Είναι μια ξεχωριστή εποχή του χρόνου, καθώς καλωσορίζουμε την άνοιξη και περιμένουμε το Πάσχα. Οι γιορτές αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με παραδόσεις όπως το βάψιμο των αυγών, η προετοιμασία τσουρεκιών και το ψήσιμο του αρνιού. Ωστόσο, μέσα στον ενθουσιασμό της προετοιμασίας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο τροφιμογενών νοσημάτων και να αποφύγουμε τη σπατάλη.
Ο σωστός προγραμματισμός αγορών, η συνειδητή επιλογή προϊόντων και η ορθή αποθήκευση μας εξασφαλίζουν ασφαλή γεύματα, συμβάλλοντας και στην οικονομία του νοικοκυριού.
Γενικές οδηγίες για ασφαλείς αγορές
Αγοράζουμε τρόφιμα μόνο από επίσημα, ελεγχόμενα σημεία πώλησης. Διαβάζουμε πάντα τις ενδείξεις στα προσυσκευασμένα προϊόντα (ημερομηνία λήξης, συνθήκες αποθήκευσης, συστατικά) και παρατηρούμε την καθαριότητα του καταστήματος. Για το κρέας, βεβαιωνόμαστε ότι φυλάσσεται σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και ότι φέρει τις σωστές ενδείξεις «ΑΝΑΛΩΣΗ ΕΩΣ» ή «ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ».
Διαχωρίζουμε ωμά από έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (π.χ. σαλάτες), για να αποφύγουμε τη διασταυρούμενη επιμόλυνση. Προτιμάμε να αγοράζουμε τελευταία τα ψυγμένα προϊόντα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό.
Αποθήκευση και μαγείρεμα
Φυλάμε σωστά τα τρόφιμα σε ντουλάπια, ψυγείο ή κατάψυξη. Διατηρούμε τα ευαλλοίωτα (π.χ. γάλα, κρέας, τυρί) σε ψυγείο που λειτουργεί σωστά και κρατάμε τα μαγειρεμένα φαγητά ζεστά (>60°C) μέχρι την κατανάλωση. Δεν τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου πάνω από δύο ώρες. Κατά την προετοιμασία του κρέατος, φροντίζουμε για την καθαριότητα των επιφανειών και την αποφυγή επιμόλυνσης.
Αν οργανώνετε τραπέζι, ενημερωθείτε για τυχόν τροφικές αλλεργίες των καλεσμένων. Αν παρουσιαστούν συμπτώματα μετά το φαγητό, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Τα αλλεργιογόνα πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς στα τρόφιμα σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1169/2011.
Ειδικές οδηγίες για Πασχαλινά τρόφιμα
Αμνοερίφια (αρνιά, κατσίκια)
Αγοράζουμε μόνο σφάγια με εμφανείς σφραγίδες κτηνιατρικού ελέγχου:
-
Λαμπρό κυανό (τυρκουάζ) για ελληνικά και ευρωπαϊκά σφάγια με ένδειξη «GR» και τον αριθμό του σφαγείου.
-
Εθνική σφραγίδα «ΕΛΛΑΣ» για σφάγια γεννημένα, εκτραφέντα και σφαγμένα στην Ελλάδα.
-
Άλλο χρώμα για χώρες ΕΕ – με τις αντίστοιχες ενδείξεις.
-
Καφέ σφραγίδα για σφάγια από τρίτες χώρες.
Σπλάχνα και λοιπό κρέας
Αγοράζουμε μόνο προϊόντα που βρίσκονται υπό ψύξη. Αν είναι κατεψυγμένα, ελέγχουμε την ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.
Αυγά
Είναι απαραίτητο να εξετάζουμε τη συσκευασία για ποιότητα, βάρος και ημερομηνία λήξης. Δεν πλένουμε τα αυγά πριν την αποθήκευση και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Τα βραστά αυγά φυλάσσονται στο ψυγείο έως μία εβδομάδα και δεν πρέπει να αναμιγνύονται με τα ωμά. Για τη βαφή χρησιμοποιούμε μόνο εγκεκριμένες βαφές και βάφουμε αυγά που δεν έχουν σπάσει.
Σε περίπτωση προβλημάτων
Αν εντοπίσετε αλλοιωμένα τρόφιμα ή φαινόμενα παραπλάνησης, μπορείτε να καταγγείλετε στο 11717 ή να υποβάλετε αναφορά στον ιστότοπο του ΕΦΕΤ.
Ο ΕΦΕΤ εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα με υγεία και ασφάλεια!
Διαβάστε ακόμη
HelleniQ Energy: Επόμενος σταθμός η Βουλγαρία στην διεθνή επέκταση του ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη
Στο μικροσκόπιο της EKT τα business plans των τραπεζών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα