Χρησιμοποιώντας δορυφορικούς ανιχνευτές, οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν τις περιοχές στις οποίες ζουν οι νεαρές θαλάσσιες χελώνες κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους, ένα κρίσιμο αλλά μέχρι πρότινος άγνωστο κομμάτι της ανάπτυξής τους.
«Είχαμε τεράστια κενά δεδομένων σχετικά με τα πρώτα στάδια της ζωής των θαλάσσιων χελωνών, από τα μωρά έως τα νήπια», εξηγεί η Κέιτ Μανσφίλντ, θαλάσσια επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα. «Αυτό το τμήμα της μακράς ζωής τους αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο».
Για δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να κατανοήσουν τι συμβαίνει στα λεγόμενα «χαμένα χρόνια» των χελωνών, δηλαδή το διάστημα από τη στιγμή που εγκαταλείπουν την παραλία ως νεογέννητα έως την επιστροφή τους στις ακτές σχεδόν ενήλικες – μια περίοδος που μπορεί να διαρκέσει από ένα έως δέκα χρόνια.
Μια νέα έρευνα αρχίζει να δίνει απαντήσεις σε αυτό το αίνιγμα.
Η μέθοδος της έρευνας
Για περισσότερα από δέκα χρόνια, η Μανσφίλντ και η ερευνητική της ομάδα τοποθετούσαν GPS trackers στα κελύφη νεαρών θαλάσσιων χελωνών. Καθοδηγώντας μικρά σκάφη, εντόπιζαν νεαρές χελώνες που παρασύρονταν ανάμεσα σε φύκια στον Κόλπο του Μεξικού και τοποθέτησαν ετικέτες σε 114 ζώα, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων χελωνών, των καρέτα-καρέτα, των κεραμοχελώνων και των χελωνών Kemp’s ridleys, που απειλούνται με εξαφάνιση.
Καθώς οι νεαρές χελώνες μεγαλώνουν, το εξωτερικό του κελύφους τους αποβάλλεται, γεγονός που τελικά οδηγεί στην αποκόλληση των ετικετών. «Το εξωτερικό του καβουκιού μιας νεαρής χελώνας αποβάλλεται καθώς μεγαλώνουν πολύ γρήγορα», εξηγεί η Κατρίνα Φίλιπς, θαλάσσια οικολόγος και συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the Royal Society B.
Ωστόσο, οι ετικέτες παρέμειναν αρκετό καιρό ώστε να μεταδώσουν πολύτιμα δεδομένα, αποκαλύπτοντας νέα στοιχεία για τη συμπεριφορά των χελωνών.
Ανατροπή στις παλιές θεωρίες – Οι χελώνες κολυμπούν
Μέχρι σήμερα, η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι οι νεαρές χελώνες παρασύρονταν παθητικά από τα ωκεάνια ρεύματα, χωρίς να ελέγχουν τη διαδρομή τους.
«Αυτό που αποκαλύψαμε είναι ότι οι χελώνες πραγματικά κολυμπούν», δήλωσε ο Νέιθαν Πούτμαν, οικολόγος της LGL Ecological Research Associates στο Τέξας.
Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν το εύρημα συγκρίνοντας τα δεδομένα θέσης των χελωνών με σημαδούρες που είχαν τοποθετηθεί στο νερό την ίδια στιγμή. Περισσότερες από τις μισές ξεβράστηκαν στις ακτές, ενώ οι χελώνες όχι, γεγονός που αποδεικνύει ότι τα ζώα κινούνταν ενεργά και όχι παθητικά με τα ρεύματα.
Τα δεδομένα έδειξαν επίσης μεγαλύτερη ποικιλομορφία στις τοποθεσίες των χελωνών απ’ ό,τι αναμενόταν, με τα μικρά να κινούνται ανάμεσα στα ρηχά ύδατα της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας και στον ανοιχτό ωκεανό.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ και Μυτιληναίος έτοιμοι για παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα