Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας επιδρά, μεταξύ άλλων, στην υγεία των ωκεανών με σοβαρές αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ανάμεσα σε αυτές, το λιώσιμο των πάγων, η άνοδος της στάθμης των υδάτων, η οξίνιση. Το φαινόμενο επηρεάζει αρνητικά και τα θαλάσσια είδη, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να βρουν τροφή και να συρρικνώνονται τα ενδιαιτήματά τους. Κατά συνέπεια αναγκάζονται να μετατοπιστούν αλλάζοντας με αυτόν τον τρόπο το εύρος κατανομής τους και προκαλώντας αλλαγές στην τροφική αλυσίδα και τη δυναμική των οικοσυστημάτων.
Τώρα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια μελέτησαν ένα είδος ψαριού, το οποίο έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς η λιμνοπέστροφα (Salvelinus fontinalis), είδος που ενδημεί στην ανατολική Βόρεια Αμερική και τον Καναδά ιδιαίτερα ευάλωτο στις κλιματικές μεταβολές, μπορεί να ανταποκριθεί στο θερμικό στρες χάρη σε ένα γενετικό τέχνασμα που μπορεί να μεταφέρει από γενιά σε γενιά.
Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Science of the Total Environment αναφέρεται ότι ομάδες γονιδίων που εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση και τη δραστηριότητα μεταφοράς οξυγόνου αυξήθηκαν και μειώθηκαν, αντίστοιχα, σε υψηλότερη θερμοκρασία νερού σε δύο διαδοχικά κύματα καύσωνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022.
Η επιστημονική ομάδα έλαβε δείγμα από πέστροφες τις ημέρες όπου το θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο σε διαφορετικές περιοχές της Πενσιλβάνια. Στη συνέχεια οι επιστήμονες εξήγαγαν από τα βράγχια τους χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμό το RNA των ψαριών, το γενετικό υλικό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πρωτεϊνών και βοηθά στη ρύθμιση των βιολογικών. λειτουργιών. Έπειτα, μελέτησαν «τα επίπεδα έκφρασης 32.670 μοναδικών γενετικών μεταγραφών που φέρουν τις οδηγίες για πρωτεΐνες απαραίτητες για τη λειτουργία των κυττάρων και των ιστών». Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι όλα τα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης ως απάντηση στην αλλαγή της θερμοκρασίας του νερού, ήταν παρόμοια μεταξύ των ψαριών στα διαφορετικά σημεία από όπου ελήφθησαν οι λιμνοπέστροφες.
Επισημαίνεται ότι αυτού του είδους ψάρι αρχίζει να εκδηλώνει μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης σε μόλις 16 βαθμούς Κελσίου και οξεία θερμική καταπόνηση όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 20 βαθμούς Κελσίου με την κατάσταση να επιδεινώνεται στους 28 βαθμούς Κελσίου.
Η καταγραφή της συμπεριφοράς τους και το αποτύπωμα της γονιδιακής έκφρασης του θερμικού στρες δίνει τη δυνατότητα στους ειδικούς να κατανοήσουν πώς το ψάρι αντιμετωπίζει την αύξηση της θερμοκρασίας.
Καταλήγουν, λοιπόν, ότι τα κύματα καύσωνα προκαλούν αλλαγές στην έκφραση γονιδίων τους που μπορεί να τα βοηθούν να αντέχουν στο θερμικό στρες.
«Οι αντιδράσεις στο θερμικό στρες είχαν υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας, με την πέστροφα να έχει την ικανότητα να εγκλιματίζεται και να αυξάνει την ανοχή της σε υψηλότερες θερμοκρασίες», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας και επίκουρος καθηγητής της συμπεριφοράς της άγριας ζωής, Τζέισον Κίγκι.
«Η μελέτη αυτή δείχνει τη χρησιμότητα της μετα-μεταγραφική προσέγγιση [του RNA] του τοπίου για τον εντοπισμό σημαντικών βιολογικών διεργασιών που διέπουν τις αντιδράσεις των άγριων οργανισμών σε βραχυπρόθεσμους στρεσογόνους παράγοντες», δήλωσε ο Κίγκι.
Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές στο μέλλον σχετικά με τον εντοπισμό της γενετικής ποικιλομορφίας που συμβάλλει στην προσαρμοστική απόκριση στους καύσωνες και να βελτιώσουν τις προβλέψεις για το πώς θα ανταποκριθούν οι πληθυσμοί της λιμνοπέστροφας στην κλιματική αλλαγή.
Διαβάστε ακόμη
Χρηματιστήριο: Οι σούπερ αποδόσεις στο τρίμηνο, οι ρευστοποιήσεις και η συνέχεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα