search icon

Αυτοκίνητο

Ηλεκτρικά οχήματα: Η «εισβολή» των κινέζων στην ΕΕ και η «αντίσταση» των ευρωπαίων

Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για εξαγωγές οχημάτων προς την ΕΕ, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο

Μάχη για να αντιμετωπίσουν το προβάδισμα των κινεζικών εταιρειών στην ανάπτυξη προσιτών αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων δίνουν οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως δήλωσαν αναλυτές και στελέχη του κλάδου στην έκθεση αυτοκινήτου IAA Mobility στο Μόναχο.

Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των MG, BYD και Xpeng, στοχεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων(EV), όπου οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν σχεδόν κατά 55% σε περίπου 820.000 οχήματα τους πρώτους επτά μήνες, αποτελώντας περίπου το 13% του συνόλου των πωλήσεων αυτοκινήτων, σύμφωνα με το Automotive News Europe.

Η Κίνα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά για εξαγωγές οχημάτων προς την ΕΕ, μετά το Ηνωμένο Βασίλειο που κατέχει την πρώτη θέση και τις ΗΠΑ που βρίσκονται στη δεύτερη θέση, όπως αναφέρεται σε έρευνα της ACEA.

Οι ευρωπαϊκές μάρκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 6% των κινεζικών πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία το 2022. Οι κινεζικές μάρκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 4% των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων με μπαταρία στην ΕΕ το 2022, από 0,4% μόλις πριν από τρία χρόνια. Το μερίδιο αγοράς των ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων στις κινεζικές πωλήσεις μειώθηκε από 28,5% το 2019 σε 24% το 2022. Το μερίδιο αγοράς των κινεζικών εμπορικών σημάτων στις κινεζικές πωλήσεις αυξήθηκε από περίπου 36% το 2019 σε σχεδόν 45% το 2022.

Η ΕΕ εισήγαγε πάνω από μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής το 2022, περίπου το 63% ήταν ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλέονασμα 5,59 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο – Ξεπέρασε τον στόχο

Landis+Gyr: Δεν θα επενδύσουμε περαιτέρω στην Ελλάδα – Αναζητάμε επιλογές για την παραγωγή

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στο deal €1,6 δισ. της Booking με την Etraveli

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version