-Χαίρετε, φεύγει ο Φεβρουάριος σιγά σιγά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ευτυχώς δεν είδαμε χιόνια και κρύα και τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο περίπου ίδιες προ ουκρανικής κρίσης, κάτι είναι κι αυτό στη γενική ακρίβεια που ταλαιπωρεί τον κόσμο. Κατά τα λοιπά, μπαίνουμε στη «μετά γάμου ομόφυλων ζευγαριών εποχή» στην κυβέρνηση, με το Μ.Μ να διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις -κυρίως τους δικούς του- «παιδιά, χαλαρώστε, τελείωσε το θέμα, κόψτε τα πανηγύρια και τις selfies για τους γάμους γιατί εκνευρίζεται και ο κόσμος, κυρίως της επαρχίας». Γι’ αυτό και ο Μητσοτάκης -που θα βγει σήμερα στο κεντρικό δελτίο του Star (Ζαχαρέα) - θα μιλήσει για οικονομία, μισθούς, ακρίβεια, ποινικούς κώδικες και, βεβαίως, μη κρατικά πανεπιστήμια και θα αποφύγει τα πολλά πολλά για τους gay γάμους άλλωστε, είπαμε, η γραμμή του ήταν ότι «ο καθένας έχει τη γνώμη του και εγώ πρώτος το είπα». Επειτα ο Κ.Μ θα φύγει για Ινδία όπου ηγείται μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής και θα μείνει μέχρι την Παρασκευή απ’ ό,τι ξέρω.

Ο κακός χαμός

-Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο κακός χαμός ενόψει συνεδρίου που ξεκινάει την Πέμπτη, αφού ο αρχηγός αποφάσισε να ρωτήσει τους διαδικτυακούς φίλους του αν θέλουν να αλλάξουν το όνομα, το λογότυπο, μήπως τα γραφεία του κόμματος, χρώματα ίσως, υφάσματα και το σαλόνι, αν γίνεται... Ενδιαφέρουσα προσέγγιση, έτσι; Εμείς ρωτάμε και εσείς απαντάτε και όσοι απαντάτε, έχει καλώς, όσοι δεν απαντάτε -γιατί δεν είστε μέλη ή, ας πούμε, έχετε άλλες δουλειές να κάνετε- δεν σας θέλουμε για ψηφοφόρους, πηγαίνετε αλλού, εμείς θα φτιάξουμε ένα κόμμα ανάλογα με το ποιος… μας μιλάει διαδικτυακά. Το πάει μια χαρά για 3% ο πρόεδρος ή για να κάνει ένα δικό του κόμμα όπως το θέλει αυτός. Και τώρα φωνάζουν οι δήθεν σοβαροί Συριζαίοι, Γεροβασίλη, Ρήγας κ.λπ., αλλά τόσο καιρό, μαζί με τον -ηγέτη μια φορά στα 100 χρόνια- Αλέξη, έβαλαν πλάτη για να βγει και να στηριχτεί ο νέος αρχηγός. Η «μια ωραία ατμόσφαιρα» συνεχίζεται στην αξιωματική αντιπολίτευση και έχω την εντύπωση ότι πάμε στην κορύφωση πιθανώς και πριν από τις ευρωεκλογές.

Πολάκης

-Στο μεταξύ, ρωτήθηκε ο αρχηγός Στέφανος, μεταξύ τυριού και αχλαδιού, τι θα κάνει με τον Πολάκη που τον έγραψε στα παλαιότερα των στιβανιών του και δεν πήγε στη Βουλή να ψηφίσει την κομματική γραμμή υπέρ του νόμου για τους gay γάμους και απάντησε κάτι του τύπου «ότι αν και ξέρω ότι είπε ψέματα, εκείνη την ώρα δεν ήταν στο χειρουργείο, θα τον διαγράψω, αλλά όταν θέλω εγώ». Λες και του είπαμε εμείς να τον διαγράψει και μάλιστα πάραυτα! Σιγά μην τον διαγράψει, λέω εγώ, άσε που δεν θα έχει και δίκιο γιατί κομματική πειθαρχία σε τέτοιον νόμο δεν έβαλε κανένα κόμμα, ούτε καν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τέλος πάντων, τώρα έχει πιο σοβαρά θέματα ο Στέφανος γιατί μπορεί να πάει ένα πρωί στο γραφείο και να λείπουν ακόμα και τα έπιπλα…

Κινητικότης σε ενέργεια - κατασκευές

-Η ζωή όμως συνεχίζεται και ευτυχώς και οι μπίζνες επίσης, φαίνεται ότι το σπουδαίο deal της ΤΕΡΝΑ βρίσκεται λίγες ημέρες μακριά από την ολοκλήρωσή του με κρατικό fund του Αμπου Ντάμπι, passive investors αγοράζουν μετοχές σε άλλες κατασκευαστικές και επίσης διαμορφώνονται νέες συνεργασίες στον χρυσοφόρο τομέα των σκουπιδιών. Ολα αυτά μου φαίνονται... περίπου νορμάλ στον θαυμαστό κόσμο των μπίζνες, άλλωστε στη ζωή αυτή οι συμμαχίες και οι επιχειρηματικές ισορροπίες μεταβάλλονται με αστραπιαία ταχύτητα και ο καθένας κοιτάζει τα συμφέροντά του. Και το Μ.Μ παρακολουθεί βεβαίως τα τεκταινόμενα γιατί αυτές οι δουλειές αφορούν πρωτίστως δημόσια έργα και μοιράζονται δισ. ευρώ κρατικό χρήμα.

Προχωρεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

-Kι επειδή αναφερθήκαμε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, να προσθέσουμε ότι προχωρεί η διαδικασία για την παραχώρηση της Αττικής Οδού. Μετά την απόφαση των συστημικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν (δομή project finance) με το ποσό των 675 εκατ. έκαστη την απόκτηση της παραχώρησης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τώρα θα υποβάλει τη συμφωνία χρηματοδότησης στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ποιοι πετούν σήμερα για Νέο Δελχί

-Πάμε στα υπόλοιπα νέα της αγοράς, με την επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στην Ινδία και η οποία αναχωρεί σήμερα στις 11 π.μ. από το Βενιζέλος για το Νέο Δελχί -μέσω Ντουμπάι- με charter της Aegean. Οι επαφές ξεκινούν από αύριο Τρίτη και, μεταξύ άλλων, για το Ν. Δελχί ταξιδεύουν σήμερα οι Γ. Προκοπίου (Dynacom), Φ. Καραβίας, Αλ. Σαρρηγεωργίου, K. Kαλλίνικος (Goldair), Δ. Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ), Κ. Μπήτρος (HIG), Αγ. Σμπώκου (Phaea), ενώ στην απoστολή είναι και ανώτατα στελέχη από Mytilineos, BIOΧΑΛΚΟ, ΤΕΡΝΑ Capital Products, Mitsis, αλλά και εκπρόσωποι δικηγορικών εταιριών από τα γραφεία Ν. Μουσά, Π. Μαχά κ.ά.

30 με 35 μακροπρόθεσμα funds στο placement της Τρ. Πειραιώς

-Μετράμε αντίστροφα για το placement της Τράπεζας Πειραιώς, με την προετοιμασία να βρίσκεται πλέον στα τελευταία στάδια. Το ποσοστό που θα διατεθεί παραμένει άγνωστο και η απόφαση δεν έχει ληφθεί, όπως δήλωσε και ο Αλ. Πατέλης την Παρασκευή μιλώντας στο Bloomberg. To ποσοστό θα το πληροφορηθούμε την Παρασκευή 1η Μαρτίου με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με το βιβλίο να ανοίγει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου. Συνεπώς, όλα τα σενάρια για το ποσοστό είναι ανοιχτά και δυνατά, με τη στήλη να βάζει τα στοιχήματά της στο σενάριο ότι το ΤΧΣ θα διατηρήσει ποσοστό 5%. Κατά τα λοιπά, ο μαραθώνιος συναντήσεων και παρουσιάσεων σε δυνητικούς επενδυτές ολοκληρώθηκε. Από την πλευρά της Τρ. Πειραιώς είδαν περίπου 90 funds και έχουν καταλήξει σε 30 με 35 κυρίως μακροπρόθεσμα funds, τα οποία φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά.

Κόκκινη κάρτα από τον SSM

-Ταυτόχρονα, συνεχίζονται (και ολοκληρώνονται) αυτήν την εβδομάδα οι συναντήσεις των τραπεζών με το κλιμάκιο του SSM που είναι στην Αθήνα. O κύκλος των επαφών δεν έχει κλείσει ακόμη, αλλά ο SSM άρχισε να σηκώνει το θέμα της ποιότητας των κεφαλαίων και συγκεκριμένα της αναβαλλόμενης φορολογίας. Μετά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που πρόταξε η εποπτεία και το οποίο ξεπέρασαν πλέον οι τράπεζες, τώρα ο SSM το γυρνά στο αμέσως επόμενο πρόβλημα, αυτό του DTC. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσον το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας μπορεί να βραχυκυκλώσει τα σχέδια των τραπεζών για διανομή μερισμάτων και αν συμβεί αυτό, σε τι έκταση. Για παράδειγμα, μπορεί να επιτραπεί κάποιο συμβολικό μέρισμα για να στηριχθεί η αναβάθμιση των τραπεζών και να φρενάρουν τις μαξιμαλιστικές διαθέσεις. Επίσης, υπάρχουν και άλλες δυνατότητες ρύθμισης, π.χ. το αμερικανικό μοντέλο που επιτρέπει την πώληση της αναβαλλομένης φορολογίας σε τρίτους, αλλά κάτι τέτοιο απαιτεί την υιοθέτηση νομοθετικού πλαισίου. Πάντως, είναι μια πρόταση με ιδιωτικοοικονομικές προδιαγραφές, γιατί η έκδοση ομολόγων για την αντικατάσταση του DTC δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται.

Τα σενάρια στα telecoms

αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι μια από τις πλέον ευεπίφορες για την καλλιέργεια σεναρίων. Από τον ΟΤΕ και τη δημόσια πρόταση των Γερμανών της DT, που ποτέ δεν υπήρχε, μέχρι τις κινήσεις της ΔΕΗ στον κλάδο και πρόσφατα τα σενάρια για τη Vodafone. H νέα επικεφαλής του ομίλου Μαργκερίτα Ντέλα Βάλε που επισκέφτηκε τη χώρα μας, σε δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως η ελληνική θυγατρική του βρετανικού ομίλου δεν πωλείται. Βέβαια, κρούσεις είχαν και έχουν υπάρξει (ακόμη και συνολικά για το Vodafone Group) αλλά πώληση της ελληνικής θυγατρικής η Ιταλίδα δεν βλέπει, καίγοντας ξανά τα σενάρια των προηγούμενων μηνών περί ενδιαφέροντος της ΔΕΗ, τα οποία η επιχείρηση είχε επίσης διαψεύσει. Εκτός των άλλων, η ΔΕΗ έχει αναφέρει πως το πλάνο της για είσοδο τις τηλεπικοινωνίες αφορά στη δημιουργία δικτύου οπτικής ίνας και χονδρική πώληση, κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχει υλοποιήσει η Enel στην Ιταλία.

Το… καυτό σφυρί της Συγγρού και η διπλή ανατροπή

-Ένα από τα πιο «διάσημα» και ακριβά σφυριά που είχαν προγραμματιστεί για τις αρχές της νέας χρονιάς ήταν για το μεγάλο κτήριο επί της λεωφόρου Συγγρού στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 το 4 αστέρων ξενοδοχείο «Athenaeum Palace & Luxury Suites». Το συγκεκριμένο ακίνητο, με εμβαδόν 10.700 τ.μ., ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλαθάκη, φιλοξενούσε παλαιότερα τα γραφεία της Attica Group και από τον Ιούνιο του 2018 το ξενοδοχείο με δυναμικότητα 109 δωματίων, εκ των οποίων τα 37 ήταν σουίτες. Παρά το φιλόδοξο ξεκίνημά του, το πολυτελές hotel δεν κατάφερε να μακροημερεύσει, καθώς στις 5 Δεκεμβρίου 2019 ξέσπασε μια μυστηριώδης πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί μέρος του, να τραυματιστούν σοβαρά τρία άτομα και να κινδυνεύσουν δεκάδες άλλα, με την υπόθεση να φτάνει στα δικαστήρια καθώς αποδείχθηκε ότι ήταν εμπρησμός. Αυτά είναι γνωστά, όπως και ότι για τις 28 Φεβρουαρίου είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό το εν λόγω ακίνητο, με επισπεύδουσα την Παγκρήτια Τράπεζα και τιμή εκκίνησης 15,57 εκατ. ευρώ. Στην πορεία όμως είχαμε δύο… μη γνωστές ανατροπές. Η μία έπειτα από προσφυγή τού οφειλέτη Γεώργιου-Αλέξανδρου Καλαθάκη (κατοίκου Γενεύης) σχετικά με την εκτίμηση της αγοραίας αξίας του ακινήτου. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσκομίστηκε «φρέσκια» έκθεση εκτίμησης (του Ιανουαρίου 2024) που ανεβάζει την αξία του στα 22 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη αφενός η αντικειμενική αξία του οικοπέδου μαζί με το κτίριο που ανέρχεται στα 16,39 εκατ. ευρώ, αφετέρου ότι «η τουριστική δραστηριότητα στην πόλη της Αθήνας εμφανίζει ραγδαία αύξηση κατά τα τελευταία έτη, καθώς αυτή αποτελεί τόσο αυτοτελή ταξιδιωτικό προορισμό, όσο και ενδιάμεσο σταθμό για τη μετάβαση σε περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και του Αργοσαρωνικού και στην Κρήτη, με συνέπεια τη σταθερή αύξηση των εσόδων από αυτή και συνεπακόλουθα των ποσών που επενδύονται για την ίδρυση και λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων». Μάλιστα, η θέση ακινήτου («επί μίας από τις κεντρικότερες οδικές αρτηρίες του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών, με άμεση πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο και στο λιμάνι του Πειραιά και με ευχερή πρόσβαση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών») καθιστά, όπως αναφέρεται, «ιδιαίτερα πλεονεκτική την αξιοποίησή του ως ξενοδοχείου και επιδρά θετικά στην αξία του». Με βάση όλα αυτά στις 13 Φεβρουαρίου, το δικαστήριο αποφάσισε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 20 εκατ. ευρώ, δηλαδή 4,5 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον αρχικό πήχη. Η δεύτερη ανατροπή, όμως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πριν από λίγες μέρες ο πλειστηριασμός τέθηκε σε αναστολή. Άραγε, τα βρήκαν με την Παγκρήτια για να αποφευχθεί το σφυρί ή κάποιος ήδη το «χτύπησε»;

Η επιστολή Καρώνη και οι κινήσεις της Viva

-Κλίμα… συσπείρωσης λέγεται πως είχαμε μεταξύ των εργαζόμενων της Viva μετά την ενημέρωση που έκανε ο Χάρης Καρώνης για τη δικαστική διαμάχη με την JP Morgan. Το μήνυμα ήταν πως η εταιρεία είναι εκτός διαμάχης, η υπόθεση αφορά τους μετόχους, θα συνεχίσουμε ως έχει, κοινώς… business as usual και θα υλοποιήσουμε τον σχεδιασμό για τη Viva. Η επιστολή Καρώνη προς τους εργαζόμενους, που αποκάλυψε το Πρώτο Θέμα, αποκαλύπτει πολλά για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί στο επόμενο διάστημα. Καταρχάς, γίνεται σαφές πως η επέκταση της fintech θα συνεχιστεί σε νέες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα η επέκταση στις ΗΠΑ (και ένα πιθανό ΙΡΟ) θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ως εγχείρημα αφού αφενός μπαίνει στα… χωράφια της JPM, αφετέρου το συγκεκριμένο σχέδιο αποτέλεσε μια από τις αιτίες της σύγκρουσης των δύο πλευρών, με τη WeRealize των Καρώνη-Αντύπα να κατηγορεί την JPM για αθέτηση του στρατηγικού πλάνου που είχε συμφωνηθεί. Περαιτέρω, ετοιμάζονται και άλλες κινήσεις στο κομμάτι του Tap on Phone, δηλαδή της μετατροπής ενός smartphone σε ένα κινητό POS, που έχει αλλάξει πλήρως την αγορά των πληρωμών.

Η Morgan Stanley στην Αθήνα για δουλειές

-Δύο ασιατικής καταγωγής κορυφαίοι αναλυτές της Morgan Stanley βρέθηκαν στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες και συναντήθηκαν με τις διοικήσεις των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων (Mytilineos, TITAN, Motor Oil, ΔΕΗ κ.ά.). Κεντρικό ερώτημα σε όλες αυτές τις συναντήσεις ήταν το κατά πόσο είναι διατηρήσιμη αυτή η «ελληνική Άνοιξη», με την οικονομία να τρέχει με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από την υπόλοιπη ΕΕ, τις επιχειρήσεις να ξεδιπλώνονται στον διεθνή ανταγωνισμό, την απασχόληση να αυξάνεται και τις μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται με πρωτόγνωρη προθυμία. Η κάθε διοίκηση προφανώς έδωσε τις δικές της απαντήσεις και προοπτικές. Οι αναλυτές όμως έδειξαν εντυπωσιασμένοι από τη θεαματική αλλαγή στο κλίμα, παρά τα προφανή προβλήματα (πληθωρισμός, επιτόκια, γεωπολιτική αστάθεια) και αυτό θα μεταφέρουν στους πελάτες της Morgan Stanley.

Δημοσιοποιείται η βαθμολόγηση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF)

-Σήμερα ή αύριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα το RRF Mid Evaluation, δηλαδή την έκθεση για την πορεία υλοποίησης του φιλόδοξου σχεδίου χρηματοδότησης μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από τον CoViD, με απώτερο σκοπό μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική Ευρώπη. Ουσιαστικά, θα δημοσιευτεί μια «σκοροκάρτα» (επίσημο scoreboard) για το πόσα λεφτά έχουν απορροφήσει και αξιοποιήσει το Recovery and Resilience Facility – RRF. Η Ελλάδα σ’ αυτή την κατάταξη τα πάει πολύ καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, έχοντας συμβασιοποιήσει (όχι όμως διαθέσει στην αγορά) το 40% των πόρων που της αναλογούν. Ορισμένες χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία) δεν τα έχουν καταφέρει καθόλου καλά, συνολικά μέχρι σήμερα τα κράτη μέλη έχουν εκταμιεύσει -όχι και διαθέσει κατ’ ανάγκη- 221 δισεκατομμύρια ευρώ, το 30% των συνολικών κονδυλίων. Η επίδοση της Ελλάδας ξεπερνά το 40%.Το RRF έχει προϋπολογισμό 750 δισ. ευρώ για τη χορήγηση ενισχύσεων στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από το συνολικό ποσό του ταμείου, τα 390 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. έχουν τη μορφή δανείων. Ειδικά στα δάνεια, η Ελλάδα πάει εξαιρετικά. Οι επιχορηγήσεις απαιτούν μια μεγάλη προετοιμασία στις υποδομές. Όλα αυτά τα λεφτά πρέπει να έχουν αξιοποιηθεί μέχρι το 2026, αλλιώς χάνονται.

Στόχος η ψήφιση-εξπρές για αιγιαλούς και διασύνδεση POS

-Το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς (και, παρεμπιπτόντως, την τροπολογία για τη διασύνδεση των POS) θέλει ο υπουργός Οικονομικών να έχει ψηφίσει στη Βουλή το αργότερο μέχρι την Πέμπτη-Παρασκευή, που θα ανέβει στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Με το νομοσχέδιο αφαιρείται η αρμοδιότητα για την αξιοποίηση των αιγιαλών από τους δήμους και περνά στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα πραγματοποιεί μόνο ηλεκτρονικές δημοπρασίες και μόνο -φυσικά- για νόμιμες χρήσεις. Θα υπάρχει ειδικός κατάλογος με «προστατευμένες παραλίες» στις οποίες δεν θα επιτρέπεται εμπορική αξιοποίηση, ενώ δημιουργείται και ειδικό app καταγγελιών, μια εφαρμογή στην οποία οι πολίτες θα καταγγέλλουν κάθε παράβαση στις χρήσεις των αιγιαλών, ενώ θεσπίζονται αυστηρά πρόστιμα. Το νομοσχέδιο έχει ήδη κατατεθεί, περνά αύριο και μεθαύριο από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές Επιτροπές, με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι την Πέμπτη…

Περιμένοντας τη διόρθωση που δεν έρχεται…

-Χωρίς τη βοήθεια από την αμερικανική αγορά θα κινηθεί σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αφού οι Αμερικανοί βρήκαν μια ακόμη ευκαιρία για μια τριήμερη αργία με την «Ημέρα των Προέδρων». Ο Γενικός Δείκτης στη αγορά της Αθήνας «χωνεύει» τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών, χωρίς βιασύνη και χωρίς «αγελαία συμπεριφορά», αφού δεν βλέπουμε κινήσεις «όλα πάνω» ή «όλα κάτω», αλλά μια επαγγελματική επιλογή μετοχών με βάση την ειδησεογραφία και τα μεγέθη που ανακοινώνουν οι εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, οι Αμερικανοί είναι αυτές τις μέρες απασχολημένοι με την απομάκρυνση του ονείρου για γρήγορη μείωση των επιτοκίων. Η απόδοση του διετούς ομολόγου εκτινάχθηκε στο 4,639%, ενώ η απόδοση του 10ετούς στο 4,284%. Ο δείκτης φόβου της αγοράς και ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE ανέβηκαν πάλι ψηλότερα και οι χρηματιστές τιμολογούν τώρα με πιθανότητα 25% το ενδεχόμενο, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου. Στην Αθήνα περιμένουμε το ομόλογο της Intralot (21-23 Φεβρουαρίου) και τις ανακοινώσεις Mytilineos και ΟΤΕ για την πορεία των μεγεθών τους. Την Τετάρτη θα μάθουμε και τον Ευρωπαϊκό Πληθωρισμό, αν και όλοι έχουν προεξοφλήσει πως τα επιτόκια του Ευρώ δύσκολα θα μειωθούν, προτού ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Το σπίτι είναι πλέον μια πολύ ακριβή πολυτέλεια

-Στην Ελλάδα το ποσοστό ιδιοκτησίας κατοικιών εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, πάνω από 70%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το περιβόητο «αμερικανικό όνειρο» ξεκινά από την ιδιοκτησία κατοικίας. Σήμερα όμως στις ΗΠΑ, στον Καναδά, την Αυστραλία και στη Βρετανία αυτό το όνειρο σβήνει. Τον Δεκέμβριο του 2023 τα επίσημα στοιχεία έδειχναν ότι το μέσο αμερικανικό νοικοκυριό έπρεπε να διαθέσει το 37% του ακαθάριστου εισοδήματός του για να ανταποκριθεί στις δόσεις των στεγαστικών του δανείων. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 1984 και δεν υπολογίζει φόρους, ασφάλιση και άλλες δαπάνες συντήρησης. Για να υπολογιστεί αυτό το κόστος χρησιμοποιήθηκε η βάση ενός στεγαστικού δανείου με σταθερό επιτόκιο 30 ετών, με την υπόθεση ότι οι αγοραστές έδωσαν προκαταβολή 20% και πληρώνουν το ισχύον σήμερα επιτόκιο στεγαστικών δανείων. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε το μέσο εισόδημα των προηγούμενων ετών, όπως το δίνει η Στατιστική Υπηρεσία, για να υπολογιστεί ποιο ποσοστό θα πρέπει να διατεθεί για πληρωμές στεγαστικών δανείων. Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Το συμπέρασμα είναι απλό: οι κυβερνήσεις ξοδεύουν πολλά, το χρέος ανεβαίνει, τα επιτόκια διατηρούνται υψηλά και ο πληθωρισμός εκτινάσσει το κόστος αγοράς κατοικίας σε δυσθεώρητα επίπεδα