search icon

dark room

H σφαγή στα κανάλια, η στροφή της ΔΕΗ και το παιχνίδι για τον Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας

  –Χαίρετε! Μη νομίζετε ότι δεν παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ το Μ.Μ. αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λάτρης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Χθες πήγε στη Βουλή σε μία… άσκηση συναίνεσης σε «πρόσκληση» της Φώφης για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, στην οποία βέβαια δεν παρέστη ο κ. Τσίπρας. Αντιλαμβάνονται την […]

 

Χαίρετε! Μη νομίζετε ότι δεν παρακολουθεί με προσοχή τα τεκταινόμενα στο ΚΙΝΑΛ το Μ.Μ. αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, λάτρης της μακροπρόθεσμης στρατηγικής. Χθες πήγε στη Βουλή σε μία… άσκηση συναίνεσης σε «πρόσκληση» της Φώφης για τη μετάβαση σε μία κλιματικά ουδέτερη οικονομία, στην οποία βέβαια δεν παρέστη ο κ. Τσίπρας. Αντιλαμβάνονται την κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, βλέπουν τις τοποθετήσεις (Καϊλή με Λοβέρδο) και υπολογίζουν ως παίκτη τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έχει θέματα προφίλ και εικόνας στον χώρο, αλλά είναι ένας άνθρωπος με ευρωπαϊκό background, λένε. Γενικώς, θέλουν να είναι (και είναι) πολύ προσεκτικοί με τον χώρο αυτόν και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που «βλέπει» την εικόνα μακροπρόθεσμα έχει τη γνώμη ότι θα προτιμούσε να ενδυναμωθεί παρά να εκλείψει. Φυσικά, όλοι έχουν τις συμπάθειές τους, αλλά στην πολιτική δεν αποτέλεσαν ποτέ και τον κύριο λόγο επιλογής.

-Ως ασέβεια εκλαμβάνω τη συμπεριφορά του Π. Πολάκη στον θρυλικό «κόκκινο εργολάβο», Χρήστο Καλογρίτσα. Έλεος, σύντροφε, ο άνθρωπος ήταν κομμουνιστής και Αριστερός προτού γεννηθείτε εσείς όλοι, κολλητός του Χαρίλαου και χρόνια στο νταραβέρι των media, δεν είναι τώρα να του ανεβάζετε το ζάχαρο γιατί μπορεί να κάνει και καμία τρέλα. «Ήχος και φως, μάνα μου», που λέει και γνωστός επιχειρηματίας όταν θέλει να πει ότι υπάρχουν οπτικοακουστικά στοιχεία για ένα θέμα.

Τώρα που είπαμε για Καλογρίτσα, θυμήθηκα τα κανάλια στα οποία αυτές τις ημέρες (αλλά και γενικά) γίνεται σφαγή. Όχι, καλέ, μη φανταστείτε ότι γίνεται πόλεμος για τα λεφτά, το αντίθετο… λεφτά υπάρχουν στους καναλάρχες μας να φαν’ κι οι κότες, αφού οι μεταγραφές των στελεχών μοιάζουν σε εναλλαγές και σε τιμές μ’ εκείνες της Premier League της Αγγλίας. Θα μου πείτε εσείς ότι εγώ βλέπω το δέντρο και όχι το δάσος, διότι το δάσος είναι η διαφημιστική πίτα της επόμενης σεζόν, όπου όποιος πάρει μερίδιο αγοράς μπορεί και να «το σώσει» με ολίγες ζημιές. Οποιος δεν είναι δυνατός για την επόμενη σεζόν θα φάει «στο κεφάλι» 25άρες μύρια ζημιές. Όχι ότι και στη φετινή σεζόν… παίζεται φιλικό, ντέρμπι γίνεται για το ποιος θα χάσει τα λιγότερα. Στην τηλεοπτική σεζόν που λήγει πάντως σε λίγες ημέρες, ο Σκάι του κ. Αλαφούζου τα πήγε σχετικά καλύτερα χάρη στα reality, όπως το Survivor, σίγουρα πολύ καλύτερα από τον Παναθηναϊκό (εκεί τον συμβουλεύει ο επιφανής επιχειρηματίας εκ Λιβαδειάς ορμώμενος, κύριος Γιάννης Κομπότης). Ομως φαίνεται ότι ζήλεψε τη δόξα του ο κ. Κυριακού και… τσουπ του άρπαξε ένα διευθυντικό στέλεχος για να κάνει λέει μια πλατφόρμα NETFLIX (…αμ πώς, που έλεγε και ο Χατζηχρήστος) και μια και… άνοιξε η πόρτα, πήρε από τον Σκάι ένα άλλο στέλεχος ο Alpha. Τι τα θέλαμε όλα αυτά, τα είχε πει όλα ο φουκαράς ο Νικολάκης ο Παππάς… το καμάρι του Καλογρίτσα, αν υπήρχαν τέσσερις άδειες δεν θα σπρώχνονταν τόσοι καναλάρχες και θα μέτραγαν τα… εκατομμύριά τους.

-Στην τελική ευθεία είναι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και της οικογένειας Μιρκόπουλου – Πίσσιου που έχουν τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο Cinespace Film Studios σε Τορόντο και Σικάγο για τη δημιουργία ενός μεγάλου συγκροτήματος από κινηματογραφικά και τηλεοπτικά πλατό. Αυτό λέει τουλάχιστον δημοσίως ο αρμόδιος υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης. Παράλληλα, μαθαίνω ότι ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο με ακόμα περισσότερα κίνητρα για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα μας.

-Επειδή πολύ κουβέντα γίνεται τελευταία, η στήλη σάς καταθέτει τις πληροφορίες που έχει για τον νέο Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας. Προφανώς και θα υπάρξουν ένας – δυο ακόμη υποψήφιοι, αλλά φαίνεται πως το επικρατέστερο σενάριο είναι τη θέση του προέδρου να αναλάβει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Είναι μια υποψηφιότητα που στηρίζει η ΤτΕ και κατ΄ επέκταση το ΤΧΣ, ενώ γενικότερα φαίνεται να είναι αποδεκτή η υποψηφιότητα και από το Μ.Μ.

-Θα πείτε -και δικαίως- ότι δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά κι η φημολογία που έχει αναπτυχθεί στην αγορά για άλλα πρόσωπα που φέρεται να προαλείφονται για την Προεδρία της ΕΤΕ, συνήθως κάτι υποκρύπτει. Τι να σας πω; Ακούω φήμες στην αγορά ότι ο Π. Μυλωνάς έκανε πρόταση να αναλάβει την προεδρία, το παλιό αφεντικό της Eurobank Ν. Νανόπουλος, πρόσωπο που απολαμβάνει τον σεβασμό της αγοράς και έχει το προφίλ να αναλάβει καθήκοντα προέδρου του ΔΣ. Η πρόταση δεν περπάτησε, αλλά πιθανόν αυτό το παρασκήνιο κρύβεται πίσω από τις φημολογίες που κυκλοφορούν τελευταία στην αγορά. Η ΕΤΕ ακόμη δεν έχει ορίσει ημερομηνία της γενικής συνέλευσης που φαίνεται ότι θα γίνει κάποια στιγμή προς το τέλος του Ιουνίου. Οπότε, κάνα δεκαήμερο πριν από τη συνέλευση, με τις συνεδριάσεις του nomination committee θα έχουμε ασφαλή εικόνα των υποψηφιοτήτων. Ως τότε, κρατήστε ως επικρατέστερη την υποψηφιότητα Χαρδούβελη.

-Όσοι είναι έξω από τα πράγματα προφανώς έχουν την εικόνα ότι τα ξένα funds «σφάζονται» είτε στην Ελλάδα, είτε αλλού για να προλάβουν τα «φιλέτα». Στην πραγματικότητα αυτό ισχύει μόνο σε έναν βαθμό. Όχι ότι δεν υπάρχει ανταγωνισμός, ενίοτε όμως αναπτύσσονται και «κολεγιές» που ξαφνιάζουν. Μαθαίνω, για παράδειγμα, ότι το CVC Capital τα έχει βρει με το H.I.G Capital για ένα σημαντικό deal επί βρετανικού εδάφους. Συγκεκριμένα, το CVC Credit υποστήριξε χρηματοδοτικά την απόκτηση από το H.I.G. Capital του βραχίονα αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων της KPMG UK. Αυτός ο ξεχωριστός βραχίονας που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Interpath Advisory, θεωρείται από τους κορυφαίους στην Ευρώπη και όχι μόνο.

-Σκεφτείτε, λοιπόν, τι παίζεται όταν ένα ισχυρό fund όπως το H.I.G. (με 43 δισ. δολ. κεφάλαια) παίρνει χρήμα και συμβουλές από το CVC για μια τέτοια κίνηση. Τώρα, θα μου πείτε, «γιατί μας ενδιαφέρει εμάς αυτό;». Εντάξει, για το CVC δεν χρειάζεται να πούμε και πολλά, πέραν του ότι πλέον ελέγχει τον μεγαλύτερο ιδιωτικό πόλο στην υγεία, τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας και τη Vivartia, δηλαδή τη… μισή αγορά. Το H.I.G, από την άλλη, μόνο άγνωστο δεν είναι στην Ελλάδα. Με αφετηρία την εξαγορά της Μαϊλλης το 2014, έχει μπει στα ξενοδοχεία, στο real estate, στα logistics (πρόσφατα εξαγόρασε τη Μακιός), αλλά και στα «κόκκινα» δάνεια όπου έχει εξαγοράσει μεγάλο μέρος του δανεισμού της Χαλυβουργίας Ελλάδος (της οικογένειας Μάνεση), ενώ ετοιμάζεται και για άλλες κινήσεις. Τι κι αν στο παρελθόν κοντραρίστηκε με το CVC για ορισμένα assets στην υγεία; Η δουλειά να γίνεται…

-Απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις με ορίζοντα το 2022 βρίσκεται ο Γ. Στάσης της ΔΕΗ. Η επιχείρηση έχει μειώσει στο 8% τη συμμετοχή του λιγνίτη και αυτό θα της επιτρέψει να διαχειριστεί τη μεγάλη άνοδο που έρχεται στις τιμές των CO2. Το κρίσιμο όμως για τη ΔΕΗ είναι πώς θα χρηματοδοτηθεί και πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα στροφής στις ΑΠΕ, ώστε να πιάσει τον στόχο και να διαθέτει ως τον Νοέμβριο 2022 εγκατεστημένη ισχύ 550 ΜW. Για όλα αυτά, έχει μεγάλη σημασία η ΔΕΗ να παίξει γρήγορα και αποτελεσματικά το δυνατό της χαρτί που δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Exit mobile version