Sponsored Content

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η σύζυγος του Γιώργου Γεράρδου, ιδρυτή του Πλαίσιου είχε μια εξαιρετική ιδέα. Να χαρίσει στους πελάτες του καταστήματος ένα ημερολόγιο τοίχου με έργο του ζωγράφου Χάρη Βογιατζή. Παραμονές Χριστουγέννων του 1982 λοιπόν η Άννα Γεράρδου, ζήτησε από τον αδελφό του εικαστικού, τον Γιώργο Βογιατζή – πελάτη του πρώτου καταστήματος Πλαίσιο στην οδό Στουρνάρη και ιδιοκτήτη των φροντιστηρίων Σχεδίου – ένα έργο τέχνης του καταξιωμένου εικαστικού. Σκοπός ήταν να το εκτυπώσει σε ημερολόγιο τοίχου με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας. Τα ημερολόγια εκτυπώθηκαν και η αποδοχή από τους πελάτες του Πλαισίου ήταν ενθουσιώδης. Πλέον είναι παράδοση, κάθε χρόνο, ένα ξεχωριστό έργο τέχνης Έλληνα εικαστικού, σύγχρονο ή κλασικό, να εκτυπώνεται σε περισσότερα από 80.000 αντίτυπα για να διανεμηθεί δωρεάν σε πελάτες, συνεργάτες, φίλους και προμηθευτές της εταιρείας.

Το ημερολόγιο κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, και αποτελεί την ιδανική αφετηρία για το νέο έτος, προσφέροντας έμπνευση για κάθε καινούργιο ξεκίνημα. Μια αγαπημένη εορταστική παράδοση που μας συνδέει με τη δημιουργία και εκδημοκρατίζει την τέχνη.

Η τέχνη μετράει τον χρόνο
Τις τελευταίες δεκαετίες έργα Ελλήνων καλλιτεχνών βρίσκονται σε χιλιάδες σπίτια και γραφεία αναβαθμίζοντας την καθημερινότητά μας. Τα «εικαστικά ημερολόγια» του Πλαίσιου ξεχωρίζουν για την ποικιλία των δημιουργών, οι οποίοι εκπροσωπούν διαφορετικά καλλιτεχνικά ρεύματα. Μέσα από τα έργα τους αναδεικνύεται η σημαντική τους προσφορά στην ελληνική τέχνη, καθιστώντας το έργο τους προσιτό σε χιλιάδες αποδέκτες του δώρου.

Ενδεικτικά, τα ημερολόγια έχουν φιλοξενήσει έργα των Χάρη Βογιατζή, Γιάννη Γαΐτη, Δημήτρη Μυταρά, Δημοσθένη Κοκκινίδη, Κώστα Γραμματόπουλου, Γιώργου Λάππα, Γιώργου Μήλιου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Νίκου Κεσσανλή, Σωτήρη Σόρογκα, Μανώλη Χάρου, Αλέκου Φασιανού, Χρίστου Καρρά, Κώστα Τσόκλη, Παύλου Σάμιου, Παναγιώτη Τέτση, Άγγελου Παπαδημητρίου, Σπύρου Παπαλουκά, Μάρως Μιχαλακάκου, Ιάσονα Μέγκουλα (Cacao Rocks), Όπυς Ζούνη και Αλέξη Ακριθάκη.

Κάθε ημερολόγιο, εκτός από τη φωτογραφία και τα στοιχεία του έργου, περιλαμβάνει πάντα στην πίσω πλευρά του αναλυτικό πληροφοριακό υλικό για τον εκάστοτε καλλιτέχνη, ώστε το κοινό να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το έργο του.

Ημερολόγιο 2025: «Hyperblend» της Χριστίνας Παπαϊωάννου
Φέτος, το ημερολόγιο του 2025, είναι αφιερωμένο στη Χριστίνα Παπαϊωάννου, μια από τις πιο καινοτόμες και σύγχρονες Ελληνίδες εικαστικούς. Η Χριστίνα Παπαϊωάννου, η οποία το 2019 έλαβε το βραβείο MATAROA για νέους καλλιτέχνες, προτείνει μια μοναδική προσέγγιση στη ζωγραφική, δημιουργώντας μια μετα-ζωγραφική φόρμα που ισορροπεί ανάμεσα στην ιστορία της τέχνης και τη σύγχρονη τεχνολογία. Το έργο της ενσωματώνει επιρροές από τα χαρακτικά του Ντύρερ, τη ζωγραφική των παιδιών, καθώς και τα pixels και τα βιντεοπαιχνίδια, δημιουργώντας μια σύνθεση που αποφεύγει τις καθιερωμένες αισθητικές φόρμες και αναδεικνύει την ενέργεια του ψηφιακού κόσμου. Η δουλειά της, γεμάτη από «θραύσματα» που προκύπτουν από τη σύγκρουση διαφόρων μορφών και αναφορών, δημιουργεί μια αινιγματική ατμόσφαιρα και προκαλεί τον θεατή να ανακαλύψει νέες ερμηνείες. Η συνθετική της διαδικασία, που δανείζεται στοιχεία από τη γενεαλογία του κολάζ, συνδυάζει ψηφιακές εικόνες και παραδοσιακή ζωγραφική, οδηγώντας σε μια εξαιρετική τέχνη που συνδυάζει το παρελθόν με το μέλλον.

Η πρωτότυπη και ξεχωριστή προσέγγιση της Χριστίνας Παπαϊωάννου αποτελεί την ιδανική επιλογή για το φετινό συλλεκτικό ημερολόγιο του Πλαισίου, καθώς μέσω της τέχνης της αναδεικνύει τη συνύπαρξη του παραδοσιακού και του ψηφιακού κόσμου. Όπως το Πλαίσιο, που εδώ και 55 χρόνια συνδυάζει με συνέπεια καινοτομία και παράδοση, έτσι και η τέχνη της συνδέει το χθες με το τώρα και τη συνεχιζόμενη πορεία προς το αύριο.