Sponsored Content
Πιο αναλυτικά, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποφάσισε να επενδύσει στον πολλά υποσχόμενο κλάδο της βιοτεχνολογίας, προσφέροντας αφενός, στην ιατρική κοινότητα οικονομικές και θεραπευτικά ισοδύναμες εναλλακτικές στα βασικά, αλλά πολύ πιο ακριβά φάρμακα αναφοράς και αφετέρου, στους ασθενείς πρόσβαση σε βιολογικές φαρμακευτικές θεραπείες και δη, με σημαντική εξοικονόμηση κόστους.
Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που διαθέτουν αυξημένη αυτάρκεια σε φάρμακα, με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία να παίζει σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Χωρίς τον κλάδο, άλλωστε, οι συνέπειες της πανδημίας για τη δημόσια υγεία θα ήταν μη αναστρέψιμες, απειλώντας το πολύτιμο αυτό αγαθό. Κι, όμως, έστω και υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες οι ελληνικές εταιρείες απέδειξαν ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, τόσο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, όσο και των νοσοκομείων, μειώνοντας, παράλληλα, την εξάρτηση από τις εισαγωγές.
Η DEMO, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, εργάζεται για τη διασφάλιση της επάρκειας της χώρας στα βιοομοειδή φάρμακα. Ειδικότερα, με τη λήξη της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας πολλών βιολογικών φαρμάκων ξεκίνησε η ανάπτυξη μιας κατηγορίας εναλλακτικών εκδοχών των πρωτότυπων βιολογικών φαρμάκων, τα λεγόμενα «βιοομοειδή». Τα φάρμακα αυτά είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με το φάρμακο αναφοράς, όσον αφορά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τη βιολογική του δράση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, βάσει αναλυτικών συγκριτικών και κλινικών δοκιμών. Εξαιτίας της δομικής και κατασκευαστικής τους πολυπλοκότητας, τα συγκεκριμένα βιολογικά προϊόντα θεωρούνται ισοδύναμα, αλλά όχι γενόσημα των πρωτοτύπων. Από το 2006, οπότε και εγκρίθηκε το πρώτο βιοομοειδές φάρμακο, μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί πάνω από 85, παρουσιάζοντας CAGR άνω του 50%, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο αύξησης των χημικών φαρμάκων.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, πιθανές ελλείψεις τέτοιων φαρμάκων στο μέλλον θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στο σύστημα υγείας συνολικά, όσο και στους ασθενείς σε προσωπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, η DEMO είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας, υλοποιώντας ένα πολυδιάστατο επενδυτικό πλάνο, ύψους 356 εκατ. ευρώ. Η ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα βιοομοειδών φαρμάκων της DEMO θα έχει έδρα το Κέντρο Βιοτεχνολογίας, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή στον Άγιο Στέφανο Αττικής και στόχο έχει την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού βιολογικού φαρμάκου για ογκολογικές θεραπείες. Ήδη στα μέσα του περασμένου Μαρτίου εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) η ένταξη στο πρόγραμμα Στρατηγικών Επενδύσεων του ερευνητικού προγράμματος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO ΑΒΕΕ για τη βιομηχανική έρευνα και ανάπτυξη δύο βιοομοειδών μονοκλωνικών αντισωμάτων για τη βιολογική θεραπεία στην αντιμετώπιση κακοηθών νεοπλασιών, συνολικού προϋπολογισμού 89 εκατ. ευρώ. Γενικότερα, το πρόγραμμα βιοτεχνολογίας 2023-2032 της DEMO ΑΒΕΕ περιλαμβάνει την οργανωμένη ανάπτυξη βιοτεχνολογικών φαρμάκων σε εμπορική κλίμακα για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για την εταιρεία που εδραιώνει την είσοδό της στον τομέα της Βιοτεχνολογίας.