Σε μια συγκυρία όπου ο κλάδος της φιλοξενίας εξακολουθεί να αδυνατεί να καλύψει 1 στις 3 θέσεις εργασίας, ο ελληνικός τουρισμός παίρνει στα χέρια του την εκπαίδευση των ανθρώπων του με τους μεγάλους ομίλους απ’ όλο το φάσμα της τουριστικής αλυσίδας να επενδύουν σε αυτό ακριβώς το κομμάτι.

Από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), το οποίο πραγματοποιεί τις μελέτες για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), προκύπτει ότι το θέμα της αναζήτησης προσωπικού που είχε ενταθεί ειδικά μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας παραμένει για τον κλάδο, έστω και αν ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σταθερά τα τελευταία χρόνια σε ανοδική τροχιά.

Τα στοιχεία που δόθηκαν προ ημέρων στη γενική συνέλευση του ΞΕΕ αποτυπώνουν αυτή την πραγματικότητα: Με βάση την έρευνα που πραγματοποιεί στους ξενοδόχους το ΙΤΕΠ, ένα 34% αυτών δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να καλύψει τις θέσεις εργασίας, με τα ποσοστά να διαφέρουν ανά περιφέρεια και περιοχή.

Το ποσοστό των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν ήταν το υψηλότερο, στο 47,7% στην Κεντρική Ελλάδα (χωρίς την Αττική) και ακολούθησαν με 45,4% τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με ένα 34,8% η Πελοπόννησος, με 32,8% τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, και με ένα 30,9% τα νησιά του Ιονίου. Το χαμηλότερο ποσοστό για τις θέσεις που δεν καλύφθηκαν, στο 22,6%, καταγράφεται στην Αττική, ενώ κάτω του 30% είναι και η Κρήτη (28,8%) και η Ηπειρος με τη Θεσσαλία (27,9%).

Το ΙΤΕΠ κατέγραψε και το ποσοστό των ξενοδοχείων που αντιμετώπισαν ελλείψεις προσωπικού, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στους δημοφιλέστερους νησιωτικούς προορισμούς: σχεδόν 4 στα 10 ξενοδοχεία ή, αλλιώς, ποσοστό 39,8% αντιμετώπισαν το συγκεκριμένο πρόβλημα στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, με το Ιόνιο να ακολουθεί με 38,3% και την Κρήτη επίσης με 36,8%. Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 35,3%, ενώ στην Αττική (χωρίς τα νησιά) το ποσοστό των ξενοδοχείων που αντιμετώπισαν ελλείψεις προσωπικού ήταν στο 32,8%.

O όμιλος Grecotel ανανεώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη συνεργασία του με τις Σχολές Δέλτα 360º, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Fast for work in Tourism». Το πρόγραμμα έχει εμπλουτιστεί φέτος με νέες εκπαιδευτικές ενότητες και εστιάζει στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολυτελούς φιλοξενίας, της γαστρονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι μεγάλοι όμιλοι

Σε αυτό το σκηνικό δεν είναι λίγοι οι μεγάλοι όμιλοι στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με μεγάλους οργανισμούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, επενδύοντας εσχάτως στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κάνοντας ουσιαστικά τη διασύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης και επιχειρείν. Ενδεικτικά, είναι πολύ πρόσφατη η πρώτη τελετή αποφοίτησης των νέων μηχανικών αεροσκαφών που πραγματοποιήθηκε στο καινούριο hangar (την τεχνική βάση με το υπόστεγο αεροσκαφών) της Aegean, η οποία είναι και από τους πρώτους μεγάλους παίκτες στον τουρισμό που έχει τοποθετηθεί ενεργά από νωρίς σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση και την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό.

Η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική, υλοποιεί, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών αεροσκαφών δημιουργώντας «τη νέα γενιά στον κλάδο των αερομεταφορών», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς της, με τον ίδιο τον διευθύνοντα σύμβουλο Δημήτρη Γερογιάννη να δηλώνει στην τελετή αποφοίτησης ότι «η Αεροπορία, σε όλα της τα επίπεδα, απαιτεί πάθος, δέσμευση και υπευθυνότητα, συστατικά που θα πρέπει να υπάρχουν ήδη γιατί ούτε δημιουργούνται ούτε αναπληρώνονται».

Το Πρόγραμμα Υποτροφιών Μηχανικών Αεροσκαφών της Aegean, σε συνεργασία με το Olympic Air Maintenance Training Organization, τη σχολή μηχανικών του ομίλου, ξεκίνησε το 2022, αποτελείται από 2.400 ώρες εκπαίδευσης σε διάστημα 24 μηνών και καλύπτει τόσο θεωρητικές όσο και πρακτικές πτυχές της συντήρησης αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των εργαστηρίων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Από την αποφοίτηση των υπότροφων Μηχανικών Αεροσκαφών της Aegean. Οι απόφοιτοι του προγράμματος εντάσσονται αμέσως στην οικογένεια της Aegean, όπου και ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Το πρόγραμμα μετράει ήδη 4 κύκλους, ενώ ο 5ος αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2025.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης, οι σπουδαστές λαμβάνουν πιστοποιητικό αναγνώρισης βασικής εκπαίδευσης για την έκδοση Aδειας Κατηγορίας Β1.1 (Part-66 Aircraft Maintenance License), σε συνδυασμό με την απαιτούμενη προϋπηρεσία που αποκτάται αργότερα, μέσω του προγράμματος. Οι απόφοιτοι του προγράμματος εντάσσονται αμέσως στην οικογένεια της Aegean, όπου και ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Το πρόγραμμα μετράει ήδη 4 κύκλους, ενώ ο 5ος αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2025. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εκκολαπτήριο στελεχών που πλέον θα μπορεί να εργάζεται, αλλά και να εκπαιδεύεται στο νέο hangar, το οποίο εγκαινιάστηκε πολύ πρόσφατα από τον όμιλο με στόχο να δημιουργήσει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ένα νέο πλήρες οικοσύστημα για τις αερομεταφορές.

Στην τεχνική βάση πραγματοποιείται κυρίως η βαριά συντήρηση των αεροσκαφών με εργαλεία και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας στα δομικά στοιχεία και σε όλα τα συστήματα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται καθημερινές εργασίες συντήρησης. Σήμερα μόνο στην τεχνική βάση απασχολούνται περίπου 400 εργαζόμενοι (+20% από το αντίστοιχο τεχνικό προσωπικό στις αρχές του 2023 και +50% από το αντίστοιχο προσωπικό προ πανδημίας, το 2019) με στόχο να αυξάνονται κατά περίπου κατά 10% κάθε χρόνο.

Περισσότεροι από 50 απόφοιτοι της Σχολής Μηχανικών της Olympic Air εργάζονται ήδη στην τεχνική βάση, ενώ νέο ξεκίνημα γίνεται τώρα για τους πρώτους 27 αποφοίτους από το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών που ξεκίνησε το 2022. Πρόκειται για έναν οργανισμό συντήρησης που στην πλήρη ανάπτυξή του και σε βάθος πενταετίας θα απασχολεί περί τα 600 έως 700 άτομα.

Ο όμιλος Grecotel

Ενας από τους μεγάλους εγχώριους παίκτες στον ξενοδοχειακό κλάδο, ο όμιλος Grecotel, με ένα χαρτοφυλάκιο 40 μονάδων σε κορυφαίους προορισμούς ανά την Ελλάδα, ανανεώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη συνεργασία του με τις Σχολές Δέλτα 360ο, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Fast for work in Tourism». Το πρόγραμμα, που εγκαινιάστηκε πέρυσι με τη συνεργασία των Σχολών Δέλτα 360ο και του ομίλου Grecotel, έχει εμπλουτιστεί φέτος με νέες εκπαιδευτικές ενότητες και εστιάζει στις σύγχρονες απαιτήσεις της πολυτελούς φιλοξενίας, της γαστρονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, παρέχοντας στους σπουδαστές τη δυνατότητα να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία από το α’ εξάμηνο σπουδών με εξασφαλισμένες οικονομικές απολαβές, διαμονή, bonus, προνόμια και προοπτικές σταδιοδρομίας στα πολυτελή θέρετρα της Grecotel.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα «για την ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και τη διασφάλιση ότι οι μελλοντικοί επαγγελματίες θα είναι πλήρως καταρτισμένοι για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός συνεχώς εξελισσόμενου κλάδου», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από τους επιτελείς του προγράμματος. Σημειωτέον ότι η Grecotel είναι σήμερα από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον χώρο της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, με 6.700 εργαζόμενους που απασχολούνται σε 40 μονάδες 4 και 5 αστέρων στα κορυφαία νησιά, αλλά και στα πλέον κομβικά μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Ρόδο, Κω, αλλά και σε Αθήνα, Σούνιο, Πελοπόννησο, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη.

Το αποτύπωμα του ελληνικού brand της Grecotel ενισχύεται με νέες επενδύσεις κάθε χρόνο από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη, ο oποίος παράλληλα θέτει ως προτεραιότητά την υποστήριξη και διά βίου μάθηση των 6.700 εργαζομένων, «την καρδιά και το διαχρονικό ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα». Με αυτό το σκεπτικό έχει δημιουργηθεί λοιπόν η Grecotel Academy, που χαρακτηρίζεται συχνά και ως Σχολή του Ρεθύμνου -απ’ όπου ξεκίνησε και παραμένει ο κορμός της Grecotel- μια άτυπη σχολή μέσα από την οποία εκπαιδεύεται η τρίτη γενιά ανθρώπων με την κουλτούρα του ομίλου.

Ο όμιλος Sani/Ikos

Σε έναν άλλο μεγάλο παίκτη από τον χώρο της φιλοξενίας, τον όμιλο Sani/Ikos, επίσης για δεύτερη χρονιά φέτος και μάλιστα με περισσότερες συμμετοχές σε σχέση με πέρυσι, πραγματοποιείται το πρόγραμμα «Ηospitality Forward» σε συνέχεια και της συνεργασίας μεταξύ του ομίλου και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Πέρυσι, στην πρώτη χρονιά, το πρόγραμμα παρακολούθησαν 120 σπουδαστές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν στη διάρκεια της σεζόν του 2024 στα ξενοδοχεία του ομίλου.

Ο όμιλος Sani/Ikos για δεύτερη χρονιά πραγματοποιεί το πρόγραμμα «Ηospitality Forward» σε συνεργασία με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Πέρυσι, το πρόγραμμα παρακολούθησαν 120 σπουδαστές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν στη διάρκεια της σεζόν του 2024 στα ξενοδοχεία του ομίλου.

Φέτος ο αριθμός έχει τριπλασιαστεί, με δεδομένη την απήχηση του προγράμματος, το οποίο, όπως σχολιάζει ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, «δείχνει πώς η επιχειρηματικότητα και η εκπαίδευση μπορούν να δουλέψουν χέρι-χέρι μαζί για τη νέα γενιά και την ποιότητα του τουρισμού στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με περίπου 350 σπουδαστές που μόλις άρχισαν να παρακολουθούν φέτος, ξεκινώντας έτσι τις σπουδές και τη σταδιοδρομία τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο όμιλος Sani/Ikos λειτουργεί 12 πολυτελή θέρετρα με πάνω από 3.450 δωμάτια και σουίτες στην Ελλάδα και την Ισπανία, συνεχίζοντας την ανάπτυξή του στη Μεσόγειο σε τρία νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με σχεδόν 1.500 δωμάτια σε Ελλάδα (Κρήτη), Ισπανία (Μαρμπέγια) και Πορτογαλία (Αλγκάρβε) έως το 2028. Ο όμιλος που ξεκίνησε από τη Χαλκιδική απασχολεί σήμερα 7.500 εργαζομένους, οι 5.500 εκ των οποίων βρίσκονται στην Ελλάδα. Από την πλευρά της η AKMH συνεχίζει, όπως αναφέρουν οι επιτελείς της, «να επενδύει συστηματικά σε στρατηγικές συνεργασίες που επιφέρουν την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων που απαντούν με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς για άρτια καταρτισμένα στελέχη».

Ο όμιλος HotelBrain

«Ο ελληνικός τουρισμός στο σημείο όπου έχει φτάσει σήμερα, με την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών, χρειάζεται εκπαίδευση και κατάρτιση και μέλημά μας είναι να βρίσκουμε ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να βρίσκονται και να προχωρούν επαγγελματικά επενδύοντας στην εξέλιξή τους στον τουριστικό κλάδο», αναφέρει ο κ. Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της HotelBrain, η οποία δραστηριοποιείται στη διαχείριση/ανάπτυξη/μίσθωση ξενοδοχειακών μονάδων σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

Ο όμιλος HotelBrain δημιούργησε στο τέλος του 2022 την HotelBrain Academy. Η σχολή που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και είναι φτιαγμένη στα πρότυπα ενός boutique ξενοδοχείου

Ο όμιλος, που έχει φτάσει αισίως τα 110 ξενοδοχεία στο χαρτοφυλάκιό του με έναν αριθμό άνω των 3.000 εργαζομένων στις μονάδες του σε όλη την Ελλάδα, δημιούργησε στο τέλος του 2022 την HotelBrain Academy, ανταποκρινόμενος ακριβώς στην αυξημένη ανάγκη για περισσότερους και σωστά καταρτισμένους εργαζομένους στον τομέα του τουρισμού, με τη σχολή που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας και είναι φτιαγμένη στα πρότυπα ενός boutique ξενοδοχείου.

Τώρα, η ακαδημία έχει εκπαιδεύσει συνολικά πάνω από 210 νέους στον τουρισμό, φτάνοντας τους 250 μαζί με τα μικρότερα σεμινάρια, ενώ σε όλους τους τελειόφοιτους δίνεται εγγυημένη προσφορά εργασίας με ένα 98% των αποφοίτων να εργάζεται σήμερα στα ξενοδοχεία της HotelΒrain.

Διαβάστε ακόμη

Μπήκαν οι πρώτες υπογραφές για το mega project «Skyline» – Μεταβιβάζονται 461 ακίνητα αξίας 297 εκατ. ευρώ

Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Οι νέες επενδύσεις της ΤΕΜΕΣ σε αεροδρόμιο, μαρίνα Πύλου και Costa Navarino

Η συμπόρευση Τσαμάζ – Λουμάκη και τα σχέδια Φέσσα για την Uni Systems

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα