search icon

dark room

Οι διακοπές, οι γραμματείς, ο Επίτροπος και οι υποκλοπές, οι επενδύσεις της United και οι συγχωνεύσεις

  –Χαίρετε, βαίνουμε προς τον Αύγουστο, κλασικό μήνα διακοπών και για το weekend που πέρασε βρήκαμε δουλειά να έχουμε να λέμε με την τελετή έναρξης των Γάλλων, αν το παρακάνανε με τη woke agenda των εκδηλώσεων, τέλος πάντων ο καθένας έχει και μια γνώμη, άσε που τους πήγε και στραβά η τετράωρη καταρρακτώδης βροχή, αλλά […]

 

Χαίρετε, βαίνουμε προς τον Αύγουστο, κλασικό μήνα διακοπών και για το weekend που πέρασε βρήκαμε δουλειά να έχουμε να λέμε με την τελετή έναρξης των Γάλλων, αν το παρακάνανε με τη woke agenda των εκδηλώσεων, τέλος πάντων ο καθένας έχει και μια γνώμη, άσε που τους πήγε και στραβά η τετράωρη καταρρακτώδης βροχή, αλλά πάντως είχε και στιγμές μοναδικές η τελετή και πώς να μην έχει αν την κάνεις μπροστά στο Λούβρο, τον Άιφελ και τον Σηκουάνα. Νομίζω ότι κι εμείς αν κάναμε πάλι Ολυμπιάδα 20 χρόνια μετά, σίγουρα θα χρησιμοποιούσαμε την Ακρόπολη, το Καλλιμάρμαρο και τον Ναό του Ποσειδώνα. Τώρα δεν ξέρω πόσο βαρύ έπεσε στον Μακρόν και στη γαλλική διανόηση η κριτική που δέχτηκαν από τη Μαρίνα Βερνίκου και τον Καμπουρίδη -που ζήτησαν τα λεφτά τους πίσω, επειδή δεν τους άρεσε η τελετή- αλλά νομίζω ότι θα το αντέξουν!

Διακοπές Μ.Μ

-Αυτή την εβδομάδα στο Μ.Μ θα ανακοινώσουν τους γενικούς γραμματείς υπουργείων που θα αλλάξουν και πιθανώς και τον Επίτροπο -εφόσον βγει και το χαρτοφυλάκιο που θα πάρουμε- και, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Μετά νομίζω έχει διακοπές και για τον Κ.Μ, από ό,τι άκουσα Τήνο και Χανιά στα κλασικά, αλλά δεν παίρνω και όρκο γιατί δεν έχει και ιδιαίτερη σημασία πού πάνε διακοπές οι πολιτικοί αρχηγοί. Τα δύσκολα και ενδιαφέροντα έπονται από τις αρχές του Φθινοπώρου, αρχής γενομένης από τη ΔΕΘ, έως τότε έχουμε χρόνο.

Υποκλοπές

Στο θέμα των υποκλοπών παρατηρείται κινητικότης γιατί απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι αναμένεται απόφαση, αλλά στα δικαστικά δεν είμαι και καλός. Διάβασα μετά προσοχής ένα ρεπορτάζ συναδέλφων μου που αναφέρει ότι ήταν και η αφεντιά μου -μεταξύ άλλων- στα παρακολουθούμενα τηλέφωνα, δεν γνωρίζω την ακρίβεια και τις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ, ούτε είμαι σε θέση να το αμφισβητήσω ή να το επιβεβαιώσω, αλλά σίγουρα αναμένω με ενδιαφέρον να δω τι θα πει η Δικαιοσύνη. Αυτό που θέλω να παρατηρήσω -και αναρωτιέμαι αν το παρατήρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που επιτίθεται τρεις φορές την ημέρα στο Πρώτο Θέμα- είναι ότι αν ισχύει το ρεπορτάζ αυτό, με τα τηλέφωνα γνωστών προσώπων που άκουγαν μέσω του Predator ή της ΕΥΠ ή όποιοι, τέλος πάντων, μυστήριοι τους άκουγαν, δεν βλέπω ούτε ένα όνομα βαρόνου των media, καναλάρχη, εκδότη, αρχιδιαπλεκόμενου επιχειρηματία, κρατικοδίαιτου ή μη… παρά μόνο το ονοματάκι μου. Καλέ, τόσο σημαντικός είμαι και δεν το ήξερα; Περιττό να πω ότι εμείς εδώ δεν έχουμε ούτε δουλειές με το Δημόσιο, ούτε καμία άλλη δουλειά, πλην των εκδόσεων. Αρα δεν προκαλεί εντύπωση σε όσους μας κατηγορούν ότι εμείς… είμαστε του Μητσοτάκη, γιατί ακούγανε εμάς και όχι όσους σήμερα προσφέρουν απλόχερα «φιλοξενία» και όχι μόνο (τι κομψά που το θέτω, ε;) στον Κασσελάκη, όπως παλαιότερα προσέφεραν και στον Τσίπρα κατά καιρούς; Τροφή για σκέψη… Και για να μην μπερδευόμαστε, ας αφήσουμε λοιπόν τη Δικαιοσύνη να δούμε τι θα πει και ο καθένας μας θα πράξει ανάλογα για να προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτά, για να μην ξεχνιόμαστε.

Μετ’ εμποδίων η πώληση της Avramar

-Πάμε τώρα στα νέα της αγοράς ξεκινώντας από την Avramar που εξελίσσεται σε σοβαρό πονοκέφαλο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ισπανοί της Atitlan σκέφτονται να κάνουν πίσω. Εχουν, λέει, δεύτερες σκέψεις γιατί προβληματίζονται με τα κεφάλαια που θα χρειαστεί για να “στρώσει” το μαγαζί. Η Philosofish έχει αφεντικό με πολύ βαθιά τσέπη, αλλά η εταιρεία έκανε πρόσφατα μια αύξηση κεφαλαίου 5 εκατ. και είχε προηγηθεί μια ακόμη τον Φεβρουάριο -άλλα 10 εκατ.- ενώ για τους Αραβες που ενδιαφέρθηκαν λένε πως δεν είναι ο αγοραστής που θα ήθελαν οι τράπεζες. Η γενναία διαγραφή των δανείων θεωρείται δεδομένη, αλλά αν τελικά η Atitlan κάνει πίσω, τότε αρχίζει να προκύπτει ζήτημα αν υπάρχει δυνητικός αγοραστής. Το σενάριο να κλείσει η Avramar είναι εκτός συζήτησης καθώς έχει μεγάλο αριθμό εργαζόμενων και ιδιαίτερα στην επαρχία, οπότε θα ανακύψει και πολιτικό-κοινωνικό πρόβλημα. Οπότε κάποια λύση θα βρεθεί, με τις τράπεζες να υποχρεώνονται να περιορίσουν πολύ τις απαιτήσεις τους.

Η Εurobank μειώνει τα επιτόκια στα στεγαστικά

-Και αφού ξεκινήσαμε με τα δύσκολα της αγοράς, να περάσουμε σε κάτι πιο ευχάριστο. Λοιπόν η Eurobank θα ανακοινώσει σήμερα πως μειώνει κατά 0,10% τα επιτόκια των στεγαστικών της δανείων με σταθερό επιτόκιο και συγκεκριμένα σε 2,90% από 3%. Η ίδια μείωση θα ισχύσει και στα στεγαστικό δάνεια για νέους με σταθερό επιτόκιο για περίοδο έως 7 χρόνια.

Η United επενδύει 93,4 εκατ. για οπτική ίνα

-Και συνεχίζω με μια ακόμη καλή είδηση καθώς είχαμε -επιτέλους, γιατί υπήρχε αγρανάπαυση από πέρυσι το καλοκαίρι- κατάθεση φακέλου για στρατηγική επένδυση. Τον φάκελο κατέθεσε η United Fider, θυγατρική του ομίλου United που έχει τη NOVA, και αφορά ανάπτυξη σταθερού ευρυζωνικού δικτύου υψηλής χωριτικότητας νέας γενιάς. Η επένδυση που η United ζητά να υπαχθεί στις στρατηγικές είναι ύψους 93,4 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 58 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Η United ζητά ταχεία αδειοδότηση και λήψη κινήτρων για τα συνοδευτικά και βοηθητικά έργα.

Χωρίς αντίπαλο

-Χωρίς αντίπαλο προβλέπεται να καταθέσει, εκτός απροόπτου, προσφορά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον διαγωνισμό για τη μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας, ύψους άνω των 202 εκατ. ευρώ. Μετά το τεχνικό σφάλμα που προκλήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εθνικού συστήματος ηλεκτρονικών δημοσίων συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και εμπόδισε την υποβολή προσφορών στις 16 Ιουλίου, η διαδικασία επαναλαμβάνεται σήμερα χωρίς όμως, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, μεγάλο ανταγωνισμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κοινοπραξίες των άλλων σχημάτων που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον δεν θα υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων και ότι η μοναδική προσφορά θα υποβληθεί από την Τέρνα Ενεργειακή. Η επίμαχη σύμβαση έχει περάσει κυριολεκτικά από σαράντα κύματα αφού δημοπρατήθηκε το 2021, αλλά λόγω προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας το χρονοδιάγραμμα εκτροχιάστηκε. Οι υπόλοιποι τέσσερις μνηστήρες του έργου, που αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, είναι οι Metlen, Intrakat, Ηλέκτωρ-Ακτωρ Παραχωρήσεις, ΑΒΑΞ -Thalis, που αποτελεί ένα σχήμα από το οποίο αποχώρησε η MORE λόγω απόκτησης της Ηλέκτωρ. Η μονάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι δυναμικότητας 300.000 τόνων και θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 χρόνια εξυπηρετώντας εννέα δήμους της δυτικής πλευράς του νομού Θεσσαλονίκης.

Ελ. Βενιζέλος: Διαγωνισμός για υποδομές φόρτισης

-Στην ηλεκτρική κινητικότητα «επενδύει» το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το οποίο θα «τρέξει» έως τα μέσα Σεπτεμβρίου διαγωνιστική διαδικασία με αντικείμενο ακριβώς αυτού του είδους τις υποδομές στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πρόκειται για ένα έργο ύψους τα 3 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εγκαταστάσεων υποδομών φόρτισης, με στόχο αφενός να εξυπηρετηθεί ο επερχόμενος ηλεκτροκίνητος στόλος της εταιρείας του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας, αφετέρου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες τρίτων. Με βάση το χρονοδιάγραμμα του ΔΑΑ, που θέλει να πιάσει περισσότερους «πράσινους» στόχους στο επόμενο διάστημα, σκοπός είναι ο ανάδοχος για το έργο των υποδομών e mobility να έχει προκύψει έως τον Νοέμβριο και η κατασκευή να «τρέξει» μέσα στο 2025.

Απλοποιείται η διαδικασία των συγχωνεύσεων

-Μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τον νέο τρόπο λειτουργίας του Υπερταμείου και το νέο Growth Fund. Την ίδια στιγμή, όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, εργάζονται πυρετωδώς για να ολοκληρώσουν το νέο νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο Κ. Χατζηδάκης στο Υπουργικό Συμβούλιο (της 30ής Ιουλίου) το οποίο θα προσφέρει πολύ περισσότερα και πιο γενναιόδωρα κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι καμία οικονομία στην ΕΕ δεν είναι τόσο κατακερματισμένη όσο η ελληνική. Το 90% των επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερους από 5 υπαλλήλους. Οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνήθως υπο-κεφαλαιοποιημένες, δεν ενισχύουν την παραγωγικότητα και αναπτύσσονται πολύ αργά. Το νέο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πολλές νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης για τις συγχωνεύσεις. Είναι ενδεικτικό ότι το 27,4% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι αυτοαπασχολούμενοι, το υψηλότερο ποσοστό σε ολόκληρη την ΕΕ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να τοποθετείται στο 13,8%. Από τις 850.000 επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα, 539.403 δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο – αποτελούνται μονάχα από τον ιδιοκτήτη και πιθανώς και κάποιον απασχολούμενο οικογενειακό συγγενή, ο οποίος όμως δεν εγγράφεται ως εργαζόμενος.

Ενα νέο Ινστιτούτο

-Ένα νέο ινστιτούτο φιλελευθέρου προσανατολισμού, αν κρίνω από τους συμμετέχοντες, προέκυψε τις τελευταίες μέρες. Όπως μαθαίνω, λοιπόν, μόλις την περασμένη εβδομάδα συστήθηκε ως Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, το «Ινστιτούτο Δημοσιονομικών και Οικονομικών Μελετών Α.Μ.Κ.Ε.», με τον διακριτικό τίτλο «IFES» και με έδρα στο Μαρούσι επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Τα βασικά πρόσωπα που μετέχουν και ως αρχικοί εταίροι είναι ο καθηγητής Γεώργιος Μπήτρος, ο Τάσος Αβραντίνης, γνωστός δικηγόρος και στέλεχος των κομματικών εγχειρημάτων του Στέφανου Μάνου, με μετέπειτα πορεία στο Ποτάμι και τη ΝΔ, στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) καθώς και πρόεδρος του Ινστιτούτο Δημοσιονομικής Πολιτικής, ο Αλέξανδρος Σκούρας, πρώην εκτελεστικός πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ και Εκτελεστικός Διευθυντής της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας, αλλά και η Αλόνα Τατάροβα, με καταγωγή από την Ουκρανία, που είναι επιστημονική συνεργάτης στη Βουλή και γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των γυναικών. Η A. Τατάροβα ορίστηκε και διαχειρίστρια του Ινστιτούτου. Σκοπός του νέου φορέα είναι, μεταξύ άλλων, οι υπηρεσίες έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης διεπιστημονικού χαρακτήρα, η διοργάνωση επιμορφωτικών συνεδρίων, επιστημονικών εκδηλώσεων κ.ά.

