-Χαίρετε, τώρα νιώθω κάποιες τύψεις που το γράφω με τόσα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας, ακρίβεια, πληθωρισμός, το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού στον ΣΥΡΙΖΑ για αρχηγό, αναζήτηση εργολάβου να χτίσει 150.000 εργατικές κατοικίες στο ΠΑΣΟΚ, έφιππη πανεπιστημιακή αστυνομία (συνδυασμός Νότη) στην κυβέρνηση… Αλλά να, χθες, για το μόνο θέμα που δέχτηκα μηνύματα στο κινητό μου ήταν για την απόφαση του Ιταλού δικαστή που γνωμοδότησε ότι κάτω από 10 δεύτερα το χούφτωμα δεν είναι sexual harassment, ήτοι σεξουαλική παρενόχληση. Ε, είναι κι ο καύσων, ήταν και οι εκλογές… από τον Απρίλιο παιδεύτηκε ο κόσμος και θέλει να διαβάσει και καμιά σπιρτάδα. Στο μεταξύ, σε 10 δεύτερα… συλλαμβάνεις και παιδί, που λέει ο λόγος. Τι να πω;

Ακτοπλοΐα

-Aκολουθώ με ενδιαφέρον το θέμα της ακτοπλοΐας και έχω να παρατηρήσω τα εξής. Πρώτον, οι ακτοπλόοι κυριολεκτικά πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη αφού με το πρώτο «ου» από την κυβέρνηση έριξαν 15%-20% τις τιμές. Φυσικά, όταν έχεις πάρει… τη γίδα ολόκληρη από τον κοσμάκη δεν σε νοιάζει να δώσεις πίσω καμιά μπουκιά. Για να σοβαρευτούμε τώρα, έχω να πω το εξής: Όταν το βασικό σου έξοδο που είναι το καύσιμο έχει μειωθεί 45% από πέρυσι -και λαμβανομένων υπόψιν των δυσκολιών της τελευταίας τετραετίας- «κρατάς καπέλο» ένα 20%-25%, αλλά το υπόλοιπο το επιστρέφεις στον καταναλωτή. Ειδικά όταν κατά τη διάρκεια της κρίσης το κράτος έχει επιδοτήσει τις επιχειρήσεις τους. Πάντως, ειδικά οι ακτοπλοϊκές που ανακοίνωσαν… μειώσεις κάθε Τρίτη ή Τετάρτη είναι για πολύ κράξιμο, οι υπόλοιποι... κάτι πάει και έρχεται.

Επιτροπή Ανταγωνισμού;

-Ήθελα επίσης να ρωτήσω το εξής απλό: υπάρχουν κάτι ωραία δρομολόγια που δεν υπάρχει κανένας ανταγωνισμός, μόνος ένας είναι και χρεώνει ό,τι γουστάρει. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού τι λέει;

Ναυμαχία για το μοίρασμα της αγοράς

-Με την ευκαιρία αυτή αναρωτιέμαι αν όλος αυτός ο (δικαιολογημένος) θόρυβος που ξέσπασε για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων βοηθά ή όχι την επικείμενη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τη συγχώνευση της ΑΝΕΚ με την Attica Group. Η Επιτροπή θα συνεδριάσει και πάλι στις 17 Ιουλίου, ενώ έχει προγραμματιστεί και δεύτερη συνεδρίαση για τις 24 /7 με την καταληκτική ημερομηνία για την έκδοση της απόφασης να έχει προσδιοριστεί στις 4 Αυγούστου. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να αποφασίσει αν η Attica Group μπορεί να διασώσει την ΑΝΕΚ που είναι μια εταιρία που καταρρέει (failing firm). Οπότε λογικά o θόρυβος με τα εισιτήρια δεν φαίνεται να επηρεάζει, άμεσα τουλάχιστον, τις εξελίξεις. Από την άλλη πλευρά έχουμε τις κινήσεις του ανταγωνισμού που δίνει σκληρή μάχη να εμποδίσει την ένωση ΑΝΕΚ - Attica Group. Ο Μ. Ηλιόπουλος επέλεξε την κατά μέτωπο επίθεση με την πρόταση αγοράς για την ΑΝΕΚ, την οποία οι τράπεζες απέρριψαν. Πιο διακριτικά, αλλά σαφώς εναντίον της απορρόφησης της ΑΝΕΚ από την Attica Group, κινήθηκε ο Εμ. Γκριμάλντι. Κατέθεσε μια εκπρόθεσμη πρόταση να αγοράσει ένα καράβι (λες κι αν ενδιαφερόταν πραγματικά θα έχανε την προθεσμία) θέλοντας να δείξει ότι υπάρχει μονοπώλιο στα Χανιά και έτσι εμμέσως να στηρίξει την πλευρά Ηλιόπουλου. Ειλικρινά δεν ξέρω πού θα καταλήξει η μετωπική σύγκρουση στην ακτοπλοΐα: Γκριμάλντι -Ηλιόπουλος μάχονται με την ελπίδα να οδηγήσουν τα πράγματα στην επιβολή υποχρέωσης στην Attica Group να πουλήσει πλοία, ενώ Πειραιώς - Attica αποφορτίζουν την πίεση με το επιχείρημα της διάσωσης της ΑΝΕΚ που οδεύει προς πτώχευση.

Και σούρτα - φέρτα και καυγαδάκια στις τράπεζες

-Και περνάμε στα νέα της τραπεζικής αγοράς γιατί οι “σεισμογράφοι” της στήλης εντοπίζουν μια κινητικότητα που καταχωρείται στην κατηγορία Πρώιμες Ενδείξεις/Πρόδρομα φαινόμενα. Δεν καταλαβαίνω ότι είναι κάτι ώριμο, αλλά υπάρχει ένα συνεχές σούρτα – φέρτα, γίνονται πολλές συζητήσεις, συνέβησαν κάποια καυγαδάκια, με δυο λόγια φαίνεται να υπάρχει ένα παιχνίδι ισχύος και διαπραγμάτευσης μεταξύ διαφορετικών κέντρων μέχρι να ορθωθεί ένα δάκτυλο από το Μ.Μ. που θα δείξει την κατεύθυνση.

Αποδίδει το άνοιγμα της Intrakat στις ΑΠΕ - Στα 0,9 GW το χαρτοφυλάκιο

-Η Intrakat, χωρίς να το διατυμπανίζει, έχει πραγματοποιήσει ένα σημαντικό άνοιγμα στον τομέα των ΑΠΕ. Μετά την πρόσφατη αδειοδότηση των νέων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 0,2 GW - που αύξησαν τη συνολική δυναμικότητα του (ανύπαρκτου μέχρι πριν από έναν χρόνο) χαρτοφυλακίου της στα 0,9 GW - η Intrakat συμμετέχει στον μειοδοτικό διαγωνισμό της ΡΑE συνολικής ισχύος 400MW, για έργα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 100 MW, που είναι άλλωστε και το «πλαφόν» του διαγωνισμού για κάθε υποψήφιο. Στην περίπτωση που η Intrakat αναδειχθεί μειοδότρια, αυτό θα της εξασφαλίσει εγγυημένα έσοδα για τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα θα είναι μια ισχυρή απόδειξη αποτελεσματικότητας της στρατηγικής που εφαρμόζει ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου για συνεχείς και σταθερές επενδύσεις στον χώρο των ΑΠΕ με ταυτόχρονη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου με την προσθήκη και έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο άγνωστος Ελληνοαμερικάνος κροίσος στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας

-Κι αφού ανοίξαμε τη συζήτηση για την ενεργειακή αγορά, θέλω να προσέξετε το όνομα Τζορτζ Σακελλάρης. Δεν είναι ευρέως γνωστό, στη χώρα μας, αλλά πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες της διασποράς που έφυγαν πάμφτωχοι από τη χώρα μας και έγιναν πάμπλουτοι στις ΗΠΑ (και αλλού). Ο Σακελλάρης, σε αντίθεση με αρκετούς Ελληνοαμερικάνους billionaires, κάνει δουλειές στη μητέρα-πατρίδα και πρόσφατα η εταιρεία του, Ameresco, μαζί με τις Intrakat των Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου και τη Resinvest, συμφερόντων του επιχειρηματία Δημήτρη Καραγκουλέ, ανακηρύχθηκε ανάδοχος σε διαγωνισμό της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου συνολικής ισχύος 171 MW στην Κοζάνη, έργο ύψους 52 εκατ. ευρώ. Με καταγωγή από τον Βασσαρά Σπάρτης, στα 18 του έφυγε για το Μέιν των ΗΠΑ αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Αρχικά εργάστηκε σε παντοπωλείο συγγενών του, ως μάγειρας και άλλες δουλειές, κατάφερε να αποφοιτήσει ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Μέιν, πήρε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Northeastern και στη συνέχεια έπιασε δουλειά στη New England Electric, όπου και αντιλήφθηκε τις μεγάλες προοπτικές της ενεργειακής αγοράς. Σήμερα, η εταιρεία του Ameresco -που αποτελεί πάροχο λύσεων καθαρής ενέργειας- αποτιμάται στα 2,8 δισ. δολάρια στη Wall Street, ενώ η προσωπική του περιουσία ανέρχεται στα 1,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.

Τι συζήτησε ο Γ. Σακελλάρης με τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου

-Μάλιστα ο Γιώργος Σακελλάρης και ο στενός του συνεργάτης Παναγιώτης Κόντης πέρασαν χθες το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου και συνάντησαν τον Πρωθυπουργό. Το κύριο μενού της συζήτησης ήταν τα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης, τομέας που διαπρέπει η Ameresco στις ΗΠΑ, έχοντας συνάψει μεγάλα συμβόλαια με πλήθος ιδιωτικών και κρατικών φορέων. Στην Ελλάδα, μολονότι υπάρχουν χιλιάδες γηρασμένα κτίρια, ο τομέας αυτός τώρα αρχίζει να ωριμάζει και η εισηγμένη στο NYSE εταιρεία θέλει να βρεθεί ένα βήμα μπροστά για να αξιοποιήσει και στην Ελλάδα την πολύ μεγάλη τεχνογνωσία της. Η Ameresco διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον τομέα των νοσοκομείων, των σχολείων αλλά και σε εγκαταστάσεις του τομέα των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελώντας αποκλειστικό συνεργάτη του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον επεκτείνεται στις περιοχές της απανθρακοποίησης που υιοθετούν τις πολιτικές και τις τεχνολογίες της ενεργειακής μετάβασης αλλά και στον τομέα των μεγάλων αστικών κέντρων με λύσεις και υπηρεσίες που θα επιλεγούν τα επόμενα χρόνια για να μετατρέψουν τις πόλεις σε περιοχές με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα (net zero). Η αμερικανική εταιρεία επιχείρησε στο παρελθόν να μπει και στα έργα οδοφωτισμού, όμως εγκατέλειψε τη μάχη με όσα μεσολάβησαν με τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και τα κυκλώματα που έριξαν πολλά έργα κυριολεκτικά στο… μαύρο σκοτάδι.

Η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ το γυρίζει στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

-Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που μια ευάριθμη ομάδα επενδυτών και αναλυτών είχε επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στη Θίσβη Βοιωτίας. Εκεί η διοίκηση του Ομίλου παρουσίασε τα σχέδιά της και ανάμεσα στα άλλα έδειξε και τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Η διοίκηση, που ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα αυτό, αφού συνεννοήθηκε με τα κυβερνητικά στελέχη, αποφάσισε ότι αυτό που σήμερα έχει ανάγκη η χώρα είναι μια μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν αλλάζει ο τόπος και ο χώρος, η νέα επένδυση του Ομίλου θα είναι και πάλι στη Θίσβη, αλλάζει όμως ο προσανατολισμός προς τα σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Η μέγιστη ισχύ έγχυσης είναι 315 MW και η μέγιστη ισχύ απορρόφησης 315 MW. Η εγκατεστημένη χωρητικότητα είναι στις 693 MWh και η εγγυημένη χωρητικότητα 492 MWh. Το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), δείχνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μονάδες αποθήκευσης Ενέργειας για την κάλυψη της ζήτησης με τις νέες μονάδες φυσικού αερίου που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται.

Η χαρά των δικηγόρων το ξενοδοχείο του Ευμορφίδη στου Μακρυγιάννη

-Mακρύ δικαστικό δρόμο φαίνεται ότι θα έχει το «κουβάρι» για το ξενοδοχείο του ομίλου Ευμορφίδη στου Μακρυγιάννη που κρύβει λόγω ύψους τη θέα την Ακρόπολη, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ξεγυμνώνει και το διαχρονικό ζήτημα για το… μπαλάκι των αρμοδιοτήτων στο Δημόσιο. Δήμος Αθηναίων και υπουργείο Τουρισμού διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι εξάντλησαν αρμοδιότητες και έπραξαν τα δέοντα για το 5άστερο Cocomat Αthens BC σε ό,τι τους αναλογεί. Δεν έχουν βγάλει ανακοινώσεις μέχρι τώρα τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού οι Πολεοδομίες, η Αρχαιολογία και γενικότερα οι υπόλοιποι… κρίκοι της αλυσίδας στο Δημόσιο που έχουν εμπλακεί (και συνεχίζουν να εμπλέκονται σε κάθε νέα άδεια) στις εγκρίσεις για το πολυσυζητημένο ξενοδοχείο ώστε να πουν κι αυτές ότι έχουν πράξει τα δέοντα στο πλαίσιο του δικού τους μεριδίου αρμοδιοτήτων και τελικά κανείς να μην έχει ευθύνη για τίποτα και όλα καλώς καμωμένα! Την ίδια στιγμή, η εταιρεία απαντά με μπαράζ προσφυγών… ολούθε, έχοντας πάντως υποστεί σημαντικό πλήγμα στην περιουσία της: Στην κατάσταση επενδύσεων που υποχρεούται να δημοσιεύει η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ πριν από έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2022 η αξία του ακινήτου επί της οδού Φαλήρου 5 στου Μακρυγιάννη ήταν στα 27 εκατ. ευρώ για να μειωθεί μόλις ένα εξάμηνο μετά, στην κατάσταση επενδύσεων του Δεκεμβρίου του 2022, στα 11,67 εκατ. ευρώ.

Ψάχνουν αφορμή για διόρθωση αλλά το Χρηματιστήριο έχει... FOMO

-Το ανοδικό ράλι της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς δεν έχει όμοιό του στον πολιτισμένο οικονομικό κόσμο. Πέρυσι τέτοια εποχή ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 795 μονάδες και ήδη καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 65%. Όλοι λοιπόν αισθάνονται τη νευρικότητα και την υψοφοβία του δείκτη, περιμένουν την αφορμή για τη μεγάλη διόρθωση, ειδικά όταν στο εξωτερικό τα μακροοικονομικά σύννεφα πυκνώνουν. Από την άλλη πλευρά, όλοι διαπιστώνουν πως στην Ελλάδα το συμπιεσμένο ελατήριο απελευθερώθηκε και ακολουθεί μια δική του, αυτόνομη πορεία. Γι’ αυτό και δεν θέλουν να πουλήσουν και να εγκαταλείψουν την αγορά. Είναι η λογική του FOMO (Fear of Missing Out).

Οι Τράπεζες, τα επιτόκια και τα ομόλογα

-Από τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσουν οι ανακοινώσεις των συστημικών τραπεζών για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Συμπληρώθηκαν 12 μήνες από την εκρηκτική αύξηση των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών που λειτούργησε υπέρ των τραπεζών όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, αφού οι χαμηλότοκες καταθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. Αντιθέτως, τα ακριβά δάνεια έχουν αποθαρρύνει τους υποψήφιους δανειολήπτες, η πιστωτική επέκταση επιβραδύνεται και γι’ αυτό οι τράπεζες έχουν αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων τους. Πέρυσι, κάθε τράπεζα είχε 3-5 δισ. ευρώ σε ομόλογα. Φέτος έχουν όλες τριπλάσια ομόλογα, γι’ αυτό αυξάνονται και τα έσοδα από τόκους.

Τα σενάρια αναβάθμισης και τα ομόλογα

-Εδώ και 3 μήνες, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings προσπαθεί να πάρει την πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να θεωρείται ισότιμος με τους «3 μεγάλους» (Moody’s, S&P και FITCH). Όλα δείχνουν πως ο Scope ίσως τα καταφέρει να πάρει την πιστοποίηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ECB στις 27 και 28 Ιουλίου. O Scope είναι ο πρώτος οίκος που -εκτιμάται ότι- στις 4 Αυγούστου, θα (επανα)φέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Ακόμη όμως κι αν δεν πάρει την πιστοποίηση της ΕΚΤ, η θετική αξιολόγηση της Ελλάδας από έναν γερμανικό οίκο θα είναι μεγάλη υπόθεση. Μετά θα περιμένουμε τους Καναδούς της DBRS να μας αναβαθμίσουν στις αρχές του Σεπτέμβρη. Η αγορά των ομολόγων έχει ήδη προεξοφλήσει αυτές τις εξελίξεις γι’ αυτό η τιμολόγηση είναι ευνοϊκή. Ας μην ξεχνάμε ότι μέσα σε λίγες μέρες η ελληνική αγορά «σήκωσε» περίπου 5 δισ. ευρώ: Το 15ετές ομόλογο του ΟΔΔΗΧ άντλησε 3,5 δισ. ευρώ, η Mytilineos 500 εκατ. ευρώ, η Τρ. Πειραιώς 500 εκατ. ευρώ και η Alpha 400 εκατ. ευρώ. Σε λίγες μέρες (δηλαδή, προτού τελειώσει ο Ιούλιος) βγαίνουν στις αγορές η Εθνική και η Eurobank.

Το στεγαστικό δάνειο στις ΗΠΑ έγινε εφιάλτης

-Στην αμερικανική οικονομία η αγορά κατοικιών είναι ένας σημαντικός δείκτης ευημερίας και προοπτικής. Τον Μάιο ο αριθμός των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας, σύμφωνα με το Bloomberg. To μέσο στεγαστικό επιτόκιο στις ΗΠΑ για ένα 30ετές δάνειο έχει ήδη αυξηθεί στο 7,15%. Αυτό είναι το υψηλότερο μέσο επιτόκιο από τον Οκτώβριο του 2022. Το αντίστοιχο επιτόκιο στεγαστικών δανείων μέσα στην κρίση του 2008 ήταν 6,6%. Το αμερικανικό όνειρο έγινε εφιάλτης.