιοκτησίας μετοχών από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν ήταν επίσης 21%. Με περισσότερα μετρητά στη διάθεσή τους, τα νοικοκυριά μπόρεσαν να διατηρήσουν ένα ισχυρό επίπεδο δαπανών, γεγονός που στήριξε την αγορά εργασίας και συνέβαλε στην αποτροπή μιας πολυαναμενόμενης ύφεσης. Οι ερευνητές της Fed της Νέας Υόρκης υπολογίζουν ότι χάρη στην απομόχλευση, η πρόσθετη ταμειακή ροή που είναι διαθέσιμη για κατανάλωση ανήλθε σε περίπου 450 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι είδε ο Κινέζος

Οι Κινέζοι επενδυτές φεύγουν μαζικά από την αμερικανική αγορά ομολόγων. Τα τελευταία 10 χρόνια, οι επενδυτές από τη Σαγκάη και το Πεκίνο έχουν πουλήσει 502 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα ενώ τον τελευταίο καιρό ο ρυθμός των κινεζικών πωλήσεων επιταχύνεται εντυπωσιακά. Σήμερα εκτιμάται ότι οι Κινέζοι ελέγχουν Αμερικανικά Ομόλογα αξίας 805 δισ. δολαρίων που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Φέτος, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Κινέζοι διαχειριστές πούλησαν μετοχές της Wall Street αξίας 5,8 δισ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή το κινεζικό γουάν βρίσκεται κοντά σε χαμηλό 16 ετών έναντι του δολαρίου. Το Bloomberg πιστεύει ότι οι κινεζικές αρχές έδωσαν εντολή σε κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες να στηρίξουν το γιουάν, δηλαδή να πουλήσουν δολαριακές αξίες για να αγοράσουν κινεζικό νόμισμα.

Exit mobile version