–Χαίρετε, τώρα εγώ είμαι… ο τελευταίος που δικαιούμαι (αλλά ούτε και θέλω) να κάνω κριτική σε δημοσιογράφους για το τι γράφουν γιατί ξέρω… πόσο δύσκολο είναι το μεροκάματο του ρεπόρτερ, αλλά δεν αντέχω να μη σχολιάσω δυο θέματα της επικαιρότητας. Πρώτον τις ερμηνείες, τα νοήματα και τα μηνύματα του τραπεζιού που έκανε ο Σαμαράς στον Καραμανλή (τον αποκαλούμενο και… «ο Ραφήνας», για να μην μπερδευόμαστε με τον υπουργό). Διαβάζω κάτι τρομερές αναλύσεις, οι οποίες όμως γίνονται με δεδομένο ότι οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί δεν έχουν βγάλει άχνα για το τι είπαν. Απλώς και μόνο ότι βρέθηκαν, φτάνει! Λες και βρέθηκαν ο Χρουτσώφ με τον Κένεντυ εν μέσω Ψυχρού Πολέμου ή, στις μέρες μας, ο Πούτιν με τον Ζελένσκι! Θα μου πείτε, η δημοσιογραφία είναι και λίγο συγγραφική δουλειά.
Με lear jet, ρε αθεόφοβοι!
-Το άλλο θέμα που με εντυπωσίασε χθες – προχθές ήταν ο καυγάς μεταξύ δημοσιογράφων για το ποιος «βρήκε» το θέμα του Predator, ομολογώ ότι ακόμα δεν έχω καταλάβει βεβαίως τι ακριβώς συμβαίνει. Γιατί, απ‘ ό,τι διαβάζω, από τον Μάρτιο που ασχολούνται οι ερευνητές δεν έχουν πάει και τίποτα φοβερό στους εισαγγελείς. Αλλά από το να μαλώνετε για το ποιος είναι πιο έγκυρος, μέχρι να παρουσιάζεται και το lear jet που έφερε το Predator στην Αθήνα, ε, οκ, το τερματίσαμε!
Πιερρακάκης στην Α’ Αθηνών και επισήμως
-Κατά τα λοιπά, η επίσημη αναγγελία της υποψηφιότητας Πιερρακάκη στην Α’ Αθηνών μαθαίνω ότι είναι… θέμα ωρών και μάλιστα με κάθε επισημότητα και κατόπιν συναντήσεώς του με τον Πρωθυπουργό στο Μ.Μ.
Μύρισε εκλογές και στις τράπεζες
-Από τα όσα διαμείφθηκαν χθες στη νέα συνάντηση Σταϊκούρα- τραπεζιτών προκύπτει ένα και μόνο βέβαιον και σαφές συμπέρασμα: Είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όλα τα άλλα που συζητήθηκαν χθες στο ΥΠΟΙΚ δείχνουν να είναι μάλλον θολά, ημιτελή, ανέφικτα ή περιορισμένης αποτελεσματικότητας (όπως πιθανότατα θα αποδειχθεί έπειτα από μερικούς μήνες). Η κυβέρνηση φλερτάρει με τα όρια των αντοχών των τραπεζών πιέζοντας για ρυθμίσεις σε ενήμερους δανειολήπτες, με αποτέλεσμα η χθεσινή συνάντηση να έχει και αντιπαραθέσεις και πιέσεις, αλλά και επαναλήψεις των ίδιων θεμάτων. Οι τράπεζες θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον ΥΠΟΙΚ για να συζητήσουν και πάλι γύρω από την κεντρική ιδέα που είναι ένα ταμείο που θα τροφοδοτείται με πόρους των τραπεζών και θα καταβάλει το ήμισυ των αυξήσεων που έχουν συντελεστεί στα επιτόκια κατά το τελευταίο εξάμηνο. Το μέτρο αφορά περίπου 30.000 ευάλωτους δανειολήπτες.
Ο λαλίστατος
-Και ολοκληρώνω τη συζήτηση για τη χθεσινή συνάντηση τραπεζών – Σταϊκούρα με ένα κουίζ: Ποιος (συνήθως λαλίστατος) τραπεζίτης περιορίστηκε χθες σε ένα δωρικό «καλησπέρα» κι ένα εξίσου λιτό «καληνύχτα»;
Ο έρωτας δεν αρκεί…
-Με την ευκαιρία που ο λόγος είναι για τις τράπεζες, ακούω ότι στην Ιταλία, τα στελέχη της Cerved (θυγατρική της ΙΟΝ) μιλούν ανοιχτά για τις «αδελφικές σχέσεις» με την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, μόνον οι καλές σχέσεις δεν αρκούν για να γίνει δουλειά. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ανταγωνιστική διαδικασία ύστερα από διεθνή πρόσκληση, ενώ τις όποιες εξελίξεις δεν θα πρέπει να τις περιμένουμε πριν από τις εκλογές.
Το no-show του Κούτρα
-H τριανδρία Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου ήταν έτοιμη για μάχη, αλλά ο αντίπαλος δεν εμφανίστηκε. Προ 15νθημέρου, στη γενική συνέλευση της Intrakat, ο Δημήτρης Κούτρας είχε καταθέσει αίτημα αναβολής, αλλά στη χθεσινή επαναληπτική γενική συνέλευση για την ΑΜΚ των 100 εκατ. ευρώ δεν παρέστη (no-show, θα έλεγαν και οι Αγγλοσάξωνες). Με τη Νίκη Τζαβέλλα στο προεδρείο της Συνέλευσης και τον Χ. Παμπούκη μεταξύ των παρευρισκομένων (αμφότεροι μέλη του ΔΣ), οι υπόλοιποι μέτοχοι ψήφισαν υπέρ της αύξησης (υπερψηφίστηκε από το 100% των παρευρισκόμενων μετόχων μεταξύ των οποίων και ο Πέτρος Σουρέτης, που συνεχίζει να κατέχει μετοχές της εταιρείας) οδηγώντας τον CEO Αλέξανδρο Εξάρχου να μιλήσει, συγκινημένος για ιστορική ημέρα για την εταιρία.
Μόνον δυο κατασκευαστικές επαρκώς κεφαλαιοποιημένες
-«Συμβαίνουν και αυτά», έλεγε λίγα λεπτά μετά στους δημοσιογράφους ο Α. Εξάρχου που τον ρώτησαν για τη συναισθηματική του φόρτιση, εξηγώντας πως θεωρεί την ημέρα ιστορική αφού η Intrakat κλείνει τους λογαριασμούς του παρελθόντος και αποκτά τα κεφάλαια για να ανταγωνιστεί, όπως είπε, τον οποιοδήποτε στην Ελλάδα στις κατασκευές. Τόνισε, μάλιστα, πως μετά την ΑΜΚ, μόνο η Intrakat και άλλος ένας όμιλος, χωρίς να τον κατονομάσει, θα είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένοι και υπογράμμισε πως η εταιρεία θα αλλάξει πλήρως μορφή και κατεύθυνση, διασφαλίζοντας σταθερές χρηματοδοτικές ροές από παραχωρήσεις, real estate, ΣΔΙΤ και AΠE και διεκδικώντας νέα μεγάλα έργα. Την περίοδο αυτή η εταιρεία συντάσσει νέο business plan, θα κυνηγήσει και έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επί του παρόντος η έδρα της στην Παιανία δεν θα αλλάξει. Οσον αφορά στην αύξηση κεφαλαίου, σημειώστε πως η Winex (Μπάκος, Καϋμενάκης Εξάρχου) εκτός της συμμετοχής τους, έχουν αποφασίσει να πάρουν και τα αδιάθετα.
Ελληνο-πορτογαλικός γάμος
-Και μετά την έγκριση της αύξησης ανακοινώθηκε και ο ελληνο-πορτογαλικός γάμος, καθώς η Intrakat θα διεκδικήσει τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού μπαίνοντας στο σχήμα Brisa – Rubicone. Η Brisa είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός διαχειριστής αυτοκινητοδρόμων στην Πορτογαλία, (πάνω από 1.628 χλμ. παραχωρήσεων αυτοκινητοδρόμων) και η Rubicone ο μέτοχος πλειοψηφίας της.
Ο πυρετός των εργολάβων για την Αττική Οδό
-Σημειώστε πως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Αττικής Οδού είναι ο καταλύτης που θα διαμορφώσει και τη νέα φυσιογνωμία του κατασκευαστικού κλάδου. Ανάλογα με το αποτέλεσμα θα πυροδοτηθούν εξελίξεις που μπορεί να διαταράξουν ισορροπίες, να αναδείξουν νέους πόλους και εν τέλει να οδηγήσουν σε επιχειρηματικές συμφωνίες. Οι διεργασίες στις κατασκευαστικές εταιρίες είναι ήδη έντονες, οι προετοιμασίες πολλαπλές, το παρασκήνιο πλούσιο, οι γραμμές από τις τράπεζες (ελληνικές, φυσικά) συμφωνημένες και οι συμφωνίες νυν και πρώην αντιπάλων σχεδόν κλεισμένες. Βλέπετε, από τη στιγμή που η νέα σύμβαση των 700 σελίδων είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων και τα διόδια προσδιορισμένα στα 2,5 ευρώ, μας χωρίζουν 2-2,5 μήνες από την κατάθεση των οικονομικών προσφορών.
Το… 1.000ετές ομόλογο!
-Ο γίγαντας των ΑΠΕ, η δανέζικη Orsted, είναι γνωστή και στη χώρα μας καθώς έχει μια πολυσυζητημένη συμφωνία με τη Cenergy Holdings του ομίλου Στασινόπουλου για να δημιουργήσουν από κοινού ένα εργοστάσιο στις ΗΠΑ. Η Orsted λοιπόν, στην οποία έχει συμμετοχή και το Δημόσιο της Δανίας, βγάζει ένα πράσινο υβριδικό ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τελική λήξη στις 8 Δεκεμβρίου του… 3022! Ναι, σωστά διαβάσατε, με λήξη προσδιορισμένη σε ακριβώς 1.000 χρόνια. Ομόλογο με τέτοια διάρκεια δεν συνηθίζεται ούτε στις ξένες αγορές, καθώς αναφέρεται η ένδειξη PERP που παραπέμπει σε perpetual έκδοση. Πιθανόν λόγω κάποιας κανονιστικής απαίτησης ή ίσως για τα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιριών οι Δανοί θέτουν τη λήξη του ομολόγου το 3022. Μάλιστα, έχουν κάνει και άλλη ανάλογη έκδοση το 2013 με λήξη 26/6/3013 με επιτόκιο 6,25%, μέρος της οποίας θα αναχρηματοδοτηθεί από το νέο ομόλογο. Μήπως, τελικά, έπρεπε να γίνουμε η… Δανία του Νότου, όπως έλεγε κι ο ΓΑΠ;
Ο ΟΤΕ κέρδισε τους Βρετανούς;
-Τις τελευταίες δύο μέρες πρέπει να έχουν αλλάξει χέρια μετοχές του ΟΤΕ που αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού του κεφαλαίου. Προφανώς για τους αυξημένους όγκους συναλλαγών παίζει ρόλο και το rebalancing των δεικτών MSCI που μεσολάβησε, αλλά ίσως και κάτι καλό που πιθανώς μοιράστηκε η διοίκηση του Οργανισμού με τους επενδυτές που συνάντησε στο Λονδίνο.
Περιμένοντας την ΕΛΣΤΑΤ
-Σε μια βδομάδα, στις 8 Δεκεμβρίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Παρά το γεγονός ότι ο Αθ. Θανόπουλος κρατά το στόμα του ερμητικά κλειστό, όλες οι προβλέψεις καταλήγουν στην εκτίμηση ότι το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου θα ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ κι αυτό σημαίνει ότι, στο τέλος της χρονιάς, η Ελλάδα θα μπορεί να δείξει Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα της τάξης των 210 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα θα μειωθεί ο λόγος Χρέους/ΑΕΠ, ενώ εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των απασχολούμενων Ελλήνων (ξεπέρασαν τα 4,1 εκατομμύρια) που είναι 1 εκατομμύριο περισσότεροι από τους μη απασχολούμενους. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται (101,4) ενώ, για πρώτη φορά, η προοπτική της Επενδυτικής Βαθμίδας είναι ορατή σε όλες τις αναλύσεις των ξένων Οίκων.