Μετά τα Κ-dramas και την Κ-pop, ήρθε η σειρά του Κ-food να κατακτήσει τον κόσμο, μέσα από πιάτα απλά και καθημερινά όσο ένα ταπεινό kimbap.

Η εξαγωγή κουλτούρας από τη Νότια Κορέα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Το αγαπημένο comfort food των Κορεατών, ένα ρολό από ρύζι (bap) σε αποξηραμένο φύκι (kim), γεμιστό με διάφορα υλικά, από σπανάκι και καρότο έως ψάρι και χοιρινό, συστήνεται ως το νέο γευστικό trend και διευκρινίζει πως, όχι, δεν πρόκειται για το «κορεάτικο σούσι».

Κimbap: Η φρενίτιδα με το αγαπημένο comfort food των Κορεατών
To kimbap παραδοσιακά γεμίζεται με καρότo, σπανάκι, danmuji, τηγανητό αυγό, odeng και μαριναρισμένο μοσχάρι.

Για τους Κορεάτες, το kimbap είναι πολύ περισσότερα από ένα εύκολο γεύμα: είναι βαθιά ριζωμένο στην κουλτούρα τους, μια γεύση άρρηκτα συνδεδεμένη με  παιδικές αναμνήσεις και οικογενειακά τραπέζια. «Είναι ο ορισμός της μητρικής αγάπης», λέει στην Washington Post η Eunjo Park, προσωπική σεφ στη Νέα Υόρκη, γνωστή στο Instagram για τις δημιουργικές της παραλλαγές του kimbap.  

Γεύση νοσταλγίας «σερβιρισμένη» από το Netflix 
Σε αντίθεση με το σούσι, βάση του οποίου είναι το ωμό ψάρι και το ξύδι, το kimbap (ή gimbap) παρασκευάζεται από μαγειρεμένα, μαριναρισμένα υλικά, ενώ το ρύζι αναμειγνύεται με σησαμέλαιο και αλάτι. Παραδοσιακά γεμίζεται με καρότo, σπανάκι, danmuji (κίτρινο ραπανάκι τουρσί), τηγανητό αυγό, odeng (κέικ ψαριού) και μαριναρισμένο μοσχάρι, με τις σύγχρονες εκδοχές να περιλαμβάνουν τυρί, τόνο, kimchi ή και premium υλικά, όπως wagyu και αστακό. 
Για την αναγωγή του σε παγκόσμιο φαινόμενο χρωστάει πολλά στο Κ-culture. «Η παγκοσμιοποίηση του kimbap είναι εντυπωσιακή», σχολίασε στην Post ο Robert Ku, καθηγητής Ασιατικών και Σινο-αμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Binghamton, χαρακτηρίζοντας τη σειρά του Netflix “Extraordinary Attorney Woo” καταλύτη για την τεράστια δημοτικότητα του πιάτου. Στη σειρά, η πρωταγωνίστρια Woo Young-woo, ασκούμενη δικηγόρος με αυτισμό, εξηγεί γιατί το kimbap έχει κεντρική θέση στο σύμπαν της: «Το kimbap είναι αξιόπιστο. Μπορώ να δω κάθε συστατικό του και, έτσι, δε θα τρομάξω από μια υφή ή γεύση που δεν περιμένω». 

Κimbap: Η φρενίτιδα με το αγαπημένο comfort food των Κορεατών
Η αυξανόμενη παρουσία της κορεατικής κουζίνας σε εκθέσεις τροφίμων εδραιώνουν το kimbap στην παγκόσμια γαστρονομία. Photo: pexels

Ανάρπαστο σε όλο τον πλανήτη 
Η παγκόσμια απήχηση του kimbap δεν πέρασε απαρατήρητη από τις νοτιοκορεατικές εταιρείες τροφίμων. Σύμφωνα με την Korea Economic Daily, στην έκθεση τροφίμων SIAL Paris 2024, 118 νοτιοκορεατικές εταιρείες παρουσίασαν τα προϊόντα τους, συμπεριλαμβανομένων και πρωτοποριακών παραλλαγών του kimbap με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά. Όπως σχολίασε ο Gabriel Albu, Ρουμάνος έμπορος από τη χονδρική τροφίμων, «η δημοτικότητα του κορεατικού φαγητού ενισχύεται από τις κορεατικές σειρές, όπως το The Glory και το The Queen of Tears». Μάλιστα πρόσθεσε, πως όταν δοκίμασε για πρώτη φορά kimbap ενθουσιάστηκε από την ισορροπία των γεύσεων όσο και την προοπτική να γίνει βρει μια (περίοπτη) θέση στα σούπερ μάρκετ της χώρας του. 
Το 2023, όταν η αλυσίδα Trader Joe’s λάνσαρε κατεψυγμένο kimbap στις ΗΠΑ, το προϊόν εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ ακολούθησε η Costco.
Παράλληλα, εξειδικευμένα καταστήματα kimbap ανθίζουν σε όλο τον πλανήτη, από τη Γερμανία και την Αυστραλία έως τη Νότια Αφρική. Κορεατικές εταιρείες τροφίμων, όπως η Pulmuone Corp., η Lotte Wellfood Co. και η Ottogi Corp., επεκτείνονται ενεργά σε διεθνείς αγορές με παραδοσιακές και νέες συνταγές kimbap, συμπεριλαμβανομένων vegetarian και light (διαίτης). Η συνεχής και αυξανόμενη παρουσία της κορεατικής κουζίνας σε εκθέσεις τροφίμων εδραιώνουν το kimbap στην παγκόσμια γαστρονομία. 

Κimbap: Η φρενίτιδα με το αγαπημένο comfort food των Κορεατών
Η μεγάλη πρόκληση είναι πώς να το τυλίξεις και να το κόψεις ομοιόμορφα και με ακρίβεια.

Η τέχνη της προετοιμασίας και απόλαυσης του kimbap 
Η προέλευση του kimbap παραμένει αμφιλεγόμενη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από το ιαπωνικό sushi, όπως διαδόθηκε κατά την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής, στις αρχές του 20ού αιώνα. Για άλλους, το τύλιγμα του ρυζιού σε φύκι προϋπήρχε ως μαγειρική παράδοση στην Κορέα. «Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το sushi, ή το maki sushi, ήταν κορεατική πατέντα», λέει ο καθηγητής Ku. Παρά τις διάφορες θεωρίες για την προέλευσή του, το σύγχρονο kimbap έχει καθιερωθεί ως ένα ακραιφνώς κορεατικό πιάτο. 
Η παρασκευή του είναι συνδυασμός τέχνης και δεξιότητας. Κάθε συστατικό προετοιμάζεται ξεχωριστά: τα λαχανικά βράζονται ή τηγανίζονται, οι πρωτεϊνικές τροφές μαρινάρονται και μαγειρεύονται και το ρύζι αρωματίζεται με σησαμέλαιο και αλάτι. Όταν ετοιμαστούν όλα τα υλικά, τοποθετούνται με προσοχή πάνω σε φύκι και ρύζι και τυλίγονται σφιχτά με ένα χαλάκι μπαμπού. Το τελευταίο στάδιο είναι η μεγάλη πρόκληση: πώς να το τυλίξεις και να το κόψεις ομοιόμορφα και με ακρίβεια, ώστε να αποκαλυφθεί το πολύχρωμο μωσαϊκό στο κέντρο του.   

Αγοραστό ή από τα χέρια σας, μπορείτε να απολαύσετε το kimbap ως γρήγορο σνακ ή κανονικό γεύμα. Συνδυάζεται εξαιρετικά με παραδοσιακά κορεατικά συνοδευτικά, όπως kimchi, λαχανικά τουρσί ή tteokbokki (πικάντικες ρυζοκροκέτες), με μια ζεστή σούπα ή απλώς με λίγη soy sauce. 

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image