Μερίσματα και αποτελέσματα

Περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ σε μερίσματα θα εισπράξουν οι μέτοχοι των τραπεζών, για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια. Από σήμερα ξεκινά η εβδομάδα τους καθώς ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου και μοιράζουν λεφτά στους μετόχους τους. Μεθαύριο Τετάρτη η Piraeus πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης, μετά η Εurobank, την Πέμπτη η Eθνική και την Παρασκευή η Alpha Bank. Τα κέρδη πρώτου εξαμήνου 2024 θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ και αυτή είναι η καλύτερη επίδοση λειτουργικής κερδοφορίας του τραπεζικού μας συστήματος από το 2008 και μετά. Ενδεικτικά, το 2007 οι τράπεζες είχαν εμφανίσει κερδοφορία 6μήνου 3 δισ. ευρώ αλλά τότε οι τράπεζες της χώρας ήταν 14. Όσο αυξάνεται η κερδοφορία των συστημικών, αντίστοιχα μειώνεται και το ποσό της αναβαλλόμενης κερδοφορίας στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι περάσαμε μια εποχή που όλες οι συστημικές τράπεζες της χώρας μαζί, άξιζαν λιγότερο από 3 δισ. ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2016, η μετοχή της Eurobank άξιζε 0,25 ευρώ. Σήμερα η μετοχή αξίζει 10 φορές περισσότερο και όλες μαζί οι συστημικές τράπεζες αξίζουν πάνω από 30 δισ. €, ενώ ουδείς αισθάνεται ανασφαλής όταν τους εμπιστεύεται τις αποταμιεύσεις του.

Πάνω από 1 εκατ. οι Ελληνες πελάτες της Revolut

-Η εντυπωσιακή σε εύρος και μέγεθος δαπάνης, διαφημιστική εκστρατεία της «ελληνικής» πλέον τράπεζας Revolut -η οποία έχει, προ πολλού, ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο πελάτες στη χώρα μας κι έχει βάλει στόχο τα 2 εκατομμύρια- δείχνει πως καθημερινά αλλάζει η τραπεζική μας πραγματικότητα. Οι teenagers της εποχής μας, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα μπουν ποτέ στη ζωή τους σε τραπεζικό κατάστημα. Η ηλεκτρονική τράπεζα Snapi του Ομίλου της Τρ. Πειραιώς στοχεύει ακριβώς σ’ αυτό το «νέο» πελατολόγιο. Η Hellas Direct χορηγεί πλέον μικροδάνεια στους πελάτες της. Η «βουλγαρικής καταγωγής», ελληνική πλέον ΤΒΙ, κερδίζει διαρκώς μερίδια σε δάνεια και καταθέσεις. Η Revolut, με τραπεζική άδεια του 2022, από τη Λιθουανία, αξίζει σήμερα 32 δισ. δολάρια, μόλις πήρε τραπεζική άδεια και στη Βρετανία όπου έχει 9 εκατ. πελάτες και 45 εκατ. σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της ως μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου «για τις διακοπές», αλλά μπήκε πλέον στις καθημερινές συναλλαγές ενός εκατομμυρίου Ελλήνων λόγω των εύκολων πληρωμών στο εξωτερικό και της άμεσης μετατροπής σε άλλα νομίσματα με ισοτιμία σε πραγματικό χρόνο. Το παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα δέχεται μια επίθεση από το μέλλον.

Θολό τοπίο στις αγορές

-O πόλεμος στη Μέση Ανατολή -με τα αλλεπάλληλα, ασύμμετρα κτυπήματα από όλες τις πλευρές- σε συνδυασμό με την όξυνση της κατάστασης και στο ρωσο-ουκρανικό πολεμικό μέτωπο, δεν επιτρέπουν αισιόδοξες προβλέψεις για την εβδομάδα που ξεκινά στις αγορές. Στη Wall Street οι μετοχές πέρασαν μια δύσκολη εβδομάδα, αλλά ξαναβρήκαν την αισιοδοξία τους την Παρασκευή. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,1% ενώ ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο 1,0%. Και οι δύο δείκτες κατάφεραν να τερματίσουν ένα οδυνηρό τριήμερο σερί απωλειών. Οι μετοχές τεχνολογίας έχουν παρασύρει την αγορά προς τα κάτω, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί σχεδόν 7% από την κορυφή της 10ης Ιουλίου. Υπάρχουν ελπίδες για καλύτερα νέα από τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν η Amazon, η Apple, η Meta Platforms και η Microsoft. Όλοι θα περιμένουν να πάρουν το μήνυμα από τον χρησμό της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη. Στην Ευρώπη τα πράγματα δεν πάνε καλύτερα. Η οικονομία της ευρωζώνης έχει επιβραδυνθεί απότομα λόγω της ασθενέστερης -από την προβλεπόμενη- ανάπτυξης των υπηρεσιών και της απότομης πτώσης της μεταποίησης, ιδιαίτερα στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία, παρά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι «οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη γέρνουν προς τα κάτω». Όλα αυτά ίσως προϊδεάζουν για μια μικρή έστω μείωση των επιτοκίων Ευρώ και Δολαρίου, αλλά δεν αποτελούν λόγο και αιτία για ενθουσιασμό στις αγορές. Η Αθήνα παρακολουθεί διστακτικά την τάση των διεθνών αγορών, γιατί δεν έχει τους δικούς της λόγους να ενθουσιάζεται. Τα αποτελέσματα των τραπεζών έχουν, σε μεγάλο βαθμό, προεξοφληθεί και αποτιμηθεί με άνοδο του τραπεζικού δείκτη +21,8% από την αρχή του έτους. Ο Γενικός Δείκτης προσφέρει κέρδη +13,6% από την αρχή του χρόνου, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι σταθερά πάνω από τα 100 δισ. ευρώ, αλλά η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών είναι σταθερά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ δεν καταγράφονται νέες εισροές στα Αμοιβαία Κεφάλαια που να δικαιολογούν κινητικότητα. Όλοι θέλουν και προσπαθούν να πιάσουν την πρώτη κορυφή των 1.500 μονάδων αλλά εξαντλούν τις δυνάμεις τους στη διατήρηση του οχυρού των 1.450 μονάδων. Με στενό εύρος διακύμανσης και περιορισμένες συναλλαγές η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, οδεύει προς τον Αύγουστο των διακοπών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «υιοθέτησε» το bitcoin

-Όταν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ, το 2019, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει το bitcoin «εξαιρετικά ασταθές και βασισμένο στον αέρα». Τότε έλεγε ότι η Αμερική έχει «ένα μόνο πραγματικό νόμισμα που είναι ισχυρότερο από ποτέ, κι αυτό είναι το δολάριο». Οι καιροί άλλαξαν, η ανάγκη για νέους χρηματοδότες της προεκλογικής του εκστρατείας είναι πιεστική και ο Τραμπ πήγε να μιλήσει στο συνέδριο Bitcoin 2024 στο Νάσβιλ το Σάββατο, αποκαλώντας τα κρυπτονομίσματα ως «τη βιομηχανία χάλυβα πριν από 100 χρόνια». Το bitcoin έχει μετατραπεί από μια απλή ιδέα που δημοσιεύτηκε ανώνυμα σε έναν πίνακα μηνυμάτων στο διαδίκτυο, στο να είναι το 9ο πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο οπουδήποτε στον κόσμο. Τώρα ο Τραμπ υπόσχεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνουν η πρωτεύουσα κρυπτογράφησης του πλανήτη και «η υπερδύναμη bitcoin του κόσμου».

Στην Τουρκία θα παράγουν μικροτσίπ για μεγάλες συσκευές

-Το τουρκικό υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας επέλεξε δύο επιχειρήσεις, την Arcelik και τη YongaTek για να σχεδιάσουν και να παράξουν εγχώρια οικιακά μικροτσίπ. Τα εγχώρια τσιπ που σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του έργου, για τα οποία το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας παρείχε οικονομική υποστήριξη, θα χρησιμοποιηθούν σε λευκές συσκευές, σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, σε μικρές οικιακές συσκευές, αλλά και στις συσκευές κουζίνας της Arcelik. Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των τσιπ θα ανήκουν εξ ολοκλήρου στην Τουρκία και τα πρωτότυπα του έργου σχεδιάζεται να δημιουργηθούν μέσα στο 2025. Η Yongatek δεσμεύτηκε να παραδίδει 25 εκατομμύρια τσιπ ετησίως, ξεκινώντας από τα τέλη του 2025. Το τουρκικό σχέδιο επιδιώκει να μειώσει το κόστος των ημιαγωγών μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Συνήθως, στις μεγάλες οικιακές συσκευές το κόστος ηλεκτρονικών ειδών αποτελεί περίπου το 1-4% του συνολικού κόστους, και στις μικρές οικιακές συσκευές, μπορεί να φτάσει έως και το 8% του συνολικού κόστους, ανάλογα με το προϊόν.

Exit mobile version