-Χαίρετε! Ένα ενδιαφέρον ερώτημα που τίθεται στα πολιτικοδημοσιογραφικά – επιχειρηματικά (ουφ, την έγραψα τη λέξη) πηγαδάκια αυτές τις μέρες είναι «τι λέει το κοντέρ» τώρα που η κυβέρνηση πιέζεται αφόρητα από την πανδημία και τα τελευταία γεγονότα με αστυνομία, Κουφοντίνα κ.λπ. Η εικόνα, λοιπόν, από εταιρείες δημοσκοπήσεων που μου μεταφέρθηκε και δεν είναι από κάποιο κυβερνητικό κέντρο (το τονίζω αυτό) είναι η εξής: Η κυβέρνηση υφίσταται φθορά στα ποιοτικά της στοιχεία όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Αυτό είναι σαφές και έτσι ίσως εν μέρει εξηγείται ότι αλλάζει στάση στη «μικροχαλάρωση» των μέτρων, αφού ούτως ή άλλως το αποτέλεσμα του σημερινού lockdown δεν είναι ικανοποιητικό. Όχι, δεν θ’ ανοίξει την αγορά λόγω της φθοράς που υφίσταται, αν αυτό ρωτάτε, αλλά σκέφτονται… καλύτερα μερικά μέτρα που ισχύουν σήμερα.
-Μέχρι εδώ όμως είναι τα άσχημα νέα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις δημοσκοπήσεις γιατί οι ίδιες μετρήσεις που τρέχουν τώρα δείχνουν ότι στα θέματα της δημόσιας τάξης, διαδηλώσεις, Πανεπιστήμια, αστυνόμευση κ.λπ., η κοινή γνώμη δεν έχει επηρεασθεί αρνητικά ή είναι και υπέρ της τήρησης της τάξης εν καιρώ πανδημίας. Για να φτάσουμε και στο «ζουμί» των ερευνών (που όλοι θα αναρωτιέστε) όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κερδίζει τίποτα από όλη τη «βαβούρα» και η διαφορά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 13-15%. Για το ρεπορτάζ μου ας μη σπεύσουν ορισμένοι να το αμφισβητήσουν γιατί σε λίγες ημέρες (next week) θα βγουν οι δημοσκοπήσεις και θα δικαιωθώ ως ρεπόρτερ σωστός. Και τότε θα μου πείτε αν έχω δίκιο ή άδικο.
-Θυμάστε τη “σφήνα” της Nova που επεδίωξε να πάρει τα δικαιώματα του Champions και Europa League από την Cosmote, αναγκάζοντας την τελευταία να ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη της προσφοράς της για να τα διατηρήσει και την επόμενη τετραετία; Τώρα η Cosmote κάνει ρελάνς, εκφράζοντας το ενδιαφέρον της για να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το ελληνικό πρωτάθλημα που εδώ και πολλά χρόνια κατέχει η Nova. Βέβαια, σημείο – κλειδί για να προχωρήσει το ενδιαφέρον της Cosmote TV είναι να συμφωνήσουν στη Super League σε κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αν ήταν στοίχημα θα έδινε μεγάλη απόδοση, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.
-Η «είσοδός» του στην Ελλάδα ήταν εντυπωσιακή, όπως και η επενδυτική δραστηριότητα που ανέπτυξε. Το ίδιο εντυπωσιακή όμως είναι και η έξοδός του, με το ενδιαφέρον να στρέφεται τώρα στην αποεπένδυση και στα πωλητήρια των «ασημικών». Ο λόγος για τον Τούρκο μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ, το αφεντικό του ομίλου Dogus, με τις «δυτικότροπες συνήθειες» -Αμερικανίδα γυναίκα, χλιδάτη ζωή κ.λπ.- αλλά ταυτόχρονα επιστήθιο φίλο και θερμό υποστηρικτή του Ερντογάν. Το ενσταντανέ με την υπόκλιση στον σουλτάνο μέχρι… χειροφιλήματος έμεινε στην Ιστορία…
-Ο Σαχένκ, μετά τον Κοτς, είναι ο δεύτερος Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας που κατάφερε να ρίξει άγκυρα στην Ελλάδα. Από το 2013 άρχισε να χτίζει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο, με μαρίνες, μετά με διάφορα ακίνητα στο Κολωνάκι, με το μισό Χίλτον, αλλά και περίπου το 30% του Αστέρα Βουλιαγμένης. Έλα όμως που η κρίση της τουρκικής οικονομίας έριξε ακόμη και τους μεγιστάνες στα σχοινιά… Έτσι η Dogus, υπό το βάρος δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, υποχρεώθηκε να επιδιώξει την αναδιάρθρωσή τους. Τότε οι τράπεζες ξεκίνησαν τις πιέσεις για τη μείωση της δανειακής έκθεσης μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Ο Σαχένκ άρχισε να πουλάει assets ανά τον κόσμο και ανάμεσα σε αυτά ήταν και το μερίδιό του στη Home Holdings, κοινή εταιρία με τον όμιλο Kωνσταντακόπουλου με την οποία είχαν εξαγοράσει το Hilton. Όσο για κάποια «μυκονιάτικα» σχέδια μπήκαν στη… βαθιά κατάψυξη. Μετά ήρθε το CVC Capital και «ψάρεψε» τις μαρίνες του τούρκικου ομίλου στην Ελλάδα, αλλά και αλλού, αγοράζοντας τελικά ολόκληρη τη DMarin.
-Ο Τούρκος μεγιστάνας προ πενταετίας είχε ιδρύσει και θυγατρική στη χώρα μας, τη Dogus Hellas, όπου στην πορεία ανέλαβε επικεφαλής ο παλιός έμπειρος ασφαλιστής Γιώργος Κώτσαλος. Η δραστηριότητά της όμως σήμερα είναι σχεδόν μηδενική. Μετά την πώληση όσων ιδιοκτησιών απέμεναν στο κτίριο της οδού Γενναδίου στο Kολωνάκι, ο ρόλος της πλέον περιορίζεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον μητρικό όμιλο. Έτσι, η Dogus Hellas συσσωρεύει ζημιές που φτάνουν συνολικά στα 7,35 εκατ. ευρώ. Το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχει μείνει στον Σαχένκ είναι το ποσοστό που ελέγχει στην κοινοπραξία του Αστέρα Βουλιαγμένης. Πολλοί διερωτώνται πόσο θα το κρατήσει, αλλά φαίνεται πως δεν έχει επιλογές. Με ποσοστό της τάξης του 30% όποιος το αγοράσει, «παντρεύεται» αυτομάτως και τους Άραβες που έχουν το υπόλοιπο 70%. Άλλωστε, λογικά οι Άραβες είναι που θα μπορούσαν να δώσουν ελκυστική τιμή για το 30% και προφανώς δεν το κάνουν. Δεδομένου όμως ότι ο ΑΣΤΕΡΑΣ είναι επένδυση που ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ, αν δεν τρέξει το project με τις «σούπερ – ντούπερ» βίλες δεν θα υπάρξει απόσβεση. Κι εφόσον οι προσφερόμενες τιμές δεν ικανοποιούν μάλλον μένει μέχρι… να φύγει με το κατιτίς του.
-Πούλησε τελικά ο Απόστολος Βακάκης μέσω placement πακέτο 5,25 εκατ. μετοχών -το 3,86%- της Jumbo, το οποίο μάλιστα ήταν μεγαλύτερο (κατά 450.000 μετοχές) από το ύψος που είχε διαρρεύσει στην αγορά. Ο Βακάκης από την πώληση θα εισπράξει περί τα 77 εκατ. ευρώ, όμως τo timimg της πώλησης είναι αλήθεια πως δημιούργησε απορίες. Όχι, βέβαια, σε σημείο να συνδεθεί η πώληση με τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ ή τον Παναθηναϊκό, αλλά γιατί η τρέχουσα αποτίμηση της εταιρείας δεν είναι και στα καλύτερά της. Αλλά, όπως θα έλεγε και ο ίδιος, όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.
-Όταν η στήλη έχει ρεπορτάζ το γράφει. Υπάρχουν όμως φορές που δεν έχει ρεπορτάζ, αλλά… το μυρίζει. Και η απομάκρυνση του Μάριου Κοντομέρκου από τη Mohegan μυρίζει καθώς έφυγε με απόφαση του ΔΣ, πρέπει να αποχωρήσει ως τις 31 Μαρτίου (άρα εδώ και τώρα) και τοποθετήθηκε προσωρινός CEO (που σημαίνει ότι δεν έγινε προετοιμασία για αντικαταστάτη του). Κατά τα λοιπά, να σας πω ότι η δουλειά του καζίνο Ελληνικού είναι σήμερα η Νο1 προτεραιότητα για τη Mohegan. Ο πρόεδρος Κυριάκος ενημερώθηκε από τον ίδιο τον Κοντομέρκο την Καθαρά Δευτέρα και δεν πρέπει να ανησυχείτε ότι δεν θα ξαναδείτε τον πρώην πλέον CEO της Mohegan γιατί έρχεται αρχές Μαΐου στην Ελλάδα και μάλιστα σχεδιάζει να εγκατασταθεί στη Γλυφάδα.