Sponsored Content

Σήμερα που η βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι ένα διαρκές ζητούμενο και η διατροφή μας είναι στο επίκεντρο, η καθημερινή αναζήτηση αγνών και φυσικών προϊόντων είναι μια υπόθεση που μας απασχολεί όλους. Παράλληλα, θέλουμε να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τα νέα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν όλα όσα τρώμε και πίνουμε, και φυσικά να μαθαίνουμε λεπτομέρειες για τα πολλά και διαφορετικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Προτεραιότητα σε όλα αυτά έχει το πόσιμο νερό το οποίο περιέχει ευεργετικά συστατικά για τον οργανισμό μας γι αυτό αποτελεί και το σημαντικότερο αγαθό, ταυτόχρονα όμως, διαθέτει και στοιχεία που μας βλάπτουν σημαντικά. Από τα πιο βλαπτικά στοιχεία που περιέχει το νερό είναι τα νιτρικά, δηλαδή οι οξειδωτικές χημικές ουσίες που σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία είναι επικίνδυνες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μην καταναλώνουμε νερό που περιέχει νιτρικά.

Γιατί τα νιτρικά είναι τόσο βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Τα Νιτρικά (ΝΟ3) περιέχονται στα αζωτούχα λιπάσματα και είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη γεωργία επειδή είναι ωφέλιμες για τις καλλιέργειες. Όμως τα νιτρικά, αν και θρέφουν τα φυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο βοηθώντας τα να αναπτυχθούν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο, ειδικά για τις ευαίσθητες ομάδες. Σε κάποιες περιοχές η χρήση των νιτρικών είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στα φυτά. Οι ποσότητες που χρησιμοποιούνται είναι μεγαλύτερες από τις ενδεδειγμένες κι έτσι όχι μόνο δεν απορροφώνται από το έδαφος αλλά μολύνουν τα υπόγεια ύδατα αφού διοχετεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα.

Η Ε.Ε. με ειδική οδηγία της (Directive 91/676/EEC) επέβαλε περιορισμό στη χρήση νιτρικών καθώς θεωρεί τα Νιτρικά τον κυριότερο παράγοντα μόλυνσης των ευρωπαϊκών υδάτων. Στη Ελλάδα επιβλήθηκε πρόστιμο 5 εκ. ευρώ (το 2015) επειδή το ελληνικό κράτος είχε καθυστερήσει τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης σε διάφορες περιοχές.

Στα νιτρικά οφείλεται η μόλυνση του πόσιμου νερού
Όταν καταναλώνουμε νιτρικά μέσω του φαγητού τα αποβάλλουμε σχετικά εύκολα μέσω του πεπτικού συστήματος. Τα νιτρικά που υπάρχουν όμως στο νερό που πίνουμε έχουν αρνητικότερη επίδραση καθώς διοχετεύονται απευθείας στα κύτταρα μας. Ο επιστημονικός ιστότοπος διεθνούς κύρους στον τομέα της ιατρικής PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του διαθέτει 345 δημοσιεύσεις που στοιχειοθετούν την βλαβερότητα των νιτρικών όταν αυτά εμπεριέχονται στο νερό που καταναλώνουμε.

Οι στατιστικές συνδέουν τα αυξημένα νιτρικά στο νερό που πίνουμε με τα προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα, στον μεταβολισμό και στον θυρεοειδή και την αύξηση των καρκινογενέσεων. Επίσης, το πόσιμο νερό με νιτρικά προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στις εγκυμονούσες μητέρες, τις θλάζουσες και Μεθεμοσφαιριναιμία στα μωρά (μπλοκάρει το οξυγόνο στο αίμα τους προκαλώντας ασφυξία).

Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο η Ιταλία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ισπανία έχουν εκδώσει Δημόσια Σύσταση με συγκεκριμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών που αφορά την κατανάλωση από ευπαθείς ομάδες. Πιο συγκεκριμένα, το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L ενώ για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι 10mgr/L.

Φυσικό και αναλλοίωτο νερό χωρίς νιτρικά
Στα Καρπάθια όρη στις πηγές τoυ τελευταίου παρθένου δάσους της Ευρώπης αναβλύζει το AQUA Carpatica. Πρόκειται για το μοναδικό νερό στον πλανήτη με μηδέν Νιτρικά (το Φυσικό Ανθρακούχο Μεταλλικό νερό) και σχεδόν μηδέν Νιτρικά (το Φυσικό Μεταλλικό νερό) γι αυτό και έχουν αποσπάσει συνολικά 79 διακρίσεις για την ποιότητά και τη γεύση τους.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό και το Φυσικό Ανθρακούχο Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica είναι το καταλληλότερο νερό για όλους όσους φροντίζουν την υγεία τους και κυρίως για βρέφη, παιδιά, εγκύους και θηλάζουσες. Τα AQUA Carpatica δεν περιέχουν ενισχυτικά γεύσης, τεχνητό ανθρακικό νάτριο και άλλα πρόσθετα και πληρούν όλες τις κορυφαίες προδιαγραφές ποιότητα όπως η μικρή περιεκτικότητα σε νάτριο, τα διττανθρακικἀ άλατα, οι φυσικοί ηλεκτρολύτες (μεταλλικά στοιχεία) και το ισορροπημένο PH κ.ά.

Ακολουθήστε το Aqua Carpatica στο Instagram και στο Facebook