Sponsored content
Το καλοκαίρι είναι κατά γενική ομολογία η εποχή που περιμένουμε με ανυπομονησία οι περισσότεροι από εμάς. Δεν ισχύει το ίδιο όμως και με τους υπολογιστές μας που αγκομαχούν λόγω του συνδυασμού των υψηλότερων θερμοκρασιών και της σκόνης που μαζεύεται στο εσωτερικό τους κι αν για ένα laptop η κατάσταση δεν είναι και τόσο τραγική δα, δεν ισχύει το ίδιο και για ένα desktop. Ο σχεδιασμός του τελευταίου άλλωστε είναι τέτοιος που η -αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες- σκόνη έχει και περισσότερους τρόπους να διεισδύσει στο εσωτερικό του και περισσότερο χώρο για να εκμεταλλευτεί εκεί. Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά όμως στους τρόπους με τους οποίους μπορείς να το βοηθήσεις;
Απομάκρυνέ το από το δάπεδο
Ένα desktop που βρίσκεται στο δάπεδο του δωματίου σου, μοιραία θα καταλήξει με περισσότερη σκόνη στο εσωτερικό του. Καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για την ευκολότερη λύση όμως θα σου προτείναμε σε πρώτη φάση να το ανυψώσεις ελαφρώς, τοποθετώντας το π.χ. σε μία βάση, έτσι η σκόνη που κινείται στο δάπεδο να περνά από κάτω του. Ως προς το ύψος αυτής, μία λύση μεταξύ 8-12 εκατ. θα είναι αρκετή. Σε κάθε περίπτωση βεβαιώσου ότι το κουτί του υπολογιστή σου είναι σταθερό.
Κράτα το μακριά από πόρτες και παράθυρα
Ίσως να σκεφτείς ότι έχοντας το desktop κοντά στη μπαλκονόπορτα ή ένα παράθυρο, βοηθάς στην ψύξη του. Ενδεχομένως, όμως το κακό που του κάνεις λόγω σκόνης είναι πολύ πιο σημαντικό. Πόρτες (εσωτερικές και εξωτερικές) και παράθυρα φέρνουν μαζί τους σκόνες, είτε κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο, είτε ακόμα κι όταν είναι κλειστές (η σκόνη μπορεί να περάσει για παράδειγμα κάτω από την πόρτα ή από τις κόγχες του παραθύρου, αν αυτό δεν εφαρμόζει καλά). Δες τις επιλογές σου και ιδανικά κράτα το desktop σου μακριά από ανοίγματα.
Χρησιμοποίησε καθαριστή αέρα
Ένας καθαριστής αέρα ή ένας ιονιστής μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στο ευ ζην του συστήματός σου. Οι συσκευές αυτές έχουν τη δυνατότητα καθαρισμού του αέρα ενός χώρου, εκμεταλλευόμενες μία σειρά τεχνολογιών και φίλτρων, χάρη στα οποία αιχμαλωτίζουν βακτήρια, βλαβερά σωματίδια, σκόνες και αλλεργιογόνα όπως γύρη και μούχλα, ενώ παράλληλα απομακρύνουν τις δυσάρεστες οσμές. Έτσι και το desktop σου θα λειτουργεί υπό καλύτερες συνθήκες και εσύ θα αναπνέεις καθαρότερο αέρα. Μ’ έναν σμπάρο, δυο τρυγόνια.
Καθάριζε συχνά τον χώρο σου
Θεωρούμε ότι αυτό θα το έκανες έτσι κι αλλιώς, όμως τους καλοκαιρινούς μήνες καλό θα ήταν να φροντίζεις για το καθάρισμα του χώρου σου συχνότερα. Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καθαριστικά, πέρνα προσεκτικά κάθε επιφάνεια (ράφια, βιβλιοθήκες, γραφείο και λοιπά έπιπλα) απομακρύνοντας τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί και εν συνεχεία σκούπισε και σφουγγάρισε το δάπεδο. Όσο για τη συχνότητα, εξαρτάται από τις ανάγκες του δωματίου σου αλλά ας πούμε ότι μία φορά τις δύο εβδομάδες συνιστά μια καλή επίδοση.
Μην φέρνεις κοντά κατοικίδια
Δεν έχουμε τίποτα με τη γάτα ή τον σκύλο σου. Θα σου προτείναμε όμως, τουλάχιστον κατά το καλοκαίρι να προσπαθήσεις να κρατήσεις τα ζωάκια σου μακριά από το desktop σου ή για να είμαστε ξεκάθαροι, μακριά από το δωμάτιο που βρίσκεται αυτό. Οι τρίχες που αφήνουν στο πέρασμά τους αποτελούν έναν εκ των βασικών απειλών για τον υπολογιστή σου: τρυπώνουν παντού, απομακρύνονται δύσκολα και γενικώς θα κάνουν τη ζωή σου δυσκολότερη. Μια επίσκεψη στο τόσο είναι αποδεκτή, όμως οτιδήποτε συχνότερο καλό θα ήταν να αποφεύγεται.
Προγραμμάτισε συχνούς καθαρισμούς
Ό,τι και όσα από τα παραπάνω και να κάνεις, ένα είναι το βέβαιο: ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πρέπει να καθαρίζεις ο ίδιος το εσωτερικό του desktop σου. Σε πρώτη φάση βεβαιώσου ότι αυτό είναι εκτός πρίζας και εξουδετέρωσε τον στατικό ηλεκτρισμό από επάνω σου (αγγίζοντας κάτι άλλο μεταλλικό). Αφαίρεσε τις αποσπώμενες επιφάνειες του κουτιού και καθάρισέ τις καλά με ένα κατάλληλο καθαριστικό και πανί. Ψέκασε πολύ προσεκτικά το κουτί (για να μην προκαλέσεις κάποια φθορά) με σπρέι πεπιεσμένο αέρα ή φυσητήρα και σε καμία μα καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική σκούπα.
Επένδυσε σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψύξης
Ένα αποτελεσματικό σύστημα ψύξης θα διατηρήσει τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του PC σου σταθερές, με τους ανεμιστήρες να συμβάλλουν τα μέγιστα στην απομάκρυνση της σκόνης που συσσωρεύεται στο κουτί. Το να μετατρέψεις το τελευταίο σε… βιομηχανική μονάδα βέβαια δεν είναι και καλύτερη δυνατή λύση, αφού ο θόρυβος από ένα σημείο κι έπειτα θα είναι ενοχλητικός. Προτίμησε μεγάλου μεγέθους ανεμιστήρες (βάσει των προδιαγραφών του κουτιού) και τοποθέτησέ τους κατά τέτοιο τρόπο που να δημιουργείται μία ομαλή και ενιαία ροή αέρα.