Ο εκπρόσωπος ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι συζητήσεις με εταίρους της κοινοπραξίας αφορούν το θέμα της απόκτησης εργοστασίων της Volkswagen στη Γερμανία.

Η δήλωση έγινε μετά την αναφορά του Reuters ότι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενδιαφέρονται να αγοράσουν γερμανικά εργοστάσια που πρόκειται να κλείσουν πιο συγκεκριμένα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε εγκαταστάσεις της VW.

«Όταν ξένες εταιρείες επενδύουν στην Ευρώπη, δημιουργούν αξία, δημιουργούν θέσεις εργασίας, αυτό αντιμετωπίζεται πάντα θετικά. Έχουμε στενές εταιρικές σχέσεις στην Κίνα -κοινοπραξίες- και φυσικά υπάρχουν συζητήσεις, αλλά όχι συγκεκριμένες αποφάσεις. Κάτι τέτοιο πρέπει να προετοιμαστεί προσεκτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Blume.

Η VW έχει τρεις εταίρους κοινοπραξίας στην Κίνα –SAIC, FAW και JAC– και κατέχει μερίδιο στην κινεζική start-up ηλεκτρικών οχημάτων Xpeng, καμία από τις οποίες δεν έχει επί του παρόντος παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη.

Η VW διερευνά εναλλακτικές χρήσεις για τα εργοστάσιά της στη Δρέσδη και το Osnabrueck στο πλαίσιο μιας προσπάθειας μείωσης του κόστους  των γερμανικών δραστηριοτήτων της.

Σε μια συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από τα Χριστούγεννα, η VW και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συμφώνησαν να τερματίσουν την παραγωγή από το 2027 στη Δρέσδη, ένα εργοστάσιο 340 εργαζομένων που κατασκευάζει το ηλεκτρικό ID.3 από το 2025, και στο Osnabrueck, όπου 2.300 εργαζόμενοι παράγουν το T-Roc Cabriolet.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Reuters νωρίτερα τον Ιανουάριο, η VW θα είναι ανοιχτή στην πώληση του εργοστασίου του Osnabrueck σε έναν Κινέζο αγοραστή.

Ο Stephan Soldanski, εκπρόσωπος του συνδικάτου από το Osnabrueck, δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο δεν θα έχουν τίποτα εναντίον της παραγωγής για έναν από τους εταίρους της κοινοπραξίας της VW με έδρα την Κίνα. «Θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα παράγουμε κάτι για μια κοινοπραξία της Κίνας, αλλά με το λογότυπο της VW και σύμφωνα με τα πρότυπα της VW. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση», είπε.

Η κατασκευή αυτοκινήτων στη Γερμανία για πώληση στην Ευρώπη θα επέτρεπε στους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας να αποφύγουν την καταβολή δασμών της ΕΕ στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, αλλά από την άλλη θα μπορούσε να αποτελέσει περαιτέρω απειλή για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η επένδυση σε ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων VW θα σηματοδοτήσει την πιο πολιτικά ευαίσθητη επένδυση της Κίνας μέχρι σήμερα. Η VW αποτελεί εδώ και καιρό σύμβολο της βιομηχανικής υπεροχής της Γερμανίας, αλλά τώρα απειλείται από μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που πλήττει τη ζήτηση και μια απότομη μετάβαση στις πράσινες τεχνολογίες.

Να σημειώσουμε πάντως ότι ήδη κινεζικές εταιρείες έχουν επενδύσει σε μια σειρά βιομηχανικών κλάδων στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, από τις τηλεπικοινωνίες έως τη ρομποτική.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις 10 δισ. στους δημοσίους υπαλλήλους ως το 2027

Πώς η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών για τα φρούτα και τα νωπά λαχανικά

Συμεών Παληός: «Το μεγαλύτερο ρίσκο είναι το να μην πάρεις κανένα ρίσκο» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα