Οι «προσαρμογές» της παραγωγής είναι μια αντίδραση στους δασμούς 25% που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ στις 2 Απριλίου, δήλωσε ο Masanori Katayama, πρόεδρος της Ιαπωνικής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων.

«Εάν αυτό όντως συμβεί στις 2 Απριλίου, θα πρέπει να περιμένουμε μια σημαντική προσαρμογή της παραγωγής», δήλωσε ο Katayama στη μηνιαία συνέντευξη Τύπου της ένωσης. «Εάν η παραγωγή πρέπει να προσαρμοστεί, πού θα γίνει η ζημιά και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε;».

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της JAMA, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής των Toyota, Honda και Nissan, πρόσθεσαν τους δασμούς ως θέμα «έκτακτης ημερήσιας διάταξης» στην τακτική τους συνεδρίαση. Το σώμα συζήτησε στρατηγικές με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας.

Ο Katayama, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της εταιρείας κατασκευής φορτηγών Isuzu, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των αντίμετρων που  βρίσκονται στο τραπέζι. Είπε ότι εάν οι δασμοί προχωρήσουν, θα απαιτήσουν κοινή απάντηση από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

«Θα εξετάσουμε πώς να απορροφήσουμε τους βραχυπρόθεσμους κραδασμούς και ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κραδασμούς, καθώς και πώς να τους αντιμετωπίσουμε με έναν πανιαπωνικό τρόπο».

Σε επίπεδο αυτοκινητοβιομηχανίας, η μείωση της παραγωγής είναι μια «θεωρητική» επιλογή, δήλωσε ο Katayama. «Αναφέρθηκε ως παράδειγμα του τι πρέπει να σκεφτούμε για να προστατεύσουμε την κατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας ως ιαπωνική εξαγωγική βάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει η παραγωγή».

Εν τω μεταξύ, ο σύλλογος θέλει την ιαπωνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις εμπορικές αρχές των ΗΠΑ για να κερδίσουν δασμολογικές απαλλαγές. Μέχρι στιγμής, τέτοιες προσφυγές έχουν πέσει στο κενό, καθώς οι ΗΠΑ επιμένουν.

«Συζητήσαμε με το υπουργείο την απάντησή μας στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, εστιάζοντας στην αίσθηση της κρίσης ως βιομηχανία», δήλωσε ο Katayama. «Καλούμε την ιαπωνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η Ιαπωνία θα εξαιρεθεί από την εφαρμογή των πρόσθετων δασμών».

Η βιομηχανία της Ιαπωνίας υπογραμμίζει τη συμβολή της στην οικονομία των ΗΠΑ ως κορυφαίος επενδυτής στην αυτοκινητοβιομηχανία της Βόρειας Αμερικής και στην αλυσίδα εφοδιασμού της. Η Ιαπωνία διαλαλεί επίσης τον ρόλο της ως ο μεγαλύτερος άμεσος ξένος επενδυτής στις ΗΠΑ και μακροχρόνιος πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος.

Από το 1982, όταν η Honda έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία από την Ιαπωνία που κατασκεύασε αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, οι ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει περίπου 61 δισεκατομμύρια δολάρια στην τοπική παραγωγή εκεί.

Σήμερα, κατασκευάζουν περίπου 3,2 εκατομμύρια οχήματα ετησίως και απασχολούν άμεσα 110.000 άτομα. Έμμεσα, οι ιαπωνικές μάρκες υποστηρίζουν 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Στο εσωτερικό, η αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας είναι η ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, απασχολώντας περίπου 5,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Με τα χρόνια, ωστόσο, η Ιαπωνία έχει μειώσει τις εξαγωγές της.

Οι αποστολές της στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί σταδιακά, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες της κατασκευάζουν όλο και περισσότερα εργοστάσια στη Βόρεια Αμερική. Το 2006, η Ιαπωνία εξήγαγε περίπου 2,3 εκατομμύρια οχήματα στις ΗΠΑ. Το 2023, έστειλε μόλις 1,5 εκατομμύριο.

Ωστόσο, η εγχώρια οικονομία της Ιαπωνίας είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στη διαταραχή του εμπορίου. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των συνολικών εξαγωγών της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ.

Μια οικονομική έκθεση που επικαλείται ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας NHK της Ιαπωνίας εκτιμά ότι οι απειλούμενοι δασμοί αυτοκινήτων των ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν ήδη δασμούς 2,5% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, αλλά η Ιαπωνία δεν έχει δασμούς για τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ. Ωστόσο οι αξιωματούχοι του εμπορίου και της βιομηχανίας των ΗΠΑ κατηγορούν εδώ και καιρό την Ιαπωνία για αυτό που αποκαλούν «μη δασμολογικά εμπόδια» στην πώληση ξένων αυτοκινήτων στην χώρα, όπως επαχθείς κανόνες έγκρισης.

Η ευπάθεια των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών στους δασμούς των ΗΠΑ ποικίλλει. Η Subaru είναι μεγάλος εξαγωγέας στις ΗΠΑ, έχοντας στείλει πάνω από 328.064 οχήματα το 2024, το μισό της συνολικής της παραγωγής. Η Mazda έστειλε 235.738 οχήματα από την Ιαπωνία, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 55% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ιαπωνία και τον κόσμο, εξήγαγε 538.685 οχήματα στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία το 2024, δηλαδή το 23% των πωλήσεών της στις ΗΠΑ. Αλλά το 2019, το αντίστοιχο νούμερο ήταν σχεδόν 750.000.

Η Nissan εξήγαγε από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ μόνο 131.800 οχήματα πέρυσι, το 14% των δραστηριοτήτων της στις ΗΠΑ. Τέλος η Honda δήλωσε ότι εξήγαγε μόλις 5.379 οχήματα από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ, από τα 1,4 εκατομμύρια οχήματα που πωλήθηκαν εκεί το 2024.

Η Mitsubishi, ο μοναδική ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία στις ΗΠΑ χωρίς τοπικό εργοστάσιο, είναι και η πιο εκτεθειμένη. Εξάγει κάθε όχημα που πωλείται στην πολιτεία.

Διαβάστε ακόμη 

Barclays: Σε σταυροδρόμι οι αγορές υπό την απειλή ενός δασμολογικού σοκ από τον Τραμπ (γραφήματα)

Πιερρακάκης: Διεύρυνση των δικαιούχων για εξωδικαστικό – Τι είπε για επαναφορά 13ου και 14ου μισθού (vid)

Moody’s: Τρίζει το ΑΑΑ της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πολιτικής Τραμπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα