–Χαίρετε, σε λίγο όπως το πάει η αντιπολίτευση θα ανάψει και κανένα κερί να κάνει τάμα, μπας και γίνει lockdown (θα έλεγα στην Παναγία της Τήνου, αλλά εκεί -για… ειδικούς λόγους- δεν περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό φυσικά το ξέρουν στο Μ.Μ., όπως αντιλαμβάνονται ότι μία τέτοια απόφαση θα βλάψει βαριά την εικόνα της κυβέρνησης, άσε που δεν θα έχει κι αποτέλεσμα γιατί, απλούστατα, κανένας δεν θα ξανακλειστεί μέσα – και με το ζόρι να τον βάλεις.
-Αντιθέτως από τη φημολογία περί επερχόμενου lockdown που βλάπτει ακόμη και ως συζήτηση την κυβέρνηση, της έχει κάνει καλό η υπόθεση της επιστροφής των Ελγινείων μαρμάρων του Παρθενώνα. Το είδαμε σε δημοσκόπηση της έγκυρης βρετανικής εταιρείας μετρήσεων U-GOV, όπου σε δείγμα 8.000 Βρετανών το 59% τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Mαρμάρων στην Ελλάδα και μόνο το 18% κατά, με ένα 22% να δηλώνει «δεν ξέρω». Ενδιαφέρον είναι και το άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου της “The Times”, Hugo Dixon, με τίτλο «Η Βρετανία μπορεί να κερδίσει από την επιστροφή των Ελγινείων». Κατά τα άλλα, τα γκάλοπ της Metron Analysis και της Pulse τα είδατε (και) χθες, οι διάφορες είναι σταθερές από τον Σεπτέμβριο και τα συμπεράσματα δικά σας.
-Αύριο στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ο υπουργός Πιερρακάκης θα ανακοινώσει 478.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές μέσω gov.gr, σε συνεργασία με το ΚΕΕ. «Μεγάλο πράγμα», μου λένε, αφού η κάθε ψηφιακή υπογραφή κοστίζει για να την αγοράσεις περί τα 100-150 ευρώ, 270.000 θα πάνε σε διαχειριστές Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, 100.000 σε πολίτες, 45.000 σε δικηγόρους, 60.000 σε λογιστές, 30.000 σε μηχανικούς και 3.000 σε συμβολαιογράφους.
-Aπό το μέτωπο της Τράπεζας Αττικής περιμέναμε να έρθουν τα νέα, από αλλού όμως μας έρχονται τα μαντάτα. Λοιπόν, εξ όσων κατάλαβα από πηγή που γνωρίζει σε βάθος τα τραπεζικά, είμαστε πολύ κοντά στην εξαγορά του ελληνικού κλάδου της HSBC από την Τράπεζα Πειραιώς. Η Εurobank το ήθελε, το πάλεψε για αρκετούς μήνες αλλά τελικά δεν έβγαλε άκρη γιατί δεν υπήρξε κοινή συνισταμένη με το Λονδίνο (που χειριζόταν το deal για λογαριασμό της HSBC) για σημαντικά οικονομικά ζητήματα, όπως αποτιμήσεις συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων και οι αποζημιώσεις του management team. Τώρα, το πώς ξεπέρασε ή ξεπερνάει τα εμπόδια ο Χρ. Μεγάλου, μένει να το δούμε. Ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο ότι στο δυναμικό της Πειραιώς είναι η Βρεττού, που εργαζόταν προηγουμένως στην ΗSBC Ελλάδος. Αν και τα “κονέ” σε τέτοιες δουλειές βοηθούν, αλλά δεν ακυρώνουν οικονομικά ζητήματα. Ίσως πάλι εξαντλήθηκαν οι εναλλακτικές και προσγειώθηκαν οι απαιτήσεις. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι να βγει λευκός καπνός και να μάθουμε λεπτομέρειες.
-Σε στρατηγικό βραχίονα του Ομίλου της Motor Oil εξελίσσεται η MORE (Motor Oil Renewable Energy) που ξεκίνησε με «βάση» τη θυγατρική «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου», αλλά στην πορεία συγκέντρωσε όλες τις δραστηριότητες του Ομίλου που δεν σχετίζονται με τη διύλιση αργού και την εμπορία και διανομή προϊόντων πετρελαίου, όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή, η παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, το σχεδιαζόμενο FSRU στους Αγίους Θεοδώρους, αλλά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Από το καλοκαίρι ανέλαβε τα ηνία νέο δεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη (Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Motor Oil) και μέλη, μεταξύ άλλων, τους αναπληρωτές CEO της ΜΟΗ Πέτρο Τζαννετάκη και Γιάννη Κοσμαδάκη, καθώς και τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, που έχει αυξημένες ευθύνες για τον συγκεκριμένο βραχίονα.
-Ενδεικτική της σημασίας που δίνει ο Όμιλος είναι οι απανωτές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν γίνει στη MORE από τον Φεβρουάριο του 2020. Τότε αποφασίστηκε ΑΜΚ 10 εκατ. ευρώ και τον Ιούλιο του 2020 νέα ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς και συγκεκριμένα στις αρχές Μαΐου δρομολογήθηκε ΑΜΚ ύψους 26 εκατ. ευρώ, στα μέσα Ιουλίου έγινε άλλη μία 1 εκατ. ευρώ και όπως πληροφορείται η στήλη στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 8ης Νοεμβρίου αποφασίστηκε μια ακόμη ΑΜΚ, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ. Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της MORE ανέρχεται πλέον σε 44,54 εκατ. ευρώ. Εκτός από το σταδιακό χτίσιμο ισχυρού χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ και τη συμμαχία με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη μεγάλη από κοινού επένδυση (375 εκατ. ευρώ) της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Κομοτηνή, η MORE ετοιμάζει κι άλλες κινήσεις. Ήδη, για παράδειγμα, πήρε άδεια προμήθειας φυσικού αερίου.
-Σε δεύτερο retail bond θυγατρικής του με εισαγωγή των ομολογιών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προχωρά ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Μετά την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που πήρε 250 εκατ., η Noval Property ζητά έως 120 εκατ. ευρώ από την αγορά μέσω ομολογιακής έκδοσης. Δεν ήταν μέχρι σήμερα σύνηθες δύο θυγατρικές του ιδίου ομίλου να προχωρούν back-to-back σε ομολογιακές εκδόσεις, ωστόσo οι διαδικασίες επισπεύστηκαν και η δημόσια προσφορά για τις ομολογίες της Noval ξεκινά στις 30 Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει το sustainable bond της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τη δημόσια προσφορά να αναμένεται τη δεύτερη ή τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.
-To 2022 θα είναι μια από τις πιο ισχυρές χρονιές από πλευράς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, είπε στο CEO Initiative που διοργάνωσε το Fortune Greece, ο πρόεδρος της Lyktos Group Μιχάλης Σάλλας. Μοναδική αίρεση, σημείωσε, είναι η πορεία της πανδημίας, τονίζοντας όμως ότι και αυτή θα ελεγχθεί, καθώς η επιστήμη δεν κάνει πίσω.
-Σε ανατιμήσεις προϊόντων προχωρούν επισήμως η μία εταιρεία μετά την άλλη. Αρκετές φροντίζουν να ενημερώσουν και τους μετόχους τους, όπως η εισηγμένη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ που, έστω και ανορθόγραφα, γνωστοποίησε πως «ο Όμιλος αναμένετε να προχωρήσει σε τιμολογιακές αυξήσεις, για να αντισταθμισθεί η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των μεταφορικών».
-Πυκνώνουν οι διεργασίες για την MLS. Σύντομα αναμένεται να υπάρξει συνέλευση ομολογιούχων για ένα από τα ομόλογα που εξέδωσε η εταιρεία, ενώ και στο παρασκήνιο κυκλοφορεί φημολογία για συζητήσεις με επενδυτές. Βέβαια, δεν είναι σαφές εάν οι επενδυτές ψάχνουν για κάποιο φθηνό κέλυφος (υπάρχει και άλλη εταιρεία πληροφορικής ως «νύφη») ή για πρόταση που θα αξιοποιεί την τεχνολογία που ανέπτυξε η εταιρεία, η οποία όμως όσο περνά ο καιρός καθίσταται απαρχαιωμένη. Πάντως, η στήλη όταν ακούει για εξαγορές με στόχο να αποκτήσουν εταιρία – κέλυφος κουμπώνεται γιατί 9 στις 10 φορές (για αν μην πω 11 στις 10) είναι κάποιο σχέδιο εκτός τόπου και χρόνου που είπε σε ένα χασάπικο, κάποιος που είχε πάρει ληγμένα χάπια.
-Από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν αναδεικνύονται μόνον διάφορες ιστορίες επιχειρηματιών που οι εταιρείες τους δεν είχαν ευτυχή κατάληξη, αλλά βγαίνουν στον αφρό και υποθέσεις που έχουν μια… αχλή μυστηρίου. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, δεν είναι σύνηθες μια κατοικία να εξελίσσεται σε κτίριο πρεσβείας και μετά σε boutique hotel σε μια από τις ακριβές περιοχές της Αθήνας και στη συνέχεια να καταλήγει στο σφυρί. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ακίνητο επί της οδού Υακίνθων στο Παλαιό Ψυχικό. Αυτό, λοιπόν, το πολυτελές ακίνητο άρχισε την «καριέρα» του ως οικία, αλλά στη συνέχεια στεγαζόταν εκεί κατά το παρελθόν η πρεσβεία του Βιετνάμ στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχει μετατραπεί σε boutique hotel με την επωνυμία “King Lodge-Luxury Accomodation”, ενώ σύμφωνα με τεχνική έκθεση έχει προσκομισθεί βεβαίωση απώλειας του φακέλου της οικοδομικής άδειας…
-Από τις διαθέσιμες φωτογραφίες πρόκειται όντως για… luxury accommodation, αλλά εδώ και καιρό το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί, καθώς στις διάφορες ιστοσελίδες δηλώνεται ως «προσωρινά κλειστό». Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι κοντά στα 700 τ.μ. και το ακίνητο αποτελείται από ισόγειο και δύο ορόφους, με δωμάτια, σαλόνια, κουζίνες και λουτρά συνολικής επιφάνειας 400 τ.μ. Το ακίνητο ανήκει σε αλλοδαπό που φαίνεται να χρωστάει σήμερα 2.685.367 ευρώ. Έτσι, κουβαλάει προσημειώσεις και υποθήκες από την εποχή της Εμπορικής Τράπεζας το 2008, για ποσά που φτάνουν τα 7 εκατ. ευρώ, καθώς και αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ της ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού, της ΔΟΥ Χολαργού και τελικά, στις 29 Ιουλίου 2021, υπέρ της «Orion X Securitisation Designated Activity Company» στην οποία έχουν μεταβιβαστεί δάνεια της Alpha Bank. Έτσι, το ακίνητο πήρε τον δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 16 Μαρτίου 2022, με επισπεύδουσα την Cepal Hellas. Η τιμή πρώτης προσφοράς για την πρώην πρεσβεία και νυν boutique hotel είναι 1.200.000 ευρώ.