Σε αναδιάρθρωση της στρατηγικής της στο πεδίο της ηλεκτροκίνησης προχωρά η Ford ακυρώνοντας ή μεταθέτοντας χρονικά διάφορα project σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος σε ένα διάστημα που και οι πωλήσεις EV κινούνται σχετικά χαμηλά.

Οι αλλαγές θα μεταθέσουν το κέντρο βάρους της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε μικρότερα και πιο φτηνά EV, οχήματα επαγγελματικής χρήσης, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη της υβριδικής τεχνολογίας. Αν και βραχυπρόθεσμα τα οικονομικά της θα επιβαρυνθούν με ένα έκτακτο κόστος ύψους 400 εκατ. δολαρίων που σταδιακά τα επόμενα τρίμηνα θα αυξηθεί στα 1,5 δισ. δολάρια, μακροπρόθεσμα οι αλλαγές θα βελτιώσουν τα οικονομικά της δεδομένα.

Συνολικά, άλλωστε, οι δαπάνες για τον κλάδο ηλεκτροκίνησης θα περικοπούν κατά 12 δισ. δολάρια.

«Τα οχήματα πρέπει να είναι κερδοφόρα, εάν δεν είναι κερδοφόρα με βάση το που κινείται ο καταναλωτής και η αγορά, θα πρέπει να λάβουμε σκληρές αποφάσεις» σχολίασε χαρακτηριστικά ο CFO του ομίλου, Τζον Λόουλερ.

Έτσι, λοιπόν, στο πλαίσιο των αλλαγών η εταιρεία ακύρωσε το σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου ηλεκτρικού SUV τριών σειρών προάγοντας αντ’ αυτού ένα νέας γενιάς υβριδικό SUV τριών σειρών.

Παράλληλα, μετατίθεται χρονικά το λανσάρισμα του νέου ηλεκτρικού φορτηγού νέας γενιάς για το δεύτερο μισό του 2027. Ωστόσο επιταχύνεται για το 2026 η εισαγωγή ενός νέου συμβατικού εμπορικού βαν και το 2027 θα ακολουθήσουν δύο νέα μικρομεσαία ημιφορτηγά.

Για τον ίδιο λόγο θα καθυστερήσει και η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο Τενεσί.

O CFO του ομίλου προσπάθησε να υποστηρίξει ότι η μεταστροφή της Ford δεν έχει να κάνει με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και την ικανότητα τους να παράγουν φτηνά EV, όμως είναι κοινό μυστικό πως όλες οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν «στριμωχτεί» από τις κινεζικές εταιρείες.

Στα λίγα καλά μαντάτα που είχε για τους επενδυτές ήταν η ανακοίνωση πως θα μεταφέρει την παραγωγή μπαταριών για την ηλεκτρική Mustang από την Πολωνία στο Μίτσιγκαν προκειμένου να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα για φοροαπαλλαγές στο πλαίσιο του περίφημου πράσινου πακέτου Μπάιντεν. Κάτι που προφανώς είναι προς όφελος και των Αμερικανών εργαζομένων της.

Διαβάστε ακόμη

Fed (πρακτικά): Θετικό σήμα για στροφή σε νομισματική χαλάρωση από τον Σεπτέμβριο

Νέα υψηλά για τις ευρωπαϊκές μετοχές αναμένουν οι αναλυτές της Wall Street (πίνακες)

Ζουν οι αγορές το παραμύθι της «Χρυσομαλλούσας»;

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