–Χαίρετε! Η κυρία Φώφη Γεννηματά -την Κυριακή ή, το αργότερο, τη Δευτέρα- μαθαίνω θα βρίσκεται στο σπίτι της, με την οικογένειά της και με πίστη, ηρεμία και μαχητικότητα θα δώσει τον αγώνα της. Ο χαρακτήρας και η ευπρεπής στάση ζωής της σε όλα την ακολουθεί και σ’ αυτή τη νέα (αλλά όχι πρωτόγνωρη για εκείνη) περιπέτειά της, συνεπώς δεν πρόκειται να δυσκολέψει τις απαραίτητες διαδικασίες που χρειάζεται το κόμμα της για να συνεχίσει την πορεία του.
–Λοβέρδος, Ανδρουλάκης και Καστανίδης έχουν μιλήσει από χθες και έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους ότι οι εκλογές δεν αναβάλλονται και οι υπογραφές «τελειώνουν» την Παρασκευή, εκτός αν εμφανιστεί κάποιος σοβαρός υποψήφιος και ζητήσει παράταση χρόνου για να βρει αυτές τις 5.000 που απαιτούνται. Τα υπόλοιπα εν καιρώ, αφού -όπως αντιλαμβάνεστε- τώρα αρχίζουν οι διεργασίες, οι συμμαχίες, οι μεταγραφές και το παρασκήνιο για τους δύο βασικούς υποψηφίους. Επειδή, πάντως, μιλάμε για… ΠΑΣΟΚ, δεν μπορώ να αποκλείσω κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει τρίτο πρόσωπο.
-Η στήλη έκανε βαθύ ρεπορτάζ (σ.σ. δική μου έκφραση, δεν σημαίνει τίποτε, αλλά εντυπωσιάζει) για τον ελληνικό τουρισμό. Όχι, όχι, δεν έχω να σας πω νούμερα, αλλά έχω κάποιες ειδήσεις – που συγκεντρώνω ημέρες τώρα – και περιγράφουν με γεγονότα αυτό που συμβαίνει γύρω μας και, κυρίως, αυτό που θα συμβεί στο ορατό μέλλον. Είμαστε στο πρώτο στάδιο ενός big bang: Σας λέει κάτι η επωνυμία Apple Leisure Group; Αμερικανικός ταξιδιωτικός και ξενοδοχειακός οργανισμός, με εξειδίκευση στα ταξιδιωτικά πακέτα και σε resort/brand management σε Μεξικό, Αμερική, Καραϊβική, Ισπανία, Μέση Ανατολή. Ιδρύθηκε το 1969 και κάνει τζίρο 3 δισ. δολάρια τον χρόνο. Σημειώστε, μάλιστα, πως η Apple Leisure αυτό το διάστημα αλλάζει χέρια γιατί την αγοράζει, έναντι 2,8 δισ., η Hyatt. Τι μας ενδιαφέρει εμάς; Είναι στην Αθήνα, τώρα, κλιμάκιο ανώτατων στελεχών και βλέπει νέα projects στον ξενοδοχειακό τομέα.
-Θυμάστε τον Κυπριώτη, τον μεγαλύτερο ξενοδοχειακό όμιλο στην Κω, που διαθέτει συνολικά πέντε μονάδες (Panorama Hotels&Suites, Maris Suites και Aqualand, Hippocrates και Villa Resort); Ο όμιλος απέκτησε δημοσιότητα, κυρίως, λόγω της δικαστικής διαμάχης του (με πολλά επεισόδια) με τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς καθώς -από το 2017- άρχισαν να «χτυπάνε» δάνεια ύψους 110 εκατ. ευρώ. Να μη σας κουράζω, τα δάνεια του Κυπριώτη αγοράστηκαν από την H.I.G. Η Eurobank έχει τελειώσει τη συναλλαγή και τώρα ολοκληρώνονται τα τυπικά για το κλείσιμο της ανάλογης συναλλαγής και από την Πειραιώς. Για αυτό και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Γενική Συνέλευση του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη, που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Οκτωβρίου, καθώς για τον ξενοδοχειακό όμιλο άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο μετά την πώληση των δανείων.
-Στο σημείο αυτό ανοίγουμε μια παρένθεση για να πούμε ότι το private equity Η.Ι.G., που εδρεύει στο Μαϊάμι και διαχειρίζεται 43 δισ., έχει εξελιχθεί αθόρυβα σε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές της χώρας μας. Ειδικά στον τομέα των ξενοδοχείων, χωρίς κραυγές και τυμπανοκρουσίες, η Η.Ι.G. έχει δημιουργήσει ένα αξιόλογο χαρτοφυλάκιο, χωρίς να προκαλέσει θόρυβο. Έχει τη Μayor Hotels με τέσσερις μονάδες στην Κέρκυρα, έχει πάρει το ξενοδοχείο της Αldemar στη Ρόδο και τώρα με τον Κυπριώτη αποκτά ένα εντυπωσιακό ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο. Ταυτόχρονα, σημειώστε ότι το Η.Ι.G. έχει αγοράσει μέρος των δανείων της Χαλυβουργίας του Μάνεση, τη Μακιός Logistics (τομέα στον οποίο ετοιμάζουν και άλλες επενδύσεις), έχει κάνει επενδύσεις σε δουλειές του real estate, ενώ κατά καιρούς κατέβηκε σε διαγωνισμούς και για άλλα ελληνικά assets π.χ. ΥΓΕΙΑ, Forthnet, Νηρέα, Σελόντα κ.ά.
-Κλείνουμε την παρένθεση κι επανερχόμαστε στον τουρισμό. Μια κρίσιμη παράμετρος: Όλοι αυτοί οι ξένοι επενδυτικοί οργανισμοί που έρχονται εδώ και επενδύουν στον ελληνικό τουρισμό, δουλεύουν για τα πάντα μόνον με τιμολόγια. Δεν κάνουν τίποτε «μαύρο» γιατί τους ενδιαφέρει να αυξάνουν τα ΕBIDTA (τα κέρδη πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι, και απόσβεση) ώστε να πουλήσουν σε λίγα χρόνια υψηλότερα και να βγάλουν κέρδη.
-Αυτή όμως είναι η μια όψη του νομίσματος γιατί υπάρχει και η άλλη, στην οποία όλα είναι «μαύρα»: Οι μεγάλοι διαχειριστές κόκκινων δανείων CEPAL, DoValue και Intrum κατακλύζονται από αιτήματα επενδυτών που ζητάνε τριάστερες και τετράστερες μονάδες ανά την Ελλάδα, προκειμένου να τις αναβαθμίσουν. Την τελευταία πενταετία όμως δεν υπάρχει περίπτωση ξενοδόχου που να είπε «πάρτε το ξενοδοχείο και διαγράψτε το δάνειο, να πάω παρακάτω». Και αυτό επειδή έχουν στήσει δουλειές με τους tour operators και πληρώνονται απευθείας στο εξωτερικό. Όλες οι εισπράξεις τους πηγαίνουν έξω και στην Ελλάδα διατηρούν μόνον τα απαραίτητα χρήματα για το προσωπικό. Ταυτόχρονα, δεν πληρώνουν και τα δάνεια κι όλα κυλούν… κερδοφόρα, μέχρι να τους βγάλουν από το ξενοδοχείο με πλειστηριασμό ή με ειδική διαχείριση.
-Ομολογουμένως βρήκα πολύ ενδιαφέροντα, σε τέτοια κρίσιμη περίοδο, τα δημοσίως λεγόμενα του Γιώργου Περιστέρη για τα αίτια της ενεργειακής κρίσης. Ιδίως εκείνα που αναφέρονται στην ανάγκη της χώρας να προχωρήσει (χωρίς πισωγυρίσματα) στην πράσινη μετάβαση, ώστε να μη συνεχίσει να είναι ενεργειακά υποτελής. Μίλησε, μάλιστα, για διπλή υποτέλεια, και στα ξένα συμφέροντα και στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφού το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες. Ο λιγνίτης είναι βέβαια δικός μας, είπε, αλλά δυστυχώς ως κακής ποιότητας είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος. Όμως, η αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική ενέργεια είναι καθαρές, φθηνές και αστείρευτες, τόνισε.
–Με νοσταλγία και συγκίνηση η στήλη παρακολουθούσε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου την πορεία της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και θυμήθηκε τις αξέχαστες εκείνες ημέρες που περάσαμε στην ηρωική Σοφοκλέους του 1999. Να είναι καλά οι Μπακοκαϋμενάκηδες γιατί από τότε είχαμε να δούμε στο χρηματιστηριακό ταμπλό την τακτική “γιούρια, στον ταβλά με τα κουλούρια” που δοξάστηκε την εποχή που η Σοφοκλέους πέταγε στις 5.000 και 6.000 μονάδες. Αφού αγόρασαν σε μια συνεδρίαση το 0,7% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εκτοξεύοντας τη μετοχή στο +16,54%, όσοι επενδυτές δεν πρόλαβαν στη συνεδρίαση της Τρίτης να “χώσουν χαρτάκι”, το έκαναν χθες, με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείνει στο -10,32%. Πάντα τέτοια, παιδιά.
-Δυο – τρία στελέχη έχουν απομείνει πια στην MLS και… πλακώνονται μεταξύ τους. Προ ημερών υπήρξε ένα (ακόμη) χοντρό επεισόδιο μεταξύ του Γιάννη Καματάκη και του Γιώργου Βακάρου, με τον τελευταίο να καταλήγει στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης με υψηλή πίεση. Μάλιστα, μετά το επεισόδιο λέγεται πως ο πρόεδρος έδωσε εντολή να κλείσει και το εταιρικό email του CEO της εταιρείας, ο οποίος μίλαγε με τον δικηγόρο του για να υποβάλλει παραίτηση και να ενημερώσει σχετικά τις εποπτικές αρχές. Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η αιτία του επεισοδίου είναι οι οφειλές της εταιρείας στον Βακάρο, ο οποίος ως βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος μάλλον διαπίστωσε πως ο καλός Σαμαρείτης υπάρχει μόνο στα Ευαγγέλια. Άλλοι λένε πως, παρότι ο Βακάρος εξυβρίστηκε σκαιότατα και αντέδρασε, τελικά αποφάσισε να θάψει το τσεκούρι του πολέμου και τώρα η σχέση του με τον Καματάκη αποκαταστάθηκε. Ο τελευταίος, πάντως, λέει πως η συμφωνία με τους πιστωτές προχωρά και σύντομα αναμένονται καλά νέα.
– Η στήλη σας τα πρόλαβε χθες για τον πλειστηριασμό σε βάρος της εταιρείας «Ιωάννης Μπουτάρης και Υιοί» του Κώστα Μπουτάρη, που αφορούσε ένα διατηρητέο ακίνητο μέσα στην πόλη της Νάουσας. Τα νεότερα είναι ότι το σφυρί χτύπησε μεν, αλλά χωρίς να υπάρξει ενδιαφέρον. Έτσι, ο πλειστηριασμός ματαιώθηκε «ελλείψει πλειοδοτών».
-Αντίθετα, άλλαξε χέρια, με μόλις 1 ευρώ πάνω από την αρχική τιμή προσφοράς, το ακίνητο του Λεωνίδα Παναγάκου (του Κωνσταντίνου, συγγενής της οικογένειας Παναγάκου με τα φωτοβολταϊκά) στα Μελίσσια. Το ακίνητο είναι ένα οικόπεδο 332,42 τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται στη θέση Παλιαγιάννη, εντός του οποίου έχουν ανεγερθεί δύο ημιτελή κτίρια (στο στάδιο της τοιχοποιίας). Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί στις 376.000 ευρώ και κατακυρώθηκε με ένα μόνο χτύπημα, στις 376.001 ευρώ.