© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας κάνει το ΤΑΙΠΕΔ μέσω της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), με στόχο να διεκδικήσει ρόλο στα τεράστια έργα κοινοτικής χρηματοδότησης που ετοιμάζονται για την Ουκρανία και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπως είχε αποκαλύψει το «business stories».
Ηδη, έχει δρομολογηθεί η δραστηριοποίηση της Μονάδας PPF στην Κύπρο σε ρόλο συμβούλου, έπειτα και από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μεγαλόνησο και τις συζητήσεις που υπήρξαν μεταξύ της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και εκπροσώπων της κυπριακής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας υπό τον κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη αναμένεται να βοηθήσει στις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ξεκινήσει η Κύπρος για την προμήθεια μέσων για την πολιτική προστασία του νησιού. Μια τεχνογνωσία γύρω από ανοιχτές διαδικασίες που απέκτησε το PPF κυρίως μέσα απ’ το πρόγραμμα «Αιγίς» στη χώρα μας.
Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η μονάδα διεκδικεί και το πρώτο έργο της για ευρωπαϊκό όργανο. Συγκεκριμένα, συμμετέχει ως υπεργολάβος σε κοινοπραξία με την Grant Thornton σε διεθνή διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ, EIB) για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διάφορα έργα που πραγματοποιεί η τελευταία στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, με την κοινοπραξία να βρίσκεται στη short list των τριών υποψηφίων «μνηστήρων» (από 8 αρχικά σχήματα που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανάδοχος του έργου από την ΕΤΕπ αναμένεται να κηρυχθεί στις αρχές του 2025. Στη, δε, περίπτωση όπου η κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει το PPF επιλεγεί, αυτομάτως θα πρόκειται για την πρώτο διεθνές έργο που το Ταμείο θα αναλάβει ξεκινώντας έτσι μια νέα εποχή στη δραστηριότητά του, στοχεύοντας σε μεγάλα έργα – υποδομές, προμήθειες, μεταρρυθμίσεις, ανοικοδομήσεις και πάσης φύσεως υπηρεσίες, στο εξωτερικό.
Μια εξέλιξη που αναμένεται να ευνοήσει παράλληλα και αρκετούς ελληνικούς ομίλους σε διάφορους τομείς, από τις κατασκευές και τις μεταφορές ως τη βιομηχανία και το εμπόριο, στην προσπάθεια διεθνοποίησής τους με πρώτο στόχο την επιστροφή τους στα Βαλκάνια. Μάλιστα η μονάδα PPF ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και διαγωνισμό για τη συγκρότηση ενός μητρώου με ιδιώτες που θέλουν να συνεργαστούν μαζί του σε διάφορα έργα. Ουσιαστικά θα είναι μια δεξαμενή από την οποία ανά περίσταση, έργο, προμήθεια, υπηρεσία κ.α., η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας θα αντλεί συνεργάτες και συμπαίκτες που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί της. Προ της επίσημης πρόσκλησης το PPF είχε βολιδοσκοπήσει εγχώρια σχήματα που επιθυμούν να αναλάβουν έργα στο εξωτερικό και παράλληλα έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα εκτός των συνόρων. Κι αυτό διότι η μονάδα μπορεί να έχει αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία στην Ελλάδα, εν τούτοις στο εξωτερικό ακόμα δεν είναι σε θέση να κινηθεί αυτόνομα παρά μόνο με συνεργασίες που θα τη βοηθήσουν να χτίσει εμπειρία. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των εταιρειών στο μητρώο είναι να έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Η διοίκηση αλλά και το στελεχιακό δυναμικό της μονάδας, πάντως, ήδη απ’ το περασμένο καλοκαίρι έχει ξεκινήσει επαφές δικτύωσης στο εξωτερικό, όπως το πρόσφατο μεγάλο συνέδριο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία.
Ο διαγωνισμός για το ΟΑΚΑ
Την ίδια ώρα εντός συνόρων συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς στην προκήρυξη ή την εξέλιξη σημαντικών διαγωνιστικών διαδικασιών. Την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη μελέτη και την κατασκευαστική υλοποίηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ). Συγκεκριμένα, αντικείμενο του έργου είναι η αποκατάσταση της στατικότητας του στεγάστρου που καλύπτει, τόσο το κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο στην Καλογρέζα, όσο κι εκείνου που καλύπτει το ποδηλατοδρόμιο που βρίσκεται στις ίδιες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 67 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και είναι σημαντικά υψηλότερος απ’ αυτόν που αρχικά είχε προσδιοριστεί. Και τούτο διότι η κατάσταση των στεγάστρων ήταν χειρότερη από τις αρχικές προσδοκίες.
Από εκεί κι έπειτα, τις επόμενες μέρες αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η ανακήρυξη αναδόχου για τη μελέτη και άμεση αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών της λιμενολεκάνης του λιμένα Βόλου, με απομάκρυνση των προσχώσεων που έχουν συσσωρευτεί μετά την επέλαση των κακοκαιριών «Daniel» και «Elias» τον Σεπτέμβριο του 2023. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ, σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του λιμένος.
Τα μεγάλα έργα ΣΔΙΤ
Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την περίφημη ανάπλαση της ΔΕΘ που επίσης θα τρέξει η Μονάδα PPF. Στόχος είναι στο β’ εξάμηνο του 2026 να ξεκινήσει και η υλοποίηση του φιλόδοξου έργου, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατ. ευρώ θα είναι η συμβολή του Δημοσίου (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ). Η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα μεγάλο στοίχημα καθώς με την υλοποίησή της θα εκσυγχρονιστεί και θα αλλάξει το πρόσωπο του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Αυτό που έχει αποφασιστεί είναι ότι το έργο θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ, δηλαδή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για 35 χρόνια ούτως ώστε ο ανάδοχος-επενδυτής να έχει και την ευθύνη συντήρησης προκειμένου η εικόνα και η λειτουργία του χώρου να παραμένου σε υψηλά επίπεδα.
Πρόοδος καταγράφεται και στο μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ που βρίσκεται στα χέρια της Μονάδας PPF του ΤΑΙΠΕΔ, την κατασκευή των νέων φυλακών στον Ασπρόπυργο, προϋπολογισμού περίπου 610 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής κ. Σταμπουλίδη, έχει ξεκινήσει το δεύτερο στάδιο της δεύτερης φάσης του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Στη δεύτερη φάση, επίσης, έχει περάσει το πρότζεκτ του διαμετακομιστικού κέντρου στη Φυλή, ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός για το πρώην στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση της προθεσμίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος να αναμένεται στις 16 Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία στις αρχές της νέας χρονιάς ούτως ώστε ως τον ερχόμενο Απρίλιο να κατατεθούν και οι δεσμευτικές προσφορές.
Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού βρίσκεται το μεγάλο πρότζεκτ ύψους 421 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) δημιουργίας του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στον Υμηττό. Εχουν εκδηλωσει ενδιαφέρον τρεις υποψήφιοι επενδυτές. Πρόκειται για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τις κοινοπραξίες Αβαξ – Ακτωρ Παραχωρήσεις και Metlen – Intrakat. Η α’ φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την αξιολόγηση των υποβληθέντων φακέλων και την προεπιλογή των υποψηφίων που θα συνεχίσουν στη β’ φάση, δηλαδή στη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγους και εν συνεχεία της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.
Διαβάστε ακόμα
Ελαφρύνσεις με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα
Στα στεγαστικά δάνεια η στόχευση των τραπεζών για το 2025
Αγώνας δρόμου για τα Airbnb – Μέχρι τέλος του χρόνου η έκδοση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα