search icon

dark room

Επισπεύδεται ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, η δημοσκόπηση του Μαξίμου και η δημοφιλία του ΚΜ, τα ξενοδοχεία που επιδοτούνται και ο… γάμος που σχόλασε

  –Χαίρετε, λοιπόν έχω την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ίσως τον φέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο και πριν από το ταξίδι του στην Αμερική, δηλαδή πριν από τις 26 του μηνός. Η πηγή μου υποστηρίζει ότι όσοι μετρούν σε καθημερινή βάση – […]

 

Χαίρετε, λοιπόν έχω την αίσθηση ότι ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει πίσω στον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ίσως τον φέρει στο Υπουργικό Συμβούλιο και πριν από το ταξίδι του στην Αμερική, δηλαδή πριν από τις 26 του μηνός. Η πηγή μου υποστηρίζει ότι όσοι μετρούν σε καθημερινή βάση – με χαρτί και μολύβι – τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων στη ΝΔ, διαπιστώνουν ότι η κατάσταση σταδιακά εκτονώνεται. Σημείο καμπής αποτελεί η συνέντευξη του πρωθυπουργού στην ΕΡΤ, καθώς πριν από την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οι «δεν ψηφίζω» υπολογίζονταν σε περίπου 90, με τους μισούς να δηλώνουν ότι θα καταψηφίσουν και τους άλλους να απέχουν. Από την επόμενη ημέρα της συνέντευξης ξεκίνησαν οι αλλαγές. Τα «όχι» μετατρέπονταν σε αποχή και οι αποχές σε «ναι», με αστερίσκους. Για παράδειγμα, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, ο οποίος πριν από πέντε ημέρες δήλωνε ότι θα καταψηφίσει τον γάμο και χθες έσπευσε να πει ότι «στηρίζω την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και παρά τη διαφωνία μου επί της αρχής δεν επιθυμώ να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση». Και μη σπεύσετε να πείτε ότι ο βουλευτής θα απέχει, γιατί μπορεί να εκπλαγείτε.

40 – 45 βουλευτές…

-Σε κάθε περίπτωση σήμερα, οι «δεν ψηφίζω» υπολογίζονται σε 55-60, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι 40 που αποφεύγουν να τοποθετηθούν. Οι πιο συντηρητικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην τελική ψηφοφορία δεν θα καταγραφούν περισσότερες από 40-45 διαφοροποιήσεις. Πάντως, η πρώτη ημέρα της εσωκομματικής ενημέρωσης στα γραφεία του κόμματος έληξε με ισοπαλία. Υπήρξαν βουλευτές όπως οι Κατερίνα Μονογυιού, Νεοκλής Κρητικός, Γιώργος Κώτσος που φαίνεται να μετακινούνται προς το «ναι» και άλλοι, όπως οι Νίκος Βλαχάκος και Κώστας Κατσαφάδος, που εξέφρασαν προβληματισμούς και επιφυλάξεις, αν και μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν αποκαλύψει τις προθέσεις τους.

Αδωνις

-Θα μπορούσε να είναι καλύτερο το αποτέλεσμα; Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου θα το επιθυμούσε, γι’ αυτό και έσπευσε να μάθει τι μπορεί να πήγε λάθος ώστε να μην επαναληφθεί. Η έρευνα έδειξε ότι οι αναφορές σε «φροντιστήριο» εκνεύρισε αρκετούς βουλευτές που θεώρησαν τον όρο υποτιμητικό. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η επιθετική συμπεριφορά του Αδωνι Γεωργιάδη δεν βοήθησε στην εκτόνωση του κλίματος. Ουδείς πάντως αμφισβητεί τις καλές προθέσεις του Αδωνι, αλλά μερικές φορές είναι… ολίγον άγαρμπος. Σε κάθε περίπτωση καταδείχθηκε για μια ακόμα φορά πως μόνο ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι αυτός που μπορεί να πείσει τους βουλευτές του, γι’ αυτό και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν απευθείας επαφές με όσους εξακολουθούν να διαφωνούν.

Το γκάλοπ του Μ.Μ.

-Πάντως, στο Μ.Μ. μετρούν κι αυτοί τις τάσεις της κοινής γνώμης στην καθημερινότητα και τη νομοθετική δουλειά της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, ο νόμος Φλωρίδη για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη έχει την αποδοχή του 89% του κόσμου, η επιστολική ψήφος το 75% και τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 53% της κοινής γνώμης.

Χρυσοχοΐδης

-Στο Μ.Μ. μέτρησαν και τη μετακίνηση του Χρυσοχοΐδη στο Προστασίας του Πολίτη όπου βρήκαν αποδοχή κατά 45% στο σύνολο της κοινής γνώμης, ενώ από ψηφοφόρους της ΝΔ το 71%, του ΠΑΣΟΚ το 48%, ακόμα και ένα 20% των πολιτών που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του, όπως επίσης και 37% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Μητσοτάκης – Κασσελάκης

-Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πολύ υψηλής αποδοχής απολαμβάνει ο Μητσοτάκης, σχεδόν ο ένας στους δύο πολίτες (48,5%) τον αξιολογούν θετικά ως πρωθυπουργό. Στην ερώτηση «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο;» το 40% απαντάει τον Κ.Μ. και μετά… επέρχεται η βουτιά. Δεύτερος είναι ο Κουτσούμπας με 7,4%, ο Ανδρουλάκης με 7,3%, ο Βελόπουλος με 6,4%, ο Κασσελάκης με 6%, η Ζωή με 3,9%.

ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ

-Αλλά και στην ερώτηση «ποιος κάνει πιο ουσιαστική αντιπολίτευση;», το ΠΑΣΟΚ παίρνει 20%, το ΚΚΕ 12%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,5%, η Ελληνική Λύση 7%.

Βαθιές τομές στο Πεντάγωνο

-Όσο περνούν οι μέρες μετά το ΚΥΣΕΑ, προχωρούν μια σειρά από αλλαγές στα ανώτερα κλιμάκια όλων των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως καταλαβαίνει κανείς, οι αλλαγές δεν μένουν μόνο στα ανώτατα κλιμάκια, αλλά διαχέονται και προς τα κάτω. Ο Νίκος Δένδιας έμεινε έξι μήνες στη θέση του, αξιολόγησε την κατάσταση και τώρα προχωρά στη συνολική αλλαγή δόγματος, προτάσσοντας και τα πρόσωπα που μπορούν να το υπηρετήσουν. Με τις αλλαγές, βεβαίως, μειώνεται πολύ και το αποτύπωμα Φλώρου στα Επιτελεία, με δεδομένο ότι, ιδίως την περίοδο Παναγιωτόπουλου, με τον οποίον ο απελθών Α/ΓΕΕΘΑ για καιρό δεν μιλιόταν, είχε παγιώσει την κυριαρχία του σε όλες τις δομές.

Διακομματικά αντιπλημμυρικά

-Επειδή οι πλημμύρες δεν είναι ούτε ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, μαθαίνω ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς προχωρά στη σύσταση ειδικής επιτροπής με γνωμοδοτικό χαρακτήρα για τα αντιπλημμυρικά έργα -από όλες τις παρατάξεις- για να υποδείξουν τους εμπειρογνώμονες της επιλογής τους. Βασικός στόχος η εκπόνηση ενός συγκεκριμένου masterplan, εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, ιδίως για την Ανατολική και τη Δυτική Αττική.

Ψάχνοντας anchor investor για την Τράπεζα Πειραιώς

-Συνεδρίασε χθες το ΔΣ του ΤΧΣ και συζήτησε για την αποεπένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς και την πρόταση της ΒofA που -ουσιαστικά- περνά την μπάλα στο Ταμείο να πάρει ό,τι απόφαση θέλει. Στο μεταξύ, ο Χ. Μεγάλου με την ομάδα των στελεχών της τράπεζας συνεχίζουν να είναι στο Λονδίνο και να βλέπουν επενδυτές. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται και μια σκόπιμη ασάφεια σε σχέση με το ποσοστό των μετοχών που θα διατεθεί, αν δηλαδή θα είναι το 27% στο σύνολό του ή ένα μέρος του. Η στήλη καταλήγει ότι η στρατηγική δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, επειδή υπάρχει ένα ανοικτό παράθυρο για anchor investor. Επισήμως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, ούτε και είναι εύκολο, αλλά φαίνεται πως είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται εξαντλητικά. Οπότε αν δεν προκύψει ως και την τελευταία στιγμή κάποιος anchor investor, πάμε για διάθεση του 27%.

Ποια ξενοδοχεία επιδοτούνται από τον νέο Αναπτυξιακό

-Πάμε για διπλασιασμό των πόρων του πρώτου κύκλου του Αναπτυξιακού νόμου για τις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες. Ο νέος Αναπτυξιακός που τέθηκε σε εφαρμογή το 2022 άργησε να «πάρει εμπρός» και χρειάστηκε πάνω από ένα έτος για να γίνει η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που είχαν κατατεθεί! Τώρα, για να καλύψουν τη χρονική υστέρηση, αντί να προχωρήσουν νέο κύκλο που θα καθυστερούσε περαιτέρω, προτιμούν να αυξήσουν τα κεφάλαια του υφιστάμενου από 150 εκατ. σε 300 εκατ. και να εντάξουν περισσότερα επενδυτικά σχέδια από αυτά που έχουν ήδη κριθεί. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό θα δρομολογηθεί εντός Ιανουαρίου καθώς οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης βγήκαν μέσα στις γιορτές. Μεταξύ των ξενοδοχείων που θα επιδοτηθούν είναι της Μήτσης, το Amanzoe, τα Hλέκτρα, το Χερσόνησος Maris, το Hellas Holiday Hotel στον Άγιο Νικόλαο, ο Τσιλεδάκης που φέρνει τη Hilton στα Χανιά κ.ά.

Δύο χρόνια κι ούτε… μυστρί

-Και αφού ανοίξαμε την κουβέντα για ξενοδοχεία, υπενθυμίζω τον εορτασμό που θα έχουμε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 για τη συμπλήρωση δυο ετών από τη συμφωνία της Hilton με τον διεθνή όμιλο επενδύσεων σε ακίνητα, SCD του Θεόδωρου Δουζόγλου για το Πεντελικόν και Mistral στον Πειραιά, τα οποία θα επαναλειτουργούσαν φέτος με το σήμα της Hilton. Αν δεν έχετε χρόνο να παραβρεθείτε στις εορταστικές εκδηλώσεις Hilton-SCD μην ανησυχείτε γιατί θα υπάρξουν στο μέλλον κι άλλες ευκαιρίες, καθώς ούτε… μυστρί δεν έχει μπει στα δύο ξενοδοχεία.

Πάτρα–Πύργος το σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας» ξεκόλλησε και επιτέλους προχωράει

Χθες σας λέγαμε για την πρόοδο του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργου. Είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα ιστορικό δημόσιο έργο, καθώς πάνω από δυο δεκαετίες παλεύουμε να γίνει, ενώ με αυτό έχει ασχοληθεί ο ένας μετά τον άλλον πρωτοκλασάτοι υπουργοί όλων των κυβερνήσεων. Θυμίζω ότι προκηρύχθηκε το 2001, επί υπουργίας Λαλιώτη. Τελικά, προσφορές δόθηκαν το 2006 επί Σουφλιά και το 2008 υπογράφηκε η σύμβαση. Το 2010 οι τράπεζες σταμάτησαν τη χρηματοδότηση και το 2013 επί Χατζηδάκη βγήκε από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Το 2014, επί Χρυσοχοΐδη, δημοπρατήθηκε και πάλι και έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις, τελικά το 2015 -επί Σταθάκη- ακυρώθηκε ο διαγωνισμός. Στη συνέχεια επί Σπίρτζη έσπασε σε οκτώ εργολαβίες, για να ακολουθήσει ο Τοξότης του Καλογρίτσα, που όλοι ξέρουμε την κατάληξη. Το 2020, επί Καραμανλή, εντάχθηκε και πάλι στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού και το 2022 τα 75 χιλιόμετρα ανατέθηκαν σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες. Τώρα, επιτέλους, η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου προχωρεί, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να έχει ήδη εκτελέσει το 48% του έργου που ανέλαβε. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, λωρίδες έκτακτης ανάγκης, όπως και κεντρική νησίδα, με αμφίπλευρο στηθαίο. Επιτέλους, το σύγχρονο «γεφύρι της Αρτας» ξεκόλλησε και προχωράει καλά.

Ούτε γάμος, ούτε συνοικέσιο

-Φημολογείται, συζητείται ευρέως στην αγορά, κατά καιρούς υπάρχουν εξελίξεις που τροφοδοτούν και ανανεώνουν τη σεναριολογία, αλλά… δεν ισχύει. Ο λόγος για τις δήθεν προχωρημένες συζητήσεις της ΔΕΗ για να αγοράσει τη Vodafone Eλλάδος. Η ΔΕΗ έχει εκπλήξεις που θα μάθουμε τις επόμενες ημέρες με το investor day, αλλά η Vodafone δεν είναι μια από αυτές. Και επ’ ευκαιρία, σημειώστε ότι ως συνήθως στην αγορά από αλλού το περιμένουμε κι από άλλου έρχεται.

Δέσμευση για τον Νοέμβριο 2024

-Το έργο έχει επανεκκινήσει σε όλα τα επίπεδα και όπου είχαν σημειωθεί καθυστερήσεις στο παρελθόν το πρόγραμμα των εργασιών τηρείται πλέον με θρησκευτική ευλάβεια. Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε για το μετρό της Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος και CEO της ΑΚΤΩΡ Αλεξ. Εξάρχου στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ν. Ταχιάο από τον CEO της Ελληνικό Μετρό Α.Ε Ν. Κουρέτα κατά τη σύσκεψη που έγινε χθες για το έργο στο Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο Α. Εξάρχου, μετά την εξαγορά του ΑΚΤΩΡΑ τον Νοέμβριο 2023, έθεσε το έργο σε τροχιά επιτάχυνσης και σε πλήρη ανάπτυξη και για αυτό δεσμεύτηκε πως το μετρό θα παραδοθεί στο κοινό τον προσεχή Νοέμβριο.

Το στοίχημα του 1 δισεκατομμυρίου

-Ανοίγει στις 25 του μήνα ο χορός των δημοσιεύσεων των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών. Την αρχή, για μία ακόμα χρονιά, κάνει η Μυτιληναίος η οποία -για τρίτη χρονιά- δημοσιεύει σε λιγότερο από έναν μήνα από το κλείσιμο του έτους, κάτι που αποτελεί benchmark για την αγορά. Βέβαια, η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της εταιρείας, για να δει κατά πόσο είναι επιτεύξιμη η πρόβλεψη κατά τη γενική συνέλευση την άνοιξη του ’23 για υπέρβαση για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας του 1 δισεκατομμυρίου ebitda. Είναι μια μεγάλη πρόκληση, επειδή οι τιμές -τόσο ενέργειας, όσο και αλουμινίου- έχουν κατρακυλήσει το δεύτερο εξάμηνο, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα φιλόδοξο και δύσκολο τον στόχο. Θα τα καταφέρει τελικά η εταιρεία; Ίδωμεν.

Παίρνει μπροστά το Smart Park

-Στην Trade Estates της Fourlis βάζουν σε εφαρμογή τον σχεδιασμό ανάπτυξης για το Smart Park που απέκτησε η εταιρεία από τη Reds (Ελλάκτωρ). Στην εταιρεία που ελέγχει το Smart Park, τη «ΓΥΑΛΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ» μπήκε και επίσημα νέα διοίκηση. Διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Ευτ. Τριανταφυλλίδης (Διευθυντής Διαχείρισης Περιουσίας της Trade Estates) και πρόεδρος ο Αλέξης Θωμαδάκης – Κυριακόπουλος (Διευθυντής Επενδύσεων και Ανάπτυξης της εταιρείας). Το Smart Park συνεχίζει να εμφανίζει καλές επιδόσεις, στο εννεάμηνο του 2023 είχε αύξηση 18% στην επισκεψιμότητά του σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Όσο για τη χρηματιστηριακή πορεία της Trade Estates, η μετοχή μετά την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο Χ.Α. τον περασμένο Νοέμβριο έχει σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 1,72 – 1,74 ευρώ.

Τα Index Trading Funds καθορίζουν το πρόσημο στο Χρηματιστήριο

-Το «τσούκου τσούκου μπολ» των επαγγελματιών διαχειριστών που ακολουθούν τυφλά τις τάσεις των δεικτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, χθες τελείωσε. Παρασυρμένο, από την πτωτική τάση όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων και την απαισιοδοξία που αποπνέουν οι επίσημες δηλώσεις και ανακοινώσεις του Νταβός, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σταμάτησε την ανοδική του πορεία και οι επαγγελματίες διαχειριστές προτίμησαν να βρουν ένα στεγνό υπόστεγο μέχρι να σταματήσει η καταιγίδα. Μέχρι χθες, αναζητούσαν μια-δύο δεικτοβαρείς μετοχές τις οποίες αναδείκνυαν σε ηγέτες της ανόδου. Χθες, το αργό ανοδικό παιχνίδι σταμάτησε. Ο Γενικός Δείκτης σχεδόν στα χαμηλά ημέρας στις 1.332 μονάδες με πτώση 1,55% και αξία συναλλαγών που μόλις ξεπέρασε τα 88,6 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι συναλλαγές αξίας 10 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στη διαδικασία των τελικών δημοπρασιών και 5,2 εκατ. σε πακέτα. Προφανές θύμα της τακτικής αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος όχι μόνον έχει προσφέρει εντυπωσιακά κέρδη, αλλά επιπλέον παρουσιάζει μεγάλη εμπορευσιμότητα που διευκολύνει τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Πυρετός προετοιμασιών στη γαλλική πρεσβεία

-Στις 15 Φεβρουαρίου, αμέσως μετά του Αγίου Βαλεντίνου, η γαλλική πρεσβεία και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, διοργανώνουν μια επίσκεψη 3 υπουργών στην Αθήνα, μαζί μια μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών από τη χώρα του Μακρόν. Στο τέλος της γεμάτης ραντεβού ημέρας, θα πραγματοποιηθεί κι ένα επίσημο δείπνο στη «Μεγάλη Βρεταννία», με κεντρικό ομιλητή και επίτιμο καλεσμένο (Ιnvité d’honneur) τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θόδωρο Σκυλακάκη. Η Ενέργεια θα είναι κεντρικός άξονας των συζητήσεων της ελληνογαλλικής συνάντησης των Αθηνών (υπογραμμίζεται η παρουσία εκπροσώπων της TOTAL) αλλά η συνολική θεματολογία περιλαμβάνει μεγάλες επενδύσεις σε διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι προετοιμασίες για τη συνάντηση είναι πυρετώδεις…

Μαύρες μέρες έρχονται για εργαζόμενους σε τράπεζες και μέσα ενημέρωσης

Conflicts – Cold War – Climate – Chaos. Αυτά είναι τα 4 C που αναδεικνύονται ως κορυφαία προβλήματα της εποχής μας και απασχολούν τους ισχυρούς του πλανήτη στις συνεδριάσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Οι συγκρούσεις εκτείνονται πάνω σε 4 πυρήνες: Ρώσοι στην Ουκρανία – Χαμάς στη Μ. Ανατολή – Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η Ένοπλη Πολιτοφυλακή στο Ιράκ και τη Συρία. Ο ψυχρός πόλεμος έχει πάρει νέες διαστάσεις αφού ζούμε πια σ’ έναν πολυπολικό κόσμο με πολλές «περιφερειακές δυνάμεις». Για το Κλίμα τα γνωρίζουμε τα ζούμε καθημερινά. Όσον αφορά το Χάος, αυτό προκαλείται από ταχύτατη επέκταση της Τεχνητής Νοημοσύνης που αλλάζει όλα όσα ξέραμε στη ζωή και στην εργασία. Oι Financial Times κυκλοφόρησαν χθες με πρωτοσέλιδη έρευνα σύμφωνα με την οποία οι CEO προβλέπουν ότι κάθε χρόνο 5% του εργατικού δυναμικού θα αποσύρεται από την αγορά, με κύρια θύματα τους εργαζόμενους σε Μέσα Ενημέρωσης, Ψυχαγωγία, Τραπεζική και Ασφάλειες.

Ο περίεργος κύκλος στο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων

-Ξαφνικά τα μεταφορικά κόστη και οι ναύλοι των εμπορικών πλοίων εκτοξεύθηκαν στα ύψη, με αφορμή -και όχι πραγματική αιτία- τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις σποραδικές επιθέσεις των Χούθι. Τις τελευταίες 6 εβδομάδες οι παγκόσμιοι ναύλοι έχουν αυξηθεί κατά περίπου 120%. Η τελευταία φορά που είδαμε μια τόσο γρήγορη αύξηση των ναύλων ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με άλμα 168%. Από την άλλη πλευρά, παρά τις φαινομενικά δύσκολες συνθήκες στην Ερυθρά Θάλασσα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου -με το Brent στα 78,2 δολ. το βαρέλι και το WTI στα $72,4- δείχνουν αδιάφορες κι έχουν πέσει σημαντικά σε σχέση με τo πρόσφατο παρελθόν…

Με τι ταχύτητα τρέχει ο «κινέζικος γίγαντας;»

-Πήγε ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ στο Νταβός, ηγούμενος πολυπληθούς κινεζικής αντιπροσωπείας. Διαβεβαίωσε ότι η οικονομία της Κίνας σημειώνει σταθερή πρόοδο. Αποκάλυψε ότι το 2023 η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,2%. Την ίδια στιγμή τα -πάντοτε αμφίβολης αξιοπιστίας- επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι κινεζικές εξαγωγές μειώθηκαν -4,6% και το Χρηματιστήριο της Σαγκάης παραπαίει. Όλοι όμως οι συνομιλητές του Λι Τσιανγκ -ιδιαιτέρως οι Γερμανοί- θέλουν να τον πιστέψουν. Η Γερμανία είναι η μόνη χώρα των G7 που είχε αρνητική ανάπτυξη (-0,3%) κατά το 2023. Είχε επενδύσει στο φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και στις μαζικές κινεζικές εξαγωγές. Ούτε το ένα βγήκε ούτε τ΄ άλλο. Από την άλλη πλευρά, το αμερικανικό ΑΕΠ διογκώνεται, αλλά στηρίζεται υπερβολικά στις εξαγωγές της Αμυντικής Βιομηχανίας και στις τεράστιες δαπάνες του Προϋπολογισμού που διόγκωσαν το Δημόσιο Χρέος στα 34 τρισ. δολάρια και το Δημοσιονομικό Έλλειμμα 1,7 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Ποιος θα σηκώσει στις πλάτες του την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη;

Exit mobile version