Στη «γραμμή» κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης μόλις αποκτήσει γνώση από τα νέα πορίσματα για την τραγωδία των Τεμπών επιμένει ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας αρνητικά στην κίνηση του Σωκράτη Φάμελλου να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα.

Είναι η δεύτερη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει στον κ. Φάμελλο τη διαφωνία του να αναπτυχθούν βιαστικές κινήσεις και μάλιστα χωρίς την ολοκλήρωση των αναμενόμενων πορισμάτων. Η πρώτη άρνηση ήρθε όταν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε να συνυπογράψει το ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή πριν από το πόρισμα του ΕΜΠ, αλλά και τότε ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν χρειάζονται 50 υπογραφές και προχώρησε – λίγα 24ωρα μετά- στην προαναγγελία της κίνησης για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, έχοντας πλήρη εικόνα με τα νέα στοιχεία. Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο επανήλθε με προτάσεις επί του χρονοδιαγράμματος, τηλεφωνώντας χθες τόσο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και στις ηγεσίες της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Είναι προφανές ότι αν είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση Φάμελλου να κατατεθεί νωρίτερα η πρόταση δυσπιστίας, τότε η προηγούμενη που ανέδειξε η Κουμουνδούρου (για την προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή) θα είχε επί της ουσίας ακυρωθεί. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν όλα τα βήματα αλλά χωρίς σπασμωδικές κινήσεις και αχρείαστους διαγκωνισμούς μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού ήταν μνημείο αναξιοπιστίας, όμως είναι λάθος για λίγες μέρες να χαθεί το ύψιστο κοινοβουλευτικό όπλο της αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι βάσει του Συντάγματος θα μπορούμε να επανέλθουμε μετά από 6 μήνες», υπογραμμίζουν σχετικά με το πως πρέπει να χειριστούν το «όπλο» της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Η Νέα Αριστερά είχε από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. Το αυτό επανέλαβε ο Αλέξης Χαρίτσης απαντώντας στο χθεσινό τηλέφωνο του κ. Φάμελλου. Πηγές της Νέας Αριστεράς συμπλήρωναν αμέσως μετά την επικοινωνία των δύο ότι «σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία δεν χωρούν ηγεμονισμοί και μικροκομματικοί ανταγωνισμοί» κι ότι για να είναι αποτελεσματική η πρόταση πρέπει να γίνει κοινή κατάθεση από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. «Δεν είναι ζήτημα μόνο αριθμητικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό», σημείωναν οι πηγές της Νέας Αριστεράς καλώντας σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους. «Η δημοκρατική αντιπολίτευση οφείλει να φανεί αντάξια των απαιτήσεων της κοινωνίας. Είναι η ώρα ο κύριος Μητσοτάκης να λογοδοτήσει στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών και το σκάνδαλο της συγκάλυψης», εξηγούσαν δε οι πηγές της Νέας Αριστεράς.

Με δεδομένο ότι χρειάζονται 50 υπογραφές βουλευτών για να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, χρειάζεται η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να συμπληρωθεί ο αριθμός- άρα όπως διαπιστώνουν έμπειρα στελέχη της αντιπολίτευσης η ροή των κινήσεων δεν μπορεί να είναι διαφορετική από αυτή που είχε προαναγγείλει ο κ. Ανδρουλάκης. Βουλευτές εν τω μεταξύ από το Κίνημα Δημοκρατίας αποφάσισαν  – μετά από επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ- να προχωρήσουν στην υποστήριξη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, αφού δημοσιοποιηθεί το Πόρισμα του Πραγματογνώμονα του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η δε Ζωή Κωνσταντοπούλου που είχε διαρκώς ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των Τεμπών έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

«Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή κοινού αιτήματος από τα προοδευτικά κόμματα παραμένει ως επιλογή μας. Πλέον, θεωρούμε απαραίτητο να δρομολογηθεί άμεσα και ειδικότερα την επόμενη εβδομάδα η προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και ο κ. Μητσοτάκης να απολογηθεί ενώπιον του ελληνικού λαού», υποστήριζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά από τον κύκλο τηλεφωνημάτων του κ. Φάμελλου. Τα ίδια στελέχη επαναλάμβαναν ωστόσο ότι η πρόταση μομφής «πρέπει να κατατεθεί άμεσα» και σημείωναν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος επικοινώνησε με τον Αλέξη Χαρίτση και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και συμφώνησαν σε κατάθεση κοινού αιτήματος για πρόταση μομφής (43 υπέρ). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικοινώνησε και με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σημείωσε πως θα υποστηρίξει την πρόταση μομφής μέσα στη Βουλή, αλλά δεν έχει συμφωνήσει για κοινό αίτημα. «Δεν συμφωνούμε με την αξιολόγηση του ΠΑΣΟΚ και την αναμονή του πορίσματος, διότι θεωρούμε πως πρέπει οι πρωτοβουλίες να παρθούν άμεσα, χωρίς να δοθεί η ευκαιρία στη ΝΔ να κρυφτεί ή να αλλάξει την ατζέντα», επιμένουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τη σχετική επιχειρηματολογία .

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, χθες το βράδυ από τη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε προτεραιότητα την προ ημερησίας συζήτηση και δήλωσε ότι: «Έχω την αίσθηση ότι κι αυτή την καθυστερεί ο κ. Μητσοτάκης και την πηγαίνει προς τα πίσω. Εμείς επιμένουμε, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα να γίνει η προ ημερησίας συζήτηση και θα μας δοθεί η δυνατότητα και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συζητήσουμε και για την πρόταση δυσπιστίας. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί και να σκεφτεί και το παράδειγμα του Σέρβου ομολόγου του».

Οι καλά γνωρίζοντες θεωρούν βέβαιη την απόρριψη από το ΠΑΣΟΚ μιας εικόνας που να παραπέμπει σε «λαϊκό μέτωπο», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα αρνηθεί το συντονισμό των βημάτων με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις αναγκαίες πρωτοβουλίες εντός της βουλής και ειδικά για τα Τέμπη. Η Χαριλάου Τρικούπη επενδύει στην αντιπαράθεση με «τον βασικό αντίπαλο», δηλαδή με τη Νέα Δημοκρατία– χθες ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς είχε ένα συνεχόμενο μπρα ντε φερ με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. «Το ποιος παραπληροφορεί εσκεμμένα διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες και διαστρεβλώνει , μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Αναμένουμε από την κυβέρνηση επιτέλους να πει την αλήθεια», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσουκαλάς σε κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όσοι γνωρίζουν ελληνικά αντιλαμβάνονται πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποτιμά τη νοημοσύνη τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 21 Μαρτίου 2023 δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Γνωρίζουμε ακριβώς τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή που προκάλεσε – αυτό μας λένε οι ειδικοί – μια πρώτη ανάφλεξη και προφανώς στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά, λάδια, τα οποία πήραν φωτιά, όταν έγινε η σύγκρουση».

Ως …πραγματογνώμονας απέδιδε τη φωτιά σε λάδια, που ανεφλέγησαν από τη σύγκρουση.

Στην Έκθεση Απλής Αυτοψίας της Πυροσβεστικής την 1η Μαρτίου 2023 αναφέρεται σε μια μόλις αράδα ότι «τα αίτια της φωτιάς οφείλονται στην πρόσκρουση των δύο αμαξοστοιχιών» χωρίς καμία άλλη κρίση. Ούτε σε λάδια γίνεται αναφορά ούτε σε τίποτα άλλο.

Γι’ αυτό και οι δικαστικές αρχές επανέρχονται προς την Πυροσβεστική – την ίδια μέρα που ο Πρωθυπουργός δίνει την επίμαχη συνέντευξη- και με επείγον έγγραφό τους υπογραμμίζουν ότι δεν αναφέρονται «ειδικότερα προσδιοριστικά στοιχεία για την πρόκληση της πυρκαγιάς ως αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαιτέρως δυσχερές το έργο μας». Μάλιστα στο ίδιο έγγραφο ζητούν «να συνταχθεί λεπτομερής έκθεση αυτοψίας από την οποία να προκύπτουν ειδικότερα τα ακριβή αίτια της πυρκαγιάς, το ακριβές αίτιο που την προκάλεσε , τα ακριβή στάδια της ανάφλεξης , την ακριβή έκταση που κατέλαβε και τις χημικές ουσίες που εκκλήθηκαν» .

Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Ο Πρωθυπουργός βασίστηκε σε μια «Απλή Έκθεση Αυτοψίας» για να αποκλείσει κατηγορηματικά την ύπαρξη εύφλεκτων υλικών; Συμπέρανε μόνος του ότι η φωτιά προήλθε από τα λάδια;»

Διαβάστε ακόμη

Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας: Πάνω από €1 δισ. το 2025 αναμένοντας το «big bang» – Η ελληνική συμμετοχή

Hellenic Τrain: Πώς ο «περίπατος» των Ιταλικών σιδηροδρόμων στα ελληνικά τρένα γίνεται εφιάλτης

Ευτύχης Βασιλάκης: Πώς θα παραμείνει θελκτικός ο ελληνικός τουρισμός – To στοίχημα για την AEGEAN (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα