–Χαίρετε, αυτές τις ημέρες θυμόμαστε το δημοψήφισμα του 2015, γίνονται οι σχετικές δηλώσεις «καταδίκης και αποτροπιασμού» κ.λπ. Έχω να παρατηρήσω τα εξής δύο αντικειμενικά γεγονότα. Πρώτον, δύο μόλις μήνες μετά το δημοψήφισμα που ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το «Όχι» σε «Ναι» και ο κόσμος… έφαγε τις ουρές στις τράπεζες με το κουτάλι, ο Τσίπρας επανεξελέγη πανηγυρικά απλά και μόνο διότι ο κόσμος δεν είχε πληρώσει ακόμα τον λογαριασμό. Δεύτερον, ο άνθρωπος που ευθύνεται ειδικώς γι’ αυτό -πέραν της συνολικής ευθύνης του κυβερνώντος τότε κόμματος- είναι ο Βαρουφάκης με τον οποίο, όπως ακούσαμε από τον Τσακαλώτο, θα μπορούσε και αύριο να ξανασυνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κυβερνήσει και πάλι. Είπατε κάτι;
Τι δίνει η Metron Analysis
-Εν πάση περιπτώσει, χθες έμαθα ότι η Metron Analysis στην τελευταία δημοσκόπησή της δίνει με τις απαραίτητες αναγωγές 36% στη ΝΔ, 25% στον ΣΥΡΙΖΑ και 15% στο ΠΑΣΟΚ. Αυτά τα εκλογικά ή προεκλογικά που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα πολιτικά.
Πάμε καλά – ξοδεύουν σαν τρελοί
-Η αστυνομία στη Μύκονο κυνηγά τη γεωργιανή μαφία, ενώ την ίδια ώρα στο νησί καταφθάνουν καθημερινά αμέριμνοι εκατοντάδες Αμερικανοί τουρίστες με διάθεση να περάσουν καλά και να ξοδέψουν πολλά. Οι ξαπλώστρες στο Νammos χρεώνονται 150 ευρώ η μια, τα σκάφη στριμώχνονται στα λιμανάκια, τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι γεμάτα. Η Σαντορίνη αρχίζει και βλέπει τώρα και αυτή σημαντική αύξηση στην κατανάλωση, ενώ οι υπόλοιπες Κυκλάδες ζουν την καλύτερη περίοδο από το 2019. Στην Πάτμο, οι επισκέπτες περνούν υπέροχα, επειδή οι ορδές των τουριστών δεν έχουν φτάσει ακόμη στο νησί, περιμένουν τον Ιούλιο – Αύγουστο. Υπολογίστε ότι αυτές τις μέρες καταφθάνουν στην Ελλάδα 800.000 έως 900.000 τουρίστες την εβδομάδα.
Η μπογιά που στεγνώνει
-«Είναι περισσότερο ενδιαφέρον να παρακολουθώ την μπογιά να στεγνώνει παρά τη χρηματιστηριακή συνεδρίαση» σχολίασε χθες παράγοντας της αγοράς. Με τον τζίρο να μην ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ την ώρα, χωρίς βιαστικούς πωλητές αλλά και χωρίς αγοραστές, η χρηματιστηριακή συνεδρίαση είχε πολύ λίγη δράση να προσφέρει. Αν το πρώτο εξάμηνο του 2022 τελείωνε σήμερα, θα μιλούσαμε για το χειρότερο χρηματιστηριακό εξάμηνο, για τις μεγάλες αγορές του πλανήτη, από το… μακρινό 1970. Ο δείκτης S&P 500 χάνει 18% από την αρχή του χρόνου, ανάλογες απώλειες καταγράφουν όλες οι μεγάλες αγορές. Ευτυχώς όμως έχουμε ακόμη 3 συνεδριάσεις, μέχρι το τέλος του μήνα και μέσα σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κάποιοι διαχειριστές θα βρουν την ευκαιρία να διορθώσουν τις υπερβολές και να ισορροπήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης διατηρεί μια αξιοπρεπή στασιμότητα, χάνει… μόλις 6,5% από την αρχή του έτους, με μοναδική εξαίρεση τις τραπεζικές μετοχές που συμπλήρωσαν 3 διαδοχικές εβδομάδες πτώσης. Oι διοικήσεις των τραπεζών σύντομα θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου, οπότε θα επανακριθούν σε άλλη βάση.
Γιατί πέφτει η μετοχή της ΔΕΗ
-Η μετοχή που συγκεντρώνει την προσοχή και προβληματίζει τους επενδυτές είναι αυτή της ΔΕΗ, καθώς δέχεται σημαντικές πιέσεις οι οποίες μάλιστα στις τελευταίες συνεδριάσεις εντάθηκαν ανησυχητικά. Το φαινόμενο ερμήνευσε στη στήλη έμπειρο στέλεχος και βαθύς, καλός γνώστης της αγοράς, ο οποίος επιπλέον έχει εικόνα των κινήσεων που κάνουν τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια. Όπως είπε λοιπόν, πρόκειται για τεχνικής φύσης πίεση η οποία δημιουργείται από τα hedge funds που συμμετείχαν στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ. Αγόρασαν στα 9 ευρώ και τώρα η μετοχή είναι στα 5 και κάτι. Είναι μια πτώση της τάξης του 50% την οποία τα hedge funds δεν θέλουν να παρουσιάσουν στα στοιχεία εξαμήνου, για να μην εκτεθούν στους πελάτες που τους εμπιστεύτηκαν τα χρήματά τους. Τα funds βγαίνουν συστηματικά πωλητές, ενώ την ίδια στιγμή η αγορά έχει περιορισμένες συναλλαγές και συνεπώς η πίεση στη μετοχή αυξάνεται.
Στις 12/7 η μάχη της (δύσκολης) Αριάδνης
-Ο Ιούλιος θα είναι ο καυτός μήνας για την αγορά των κόκκινων δανείων. Κι αυτό επειδή έχουμε δύο συναλλαγές που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ξεκινάμε από την περίφημη Αριάδνη, δηλαδή τα δάνεια των bad banks, ή όπως λένε όσοι κλήθηκαν να το εξετάσουν, το δυσκολότερο σε ανακτήσεις χαρτοφυλάκιο στην αγορά των ελληνικών NPEs. Οι ειδήσεις είναι δύο: Η πρώτη είναι ότι οι δεσμευτικές προσφορές (ήταν να υποβληθούν σήμερα) μετατέθηκαν για τις 12 Ιουλίου. Η δεύτερη είναι ότι το θερμόμετρο του ανταγωνισμού ανεβαίνει. Η σύμπραξη ΒΑΙΝ, Fortress, DK θα αντιμετωπίσει ένα επίσης ισχυρό σχήμα, καθώς η Εllington δουλεύει με την Intrum. Εllington και Intrum θα σταθούν απέναντι, ενώ δεν αποκλείεται στο συγκεκριμένο σχήμα να αθροίσει δυνάμεις και ένας τρίτος και εξίσου ισχυρός πόλος.
Nέα πακέτα NPEs της Ιntrum σε τρόφιμα και logistics
-Όσον αφορά τα 75 ξενοδοχεία (project Tethys) της Ιntrum, που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, οι υποψήφιοι επενδυτές (Αpollo, Brown, Carval, Deutsche Bank, BAIN, Βελάνης κ.λπ.) σχηματοποιούνται σε περίπου 6 συμπράξεις. Οι προσφορές ήταν για 11/7, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητηθεί παράταση. Ωστόσο, οι διαθέσεις δεν είναι να τραβήξει σε μάκρος, οπότε υπολογίστε πως το πιθανότερο είναι οι δεσμευτικές προσφορές να υποβληθούν ως τα τέλη Ιουλίου. Στην Ιntrum (που οι ανακτήσεις τρέχουν με ρυθμό +40% σε σχέση με πέρυσι) βλέποντας την επιτυχία του πακέτου των 75 ξενοδοχείων ετοιμάζουν δύο ακόμη συναλλαγές που ομαδοποιούν κόκκινες εταιρίες συγκεκριμένων κλάδων. Η μια συναλλαγή που ετοιμάζουν θα είναι σε εταιρίες επεξεργασίας τροφίμων και η άλλη σε εταιρίες logistics.
Η HIG πλήρωσε και περιμένει
-Μετ’ εμποδίων γίνεται η λειτουργία των ξενοδοχείων του Κυπριώτη στην Κω, καθώς λέγεται ότι υπάρχουν οφειλές προς το προσωπικό, ενώ οι εργασίες ανακαίνισης έχουν σταματήσει. Ο όμιλος οφείλει περίπου 150 εκατ. στις τράπεζες όπου φέρεται να υπάρχουν καθυστερήσεις. Eurobank, Πειραιώς και Attica Bank πούλησαν τα κόκκινα δάνεια του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, στο αμερικανικό Fund HIG το οποίο πλήρωσε 80 εκατ. ευρώ και επιπλέον κατέθεσε συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο για να αξιοποιήσει την επένδυσή του, αλλά φως ακόμη δεν έχει φανεί.
Οι Μπάκοι σηκώνουν τον πήχη
-Για την ΙΝΤΡΑΚΑΤ σας τα έχω πει εγκαίρως. Τώρα στην αγορά υπάρχουν πηγές που υποστηρίζουν ότι οι Μπάκοι ανέβασαν την τιμή προσφοράς για να αγοράσουν το πακέτο της ΙΝΤΡΑΚΑΤ και μάλιστα ισχυρίζονται ότι έβαλαν τον πήχη ψηλότερα από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή. Κυκλοφορούν μάλιστα και νούμερα, αλλά δεν θα συνεχίσω, αφενός γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις για ένα deal το οποίο φαίνεται να συναντά δυσκολίες και, αφετέρου, πώς να ελέγξει η στήλη αν αυτά τα νούμερα ισχύουν;
O επόμενος CEO της Attica Bank
-Στην Attica Bank ο επόμενος CEO (η σημερινή διοίκηση είναι μεταβατική) θα είναι «άτομο εμπιστοσύνης» με καταγωγή από την Κύπρο. Στην αγορά κυκλοφορεί μετ’ επιτάσεως το όνομα του Ξάνθου Βραχνά, οι ικανότητες του οποίου έχουν δοκιμαστεί στην PQH. Αλλά ποιος είμαι εγώ για να το πω με βεβαιότητα; Ο Ανδρέας Γαβριηλίδης;
Η Amazon στη Νάξο
-«Στον Αστέρα συνάντησα έναν από τους κορυφαίους στον τομέα της νανοτεχνολογίας στον κόσμο και στις ΗΠΑ, ο οποίος πλέον ζει τώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ελλάδα, έχει αγαπήσει τη χώρα και πλέον θέλει να επενδύσει». Τάδε έφη ο πρέσβης των ΗΠΑ Γιώργος Τσούνης σε ομιλία του χθες για τη δυναμική της Ελλάδας στον τουρισμό και στον επενδυτικό τομέα. Στην εκδήλωση του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου που έγινε στον Αστέρα, ο Αμερικάνος πρέσβης μας πληροφόρησε ότι θα είναι «σε λίγες εβδομάδες στη Νάξο με την Amazon – έστω κι αν θα… απογοητεύσω τον πεθερό μου που περίμενε να πάω εκείνη την περίοδο στο Πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στο Διπλάτανο» (μικρό χωριό της ορεινής Τριχωνίδας, στην Αιτωλοακαρνανία, από τα πλέον γνωστά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ως ένα από τα χωριά της περιοχής με τους περισσότερους, ίσως, απόδημους). Ο Γ. Τσούνης δεν ανέφερε περισσότερα, αλλά η στήλη πληροφορείται ότι η Amazon ετοιμάζει ένα νέο project που θα παρουσιαστεί τις προσεχείς εβδομάδες και θα αφορά υπηρεσίες στον τομέα της τεχνολογίας προς τους κατοίκους του νησιού σε συνεργασία με τον Δήμο. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και θα παρευρεθεί ο Κάμερον Μπρουκς, επικεφαλής δημόσιου τομέα της Amazon Web Services στην Ευρώπη και ο άνθρωπος πίσω από την επένδυση που έχει γίνει από τον Όμιλο στη χώρα μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Οι τρεις πρόεδροι – επόπτες της ΕΕ στην Αθήνα
-Για πρώτη φορά έρχονται ταυτόχρονα στην Αθήνα οι πρόεδροι των τριών Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών και συγκεκριμένα η Verena Ross, της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), η Petra Hielkema, της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) και ο José Manuel Campa της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA). Οι τρεις πρόεδροι θα μιλήσουν αύριο Τετάρτη στο Μέγαρο Καρατζά, στο Διεθνές συνέδριο «The Future of Sustainable Finance» που διοργανώνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για το συνέδριο έχουν έρθει στην Αθήνα οι πρόεδροι των Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Βελγίου καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες. Από ελληνικής πλευράς θα δώσουν το «παρών» το οικονομικό επιτελείο και ο Διοικητής της ΤτΕ.
Πώς τα 165.000 ευρώ έγιναν 45 εκατομμύρια
-Από το 2002 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, η στρατηγική επιλογή της Dimand ήταν κάθε ευρώ κέρδους να επανεπενδύεται στην εταιρεία. Έτσι, από τα 165 χιλιάδες ευρώ αρχικού κεφαλαίου, η εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων που οδεύει στο Χρηματιστήριο, έφθασε σήμερα να έχει ίδια κεφάλαια 45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πολιτική αυτή μετά την εισαγωγή θα αλλάξει, αφού εκτός των άλλων στο μετοχικό της κεφάλαιο εισέρχονται cornerstone επενδυτές του μεγέθους της Latsco, της Orasis αλλά και σημαντικά ιδιωτικά επιχειρηματικά κεφάλαια. Όπως ανέφερε ο CEO της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, σε δημοσιογράφους, η πολιτική διανομής κερδών θα αλλάξει και θα αξιολογείται κάθε χρόνο. Από την ίδια συνάντηση προέκυψε πως η EBRD με την οποία η Dimand έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη νέων projects (η συμφωνία ανανεώθηκε φέτος έως το 2030) δεν θα συμμετάσχει στο IPO καθώς κρίθηκε πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να προκύψουν θέματα εσωτερικής πληροφόρησης και η εταιρεία να αντιμετωπίσει ζητήματα νομοθεσίας και νομολογίας της αγοράς. Πάντως, ακόμη και στο παρά πέντε της έναρξης της δημόσιας προσφοράς, τα ραντεβού του επικεφαλής της Dimand με τραπεζίτες, διαχειριστές κεφαλαίων και όσους εμπλέκονται με το project της εισαγωγής στο Χρηματιστήριο είναι συνεχή, ενώ νωρίς την Τετάρτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί και η μεγάλη παρουσίαση σε θεσμικούς επενδυτές, στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.