search icon

dark room

Η Αραβική Άνοιξη του Antenna, η «τζάμπα ενημέρωση», το χρυσωρυχείο του pet shop και ο τραπεζικός συναγερμός

    –Χαίρετε. Σκληραίνει η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Μόσχα όσο περνούν οι ημέρες, καθώς ο Πούτιν ετοιμάζεται για την τελική (;) επίθεση στο Κίεβο. Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ είναι ένα ακόμη σκληρό χτύπημα, ενώ το ευρωομόλογο «αλά covid» που ετοιμάζει η Ε.Ε. έδωσε έναν τόσο αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές […]

 

 

Χαίρετε. Σκληραίνει η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Μόσχα όσο περνούν οι ημέρες, καθώς ο Πούτιν ετοιμάζεται για την τελική (;) επίθεση στο Κίεβο. Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ είναι ένα ακόμη σκληρό χτύπημα, ενώ το ευρωομόλογο «αλά covid» που ετοιμάζει η Ε.Ε. έδωσε έναν τόσο αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές που δείχνουν πλέον (και στα νούμερα) την ανησυχία τους. Στα δικά μας τώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην (από καιρό τώρα προετοιμασμένη) συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, όπου λογικά γίνεται… για καλό, αν και με τον συγκεκριμένο τύπο ηγέτη όπως ο Ερντογάν ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

Το μυστικό του ΟΡΕΝ

-Πολλοί ρωτούν γιατί απ’ όλα τα κανάλια μόνο το Open του Σαββίδη παίζει φουλ ενημέρωση κι όχι ας πούμε το πάλαι ποτέ ενημερωτικό ΣΚΑΙ που μας έχει… ταράξει στο Survivor. Μα, είναι απλό, η ενημέρωση τύπου Open κοστίζει τζάμπα, αλλά δεν έχει έσοδα, ενώ οι «κανονικές» εκπομπές, όπως τα σήριαλ, τα ριάλιτι κ.λπ. έχουν και «κανονικά έσοδα» γιατί, όπως είναι γνωστό, χωρίς διαφήμιση δεν ζει τίποτα στην τηλεόραση.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ και οι παραγωγές ΝΕTFLIX

-Τώρα που «πιάσαμε» τα τηλεοπτικά να παραδεχτούμε ότι ο Antenna έκανε μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή που εξασφάλισε καθώς και τη χρηματοδότηση των 225 εκατ. ευρώ, δίνοντας το 30% του μετοχικού του κεφαλαίου σε κρατικό Fund της Σαουδικής Αραβίας (MBC Group). Η δουλειά αυτή αφορά κυρίως παραγωγές (τύπου Netflix) ταινιών και σειρών που θα γίνονται στην Ελλάδα από τον Antenna και θα πωλούνται στη διεθνή αγορά, καταρχήν. Προφανώς θα γίνουν και άλλες δουλειές, αλλά το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι ο όμιλος Antenna -που είναι ένα ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης – αποτιμήθηκε έτσι περί τα 700-800 εκατ. ευρώ. Ωραίοι οι κελεμπίες…

Σιωπηρή αναδιάρθρωση

-Oπου στραφείς κι όπου ρωτήσεις, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, οι απαντήσεις που παίρνεις, δείχνουν ότι επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και προβληματισμός. Κανείς δεν φανταζόταν πριν από 15 ημέρες αυτήν την κατάσταση και κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σε τι κατάσταση θα βρισκόμαστε 15 ημέρες από σήμερα. Υπάρχει σύγχυση και το θετικό είναι ότι η Ευρώπη, έστω και με καθυστέρηση, απαντά. Με μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και με την -δεύτερη στην ιστορία της- έκδοση κοινού χρέους με εκδότη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χτίστηκε μέσα από τις κρίσεις της. Κάθε κρίση οδηγούσε σε μεγαλύτερη ενοποίηση, κάθε δυσκολία έβρισκε τη λύση της με τη στενότερη συνεργασία. Για την Ελλάδα όλα αυτά ίσως σημαίνουν μια σημαντικότατη έμμεση και σιωπηρή νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, με όρους δημοσιονομικής εποπτείας που δεν θα ξεπερνούν όμως το πλαίσιο των εν ισχύ δημοσιονομικών κανόνων. Το μέλλον θα δείξει.

Προς παράταση προγραμμάτων για δανειολήπτες

-Το ηλεκτρικό ρεύμα προηγείται της αποπληρωμής των δανείων για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν την κρίση. Παρά τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις, η αβεβαιότητα οδηγεί τις διοικήσεις των τραπεζών στην εκπόνηση σχεδίων κρίσης στον τομέα των κόκκινων δανείων. Κεντρική φιλοσοφία των σχεδίων είναι να μην αλλάξει ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων δανείων». Στο Υπουργείο Οικονομικών άνοιξαν τα βιβλία και εξετάζουν παράταση των προγραμμάτων στήριξης (π.χ. Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ) και διευκόλυνσης αποπληρωμής δανείων. Όλα αυτά χρειάζονται ποσοτικοποίηση, σχεδιασμό και κυρίως εγκρίσεις από τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. Για να υλοποιηθεί ο στόχος του μονοψήφιου δείκτη κόκκινων δανείων σε κάθε τραπεζικό ισολογισμό ξεχωριστά, πρέπει να πουληθούν και να τιτλοποιηθούν «κόκκινα δάνεια» ύψους 8 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Κατόπιν θα ενισχυθούν οι ισολογισμοί με πωλήσεις πακέτων ακινήτων (όπως αυτές που ανακοινώθηκαν από Πειραιώς και Alpha) αλλά και νέες τιτλοποιήσεις μικρότερων δανείων όπως το Frontier 2 της Εθνικής Τράπεζας.

Τράπεζες και ασφαλιστικές σε συναγερμό

-Στο μεταξύ, η χαμηλή ορατότητα και το βαρύ κλίμα παγώνουν επενδυτικές και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις. Ο στόχος των τραπεζών για πιστωτική επέκταση κατά 6 δισ. φέτος ήδη μπήκε στο συρτάρι. Προχωρούν οι τιτλοποιήσεις με βάση τον Ηρακλή καθώς φέτος είναι ο τελευταίος χρόνος ισχύος του προγράμματος. Προς το παρόν οι τράπεζες δεν παίρνουν πρόσθετες προβλέψεις, αλλά όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον τουρισμό. Αν ο τουρισμός δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες τότε θα χρειαστεί να λάβουν νέες προβλέψεις. Η κρίση είναι σε εξέλιξη και οι συνέπειες ασύμμετρες. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες ο Γ. Στουρνάρας μίλησε για αβέβαιη κερδοφορία και αβέβαιη αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων στις ασφαλιστικές εταιρίες της Ευρώπης, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.

Μπέζας τέλος από την ΕΤΑΔ

Τέλος ο Αντώνης Μπέζας από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑΔ. Δεκαοκτώ μήνες πριν από το τέλος της θητείας του στην Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου, ο Μπέζας αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της ΕΤΑΔ βάζοντας τίτλους τέλους σε ένα πολύμηνο σίριαλ. Η αποχώρησή του από την ΕΤΑΔ δεν θα είναι η μόνη, καθώς οι αλλαγές που θα ανακοινώσει το Υπερταμείο για το ΔΣ αναμένονται σαρωτικές (αντικαθίστανται άπαντες πλην Βλαστού κι ενός ακόμη προσώπου). Είναι, εξάλλου, γνωστό πως η πορεία της ΕΤΑΔ κατά το διάστημα της θητείας του απερχόμενου πλέον προέδρου της δεν υπήρξε τόσο παραγωγική, ενώ στην αγορά ήταν γνωστές οι συνεχείς διενέξεις του με τον CEO της εταιρείας, Στέφανο Βλαστό. Πλέον, αναμένεται να γίνει γνωστό το όνομα του νέου Προέδρου (οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για στέλεχος με πολυετή θητεία σε διοικητικές θέσεις γνωστών εταιρειών) αλλά και η νέα σύνθεση του ΔΣ της εταιρείας που θα αναλάβει την αποστολή να αλλάξει η πορεία της ΕΤΑΔ.

Το μικρό μυστικό της ΙΝΤΡΑΛΟΤ

Οι κινήσεις του Σωκράτη Κόκκαλη -που πήρε πάνω του την υπόθεση εξυγίανσης της ΙΝΤΡΑΛΟΤ, κατάφερε να κουρέψει τα ομόλογα, να ισορροπήσει τη μετοχή μέσα σε δύσκολες εποχές και, τέλος, να αποκτήσει ένα επιπλέον πακέτο 5% του μετοχικού κεφαλαίου- είναι γνωστές. Όλα αυτά δείχνουν ότι ακολουθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο. Στην αγορά ακούω ότι η λογική κατάληξη του σχεδίου θα ήταν η πώληση ενός μεγάλου πακέτου μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα βάλει την ΙΝΤΡΑΛΟΤ στα μεγάλα πρωταθλήματα της αγοράς του τζόγου. Bέβαια, τώρα ήρθε ο πόλεμος…

Το «χρυσωρυχείο» των pets business και τα private equities

-Αρκετοί ίσως παραξενεύτηκαν πριν από λίγο καιρό όταν η BC Partners εξαγόρασε την Pet City που είναι ο leader της αγοράς κατοικίδιων και ζωοτροφών στην Ελλάδα. Ο Νίκος Σταθόπουλος όμως έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι βλέπει μπροστά. Πάρτε για παράδειγμα το CVC Capital. Τον περασμένο μήνα ανέλαβε τη χρηματοδότηση της AlphaPet, μιας κορυφαίας γερμανικής επιχείρησης τροφών για κατοικίδια. Αυτή μάλιστα ήταν η πρώτη επένδυση του νέου σχήματος του CVC, του CVC European Direct Lending Fund III, το οποίο επικεντρώνεται στον δανεισμό προς καθιερωμένες μεσαίες και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες με πετυχημένη δραστηριότητα. Αυτό από μόνο του ίσως «προμηνύει» κάποιες στοχευμένες κινήσεις και επί ελληνικού εδάφους, όπου το fund γενικώς «σαρώνει».

-Για να επιστρέψουμε στα συμπαθή τετράποδα, να σας ενημερώσω ότι το CVC έχει σημαντική εμπειρία στον τομέα του λιανικού εμπορίου κατοικίδιων ζώων μέσω των επενδύσεών του στην αμερικανική Petco και στην ευρωπαϊκή Medivet. Όσο για την AlphaPet, ιδρύθηκε το 2016 και αναπτύχθηκε γρήγορα τόσο μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, με πιο πρόσφατη αυτή της, -χρηματοδοτούμενης από το CVC Credit-, βρετανικής Arden Grange. H AlphaPet λειτουργεί μέσω κυρίως διαδικτυακών πωλήσεων έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της οκτώ κορυφαίες μάρκες (Wolfsblut, Wildes Land, Müller’s Naturhof κ.ά.) και πάνω από ένα εκατομμύριο άμεσους πελάτες. Σημειώστε επίσης ότι το CVC Capital κέρδισε πριν από λίγες μέρες τρία βραβεία στο 20ό ετήσιο Private Equity International Awards, αυτό της Large-cap Firm of the Year in Europe, της Firm of the Year in Italy και της Firm of the Year in Benelux. Ακόμη, το CVC Credit κέρδισε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το CLO manager of the year Europe στα Private Debt Investors Awards.

Ο Κινέζος που τίναξε… την μπάνκα

Όλα όσα συνέβησαν χθες στο Λονδίνο, με τον Κινέζο επενδυτή που σάρωσε όλα τα Συμβόλαια Νικελίου, εκτίναξε την τιμή προσωρινά από τα 70.000 $ στα 100.000 $, προκάλεσε πανικό στους κάθε λογής short επενδυτές οι οποίοι υποχρεώθηκαν σε μεγάλες ρευστοποιήσεις και στο τέλος τινάχτηκε στον αέρα, η διαπραγμάτευση του Νικελίου στη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων είναι αρκούντως διδακτική. Μάθαμε ότι όποιοι παίζουν τον πόλεμο στις αγορές μπορεί οικονομικά να τραυματιστούν θανατηφόρα. Μάθαμε πως οι Κινέζοι αγοράζουν πρόθυμα όλα όσα πουλάνε οι Δυτικοί στη Ρωσία. Μάθαμε πως η πλάστιγγα του πλανήτη γέρνει προς την Ανατολή, για μία ακόμη φορά. Και μαζί με αυτά αποκτήσαμε την ελπίδα μήπως και πουλήσουμε τη ΛΑΡΚΟ στην περίπτωση που η εταιρία προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό. Κρίσιμη λεπτομέρεια: Η ΛΑΡΚΟ αν παρήγαγε νικέλιο θα είχε πουληθεί χθες. Παράγει όμως σιδηρονικέλιο.

Ώρα αποτελεσμάτων για τις τράπεζες

-Και για να μην ξεχνιόμαστε, έφτασε η ώρα για τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών. Τον χορό ανοίγει αύριο 10 Μαρτίου η Eurobank, τη σκυτάλη παίρνει στις 14 Μαρτίου η Αlpha Bank, έπεται η Τράπεζα Πειραιώς στις 15 Μαρτίου και κλείνουμε στις 16 Μαρτίου με την Εθνική Τράπεζα.

Exit mobile version