Στις 4 Νοεμβρίου κάνει πρεμιέρα η υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης «Πόθεν Έσχες» για τους υπόχρεους για τη χρήση 2022.
Για ορισμένους υπόχρεους ξεκινά από 18 Νοεμβρίου (για τις ετήσιες Δ.Π.Κ. 2024 και τις αρχικές Δ.Π.Κ. υπόχρεων με απόκτηση ιδιότητας από 28/2/2023 έως 30/9/2024).
Η τροποποιημένη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΑΑΔΕ, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ με την εξειδίκευση της προβλεπόμενης απόφασης περί Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ, Πόθεν Έσχες), καθορισμού των οδηγιών συμπλήρωσης των πεδίων της Δ.Π.Κ. (Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης) και των πινάκων παραμετρικών τιμών.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση τα προσωπικά και φορολογικά στοιχεία των υπόχρεων θα αντλούνται αυτόματα από το φορολογικό μητρώο κατά την υποβολή της δήλωσης. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν ΑΦΜ, στοιχεία ταυτότητας, διεύθυνση, τηλέφωνα και email.
Επιπλέον, άλλα στοιχεία όπως εισοδήματα, τραπεζικοί λογαριασμοί, οχήματα, σκάφη, συμμετοχές σε επιχειρήσεις και δάνεια θα μεταφέρονται αυτόματα μέσω της διασύνδεσης της πλατφόρμας με την ΑΑΔΕ, το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και το ΓΕΜΗ.
Οι ημερομηνίες
Σημειώνεται ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων πριν από την υποβολή της δήλωσης. Οι προθεσμίες για το πόθεν έσχες.
Από 4 Νοεμβρίου για τους υπόχρεους υποβολής ετήσιας δήλωσης για τη χρήση 2022, από 18 Νοεμβρίου για τους υπόχρεους υποβολής ετήσιας δήλωσης για τη χρήση 2023,
από 18 Νοεμβρίου επίσης για όλους όσους είναι υπόχρεοι υποβολής αρχικής δήλωσης πόθεν έσχες για όσους απέκτησαν την σχετική ιδιότητα το διάστημα 28/2/2023 – 30/9/2024.
Βήμα βήμα η διαδικασία
1. Για την υποβολή ΔΠΚ ο κάθε υπόχρεος πρέπει να εισέλθει στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος «Πόθεν Εσχες» στην ιστοσελίδα www.pothen.gr, κατόπιν αυθεντικοποίησης με χρήση των προσωπικών κωδικών-διαπιστευτηρίων του στο taxisnet.
Ο υπόχρεος, μετά την αυθεντικοποίησή του, πρέπει να μεταφέρει στη ΔΠΚ με αυτόματο τρόπο μέσω της διαλειτουργικότητας της εφαρμογής τα δεδομένα για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία του και συγκεκριμένα:
α) τα δεδομένα της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του έτους στο οποίο αφορά η ΔΠΚ, η οποία υποβλήθηκε ηλεκτρονικά,
β) τα στοιχεία των ακινήτων, που περιλαμβάνονται στην περιουσιακή του κατάσταση κατά την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από αυτό στο οποίο αφορά η ΔΠΚ αν η Δ.Π.Κ. είναι ετήσια, ή του τρέχοντος έτους, αν η ΔΠΚ είναι αρχική, όπως αυτά τα στοιχεία τηρούνται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ,
γ) το ύψος των υπολοίπων των καταθετικών λογαριασμών, των λογαριασμών πληρωμών, των επενδυτικών προϊόντων, καθώς και των λογαριασμών φύλαξης ή αγοραπωλησίας πολύτιμων μετάλλων και νομισμάτων, καθώς
δ) στοιχεία θυρίδων, των οποίων είναι δικαιούχος,
ε) στοιχεία για οχήματα κάθε χρήσης, πλωτά ή εναέρια μεταφορικά μέσα, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ και στο Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,
στ) συμμετοχές σε κάθε είδους εταιρίες ή επιχειρήσεις, όπως αυτά τηρούνται ηλεκτρονικά στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.), εκτός από αυτά που αφορούν σε ανώνυμες εταιρίες,
ζ) ειδικά οι υπόχρεοι που είναι πολιτικά πρόσωπα, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης και δικαστικοί λειτουργοί τα στοιχεία για κάθε είδους δανειακές υποχρεώσεις κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, εφόσον καθεμία από αυτές υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Μάστιγα οι ρευματοκλοπές: Πάνω από 400 εκατ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες
Οι παλιές οφειλές «φουσκώνουν» το χρέος προς τον ΕΦΚΑ (πίνακας)
«Καπνική Μιχαηλίδης»: Από τον «καπνό» των ζημιών στη «φωτιά» των πλειστηριασμών (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα