search icon

dark room

Η ΔΕΗ και ο Μακρόν, ο Άδωνις και η Νίκη, το «επιπλωμένο» της ΣΕΛΜΑΝ και η… τράπεζα του ΟΤΕ

    –Χαίρετε, ενώ η κοινή γνώμη συνεχίζει να ασχολείται με τη συγκλονιστική υπόθεση της δολοφονίας τριών αθώων ψυχών από την ίδια τους τη μάνα, η ζωή… συνεχίζεται και η κυβέρνηση είναι στραμμένη κυρίως στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας κυρίως στην ενέργεια, ρεύμα και φυσικό αέριο. «Την ψάχνουν», για να το πούμε έτσι λαϊκά, […]

 

 

Χαίρετε, ενώ η κοινή γνώμη συνεχίζει να ασχολείται με τη συγκλονιστική υπόθεση της δολοφονίας τριών αθώων ψυχών από την ίδια τους τη μάνα, η ζωή… συνεχίζεται και η κυβέρνηση είναι στραμμένη κυρίως στο θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας κυρίως στην ενέργεια, ρεύμα και φυσικό αέριο. «Την ψάχνουν», για να το πούμε έτσι λαϊκά, στο Μ.Μ. -αλλά και στα οικονομικά υπουργεία- για να δουν πώς θα πριμοδοτήσουν το ρεύμα και το φυσικό αέριο, κυρίως για τους φτωχότερους. Και τούτο γιατί η φθορά δημοσκοπικά είναι ασυγκράτητη, ασχέτως αν δεν ευθύνεται η κυβέρνηση γι’ αυτό. Κάποιοι έριξαν την ιδέα «να κρατικοποιήσουμε τη ΔΕΗ όπως ο Μακρόν», μόνο που η EDF είναι ήδη κρατική και ο Γάλλος πρόεδρος συζητά να πάρει το υπόλοιπο 16% που δεν ανήκει στο κράτος. Πάντως, κάτι θα κάνουν υπέρ των καταναλωτών.

ΠΑΣΟΚ θα λένε και θα κλαίνε

-Για τον εκλογικό νόμο που δεν αλλάζει -άρα, δυσκολεύει την αυτοδυναμία- νεότερα δεν έχω, ούτε και πιστεύω ότι μπορεί ποτέ να πάνε «κεφάτοι να ψωνίσουν από του Βερόπουλου» (προσοχή, κύριε διορθωτά, Βερόπουλο έγραψα, όχι Βελόπουλο). Άρα, όλοι μαζί αναφωνούμε «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό». Τώρα είτε το θέλουν είτε όχι, ΠΑΣΟΚ θα λένε και… θα κλαίνε για συνεργασία, διότι ο «Βερόπουλος» είναι κομμένος λόγω ρωσοφιλίας και αυτά δύσκολα περνάνε από τη Δύση, ούτε με κηραλοιφές… Ο Μητσοτάκης βέβαια πιστεύει ότι είτε στη δεύτερη είτε στην τρίτη φορά θα πετύχει (με κάποιον τρόπο) την αυτοδυναμία, έστω με 151 βουλευτές. Το κοιτάμε όλο αυτό με ενδιαφέρον, όλοι μας.

Άδωνις Vs Νίκη

-Μια διάταξη του νέου νόμου της Κεραμέως (Niki For President που λένε και οι φίλοι της) στην οποία προβλέπεται η κατάργηση των εκλογών για τους πρυτάνεις στα ΑΕΙ και η τοποθέτησή τους από μία Επιτροπή Ειδικών (νομίζω, αμερικανικό σύστημα) έχει δημιουργήσει τριβές και ζητήματα στην κυβέρνηση, ειδικώς ο Άδωνις είπε προχθές ότι «εγώ αυτή τη διάταξη δεν την ψηφίζω». Ποιος θα κάνει πίσω;

Μπαίνουμε στα ζόρικα με τα κόκκινα δάνεια

-Αρχίζουμε να μπαίνουμε στα ζόρικα με τα κόκκινα δάνεια. Από όλα σχεδόν τα SPV των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή αρχίζουν να βγαίνουν στη δευτερογενή αγορά NPEs προς πώληση. Μόνον φέτος βγαίνουν προς πώληση δάνεια έως και 5 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 θα είναι περισσότερα. Υπολογίζεται ότι από τα κόκκινα δάνεια αξίας 100 δισ. που έχουν σήμερα στα χέρια τους οι servicers, τα 15 με 20 δισ. θα αλλάξουν χέρια στο διάστημα 2022 – 2024.

To μέρισμα της Εurobank

-Ανοικτή είναι η συζήτηση για τη διανομή μερίσματος από την Εurobank. Η τράπεζα παρουσίασε στον επόπτη το επιχειρηματικό της σχέδιο χωρίς να υπάρξουν αντιρρήσεις. Ο SSM επιφυλάσσεται να διαπιστώσει στην τρέχουσα χρήση την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Εurobank, χωρίς να βλέπει λόγους σε μια τέτοια περίπτωση να αρνηθεί τη διανομή μερίσματος.

Η οικογένεια Meijer για το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ

Τελικά, η δυναμική κινητοποίηση για το κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ ήταν καμιά 30αριά που ξεδίπλωσαν το πανό στην Καραγιώργη Σερβίας και θυροκόλλησαν στην είσοδο του κτιρίου του Υπερταμείου το υπόμνημα κατά της αξιοποίησης του ακινήτου και υπέρ της παραχώρησής του στον δήμο Ταύρου – Μοσχάτου. Για το ακίνητο επιφάνειας 3.300 τ.μ. – που όμως με βάση τον συντελεστή δόμησης μπορεί να χτίσει περίπου 10 χιλ. τ.μ.- δεσμευτική προσφορά στο ΤΑΙΠΕΔ κατέθεσε μόνο ένας ενδιαφερόμενος, αλλά δυνατός. Πρόκειται για την ολλανδική MRP Development που ανήκει στην οικογένεια Meijer, με πάνω από εκατό χρόνια δραστηριότητας στην αγορά ανάπτυξης και αξιοποίησης ακινήτων στη χώρα της και αλλού. Γενικώς, φαίνεται ότι μεγαλώνει η ολλανδική επενδυτική κοινότητα στην Ελλάδα… Σημειώστε επίσης πως, σύμφωνα με πληροφορίες, για το ακίνητο υπήρχε και δεύτερος σοβαρός ενδιαφερόμενος, ενδεχομένως όμως οι αντιδράσεις να μέτρησαν στην απόφαση να μη καταθέσει προσφορά.

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

Προς εκποίηση οδεύουν οι ιδιοκτησίες της γνωστής από το μακρινό παρελθόν βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου Σέλμαν σε ένα από τα πιο γνωστά ακίνητα της λεωφόρου Κηφισίας: Πρόκειται για το κτίριο επί της συμβολής των οδών Παραδείσου 2 και Λεωφόρου Κηφισίας 26, όπου κατόπιν και της σχετικής έκθεσης του εισηγητή της πτώχευσης βγαίνουν προς εκποίηση οριζόντιες ιδιοκτησίες, αποθήκες, γραφειακοί και εμπορικοί χώροι, αξίας άνω του 1,5 εκατ. ευρώ. Η εκποίηση έχει οριστεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών για τις 4 Απριλίου «και θα επαναλαμβάνεται στον ίδιο τόπο κάθε επόμενη Δευτέρα την ίδια ώρα, μέχρις ότου εγκριθεί το τίμημα από τον εισηγητή». Οσον αφορά ειδικότερα τις ιδιοκτησίες πρόκειται για μία αποθήκη επιφανείας 302 τ.μ. με ελάχιστο τίμημα 293 χιλ. ευρώ, μία αποθήκη 122 τ.μ. με ελάχιστο τίμημα 145 χιλ. ευρώ, κατάστημα ισογείου επιφανείας 264 τ.μ. με ελάχιστο τίμημα 538 χιλ. ευρώ, έτερο κατάστημα ισογείου επιφανείας 84 τ.μ. με ελάχιστο τίμημα 162 χιλ. ευρώ και γραφείο πρώτου ορόφου επιφανείας 159 τ.μ., με ελάχιστο τίμημα 400 χιλ. ευρώ.

Ετοιμάζει τράπεζα ο ΟΤΕ;

-Νέα τραπεζική άδεια δεν πρόκειται -προς το παρόν- να διεκδικήσει, αλλά η διοίκηση του ΟΤΕ είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, μέσω της θυγατρικής Cosmote Payments. Χιλιάδες πελατών έχει, μεγάλο δίκτυο καταστημάτων (ΓΕΡΜΑΝΟΣ και COSMOTE) διαθέτει, άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος ως Ίδρυμα Ηλεκτρονικού Χρήματος (ΙΗΧ) έχει αποκτήσει, επομένως το να εκδώσει μια χρεωστική κάρτα Cosmote είναι ασφαλώς το πρώτο, από τα πολλά βήματα που θα επιχειρήσει, στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Μετά την Cosmote Insurance και τις λιανικές πωλήσεις του ΒΟΧ, o Όμιλος μπαίνει δυναμικά στη διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που αναπόφευκτα οδηγεί από τον Σεπτέμβριο στις συναλλαγές με τη νέα χρεωστική κάρτα Cosmote.

Το αμερικάνικο στοίχημα της Novibet

Στον Nasdaq επιδιώκει να μπει η στοιχηματική Novibet, μέσω SPAC. Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη πρακτική τα τελευταία χρόνια στην αμερικανική αγορά που έχει επιτρέψει σε πολλές εταιρείας να αποκτήσουν παρουσία στη Wall Street. Στην περίπτωση της Longflex MT Holding, κάτω από την οποία βρίσκεται η δραστηριότητα της Novibet, το SPAC είναι το Artemis Strategic Investment που ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο. Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν τότε στην αμερικανική SEC, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι είναι οι Artemis Sponsor, ο Holly Gagnon και ο Philip Kaplan. Ο πρώτος ήταν CEO της Seneca Gaming, της εταιρείας της φυλής των Σεκένα (ως γνωστόν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε άδειες τζόγου σε δεκάδες φυλές ως αποζημίωση), ενώ ο δεύτερος ήταν επικεφαλής της GameWorks. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής (αναμένεται το β’ εξάμηνο) και την είσοδο στο Nasdaq, οι υφιστάμενοι μέτοχοι των Artemis και Novibet θα ελέγχουν περίπου το 75% της νέας εταιρείας. Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα αναφέρεται πως η Novibet ετοιμάζεται να προσφέρει online υπηρεσίες σε 7 πολιτείες.

Το παρασκήνιο για το έργο Πάτρα -Πύργος

-Δεν ήταν η τυχαία η χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος και στο εργοτάξιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμαλιάδα. Όχι μόνο γιατί είναι ένα πολιτικά φορτισμένο έργο, το οποίο πλήρωσε με βαρύ φόρο αίματος τις παλινωδίες του σχεδιασμού της προηγούμενης κυβέρνησης και συνδέθηκε όσο κανένα με τον πρώην κόκκινο εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα. Αλλά και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέβαλε προσωπικά όπως αποκάλυψε χθες στην ομιλία του ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, για να υπερπηδηθούν όλα τα εμπόδια και να δοθούν οι τρεις πολυπόθητες εγκρίσεις της Κομισιόν που ήταν απαραίτητες για να προχωρήσει το έργο. Η ένταξη του έργου στην Ολυμπία Οδό και η κατασκευή του από την “εθνική” ομάδα των κατασκευών (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ) ύστερα από 18 μήνες εντατικών προσπαθειών δικαιώνει την κυβέρνηση, παρότι η απόφαση να διαλυθούν οι παλιές εργολαβίες επικρίθηκε με σφοδρότητα και εκ των πραγμάτων ήταν ένα μεγάλο ρίσκο.

Σήμερα Πρωταπριλιά τελειώνουν τα ψέματα!

-Δεν είναι λογοπαίγνιο, δεν είναι πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ο Απρίλης 2022 είναι ένας πραγματικά αποκαλυπτικός μήνας που θα ξεγυμνώσει την αλήθεια των αγορών. Σίγουρα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο. Ταυτόχρονα, όμως, «ζεσταίνει» ο καιρός και μειώνεται η ζήτηση της Ενέργειας. Αντιθέτως, αυξάνεται η καταναλωτική ζήτηση είτε γιατί στην Ευρώπη γιορτάζουμε το Πάσχα είτε γιατί είναι ο πρώτος τουριστικός μήνας. Στην Ελλάδα, ο Απρίλης θα αποκαλύψει την ανελαστικότητα της καταναλωτικής μας δαπάνης. Την επόμενη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς αποκαλύπτει το φιλόδοξο και επιθετικό επιχειρησιακό της σχέδιο για την περίοδο 2022-2024. Στις 20 Απριλίου, θα αποκαλυφθεί το πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αττική Οδό. Στις 22 Απριλίου έχουμε την αποκάλυψη της αξιολόγησης του Οίκου Standard & Poors για την οποία υπάρχει εντονότατο κυβερνητικό ενδιαφέρον. Σημειώστε πως ο Απρίλιος παραδοσιακά -δηλαδή, με βάση τη στατιστική- είναι ο καλύτερος χρηματιστηριακός μήνας κάθε χρόνου.

Στο Χρηματιστήριο μόνον οι μεσαίοι κερδίζουν στο τρίμηνο

Με μια ανιαρή και αδιάφορη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. O Γενικός Δείκτης στις 881,5 μονάδες απέχει περίπου 1,2% από την αρχή του έτους και περίπου -0,5% απέχει ο δείκτης με τις 25 μετοχές του FTSE. Αντιθέτως, ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε το πρώτο τρίμηνο με κέρδη της τάξης του +1% που υποδηλώνουν μια διάχυση της αισιοδοξίας, πάντα στα μέτρα του πολέμου, της πανδημίας και της ακρίβειας.

Παιχνίδια Πούτιν άνευ σημασίας

Όπως συνήθως συμβαίνει, μετά την ηχηρή -για προπαγανδιστικούς λόγους- ανακοίνωση του Προέδρου Πούτιν «θα με πληρώνετε όλοι σε ρούβλια», εκδόθηκαν μια σειρά από «ερμηνευτικές δηλώσεις κι εξηγήσεις» που αποκαλύπτουν την πραγματικότητα. Όσοι προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία θα καταβάλλουν το αντίτιμο σε Ευρώ και Δολάρια, στις ρωσικές τράπεζες που λειτουργούν στο εξωτερικό. Εκείνες θα μετατρέπουν το συνάλλαγμα σε Ρούβλια και όλοι στο τέλος θα είναι χαρούμενοι. Αυτό που κερδίζει ο Πούτιν είναι ότι δεν θα μπορούν οι κυβερνήσεις της Δύσης να μπλοκάρουν τα έσοδα του ρωσικού κράτους από την πώληση φυσικού αερίου ή πετρελαίου, που θα είχαν κατατεθεί σε μη ρωσικές τράπεζες.

Exit mobile version