Την προσπάθεια να ηγηθεί των επιθετικών πρωτοβουλιών εναντίον της κυβέρνησης για την υπόθεση των Τεμπών συνεχίζει το ΠΑΣΟΚ, διατηρώντας ωστόσο σαφείς αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, ώστε να μην δημιουργηθεί η εικόνα ενός κοινού μετώπου με φόντο τις εθνικές εκλογές.
Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου δια του Σωκράτη Φάμελλου ασκεί καθημερινά πιέσεις στη Χαριλάου Τρικούπη για την κατάθεση «εδώ και τώρα» πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης , διαφωνώντας με το χρονοδιάγραμμα που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας σε αυτή τη φάση την κατάθεση αιτήματος για προανακριτική που βάζει στο κάδρο τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Οι διαφωνίες και οι κόντρες των ηγεσιών της Χαριλάου Τρικούπη και της Κουμουνδούρου καταγράφονται και σε άλλα πεδία αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση: οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Φάμελλος συναντώνται σήμερα διαδοχικά με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, όμως το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως σκοπεύει να καταθέσει δική του πρόταση για τη σταδιακή επαναφορά των δύο μισθών. Η δε Λούκα Κατσέλη που προτάθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά για την Προεδρία της Δημοκρατίας δηλώνει (χθες το βράδυ στο Action 24) ότι αν ερχόταν τρίτη στις ψηφοφορίες, όπως ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης θα ζητούσε από τα δύο κόμματα που την στηρίζουν να αποσύρουν την υποψηφιότητά της, με στόχο την προβολή μιας εικόνας συνεργασίας των κομμάτων της κεντροαριστεράς απέναντι στην κυβερνητική παράταξη.
Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενδυναμώσει το ρόλο του, ακολουθώντας αυτόνομη πορεία και δίνοντας έμφαση κυρίως στην προσέγγιση των ψηφοφόρων του Κέντρου. Με αυτήν την τακτική ευελπιστούν ότι θα ξεμπλοκάρουν την ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις κι ότι θα μικρύνουν την απόσταση που τους χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, που καταγράφει διψήφιο προβάδισμα. Ο κοινός βηματισμός –με εξαίρεση κάποιες κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες- δεν είναι στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ, ειδικά μετά την ένταση που αποκτά το σενάριο για πιθανό «γάμο» των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, με αποτέλεσμα να επανέλθουν ενωμένοι στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καταθέτει και επισήμως σήμερα πρόταση προανακριτικής επιτροπής βάζοντας στο κάδρο για τα Τέμπη τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε αρχικά προαναγγείλει την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πορισμάτων, ενώ ο Σωκράτης Φάμελλος διαφωνώντας με την «καθυστέρηση» εστιάζει τώρα στην πρότασή του για την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή, καλώντας την κυβερνητική παράταξη να γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Ο Αλέξης Χαρίτσης είχε εξαρχής ταχθεί υπέρ της κατάθεσης μομφής εναντίον της κυβέρνησης και είχε τονίσει επί της ουσίας την ανάγκη να μην υπάρχουν αχρείαστοι μικροκομματισμοί στο διάλογο με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για τον πιθανό συντονισμό των βημάτων.
Η πολιτική αντεπίθεση στην οποία επενδύει το ΠΑΣΟΚ με την κατηγορία εναντίον της κυβέρνησης για προσπάθεια συγκάλυψης της τραγωδίας των Τεμπών κινείται σε τρεις άξονες:
Α. Με πρόταση δυσπιστίας μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των πορισμάτων, «προκειμένου να θεμελιωθεί πλήρως η μομφή απέναντι σε μια ηθικά πτωχευμένη κυβέρνηση και έναν αναξιόπιστο Πρωθυπουργό». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε στο Mega ότι: «Δεν στέκεται ο κ. Μητσοτάκης με αυτά τα ψέματα και τους μηχανισμούς προπαγάνδας. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Όπως είπα και προηγουμένως, αυτή η κυβέρνηση είναι ηθικά κατώτερη των περιστάσεων, γι’ αυτό θα πάρουμε την πρωτοβουλία να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας»
Β. Θα έχει προηγηθεί βέβαια η κατάθεση αιτήματος σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες Τριαντόπουλου. Το ΠΑΣΟΚ θέλει έτσι να πετάξει το γάντι στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό «να κάνουν πράξη τις «διακηρύξεις» τους ότι δεν θα εμποδίσουν να ερευνηθούν πολιτικά πρόσωπα».
Στις 15.7.2024 η Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας συντάσσει εμπεριστατωμένο πόρισμα της το οποίο και μέσα στον Αύγουστο διαβιβάζεται στη Βουλή βάσει του με το άρθρο 153 παρ. 2 , το οποίο ορίζει ρητά: «Ο Πρόεδρος της Βουλής ανακοινώνει στην Ολομέλεια της Βουλής ή στο τμήμα διακοπών των εργασιών της, τα στοιχεία που διαβιβάζονται στη Βουλή κατ’εφαρμογή του αρ.86 παρ2 εδ. Β΄του Συντάγματος». Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Τασούλας δεν έδωσε ποτέ εντολή να ανακοινωθεί στην Ολομέλεια. Σήμερα ο Νικήτας Κακλαμάνης που πήρε την καυτή πατάτα στα χέρια του, επιχειρηματολογεί ότι το πόρισμα μπήκε συμπληρωματικά στον ήδη ανοικτό φάκελο της Βουλής άρα δεν χρειαζόταν να ανακοινωθεί (!). Ποιος ήταν ο ανοικτός φάκελος για τον κ. Τριαντόπουλο; Μηνύσεις πολιτών. Ένα τέτοιας σημασίας έγγραφο που προκύπτει από την έρευνα μιας ανώτατης δικαστικού, συνιστά κατ’ ουσίαν μια αυτοτελή δικογραφία». Εξάλλου, είναι ενδεικτική η συντριπτική αντίδραση για τη μεθόδευση του κ. Τασούλα να αποκρύψει τα δικαστικά έγγραφα όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μόλις η κ. Καρυστιανού αποκάλυψε το γεγονό»ς.
Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζοντας το αίτημα για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον υφυπουργό Τριαντόπουλο έλεγαν ότι «δεν θα αλλάξουμε ούτε λέξη από το εμπεριστατωμένο πόρισμα της Εισαγγελέως Εφετών, όπως είχαμε πράξει και στην περίπτωση του πορίσματος της Ευρωπαίας Εισαγγελέως πριν ένα χρόνο, τότε που η ΝΔ «αμνήστευσε» τον Κ. Καραμανλή για τη σύμβαση 717».
Γ. «Η ΝΔ πρέπει να αποσύρει τον Κωνσταντίνο Τασούλα ως υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας», λένε επίσης από τη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζοντας ότι: «Ο κ. Τασούλας είναι έκθετος, όπως βαριά εκτεθειμένος είναι και ο Πρωθυπουργός που δεν τον αποσύρει από τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από τέτοιες αυταπόδεικτα αντιθεσμικές μεθοδεύσεις».
Όσον αφορά στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου,υπογραμμίζει: «Το ΠΑΣΟΚ αναζητά την αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών μέσα από θεσμικές και υπεύθυνες κινήσεις, όπως η πρόταση για τη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, που θα αναζητήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» στα Τέμπη. Αποτελεί πλέον ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του πρωθυπουργού να αποδείξουν εάν πράγματι επιθυμούν την πλήρη διαλεύκανση ή θα επιμείνουν στο νέο αφήγημα του πρωθυπουργού πως «όλα έγιναν για καλό σκοπό».
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος λέει «ναι» στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική επιτροπή με αντικείμενο την διερεύνηση ποινικών ευθυνών του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστου Τριαντόπουλου για το «μπάζωμα» του τόπου της τραγωδίας των Τεμπών. Και τονίζει ότι το επιδιωκόμενο είναι «ν’ αποκαλυφθεί ο εντολέας του». Στελέχη της Κουμουνδούρου αφήνουν αιχμές εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνοντας ότι το πόρισμα μπορεί να είναι απαραίτητο για την προανακριτική και την δικαστική διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών, δεν είναι όμως απαραίτητο για την πρόταση δυσπιστίας. Εκεί, προσθέτουν, το ζήτημα είναι πολιτικό και έχει εκ των πραγμάτων τεθεί και από τα μεγάλα συλλαλητήρια.
Διαβάστε ακόμη
Απλούστερους κανόνες για το κλίμα ζητούν οι τράπεζες
Επενδυτική απόβαση των Αράβων στην Ελλάδα – Οι ζυμώσεις και οι νέες συμφωνίες (pics)
Στην Ομόνοια από τον Μάρτιο (και) η Hilton (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα