ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

UBS: Ηχηρή προειδοποίηση για το αμερικανικό χρέος – Ο ρόλος του Τραμπ

Θα ξεπεράσει το ελληνικό σε όρους ΑΕΠ μέχρι το 2035 λένε οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας - Η παγκόσμια ανάπτυξη θα κατεβάσει ταχύτητα - Αρνητικές πρωταγωνίστριες οι ΗΠΑ και η Κίνα

Ελαφρώς χαμηλότερα αναμένεται να διαμορφωθεί το 2025 η παγκόσμια ανάπτυξη, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να λειτουργούν επιβαρυντικά, σύμφωνα με νέα έκθεση της UBS με τίτλο: «The Skinny» Global Economics & Markets Outlook 2025-2026.

Όπως εξηγεί η ελβετική τράπεζα, παρά τη βελτίωση των fundamentals (θεμελιώδη μεγέθη), αναμένει χαμηλότερη ανάπτυξη το 2025 βασιζόμενη στα ακόλουθα:

Η παγκόσμια ανάπτυξη θα κατεβάσει ταχύτητα από το 3,2% στο 2,95%, κυρίως επειδή:

(i) η ανάπτυξη των ΗΠΑ «προσγειώνεται» (η δημοσιονομική στήριξη εξασθενεί και οι καταναλωτικές δαπάνες ευθυγραμμίζονται με το εισόδημα) και

(ii) οι δασμοί των ΗΠΑ στην Κίνα βλάπτουν μία ήδη προβληματική οικονομία

Η εν λόγω επιβράδυνση παρατηρείται παρά τη βελτίωση των παγκόσμιων fundamentals (υποχώρηση του σοκ των επιτοκίων και του πληθωρισμού, ισχυρή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος, τα δάνεια δεν αποτελούν πλέον εμπόδιο). Η ανάπτυξη για τις μεσαίες οικονομίες προβλέπεται ότι θα είναι υψηλότερη από φέτος.

Παράλληλα, ο αντίκτυπος των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες στην πιστωτική ανάπτυξη υποχωρεί, καθώς η παγκόσμια πιστωτική ώθηση γίνεται πιο ουδέτερη (ένας διαφορετικός τρόπος για να εξηγήσει η UBS ότι η πιστωτική μεγέθυνση έχει -σχεδόν- σταματήσει να μειώνεται). Στα σκαριά είναι η περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, επομένως η πιστωτική ώθηση θα πρέπει να κινηθεί σε θετικό έδαφος και η πιστωτική ανάπτυξη θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται το 2025.

Ο πληθωρισμός έχει σχεδόν επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα και το σοκ των ανατιμήσεων «κοντεύει» να αποτελέσει παρελθόν, καθώς ο μηνιαίος ρυθμός του παγκόσμιου δομικού πληθωρισμού εξακολουθεί να «τρέχει» με περίπου 7,5 μονάδες βάσεις ανά μήνα (90 μ.β. σε ετήσια βάση) πάνω από τους προ πανδημίας μέσους όρους, αλλά συνεχίζει να μειώνεται.

Οι ρυθμοί του συνολικού πληθωρισμού έχουν επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο εδώ και λίγο καιρό, υποβοηθούμενοι από τις χαμηλότερες του μέσου όρου τιμές της ενέργειας και την επιστροφή των τιμών των αγαθών σε προ πανδημίας επίπεδα (μηδενική μέση συμβολή στον πληθωρισμό), επιτρέποντας στους ετήσιους ρυθμούς του συνολικού πληθωρισμού να προσεγγίσουν τους στόχους των κεντρικών τραπεζών.

Αυξανόμενη ανησυχία προκαλεί στους επενδυτές η πορεία του αμερικανικού χρέους. Ειδικότερα, το έλλειμμα των ΗΠΑ κυμαίνεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ και είναι πολύ υψηλό για να συμβαδίζει με ένα βιώσιμο χρέος, καθώς:

– Η UBS εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης του 7% του ΑΕΠ υπό τον Τραμπ θα αυξήσει το χρέος των ΗΠΑ κατά επιπλέον 30 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα 10 χρόνια (ξεπερνώντας την Ελλάδα μέχρι το 2035 και φθάνοντας στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία).

– Ωστόσο, σε περίπτωση που το έλλειμμα είναι υψηλότερο ή εάν οι αποδόσεις της αγοράς διαμορφωθούν σε επίπεδα υψηλότερα από το σημερινό κόστος μεταφοράς του χρέους (3,3%), όπως τιμολογούν σήμερα οι αγορές, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί με σημαντικά ταχύτερο ρυθμό.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο κινείται κοντά σε υψηλό 20ετίας. Πιο συγκεκριμένα, τα πραγματικά εισοδήματα αυξάνονται πλέον έντονα, διότι:

– Η επίμονα υψηλή αύξηση των μισθών και η πτώση του πληθωρισμού έχουν ωθήσει την παγκόσμια αύξηση του πραγματικού εισοδήματος κοντά στα πολυετή υψηλά.

– Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει καταφέρει να ωθήσει την αύξηση των δαπανών στις ανεπτυγμένες οικονομίες (εκτός των ΗΠΑ), εν μέρει επειδή χρειάζεται χρόνος για να ανακτηθεί το πραγματικό εισόδημα που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Για τις περισσότερες οικονομίες, ωστόσο, η UBS περιμένει να δει βελτίωση των καταναλωτικών δαπανών το 2025.

Η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει εξομαλυνθεί, αν και παραμένει «σφιχτή», όπως αναφέρει η ελβετική τράπεζα. Αρκετοί δείκτες που αφορούν στην αγορά εργασίας έχουν ισορροπήσει (αύξηση της απασχόλησης, ποσοστά εργατικού δυναμικού, αναλογία κενών θέσεων εργασίας και ανεργίας, ποσοστά συμμετοχής, παραγωγικότητα της εργασίας).

Στις εκτιμήσεις της, η UBS κάνει λόγο για περαιτέρω χαλάρωση -σε ήπιο βαθμό- της αγοράς εργασίας (η παγκόσμια ανεργία αυξάνεται κατά 20 μ.β. στο 5,2%, το οποίο εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο συγκριτικά με πριν από την πανδημία), εν μέρει επειδή η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Διαβάστε ακόμη

ΑΔΜΗΕ: Κινεζική απόβαση της State Grid για επαφές υψηλού επιπέδου με τις ελληνικές αρχές

«Καμπανάκι» της Schroders Insight για πληθωρισμό και επιτόκια από την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου

Bitcoin: Πήρε τα πάνω του μετά τις απώλειες – Άγγιξε τις $92.000

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

string(0) ""