Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν πτώση την Τρίτη, επηρεαζόμενες από τις πολιτικές του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ισορροπεί μεταξύ της προώθησης ειρήνης στην Ουκρανία, του εμπορικού πολέμου με πρώην συμμάχους και των νέων κυρώσεων στο Ιράν. Ταυτόχρονα ενισχύονται οι ανησυχίες ότι οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα παρεμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν κατά 1,58 δολάρια ή 2,4, φτάνοντας στα 73 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI μειώθηκε κατά 1,54 δολάρια ή 2,5%, στα 69 δολάρια το βαρέλι. Τη Δευτέρα, οι τιμές είχαν σημειώσει άνοδο, ανακάμπτοντας μερικώς από τη σημαντική πτώση των 2 δολαρίων την Παρασκευή.
Η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και πολύ έξω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ωθώντας τους συναλλασσόμενους να αποφύγουν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών.
Οι δασμοί του Τραμπ και οι πρόσφατες κινήσεις για περαιτέρω αποσύνδεση των οικονομικών δεσμών με την Κίνα, οι οποίες προκάλεσαν πτώση στα χρηματιστήρια της ασιατικής χώρας την Τρίτη, επιδεινώνουν τις ήδη δυσοίωνες προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Στο εσωτερικό της χώρας, η εμπορική αναταραχή αυξάνει τις προσδοκίες των Αμερικανών για τον πληθωρισμό εν μέσω μιας ψυχρότερης αγοράς εργασίας.
«Οι αγορές αργού βλέπουν άλλο ένα στρώμα πτωτικής πίεσης από μια συνεχιζόμενη σειρά αστοχιών στα οικονομικά στοιχεία», δήλωσε ο Frank Monkam, επικεφαλής μακροοικονομικών συναλλαγών στην Buffalo Bayou Commodities. «Μια τέτοια ανατροπή στα οικονομικά δεδομένα προμηνύει κακό για τη ζήτηση αργού».
Η προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα «υποδηλώνει την πιθανή άρση των κυρώσεων στη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεμπόδιστη επιστροφή του ρωσικού πετρελαίου στην αγορά», σχολίασε ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της PVM.
Παράλληλα, ο Τραμπ διατηρεί ένταση στις εμπορικές σχέσεις με τον Καναδά, το Μεξικό και τις ευρωπαϊκές χώρες. Τη Δευτέρα, επανέλαβε ότι οι δασμοί σε καναδικές και μεξικανικές εισαγωγές, προγραμματισμένοι για τις 4 Μαρτίου, θα εφαρμοστούν κανονικά, παρά τις προσπάθειες των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την ασφάλεια των συνόρων και τη διακίνηση φαιντανύλης. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι δασμοί αυτοί θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου.
Η στρατηγική «μέγιστης πίεσης» του Τραμπ απέναντι στο Ιράν συνεχίζεται, με νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν τη Δευτέρα, σηματοδοτώντας το δεύτερο πακέτο περιορισμών για τον Φεβρουάριο. Το Ιράν, τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, παρήγαγε 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Η αβεβαιότητα στη ζήτηση πετρελαίου, σε συνδυασμό με την έλλειψη νέων οικονομικών δεικτών από την Κίνα, επιβάρυνε περαιτέρω τις τιμές. Ο Κέλβιν Γουόνγκ, αναλυτής της OANDA, ανέφερε ότι οι σαφείς παράγοντες ζήτησης που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου δεν θα γίνουν γνωστοί πριν τα μέσα Μαρτίου, όταν το Πεκίνο θα ανακοινώσει νέα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και τον στόχο ανάπτυξης για το 2025 στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου «Two Sessions».
Επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά καυσίμων
Στην τρίτη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ ανακοίνωσε κυρώσεις σε 73 πλοία που βοηθούν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω του λεγόμενου «σκιώδους στόλου», ενώ η Βρετανία έθεσε περιορισμούς σε 40 πλοία.
Ωστόσο, η ζήτηση καυσίμων στις δυτικές αγορές προσφέρει κάποια στήριξη στις τιμές του πετρελαίου. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Sparta Commodities, Νιλ Κρόσμπι, τα περιθώρια διύλισης είναι υψηλά, με τη ζήτηση για μαζούτ και αποσταγμένα καύσιμα να παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα στον Κόλπο του Μεξικού και τη Βορειοδυτική Ευρώπη, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.
Στη Σιγκαπούρη, τα περιθώρια κέρδους για τα διυλιστήρια που επεξεργάζονται αργό πετρέλαιο Dubai ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 3,50 δολάρια το βαρέλι τον Φεβρουάριο, από 2,30 δολάρια τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG.
Διαβάστε ακόμη
Συμφωνία ΗΠΑ-Ουκρανίας για τον ορυκτό της πλούτο – Τι περιλαμβάνει το deal (pic)
AI και στα ΜΜΕ: Οι New York Times ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στη δημοσιογραφία
BP: Δυναμική επιστροφή στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων – Τα νέα σχέδια και η πώληση επιχειρήσεων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα