Ο COO της Stellantis North America, Antonio Filosa, έστειλε email στους υπαλλήλους σχετικά με τις περικοπές παραγωγής στις 3 Απριλίου, λίγες ώρες μετά την έναρξη ισχύος των δασμών 25% του Trump στα οχήματα που εισάγονται στις ΗΠΑ. Ο ίδιος δασμολογικός συντελεστής για σημαντικά εξαρτήματα όπως κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τις 3 Μαΐου.
Η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι το εργοστάσιό της στο Windsor του Οντάριο, το οποίο κατασκευάζει τα μίνι βαν Chrysler Pacifica και Voyager και το ηλεκτρικό Dodge Charger Daytona, θα κλείσει για δύο εβδομάδες από τις 7 Απριλίου. Το εργοστάσιο συναρμολόγησης στην Τολούκα του Μεξικού, το οποίο παράγει το Jeep Compass και το νέο ηλεκτρικό Jeep Wagoneer S, θα είναι εκτός λειτουργίας από τις 7 Απριλίου έως το τέλος του μήνα.
Οι απολύσεις στις ΗΠΑ που συνδέονται με αυτόν τον χρόνο διακοπής θα συμβούν σε εργοστάσια σφράγισης στο Sterling Heights και Warren του Μίσιγκαν και σε τρία εργοστάσια στο Kokomo της Ιντιάνα, που κατασκευάζουν κιβώτια ταχυτήτων και χυτεύουν μέταλλα.
Στο μήνυμά του, ο Filosa δήλωσε ότι η Stellantis θα χρειαστεί «συλλογική ανθεκτικότητα και πειθαρχία για να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη στιγμή». Είπε ότι η εταιρεία θα προσαρμοστεί γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές πολιτικής και θα προστατευθεί, διατηρώντας παράλληλα ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των δασμών στις δραστηριότητές μας, αλλά αποφασίσαμε επίσης να λάβουμε ορισμένα άμεσα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της προσωρινής παύσης της παραγωγής σε ορισμένα από τα εργοστάσια συναρμολόγησης του Καναδά και του Μεξικού», έγραψε ο Filosa.
«Αυτές οι ενέργειες θα επηρεάσουν ορισμένους εργαζόμενους σε αρκετούς από τους κινητήρες μας στις ΗΠΑ και τις εγκαταστάσεις σφράγισης που υποστηρίζουν αυτές τις λειτουργίες. Αυτές είναι ενέργειες που δεν παίρνουμε ελαφρά τη καρδία, αλλά είναι απαραίτητες δεδομένης της τρέχουσας δυναμικής της αγοράς».
Τα μέρη που συμμορφώνονται με τους κανόνες για το εμπόριο χωρίς δασμούς στο πλαίσιο της συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών-Μεξικού-Καναδά δεν θα υπόκεινται στο νέο τέλος 25% έως ότου το Υπουργείο Εμπορίου καθιερώσει μια διαδικασία χρέωσης μόνο για περιεχόμενο εκτός ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτελεστικό διάταγμα του Trump στις 26 Μαρτίου.
Ο Filosa δήλωσε ότι το σημερινό περιβάλλον δημιουργεί αβεβαιότητα. Η Stellantis παράγει πολυάριθμα προϊόντα και εξαρτήματα οχημάτων στο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένου του Wagoneer S που κυκλοφόρησε το πρώτο τρίμηνο, των φορτηγών Compass, Ram Heavy Duty, Ram Promaster Van, του twin-turbo Hurricane inline-six κινητήρα και του κινητήρα Hemi 6,4 λίτρων.
«Να είστε βέβαιοι ότι είμαστε συνομιλούμε με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, των συνδικάτων, των προμηθευτών και των αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό, καθώς εργαζόμαστε για τη διαχείριση και την προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές», έγραψε ο Filosa.
«Είμαστε επικεντρωμένοι στη λήψη υπεύθυνων ενεργειών που είναι προς το συμφέρον των πελατών μας, των επιχειρηματικών μας εταίρων και εσάς, των υπαλλήλων μας -όπου κι αν εργάζεστε. Μαζί ξέρω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτές τις νέες προκλήσεις, όπως κάναμε πάντα στο παρελθόν και θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί».
Επιπλέον η Stellantis αδρανοποιεί το εργοστάσιο συναρμολόγησης φορτηγών Warren στο Μίσιγκαν που κατασκευάζει τα SUV Jeep Wagoneer και Grand Wagoneer για αρκετές εβδομάδες λόγω έλλειψης κινητήρα. Η εταιρεία δήλωσε ότι διαθέτει όλους τους διαθέσιμους κινητήρες για να υποστηρίξει την παραγωγή του pickup Ram 1500. Ο χρόνος διακοπής σχετίζεται με τιμολόγια. Η Warren Truck αναμένεται να βγει εκτός εργασιών στις 14 Απριλίου και να συνεχίσει την κανονική παραγωγή στις αρχές Μαΐου.
Διαβάστε ακόμη
Aγορές και επενδυτές σε πανικό – Εξαϋλώθηκαν $9,5 τρισ. μέσα σε τρεις ημέρες
Το λάθος στην εξίσωση Τραμπ που οδήγησε σε 4 φορές υψηλότερους δασμούς – «Σοβαρό μαθηματικό σφάλμα»
Goldman Sachs: Η «ακτινογραφία» του sell-off στις μετοχές και οι νέες εκτιμήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα