Η βία και οι εκτελέσεις αντιποίνων συνεχίζονται σε περιοχές που ήταν πιστές στον ανατραπέντα ηγέτη της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, με εκατοντάδες ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους στις παραθαλάσσιες επαρχίες της Λατάκειας και της Ταρτούς, προπύργια υποστήριξης του πρώην καθεστώτος.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 973 πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από την 6η Μαρτίου εξαιτίας των επιχειρήσεων των δυνάμεων ασφαλείας των νέων αρχών της Συρίας και συμμαχικών οργανώσεων στο δυτικό τμήμα της χώρας, άλλες αναφορές όμως κάνουν λόγο για πάνω από 1000 νεκρούς.

Ο σύρος προσωρινός πρόεδρος Άχμαντ αλ Σάρα υποσχέθηκε χθες Κυριακή πως θα λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για την «αιματοχυσία αμάχων».

 

Το κύμα βίας ξέσπασε την περασμένη Πέμπτη, με έναυσμα πολύνεκρη επίθεση φερόμενων ως οπαδών του Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στην Τζάμπλα, κοντά στη Λαττάκεια, λίκνο της σιιτικής μειονότητας των αλαουιτών, στην οποία ανήκει η οικογένεια του πρώην προέδρου, που ανατράπηκε από συμμαχία ανταρτών και τζιχαντιστών την 8η Δεκεμβρίου.

Στην πόλη Μπάνιας, κάτοικοι περιγράφουν σκηνές λεηλασιών και μαζικών δολοφονιών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Στη συνοικία Χάι αλ Κουσούρ, πλειοψηφικά αλαουίτικη, μάρτυρες αναφέρουν ότι οι δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα, σωριασμένα και καλυμμένα με αίμα, με άνδρες διαφορετικών ηλικιών να έχουν εκτελεστεί.

Ο Αϊμάν Φάρες, κάτοικος της Μπάνιας, σώθηκε λόγω της πρόσφατης φυλάκισής του. Το 2023, είχε αναρτήσει στο Facebook βίντεο επικρίνοντας τη διαφθορά του Άσαντ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Απελευθερώθηκε μόλις οι ισλαμιστικές δυνάμεις ανέτρεψαν τον Άσαντ τον Δεκέμβριο. «Με αναγνώρισαν, οπότε δεν με σκότωσαν, αλλά μου πήραν τα αυτοκίνητα και συνέχισαν να λεηλατούν άλλα σπίτια», δήλωσε στο BBC.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εισβολείς δεν ήταν ντόπιοι. «Δεν μπορούσα να καταλάβω τη γλώσσα τους, αλλά έμοιαζαν να είναι Ουζμπέκοι ή Τσετσένοι», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ορισμένοι Σύριοι συμμετείχαν στις σφαγές, αλλά όχι μέλη των επίσημων δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Άλι, επίσης κάτοικος της Μπάνιας, περιέγραψε τις σκηνές τρόμου: «Οι φωνές και οι πυροβολισμοί ακούγονταν όλη τη νύχτα. Μαθαίναμε για τους νεκρούς γείτονες μέσω αναρτήσεων στο Facebook, όταν υπήρχε σύνδεση. Όταν οι επιτιθέμενοι έφτασαν στο κτήριο μας, νομίζαμε ότι θα πεθάνουμε».

Σύμφωνα με τον Άλι, οι ένοπλοι στόχευαν χρήματα και τιμαλφή. «Χτύπησαν την πόρτα του γείτονά μας, πήραν τα χρήματα, το αυτοκίνητο και το χρυσό του, αλλά τον άφησαν ζωντανό», είπε.

Αντίποινα και πολιτική αστάθεια

Η κατάσταση σταθεροποιήθηκε όταν ο συριακός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας μπήκαν στην πόλη και απομάκρυναν τους μαχητές. Κάποιες αλαουίτικες οικογένειες βρήκαν καταφύγιο σε σχολείο που προστατεύεται από σουνιτικές κοινότητες, οι οποίες προσπάθησαν να τους σώσουν από τις εκτελέσεις.

Η νέα βία ξεκίνησε όταν πιστοί στον Άσαντ, που αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους, έστησαν ενέδρες σε κυβερνητικές δυνάμεις στη Λατάκεια και τη Τζάμπλα, σκοτώνοντας δεκάδες στρατιώτες.

Ο πρώην στρατηγός του Άσαντ, Γιάθ Ντάλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία του “Στρατιωτικού Συμβουλίου για την Απελευθέρωση της Συρίας”, προωθώντας νέα εξέγερση.

Ορισμένοι πιστοί στον Άσαντ σχηματίζουν ένοπλες ομάδες αντίστασης στα βουνά. Σύμφωνα με τον Φάρες, οι περισσότεροι Αλαουίτες τους απορρίπτουν και κατηγορούν τους σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του Άσαντ για την αιματοχυσία. Ο προσωρινός πρόεδρος Αχμάντ αλ Σαράα κατηγορείται ότι διέλυσε την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας χωρίς σαφές σχέδιο, αφήνοντας χιλιάδες πρώην κρατικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς χωρίς εργασία.

Με τη φτώχεια να αγγίζει το 90% του πληθυσμού, ο κίνδυνος νέας εξέγερσης είναι μεγάλος. Ενώ πολλοί ζητούν απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα του Άσαντ, άλλοι φοβούνται ότι η ανεξέλεγκτη βία θα οδηγήσει σε περαιτέρω χάος. Ο Σαράα πρέπει τώρα να ισορροπήσει μεταξύ ασφάλειας και απονομής δικαιοσύνης για τα εγκλήματα του Άσαντ. Ωστόσο, κάποιες ένοπλες ομάδες φαίνεται να δεν υπακούν στη νέα κυβέρνηση, περιλαμβάνοντας και ξένους μαχητές με ριζοσπαστική ατζέντα.

Για να οδηγήσει τη Συρία σε ασφαλές και δημοκρατικό μέλλον, πολλοί θεωρούν ότι ο Σαράα πρέπει να τερματίσει την παρουσία ξένων μαχητών και να εγγυηθεί ένα νέο Σύνταγμα που θα προστατεύει όλους τους Σύριους, ανεξάρτητα από την καταγωγή ή τη θρησκεία τους. Ωστόσο, ο έλεγχος των ένοπλων ομάδων και η απομάκρυνση των ξένων μαχητών παραμένουν τεράστιες προκλήσεις.

Διαβάστε ακόμη

Σύννεφα πάνω από το project του Πολ Κόλσον στο Πόρτο Χέλι (pics)

Δρ Ανίλ Σαρμά: Για εκείνους που αποδέχονται την αβεβαιότητα, η ναυτιλία προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες

Πάνω από τα €6 δισ. ο πήχης των άμεσων ξένων επενδύσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα