Οι αρχικές προθέσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Tesla, που μεταφέρθηκαν σε εσωτερικό email που είδε το φως της δημοσιότητα και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις, έχουν τις ρίζες τους σε αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως«σούπερ κακό προαίσθημα» για την οικονομία των ΗΠΑ.
Μερικά από τα σχεδόν 100.000 άτομα που απασχολούνται στην Tesla ήδη να εξετάζουν τις επιλογές τους αφότου ο Έλον Μασκ τους έδωσε τελεσίγραφο επιστροφής στο γραφείο, γεγονός που έρχεται σε έντονη αντίθεση με την ευελιξία που προσφέρουν οι εταιρείες Big Tech που ανταγωνίζονται για την ίδια δεξαμενή ταλέντων.
Το σχετικό «διάταγμα», η απότομη πτώση της τιμής της μετοχής της Tesla φέτος –εν μέρει και λόγω της δαπανηρής εξαγοράς του Twitter από τον Μασκ– καθώς και η δημόσια ευθυγράμμισή του με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, είναι για αρκετούς εργαζόμενους στην Tesla ένα τοξικό μείγμα.
«Η Tesla ετοιμάζεται για τη δική της Μεγάλη Εξοδο», είπε ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Νίκολας Μπλουμ, ο οποίος προέβλεψε ότι το 60% των εργαζόμενων θα επιστρέψει στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, περίπου το 10% θα παραιτηθεί και περίπου το 30% θα γυρίσει προσωρινά αλλά θα αναζητήσει αλλού δουλειά.
Ορισμένες εταιρείες τεχνολογίας, που είδαν «παράθυρο ευκαιρίας» έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν. Ο Scott Farquhar, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Αυστραλίας και συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής λογισμικού Atlassian, ανάρτησε στο Twitter τα σχέδια επέκτασης και προσφοράς ευέλικτης εργασίας της εταιρείας, προσθέτοντας: «Ενδιαφέρεται κάποιος υπάλληλος της Tesla;».
Στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας, που συνήθισαν να εργάζονται από το σπίτι ή με υβριδικά ωράρια, αρνούνται να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση.
Ενας πρώην μηχανικός της Tesla είπε στο Reuters ότι πρόσφατα δέχθηκε μια θέση εργασίας στην Alphabet λόγω της έλλειψης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στην Tesla, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης να έρθει στο γραφείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι φίλοι του που εργάζονται από το σπίτι «δεν είναι λιγότερο παραγωγικοί, αλλά πολύ πιο ευτυχισμένοι».
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους, οι εργαζόμενοι στην Google οφείλουν να προσέρχονται στο γραφείο μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, με ορισμένα από τα μέλη της ομάδας της να εργάζονται αποκλειστικά εξ αποστάσεως.
Ενας άλλος πρώην μηχανικός της Tesla είπε ότι δέχτηκε πιέσεις να εργαστεί στο γραφείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και προσβλήθηκε από την COVID δύο φορές – προτού μετακομίσει στην Apple.
Η απειλή των απολύσεων και η εντολή επιστροφής στο γραφείο έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που οι εργαζόμενοι της Tesla διαπιστώνουν ότι οι αποζημιώσεις τους, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τις μετοχές της Tesla, απομειώνονται καθώς πέφτει η τιμή της μετοχής.
Αλλά οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η εξαγορά του Twitter από τον Μασκ αντί 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, του αποσπά την προσοχή, παρά τον ισχυρισμό του ίδιου ότι ξοδεύει σχετικά λίγο χρόνο σε αυτό.
Η μετοχή της Tesla υποχώρησε 9% στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, αφού το Reuters δημοσίευσε το σχέδιο περικοπών του προσωπικού του και το Twitter ανέφερε ότι η εξαγορά του Μασκ πέρασε την αντιμονοπωλιακή επιθεώρηση των ΗΠΑ. Η μετοχή είχε ήδη υποχωρήσει περίπου 30% από τότε που ο Μασκ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για εξαγορά του Twitter, πτώση σχεδόν διπλάσια από την εκείνη του δείκτη Nasdaq.
«Αυτή τη στιγμή συμβαίνουν δύο πράγματα. Από την μία τον Μασκ να διατυπώνει αμφιλεγόμενες απόψεις που δεν αρέσουν σε όλους και από την άλλη η τιμή της μετοχής της Tesla έχει δεχτεί πεγάλες πιέσεις», είπε ο Michael Solomon, ιδρυτής της συμβουλευτικής υπηρεσίας διαπραγμάτευσης αποζημιώσεων 10x Ascend.
Οι εργαζόμενοι της Tesla λαμβάνουν ετήσια μπόνους με τη μορφή μετοχών και γενικά λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από ό,τι οι εργαζόμενοι σε αντίστοιχες θέσεις σε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, σύμφωνα με πρώην και νυν εργαζόμενους αλλά και δεδομένα από τους ιστότοπους εργασίας Blind και Glassdoor.
Εϊναι αναμφισβήτητο ότι στην οικοδόμηση της Tesla και στην μετεωρική εξέλιξη που σημειώνει έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο ίδιος ο Μασκ ως προσωπικότητα. Είναι αυτός που συνέβαλε στην επέκτασή της χωρίς ουσιαστικά καθόλου μάρκετινγκ και βέβαια αυτός που έδωσε σε πολλούς υπαλλήλους μια αίσθηση αποστολής που συνδέεται με τον ίδιο τον άνθρωπο και την κλιματική αλλαγή.
Οι πολλές ώρες και οι παράλογες συνθήκες εργασίας είναι ο κανόνας για ορισμένους μέσα στην εταιρεία. Σύμφωνα μάλιστα με έναν πρώην μηχανικό της Tesla «αυτός είναι ένας τρόπος για να είμαστε σε εγρήγορση».
Και άλλες εταιρείες τεχνολογίας περικόπτουν θέσεις εργασίας ή επιβραδύνουν ή σταματούν τις προσλήψεις εν μέσω μείωσης της ζήτησης, κάτι που ενδεχομένως να περιορίζει τις επιλογές όσων από το προσωπικό της Tesla επιθυμούσαν να φύγουν.
Εξίσου δυσάρεστος για ορισμένους εργαζόμενους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, ιδιαίτερα στους φιλελεύθερους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας στη Silicon Valley, είναι ο (όχι και τόσο όψιμος πάντως) εναγκαλισμός εκ μέρους του Μασκ μιας έντονης κομματικής ταυτότητας.
«Πρόκειται για μία εξαιρετικά διχαστική προσωπικότητα. Είτε τον αγαπάς είτε τον μισείς», δήλωσε ο Will Hunsinger, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία στρατολόγησης Riviera Partners. «Μερικοί άνθρωποι είναι τεράστιοι θαυμαστές και θα κάνουν τα πάντα για να δουλέψουν για μία από τις εταιρείες του. Αλλοι δεν συμφωνούν ούτε με τις τοποθετήσεις του ούτε με τον τρόπο που διοικεί τις εταιρείες του».
Ο δισεκατομμυριούχος επιτέθηκε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στο Δημοκρατικό Κόμμα, υποσχέσθηκε ότι θα επαναφέρει τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη δημοφιλή πλατφόρμα, και δήλωσε ότι στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσει Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. «Υπάρχουν άνθρωποι για τους οποίους όλα αυτά είναιι πολύ δυσάρεστα», είπε ο «κυνηγός κεφαλών» Solomon. «Πρόκειται για άτομα που έχουν πολλές επιλογές σχετικά με πού θα εργαστούν».
Πάντως σύμφωνα με ένα πρώην διευθυντή στην Tesla πολλοί εργαζόμενοί της θα περιμένουν να ανακάμψει η μετοχή. Ο ίδιος περιέγραψε τη διασύνδεση της αποζημίωσης με την μετοχή της εταιρείας ως «χρυσές χειροπέδες» που εμποδίζουν το προσωπικό να φύγει. «Αλλά αν τελικά πιστέψουν ότι η τιμή της μετοχής της Tesla θα παραμείνει χαμηλή, τότε είναι πιο πιθανό να φύγουν: το μεγάλο μπόνους δεν θα είναι πια τόσο μεγάλο».
Διαβάστε ακόμα:
Οι Ισραηλινοί πατάνε γκάζι και για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα (pics)
Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δημαγωγεί και κλαίγεται στην διεθνή κοινότητα – Tι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ
Η οικογένεια πίσω από τη Chanel: Αμύθητος πλούτος, χλιδή και… εξαγορές